Media: Marea Britanie examinează rolul unor state străine în răspândirea zvonurilor şi a urii care a dus la revolte

A.F.
Internaţional / 6 august

Media: Marea Britanie examinează rolul unor state străine în răspândirea zvonurilor şi a urii care a dus la revolte

Guvernul britanic a declarat luni că examinează rolul jucat de state străine în amplificarea dezinformării online care a contribuit la alimentarea protestelor violente din ţară, avertizând în acelaşi timp firmele de social media că trebuie să facă mai mult pentru a le opri, relatează Reuters.

Problemele au izbucnit săptămâna trecută în urma uciderii a trei fete la un eveniment cu tema Taylor Swift în Southport, un oraş de la malul mării, din nordul Angliei, după ce mesaje false pe reţelele sociale l-au identificat în mod eronat pe presupusul criminal ca fiind un imigrant islamist.

Protestele grupurilor anti-islam şi anti-imigraţie s-au răspândit apoi în alte oraşe din Marea Britanie, fiind vizate moschei şi hoteluri care găzduiesc migranţi, ceea ce a condus la ciocniri violente cu poliţia.

Jacob Davey, director de politici şi cercetare la Institutul de Dialog Strategic (ISD), a declarat că fluxul de dezinformare online şi rolul companiilor de social media au fost esenţiale. "Nu cred că putem subestima cât de importantă a fost răspândirea acestor informaţii pentru evenimentele îngrozitoare din weekend", a declarat el pentru Reuters.

Drept răspuns, guvernul, care a acuzat ani de zile ţări precum Rusia că încearcă să semene discordie, a declarat că încearcă să vadă eventualul rol jucat de unele state străine în promovarea mesajelor false.

"Am văzut activităţi ale chatboţilor online, multe dintre acestea putând fi amplificate sau beneficiind de implicarea actorilor statali, care amplifică o parte din manipularea şi dezinformarea pe care le-am văzut", a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer. "Este în mod clar ceva ce este analizat", a adăugat el.

Davey spune că dezinformarea a fost răspândită nu doar de cei care încearcă să provoace probleme, ci şi de platformele de social media în sine, din cauza algoritmilor modelelor lor de afaceri care sunt configurate pentru a amplifica un narativ online. "Aţi văzut că în tendinţele din Regatul Unit dezinformarea a apărut sub căutările pentru Southport. Această parte a lucrurilor legată de modelul de afaceri este foarte importantă", a punctat el.

Dezinformarea a fost promovată şi de activişti anti-imigranţi foarte cunoscuţi. Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson şi anterior lider al defunctei organizaţii anti-islam English Defence League, a fost învinuit de mass-media pentru răspândirea de informaţii false pe X. El fusese interzis pe platformă în 2018, din cauza producerii de conţinut instigator la ură, conform rapoartelor media de la acea vreme, dar a fost reintegrat după ce aceasta a fost cumpărată de Elon Musk.

Marea Britanie a introdus anul trecut o nouă lege privind siguranţa online pentru a aborda probleme precum abuzul sexual asupra copiilor şi promovarea sinuciderii, dar profesorul Matthew Feldman, specialist în extremismul de dreapta la Universitatea din York, a declarat că aceasta ar putea să nu ajute în această situaţie. Nu pare să acopere "incitarea online la infracţionalitate sau dezordine offline", a spus el.

Feldman a declarat că grupurile de extremă-dreapta sunt mai puţin organizate decât erau în urmă cu mai bine de un deceniu, când partide precum Partidul Naţional Britanic se puteau lăuda cu mii de membri. Acum, nicio organizaţie nu are mai mult de câteva sute. În ciuda acestui fapt, ele sunt foarte vizibile. Tehnologia modernă a fost exploatată de extremişti şi de influenceri pentru a capta atenţia, a explicat el.

Pe de altă parte, problemele nu au apărut de nicăieri, spune Davey de la ISD: au existat tulburări în afara centrelor pentru migranţi, dezordine la evenimentele de anul trecut de Ziua Comemorării şi mii de oameni au ieşit în centrul Londrei acum câteva săptămâni pentru a-l susţine pe Yaxley-Lennon. "Cred că aceasta este într-adevăr acumularea unui proces mult mai lung prin care am văzut grupuri extremiste devenind mai încrezătoare", a spus el.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cica fals ca un emigrant le-a omorat pe cele 3 fete. daca e fals, cine le-a omorat?

    din cate vad pe strazi, sunt niste emigranti foarte violenti care ar trebui deportati asap. majoritatea emigrantilor probabil isi vad de treaba, si e si in interesul lor ca cei problematici sa fie deportati.  

    cat despre extrema dreapta, la fel de rai ca emigrantii. exista politie, exista vot, poti face protest PASNIC si vei rezolva daca suficient de multi oameni cred ca ai dreptate. nu ne apucam care incotro sa ne facem dreptate cu parul sau maceta. 

    ps. pentru guvernantii nostrii. inca n-avem asa probleme in Romania, dar vom avea daca continuati sa aduceti emigranti colorati. Avem noi coloratii romi ce sunt aici de sute de ani si nu s-au integrat, si nici nu se vor integra vreodata. Nu mai aduceti mai multi indieni, si nepalezi si etc.

    1. Trebuie înlocuiți colorații ce au plecat din tara.

    Prea multa diversitate intrun timp scurt poate sa genereze fructii intre oamenii de diferite culturi, origini, valori., etc.

    Bineînțeles : Putin este de vină !!! Englezii sunt perfecți !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb