MediaSind TVR solicită Comisiilor de specialitate să ancheteze un nou abuz al conducerii SRTV

T.T.
Companii / 7 mai 2019

MediaSind TVR solicită Comisiilor de specialitate să ancheteze un nou abuz al conducerii SRTV

MediaSind TVR solicită Comisiilor de specialitate ale Parlamentului să ancheteze un nou abuz al conducerii SRTV, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, preşedintele-director general al SRTV, Doina Gradea, a primit din partea filialei MediaSind TVR o petiţie privind realizatoarea TV, Marina Almăşan prin care aceasta sesiza un act de cenzură cu consecinţe grave privind imaginea instituţiei publice de presă.

Conform sesizării membrului de sindicat, este vorba despre un documentar despre China refuzat de la difuzare de către Direcţia Programe, în urma unei decizii directe a preşedintelui-director general Doina Gradea.

În petiţia Marinei Almăşan transmisă MediaSind TVR se arată:

"Ca de obicei, la întoarcere, am propus filmul realizat, Direcţiei Programe, aşa cum făcusem şi în anii precedenţi. De această dată însă, am primit o veste proastă : < < Doamna Preşedinte Director General se opune difuzării acestui film > >. I-am solicitat doamnei Doina Gradea o audienţă pentru a afla motivele pentru care un material care nici măcar nu a fost vizionat, este respins . Am fost primită în audienţă, însă motivele care mi s-au oferit au fost de-a dreptul halucinante. Citez: < < Pe mine nu mă interesează China, nu eu te-am trimis acolo > >, respectiv < < Ce-ar fi dacă orice salariat o să se plimbe prin lume şi mă va obliga apoi pe mine să-i difuzez filmarile? > > Profund jignită de atitudinea doamnei Presedinte-Director general şi fiind sigură că demersul meu este unul corect si că propun TVR un produs de calitate, binevenit pentru o televiziune care greu mai performează pe piaţă, m-am adresat , în consecinţă, Comitetului Director, printr-o cerere scrisă adresată, regulamentar, Direcţiei Programe. Direcţia Programe a supus atenţiei Comitetului Director solicitarea mea, nu ştiu însa cum a fost prezentată concret cererea mea în CD, căci rezoluţia a fost următoarea:

< < Nu se aprobă REALIZAREA şi difuzarea filmului.. > >. Deduc că membrii CD au fost dezinformaţi, înţelegând că solicit REALIZAREA unui astfel de documentar şi, considerând, probabil, ca TVR nu are bani pentru a acoperi realizarea unui astfel de proiect. Astfel încât a dat acest verdict, care nu are nicio legătură cu realitatea. De altfel, a existat un singur vot negativ ( nu este greu de bănuit cui a aparţinut el), restul membrilor CD abţinându-se de la vot.

Anul acesta diplomaţia românească marchează împlinirea a 70 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze. Ca niciodată, acest proiect devine deosebit de nimerit pentru postul public de televiziune, cel mai în măsură să reflecte astfel de evenimente. De altfel, în mod repetat Ambasada Chinei la Bucureşti m-a întrebat asupra datei de difuzare a documentarului, eu reuşind până acum să evit, cu delicateţe, relatarea acestui < < conflict intern > >, care ar avea toate motivele să fie suspectat ca o atitudine ostilă Chinei.

După Anul Nou, am adresat o nouă solicitare de difuzare, de data aceasta Directorului TVR 1. Am invocat inclusiv argumentul potrivit căruia , timp de trei luni, grila TVR urma să fie plină de reluări, ceea ce însemna că o producţie nouă şi de calitate, nu ar putut fi decât benefică instituţiei. Scrisoarea mea a rămas fără elementarul răspuns, datorat oricărui angajat al TVR, care se adresează oficial instituţiei sale.

Nevrând să las lucrurile aşa, m-am adresat, într-un final, Producătorului General al TVR, domnului Alexandru Sassu, care, siderat la auzul acestor detalii, mi-a mărturisit că auzise de film, dar că unii si alţii mă acuzau că, de fapt, prin el, profitam spre a face publicitate firmelor care mi-au sponsorizat deplasarea. Am negat cu vehemenţă această scorneală ordinară, obţinând, în final, de la domnul Producător general, promisiunea că mă va sprijini în rezolvarea situaţiei.

În luna martie 2019, la jumătate de an de la prima mea adresare către Conducerea TVR, mi-a fost solicitat, în sfârşit, filmul, spre vizionare. Aceasta a avut loc şi Direcţia Programe mi-a adus la cunoştinţă că filmul este interesant, bine făcut, lipsit de orice conotaţii publicitare şi, ca atare, intruneşte toate condiţiile pentru difuzare. Însă am fost înştiinţată, în acelaşi timp că, existand deja o decizie a Comitetului Director, nefavorabilă filmului meu, acesta nu poate fi totuşi difuzat, fără a mă adresa din nou Comitetului Director. Ceea ce am şi făcut, înregistrând o nouă cerere la Directia Programe, cu rugămintea de a susţine , la prima sedinţă a Comitetului Director, difuzarea filmului meu. Direcţia Programe a făcut o solicitare , în acest sens, către Comitetul Director, problema fiind înscrisă, într-un final, pe ordinea de zi a şedinţei din 13 martie.

La două zile după şedinţa CD am fost sunata de o angajată a Direcţiei Programe şi informată că problema mea a fost ....retrasă de pe ordinea de zi de catre doamna Presedinta-Director General!!! Motivul? - < < Comitetul Director şi-a spus deja, încă de anul trecut, opinia, în aceasta problemă > >.

Zilele trecute am adresat, ca o ultimă cale de atac < < în interior > > un memoriu tuturor membrilor Consiliului de administraţie al TVR. Am aflat că problema a fost discutată într-o şedinţă de CA dar nu am primit niciun răspuns".

MediaSind TVR menţionează că acest abuz încalcă în mod flagrant prevederile Legii de organizare şi funcţionare a SRTV, deoarece preşedintele-director general nu are atribuţii editoriale şi, în consecinţă, nu are dreptul să intervină în vreun fel în activitatea editorială.

"Nu în ultimul rând, şefa TVR încalcă şI prevederile art. 8 din Ordonanţa nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, întrucât era obligată să răspundă în maxim 30 de zile de la primirea sesizării Filialei MediaSind TVR a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind referitoare la acest caz", mai susţint reprezentanţii organizaţiei.

MediaSind TVR precizează că, până în prezent, din cauza atitudinii dictatoriale prin care Doina Gradea înţelege să conducă cea mai mare instituţie de media din ţară, SRTV, pe rolul instanţelor judecătoreşti se află mai multe cauze privind abuzurile acestei conduceri împotriva salariaţilor TVR, iar principalele organizaţii naţionale şi internaţionale din mass-media au solicitat demiterea acesteia în regim de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb