MEDIU Tinerii ies în stradă împotriva poluării

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 martie 2019

Tinerii ies în stradă împotriva poluării

Bătălia pentru sănătatea Pământului devine din ce în ce mai aprigă, având în vedere că efectele poluării se resimt tot mai dramatic. Implicarea tinerilor în această luptă reprezintă un pas firesc, având în vedere că este vorba despere "moştenirea" lor. "În 2050 voi veţi fi morţi, nu noi": tinerii din toată lumea sunt chemaţi să manifesteze vineri pentru a cere acţiuni ferme în favoarea mediului, un test pentru o mobilizare inedită inspirată de adolescenta Greta Thunberg. Până acum, apelul la mobilizare săptămânală, lansat de activista suedeză, care, din vară, afişează în fiecare zi de vineri, în faţa Parlamentului din Stock­holm, o pancartă cu îndemnul la grevă în şcoli pentru climă, a fost urmat în câteva ţări, în special în Belgia şi Germania, unde mii de tineri au manifestat. Dar pentru această "grevă mondială pentru viitor" din 15 martie, liceenii şi studenţii se pregătesc să-şi părăsească sălile de clasă din Sidney până la Paris, de la Tokyo la Montreal, din Hong Kong la Kampala. "Facem grevă pentru a spune guvernelor noastre să-şi facă temele şi să ne arate dovezi", susţine apelul publicat pe Facebook.

Dovezi că lumea adoptă măsurile necesare pentru a limita încălzirea la maximum +2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, aşa cum prevede Acordul de la Paris. Pentru că, până acum, "eu nu am auzit nicio promisiune concretă din partea liderilor", menţiona recent Greta Thunberg. Conform FridaysforFuture (Vineri pentru Viitor), numele mişcării, peste 1.000 de adunări sunt preconizate în circa o sută de ţări, informează Agerpres. "Acest moment este foarte important, nu doar în ce priveşte numărul tinerilor care vor face grevă, ci şi în raport cu discuţiile pe care le va provoca în familii, între prieteni şi în şcoli", comentează Karen O'Brien, sociolog la Universitatea din Oslo.

Protestele ar urma să aibă loc în faţa primăriilor şi a parlamentelor naţionale din oraşe din toată lumea. La începutul lunii decembrie, o tânără suedeză în vârstă de 15 de ani, Greta Thunberg, a uimit opinia publică în timpul Conferinţei Anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP24) desfăşurată la Katowice (Polonia), cu pledoaria sa pentru generaţiile viitoare. Tânăra a devenit o persoană marcantă printre tinerii care se mobilizează din ce în ce mai mult pentru climă peste tot în lume, cerându-le decidenţilor politici şi întreprinderilor să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Trebuie spus că mai multe persoane mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice decât ca urmare a fumatului, conform unui studiu citat de Thomson Reuters Foundation în care oamenii de ştiinţă au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 - aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

În Europa - principala ţintă a studiului Societăţii Europene de Cardiologie - poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii. Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni şi pot ajunge chiar în sânge. Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 - principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare - este mult mai grav decât s-a crezut anterior.Oamenii de ştiinţă au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale OMS. La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb