Bursa din Milano se va confrunta luna aceasta cu prima grevă organizată de sindicatele italiene din sectorul bancar, care l-au acuzat luni pe proprietarul bursei Euronext de o "dezinvestire constantă, sistematică şi generală în Italia" şi au spus că se tem de reducerea locurilor de muncă, transmite Reuters.
Sindicatele Fabi, First Cisl şi Fisac Cgil şi-au programat greva pentru ultimele două ore de lucru din 27 iunie, urmată de alte forme de proteste ale angajaţilor în zilele următoare.
Euronext, care conduce pieţele de valori din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Milano, Oslo şi Paris, şi-a finalizat achiziţia bursei italiene în aprilie 2021.
Acordul de 4,3 miliarde de euro (4,61 miliarde de dolari) a transformat Italia într-un motor cheie de venituri pentru grup.
Preluarea Borsa Italiana, care făcea parte anterior din London Stock Exchange Group, a fost o chestiune politică sensibilă în Italia, mai ales datorită deţinerii platformei MTS, unde sunt tranzacţionate obligaţiunile guvernamentale de 2.400 miliarde de euro ale Romei.
"Vrem să menţinem un centru de decizie în Italia pentru toate funcţiile strategice ale bursei de valori, inclusiv MTS", a declarat Gabriele Poeta Paccati, de la Fisac Cgil, pentru Reuters.
De asemenea, sindicatele se tem de pierderea locurilor de muncă, a adăugat el.
Un reprezentant Fabi a spus separat că sindicatele cer o majorare a salariilor pentru membri de aproximativ 400-600 de euro pe lună. El se aştepta ca greva să aibă un anumit impact asupra tranzacţionării.
"Euronext şi Grupul Borsa Italiana lucrează în mod constructiv cu reprezentanţii sindicatelor pentru a atinge obiectivele de creştere ale companiilor italiene şi ale grupului", a spus Euronext într-un comunicat care răspunde la ştirile despre acţiunea planificată.
Operatorul bursier a declarat că în ultimul an a creat peste 100 de locuri de muncă în Italia şi a investit masiv în formare şi bonusuri pentru muncitori. Acesta a spus că este încrezător că va reuşi să se angajeze într-un "dialog constructiv" cu sindicatele.