Actualizare - Vaccinarea anti-COVID va începe mai devreme decât s-a anunţat iniţial.
Prima tranşă de vaccin va ajunge în această noapte la Direcţia de Sănătate Publică Buzău astfel că startul campaniei de imunizare va fi dat cu o zi mai devreme decât au apreciat iniţail autorităţile. Dozele vor fi depozitate pentru câteva ore într-un spaţiu special amenat la DSP urmând fiecare coorodonator din cele cinci centre de vaccinare amenajate în tot atâtea spitale, respectiv din Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Săpoca şi Smeeni să ridice primele doze. În total au fost comandate 975 de doze, iar cele mai multe vor ajunge la Spitalul Judeţean din Buzău.
Startul campaniei de vaccinare va fi dat mâine, 4 ianuarie, la ora 8.00, adică cu o zi mai devreme decât s-a anunţat iniţial.
---
Campania de vaccinare anti-COVID se apropie de momentul startului. Pregătirile au fost încheiate, astfel că autorităţile din Buzău ştiu deja care va fi primul buzoian imunizat cu serul salvator împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.
Potrivit declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean Buzău, este vorba despre un medic care a fost în prima linie în lupta cu noul coronavirus chiar de la debutul pandemiei şi care, în cele zece luni dominate de COVID-19, a reuşit să se protejeze şi să nu se infecteze.
Claudiu Damian, manager Spitalul Judeţean Buzău, a declarat în exclusivitate pentru sansanews.ro: "Avem înscrise pe listă 341 de cadre medicale, iar vaccinarea anti-COVID va începe cu secţiile Boli Infecţioase, Anestezie şi Terapie Intensivă, Unitatea de Primiri Urgenţă, secţia de Pneumologie şi secţia de Dializă. S-a stabilit ca prima persoană din Spitalul Judeţean Buzău ce urmează să fie vaccinată să fie doctorul Micu Cristian Bogdan. Este singurul şef de secţie, dintre cele cinci cu care se va începe imunizarea la noi în unitate, care nu a fost infectat. Aşa că am stabilit, de comun acord, ca dr. Micu, şeful Secţiei Boli infecţioase, să fie primul vaccinat. Ceilalţi şefi de secţie, cel mai probabil, vor fi vaccinaţi într-o etapă ulterioară, trecând deja prin infecţia cu SARS-CoV-2".
Doctorul Micu Bogdan lucrează de aproape cinci ani la Spitalul Judeţean Buzău, fiind şeful secţiei de Boli Infecţioase, acolo unde ajung pacienţii confirmaţi cu COVID-19.
Medicul infecţionist a pus umărul la salvarea pacienţilor, dar şi la găsirea celor mai bune soluţii pentru ca personalul medical care tratează bolnavii infectaţi să poata fi cât mai mult protejaţi. Astfel, dr. Micu Bogdan a participat la realizarea unui tunel de dezinfectare realizat şi donat de o firmă privată la începutul pandemiei, în aprilie 2020, chiar secţiei de Boli Infecţioase.
În luna aprilie, sănătateabuzoiană.ro informa: "Acest tunel va avea rolul de a asigura un grad sporit de protecţie personalului medical care vine în contact direct cu pacienţii. Iniţiativa dotării unităţii medicale cu un astfel de dispozitiv a aparţinut companiilor buzoiene MegaPrint şi Ignirom, care s-au ocupat şi de proiectarea şi apoi realizarea tunelului de dezinfectare. Acestui demers i s-a alăturat şi medicul infecţionist Bogdan Micu, din cadrul secţiei de boli infecţioase a spitalului judeţean, care le-a oferit specialiştilor celor două companii sfaturile de care aceştia au avut nevoie în etapele de proiectare şi execuţie a dispozitivului, astfel încât acesta să corespundă normelor sanitare şi parametrilor ţintiţi. În momentul în care se trece prin tunel, prin pulverizarea unor soluţii biocide se realizează dezinfectarea echipamentului de protecţie pe care cadrele medicale ale secţiei îl poată atunci când vin în contact cu pacienţii suspecţi de infecţie cu noul coronavirus".
Astăzi, 3 ianuarie, DSP Buzău a trimis la Centrul Regional Constanţa şi necesarul dozelor ce urmează să fie administrate primilor buzoieni care au acceptat vaccinarea. Este vorba despre 975 de doze ce urmează să fie administrate cadrelor medicale. Vaccinarea va începe, din datele furnizate de autorităţi până acum, pe 5 ianuarie.
Autorităţile responsabile de campania de vaccinare la Buzău susţin că toate centrele sunt pregătiren pentru a primi vaccinul.
"Echipele de vaccinare sunt formate dintr-un medic coordonator, doi asistenţi medicali şi un registrator", a spus Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la Buzău, care a şi fost de altfel şi a verificat personal aceste spaţii.
Moiseanu a explicat că fiecare centru a trebuit foarte bine organizat astfel încât să fie respectate toate indicaţiile, iar spaţiul să dispună de puncte de recepţie, puncte de triaj medical, zona de vaccinare, dar şi o cameră de supraveghere postvaccinală.
În România, vaccinarea anti-COVID a început pe 27 decembrie. De atunci, peste 13.000 de persoane au fost deja imunizate, iar dintre acestea doar 27 au avut reacţii adverse. Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, este vorba despre 4 reacţii locale cu durere la locul injectării şi 23 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).
• Buzăul, în scenariul verde
Buzăul a ajuns la 8317 cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei, primul caz confirmat în judeţul Buzău fiind înregistrat pe 9 martie. Potrivit datelor furnizate pe 3 ianuarie de Centrul de Comunicare, judeţul Buzău rămâne verde, având o rată de infectare chiar sub 1 caz la mia de locuitori. Rata de incidenţă comunicată astăzi, 3 ianuarie, este de 0,94 cazuri la mia de locuitori.
Începutul de an a adus confirmarea cu noul coronavirus pentru 83 de buzoieni. Astăzi, 3 ianuarie, DSP raportează 20 de cazuri noi. Este vprba despre pacienţi cu vârsta cuprinsă între 17 şi 80 de ani. Totuşi, cel mai mic pacient confirmat în 2021 cu COVID are doar un an, iar cel mai în vârstă bolnav infectat cu SARS-CoV-2 are 94 de ani.
În schimb, au fost şi zeci de buzoieni cărora începutul de an le-a adus veşti bune. Este vorba despre pacienţii care au fost declaraţi vindecaţi în primele zile din noul an. În total, 155 de buzoieni au fost declaraţi vindecaţi în primele trei zile din 2021 astfel că numărul bolnavilor care au trecut cu bine de infecţia cu SARS-CoV-2 a ajuns astăzi, 3 ianuarie, la 7.597 de la debutul pandemiei.