Armata taiwaneză şi-a mobilizat forţele şi s-a declarat încrezătoare că poate proteja insula, după ce China a început joi în jurul Taiwanului două zile de exerciţii de "pedepsire", declarând că sunt un răspuns la "acte separatiste", relatează Reuters.
Exerciţiile, care se desfăşoră în strâmtoarea Taiwan şi în jurul grupurilor de insule controlate de Taiwan care se află lângă coasta chineză, au loc la doar trei zile după ce Lai Ching-te a preluat funcţia de nou preşedinte al Taiwanului, un om pe care Beijingul îl consideră un "separatist".
China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, a denunţat discursul de învestitură al lui Lai de luni, în care acesta a cerut Chinei să înceteze cu ameninţările, iar marţi ministrul chinez de externe Wang Yi l-a numit pe Lai o "ruşine".
Lai s-a declarat în repetate rânduri deschis la discuţii cu China, dar a fost respins de Beijing. El spune că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul şi respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.
Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a declarat că a început exerciţii militare implicând armata terestră, marina, forţele aeriene şi forţele de rachete, în zonele din jurul Taiwanului, joi, la ora locală 7:45 a.m. (2:45, ora României). Exerciţiile se desfăşoară în strâmtoarea Taiwan, la nord, sud şi est de Taiwan, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, controlate de Taiwan, a precizat Comandamentul într-un comunicat.
Ministerul Apărării din Taiwan a condamnat exerciţiile, afirmând că a trimis forţe în zonele din jurul insulei şi că este încrezător că îşi poate proteja teritoriul. "Lansarea de exerciţii militare cu această ocazie nu numai că nu contribuie la pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, dar evidenţiază totodată mentalitatea militaristă (a Chinei)", a declarat ministerul.
Un oficial de rang înalt din Taiwan a declarat pentru Reuters că exerciţiile fac parte dintr-un scenariu pe care Taiwanul l-a anticipat şi că guvernul insulei are o "înţelegere cuprinzătoare" a mişcărilor militare chineze.
Oficialii taiwanezi declaraseră în perioada premergătoare învestirii noului preşedinte că sunt atenţi la mişcările militare chineze.
Exerciţiile se concentrează pe patrule comune de pregătire de luptă maritimă şi aeriană, lovituri de precizie asupra unor ţinte cheie şi operaţiuni integrate în interiorul şi în afara lanţului insular pentru a testa "capacităţile reale de luptă" ale forţelor comune, a declarat armata chineză. "Aceasta este, de asemenea, o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forţelor de independenţă din Taiwan şi un avertisment sever împotriva interferenţelor şi provocărilor din partea forţelor externe", a adăugat Comandamentul.
Mass-media de stat chineză a publicat o hartă a zonelor de exerciţii, în cinci zone din jurul Taiwanului şi a insulelor pe care Taiwanul le controlează în apropierea coastei chineze.
Su Tzu-yun, cercetător la cel mai important grup de reflecţie militară din Taiwan, Institutul pentru Cercetare în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale, a declarat că, deşi exerciţiile vor dura doar două zile, domeniul de aplicare este mare în comparaţie cu exerciţiile anterioare, deoarece au inclus insulele periferice ale Taiwanului. Acest lucru este menit să demonstreze capacitatea Chinei de a controla spaţiul maritim şi de a preveni implicarea forţelor străine, a adăugat el. "Semnalele politice aici sunt mai mari decât cele militare", a adăugat cercetătorul.
Nu a existat niciun semn de panică în Taiwan, unde oamenii sunt obişnuiţi de mult timp cu activitatea militară chineză. Indicele bursier de referinţă, aflat în prezent la un maxim istoric, a crescut joi dimineaţă cu 0,2%. "Exerciţiile vor avea un impact psihologic pe termen scurt, dar nu vor inversa tendinţa ascendentă pe termen lung a acţiunilor din Taiwan", a declarat vicepreşedintele Mega International Investment Services, Alex Huang.
În august 2022, China a lansat exerciţii militare cu tiruri reale în jurul Taiwanului, imediat după o vizită, foarte criticată de Beijing, a fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Această serie de exerciţii, a căror amploare a fost fără precedent, a durat patru zile, urmate de câteva zile de exerciţii suplimentare.