După ce au tratat pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 în centrele de evaluare, medicii din Buzău sunt de părere că decizia de a le înfiinţa a fost una extrem de bună. Celine Toader, directorul medical al Spitalului de Boli Cronice din Smeeni, unitate medicală care primeşte atât pacienţii COVID, cât şi post COVID, dar unde a fost amenajat şi un centru de evaluare, a explicat că, prin noul circuit de tratare a bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2 creat în valul al cincilea, s-a evitat haosul din spitale, întâlnit până acum. În plus, bolnavii cu risc ridicat în a dezvolta o formă gravă de boală au putut fi trataţi mai rapid, chiar şi fără să fie nevoie de internare.
"Este foarte eficient un centru de evaluare pentru că aici se pot selecta cazurile uşoare, care pot fi tratate la domiciliu, cu tratament simptomatic sau cu antiviral. Le dăm bolnavilor monopiravir care s-a dovedit a avea un efect spectaculos. El este oferit pacienţilor cu factor de risc care pot deveni cazuri grave. Am preîntâmpinat cazurile grave. Inclusiv pacienţii cu hipertensiune au primit antiviral. Ca să fie eficient, acest antiviral trebuie administrat în primele zile de boală, în faza de înmulţire a virusurilor. Avem rugămintea către medicii de familie să-i înscrie pe paltformă astfel încât pacienţii să fia programaţi la evaluare cât mai repede", a explicat Celine Toader.
De aceeaşi părere este şi Carmen Scântei, medicul epidemiolog şef din cadrul DSP Buzău.
"Din punctul meu de vedere, sunt benefice aceste centre. Ne-au ajutat şi pe noi şi le-au dat pacienţilor un plus de încredere, chiar dacă s-a dovedit că, în 80%, această infecţie nu a dat forme grave. Le-a dat o siguranţă şi a fost bine ca cei care prezentau un risc că se supună unor investigaţii mai amănunţite", a spus Carmen Scântei.
Până acum, din evidenţele DSP, în centrele de evaluare au fost tratate peste 150 de persoane, cele mai multe fiind la Spitalul Judeţean Buzău.