Media: Băncile turceşti vor fi afectate anul viitor de redresarea economică dificilă

A.F.
Bănci-Asigurări / 26 august

Media: Băncile turceşti vor fi afectate anul viitor de redresarea economică dificilă

Băncile turceşti vor plăti preţul pe parcursul anului viitor, deoarece provocările persistă din cauza redresării economice a ţării, a declarat într-un interviu directorul general al băncii Isbank, cea mai mare bancă privată din Turcia, acesta adăugând că se aşteaptă ca banca centrală să înceapă să reducă ratele dobânzilor în noiembrie, transmite Reuters.

CEO-ul Hakan Aran a declarat pentru Reuters că Isbank intenţionează să-şi extindă amprenta în infrastructura sistemelor de plăţi, platforme digitale şi servicii bancare, unde va face noi parteneriate şi achiziţii în străinătate.

Planul de creştere vine în momentul în care Isbank marchează aniversarea a 100 de ani şi pe măsură ce autorităţile turce încearcă să înlăture inflaţia cu rate ridicate ale dobânzilor şi alte măsuri de înăsprire a politicii monetare, care au strâns bilanţurile sectorului financiar.

"Cred că dificultăţile vor continua şi pe tot parcursul anului 2025. Cu toţii vom continua să plătim preţul de dragul asigurării stabilităţii preţurilor şi al scăderii inflaţiei. Băncile vor depăşi acest proces cu o deteriorare a marjei nete de dobândă în acest an şi o deteriorare a calităţii activelor anul viitor", a spus Aran în interviul acordat la sediul Isbank din Istanbul.

Calitatea activelor a început deja să se erodeze în iulie, în timp ce marjele nete ale dobânzilor sunt supuse unor presiuni serioase, a adăugat Aran.

"Rentabilitatea băncilor asupra capitalurilor proprii este în scădere. Dacă am fi mandataţi să facem contabilitatea inflaţiei, multe bănci ar raporta probabil pierderi. Băncile par să fie profitabile chiar acum, deoarece nu există o contabilitate a inflaţiei", a spus el.

Guvernul a exclus anul trecut băncile dintre companiile care aplică metode contabile ajustate în funcţie de inflaţie în bilanţurile lor, din cauza temerilor că ar duce la pierderi de venituri fiscale.

Din iunie anul trecut, banca centrală şi-a majorat dobânda de politică monetară la 50% , de la 8,5%, pentru a inversa ani de politici neortodoxe de bani ieftini sub coordonarea preşedintelui Tayyip Erdogan, care a susţinut schimbarea.

Inflaţia a încetinit sub 62% luna trecută şi este aşteptată să continue să scadă, introducând potenţiale reduceri de dobândă în lunile următoare.

Aran a prezis că banca centrală va începe relaxarea politicii monetare în noiembrie, cu o reducere de 250 de puncte de bază, aproximativ în conformitate cu aşteptările analiştilor. Dobânda ar scădea la 45% până la sfârşitul anului şi la 25% până la sfârşitul anului 2025, a estimat el.

INFLAŢIA ANUALĂ

Datele despre inflaţie din septembrie, publicate la începutul lunii octombrie, "vor înregistra cel mai probabil o inflaţie anuală sub 50%, în timp ce dobânda de politică monetară va rămâne peste aceasta. Aşa că cred că ar putea exista o reducere treptată a ratei începând cu... în noiembrie", a spus Aran.

Inflaţia a rămas cu mult peste ţinta de 5% a băncii centrale de ani de zile.

Aran a prezis o scădere a inflaţiei la aproximativ 42% până la sfârşitul anului şi la 20% un an mai târziu, ceva mai mare decât previziunile oficiale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb