Acţionarii producătorului de maşini agricole şi forestiere "Mecanica" Ceahlău au aprobat modificarea statutului companiei conform prevederilor legii societăţilor comerciale, se menţionează în comunicatul transmis Bursei de Valori Bucureşti şi citat de NewsIn.
Una dintre principalele modificări ale statutului este posibilitatea ca acţionarii care deţin minimum 5% din capitalul social al companiei să poată solicita convocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor (AGA), în termen de 30 de zile de la data primirii cererii.
Potrivit noilor reglementări din Legea companiilor, adunarea acţionarilor poate fi convocată în termen de 30 de zile de la data cererii formulate de acţionarii care deţin 5 % şi trebuie să se desfăşoare în maximum 60 de zile de la data primirii cererii. Potrivit legii pieţei de capital (Legea 297/2004), desfăşurarea adunării se poate face în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii formulate de acţionarii care deţin 10% din capitalul firmei.
Pentru validarea deliberărilor în adunarea generală este necesară prezenţa acţionarilor care deţin peste jumătate din capitalul social al companiei, deciziile fiind adoptate prin majoritate de voturi. În cazul adunării generale extraordinare validarea deliberărilor se face doar în prezenţa acţionarilor care deţin două treimi din capital, iar deciziile se adoptă cu votul acţionarilor care deţin cel puţin jumătate din capital.
În plus, acţionarii companiei au aprobat garantarea creditelor aferente anului 2007 cu active ale societăţii în valoare de până la 42% din totalul activelor companiei la valoarea lor de inventar.
Mecanica Ceahlău a încheiat anul 2006 cu un profit net de 2,9 milioane lei, de 4,7% mai mare decât în anul 2005, când compania a obţinut un profit după impozitare de 624.059 lei. Cifra de afaceri a companiei a fost în 2006 de 29,96 milioane lei în creştere cu 3,31% faţă de anul anterior.
În luna august 2005 compania producătoare de maşini unelte Mecanica Ceahlău şi-a majorat capitalul cu 2,22 milioane lei (629.164 euro), de la 8,88 milioane lei, la 11,1 milioane lei (3,1 milioane euro). Majorarea a fost efectuată prin capitalizarea unor rezerve constituite din profitul net. Potrivit datelor înscrise în Registrul Acţionarilor la data de 28 august 2006, acţionarul majoritar al companiei este SIF Moldova care deţine 55,18% din capitalul social. Un alt acţionar este casa de brokeraj Broker Cluj, care controlează 16,57% din capitalul social al companiei. Compania este tranzacţionată la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti din luna februarie a anului 2006. Producătorul de maşini unelte a fost listat iniţial la Bursa Electronică Rasdaq, în perioada mai 1997 - februarie 1999. Mecanica Ceahlău a fost transferată la BVB în perioada februarie 1999 - iunie 2001. Ulterior, din cauza nerespectării condiţiilor impuse de BVB cu privire la valoarea capitalului social, compania a fost transferată din nou la Bursa Electronică Rasdaq, unde a fost prezentă în perioada martie 2002 - februarie 2006.