MEDIUL, EXTREMĂ URGENŢĂ Sute de miliarde de euro, frână în calea dezastrului

D.N.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2020

"O călătorie pe Dealuri şi Lacuri primăvara"Pictură peisagistică lungă de 100 de metri realizată de Chen Minglou, director general al institutului Zhejiang Huate care se ocupă de protecţia mediului. Realizarea picturii a durat mai mult de 18 luni. Pictura are 67 cm înălţime şi 108 m lungime. În pictura magnifică, apa şi dealurile fac un contrast încântător, creându-se armonie între om şi natură. Munţii par suficient de înalţi ca să ajungă la nori, sau la fel de rigizi ca stânca, sau se întind pe o serie de dealuri ... Apa este redată ca o cascadă care se revarsă dintr-un munte imens, sau ca nişte valuri mari care fluctuează sau ca un pârâu care se umple ... Sunt peste zece mii de oameni între munţi şi apă, pictura mai purtând denumirea de "Zece mii de oameni care călătoresc primăvara". Printre munţii înalţi, apa curgătoare şi diferiţi oameni există peste trei sute de pavilioane, fiecare diferit de celălalt. În întregul peisaj al tabloului, nu există două râuri la fel, două persoane similare şi nici pavilioane identice. Munca pictorului, dar şi stilul picturii fac din acest tablou o operă de artă. Chen se implică în procesul de protecţie a mediului, este foarte preocupat de problemele climatice, a obţinut recunoaşterea naţională în acest demers şi a câştigat mai multe premii, precum "Antreprenor Naţional de notorietate în tehnologie", "Antreprenor excepţional al tehnologiei de mediu din China", etc. Tabloul uriaş se adaugă, fără îndoială, la colecţia istorică remarcabilă a picturii tradiţionale chineze.

"O călătorie pe Dealuri şi Lacuri primăvara" Pictură peisagistică lungă de 100 de metri realizată de Chen Minglou, director general al institutului Zhejiang Huate care se ocupă de protecţia mediului. Realizarea picturii a durat mai mult de 18 luni. Pictura are 67 cm înălţime şi 108 m lungime. În pictura magnifică, apa şi dealurile fac un contrast încântător, creându-se armonie între om şi natură. Munţii par suficient de înalţi ca să ajungă la nori, sau la fel de rigizi ca stânca, sau se întind pe o serie de dealuri ... Apa este redată ca o cascadă care se revarsă dintr-un munte imens, sau ca nişte valuri mari care fluctuează sau ca un pârâu care se umple ... Sunt peste zece mii de oameni între munţi şi apă, pictura mai purtând denumirea de "Zece mii de oameni care călătoresc primăvara". Printre munţii înalţi, apa curgătoare şi diferiţi oameni există peste trei sute de pavilioane, fiecare diferit de celălalt. În întregul peisaj al tabloului, nu există două râuri la fel, două persoane similare şi nici pavilioane identice. Munca pictorului, dar şi stilul picturii fac din acest tablou o operă de artă. Chen se implică în procesul de protecţie a mediului, este foarte preocupat de problemele climatice, a obţinut recunoaşterea naţională în acest demers şi a câştigat mai multe premii, precum "Antreprenor Naţional de notorietate în tehnologie", "Antreprenor excepţional al tehnologiei de mediu din China", etc. Tabloul uriaş se adaugă, fără îndoială, la colecţia istorică remarcabilă a picturii tradiţionale chineze.

Protecţia mediului reprezintă una dintre marile mize ale acestui an. Mai multe proiecte au fost demarate de cei mai importanţi factori de decizie de la nivel global, sute de miliarde de euro vor fi investiţi pentru a pune, pe cât posibil, frână schimbărilor climatice. A devenit tot mai evident că situaţia în ceea ce priveşte mediul este foarte gravă, natura se revoltă şi zeci de milioane de oameni au de suferit din cauza fenomenelor meteo extreme, prezente pe toate continentele. Aşa stând lucrurile, state şi mari companii au început să investească masiv în programe dedicate protecţiei mediului. Trebuie precizat, din start, că o parte din aceste gesturi lăudabile au loc la presiunea opiniei publice şi nu sunt rodul unor procese de conştiinţă.

Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon şi cel mai bogat om din lume, a anunţat pe contul său de Instagram lansarea "Bezos Earth Fund'' (Fondul Bezos pentru Planetă) în scopul luptei pentru combaterea schimbărilor climatice. Bezos a precizat că va dona personal în contul fondului 10 miliarde de dolari "pentru început'' şi că primele subvenţii acordate cercetătorilor, activiştilor şi ONG-urilor vor fi atribuite în vara aceasta. Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat la începutul aces­tei săptămâni, investiţii de 101,2 milioane de euro în cele mai recente proiecte din cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice. Finanţarea va sprijini 10 proiecte de anvergură vizând mediul şi clima în nouă state membre şi va ajuta tranziţia Europei către o economie sustenabilă şi către neutralitate climatică. Aceste proiecte vor fi derulate în Cipru, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Slovacia, Cehia şi Spania. Proiectele integrate îmbunătăţesc calitatea vieţii cetăţenilor, ajutând statele membre să respecte legislaţia UE în şase domenii: natură, apă, aer, deşeuri, atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice. Investiţiile în cadrul programului LIFE sunt menite să antreneze peste 6,5 miliarde de euro din fonduri suplimentare, deoarece statele membre pot utiliza şi alte surse de finanţare ale UE, inclusiv fonduri agricole, regionale şi structurale, programul Orizont 2020, precum şi fonduri naţionale şi investiţii ale sectorului privat. Proiectele de mare anvergură vor sprijini Pactul ecologic european şi ambiţia UE de a deveni până în 2050 primul continent al planetei care este neutru din punct de vedere climatic. Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei. Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice. Conform propunerii de document, se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Investiţiile vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat.

Marea Britanie se confruntă cu ploi masive, nu mai puţin de 600 de avertizări de inundaţii au fost lansate într-o singură zi. Pe acest fond, anunţul potrivit căruia Biroul Meteorologic va mai primi încă 1,2 miliarde de lire sterline de la guvern pentru un "super-computer" nu mai miră pe nimeni. Acesta este doar un pas pentru a rezolva pe cât posibil o parte dintre "ecuaţiile" tot mai complicate pe care le propune natura dezlănţuită. 

Revenind la anunţul lui Bezos, decizia acestuia apare la 20 de zile după ce 300 de angajaţi ai Amazon au criticat compania, în special pe tema politicii sale de mediu. Asociaţia Amazon Employees for Climate Justice (AECJ) face presiuni asupra companiei să-şi continue planul de reducere a emisiilor lansat cu surle şi trâmbiţe în septembrie 2019, când Jeff Bezos a demarat o campanie care ar permite îndeplinirea - cu 10 ani mai devreme - a angajamentelor climatice convenite prin Acordul de la Paris. Amazon, care şi-a construit succesul pe o reţea logis­tică gigant de transport rutier pentru a asigura livrări din ce în ce mai rapide, este un mare producător de gaze cu efect de seră, principala cauză a schimbărilor climatice. Reţelele de servere ale Amazon, care a făcut din "cloud computing'' (informatică dematerializată) o altă sursă foarte importantă de profit, sunt totodată foarte mari consumatoare de energie. Potrivit platformei online Climate Watch, cele 44,4 milioane de tone de echivalent CO2 emise în fiecare an de Amazon reprezintă puţin peste 10% din emisiile totale anuale ale Franţei. În septembrie, Jeff Bezos a promis că Amazon va obţine neutralitatea în materie de emisii de carbon în 2040. "Putem salva planeta", a declarat acesta luni pe pagina sa de Instagram, dedesubtul unei imagini cu Terra. "Pentru acest lucru este nevoie de o acţiune colectivă din partea marilor şi micilor companii, a statelor, organizaţiilor mondiale şi indivizilor". "Terra este lucrul pe care îl avem în comun. Să o protejăm împreună", a încheiat magnatul. Manifestaţiile pentru protecţia mediului şi împotriva marilor companii poluatoare s-au înmulţit în ultimele luni.

Tesla nu mai are voie să taie pădurea

Opinia publică, altă dată entuziasmată de ideea apariţiei unor locuri de muncă, a devenit mult mai atentă la investiţiile care se fac într-o regiune sau alta. Un tribunal din Germania a ordonat Tesla să nu mai taie pădurea de pe un teren din apropierea Berlinului, unde compania construieşte prima sa fabrică de baterii şi automobile din Europa, aceasta fiind o victorie pentru activiştii ecologişti. Producătorul american de automobile electrice a anunţat în noiembrie 2019 că va construi o gigafabrică în Gruenheide, în landul Brandenburg din estul Germaniei.

Decizia instanţei administrative a landurilor Berlin şi Brandenburg survine după ce autoritatea pentru mediu a landului a aprobat tăierea a 92 de hectare de pădure pentru construirea fabricii. Autorizaţia de construcţie a fabricii nu a fost încă acordată, ceea ce înseamnă că Tesla, compania miliardarului Elon Musk, pregăteşte terenul pe propriul risc.Instanţa a afirmat într-un comunicat că a emis un ordin pentru oprirea tăierii copacilor, pentru că ar mai fi fost nevoie de alte trei zile pentru finalizarea lucrărilor. În caz contrar, despădurirea ar fi fost finalizată înainte ca judecătorii să fi luat o decizie definitivă referitoare la plângerea făcută de o organizaţie de mediu locală numită Gruene Liga Brandenburg (Liga Verde din Brandenburg). Parlamentari creştin-democraţi şi liber-democraţi au avertizat că reclamaţia în justiţie împotriva gigafabricii va provoca daune grave şi de lungă durată imaginii Germaniei ca destinaţie favorabilă afacerilor. Parlamentarii locali şi naţionali au fost surpinşi de opoziţia puternică faţă de fabrica Tesla, sute de demonstranţi protestând faţă de ceea ce ei consideră un pericol pentru fauna locală şi sursele de apă. Tesla are în prezent două gigafabrici, una în Statele Unite şi una în Shanghai, China.

Suntem fruntaşi la preocuparea pentru problemele de mediu

Populaţia lumii a devenit foarte sensibilă la acest subiect. World Economic Forum, una dintre cele mai puternice organizaţii nonguvernamentale din lume, a făcut un sondaj pentru a identifica opiniile populaţiei la nivel global despre teme sociale precum protejarea mediului înconjurător şi importanţa informaţiei şi coeziunii globale. Sondajul arată că 58% dintre români au încredere în ce spun oamenii de ştiinţă despre mediu. Rezultatele sondajului au fost menţionate în cadul celei de a 50-a ediţii a întâlnirii tradiţionale a World Economic Forum, ce a avut loc la Davos, Elveţia, între 21 şi 24 ianuarie 2020. Potrivit studiului, cei chestionaţi (10.500 de persoane din 30 de ţări care cuprind aproximativ 76% din populaţia globală) consideră că activităţile umane sunt cauza încălzirii globale, chiar dacă în unele regiuni s-a observat un scepticism ridicat în privinţa cercetărilor ştiinţifice asupra subiectului. Ţara noastră se află printre cele 30 incluse în studiu, respectiv una dintre cele trei ţări din zona CEE, pe lângă Polonia şi Ucraina, sondajul oferind o perspectivă concretă asupra opiniei românilor referitor la acest subiect. România este a doua ţară europeană din clasament cu un procentaj atât de ridicat, după Italia, cu 61%. În topul ţărilor cu cel mai ridicat grad de încredere se numără India (86%), Bangladesh (78%) şi Pakistan (70%), iar la capătul opus, cu cele mai scăzute procente în acest sens, se situează Rusia (23%), Japonia (25%) şi Ucraina (33%). De asemenea, conform aceluiaşi sondaj, peste 42% dintre români consideră că protejarea mediului ar trebui să fie o prioritate, chiar dacă încetineşte creşterea economică, iar 50% afirmă că urmăresc îndeaproape ştirile şi sunt la curent cu agenda publică.

Criza incendiilor a afectat trei sferturi dintre australieni

Trei sferturi dintre australieni, adică aproape 18 milioane de persoane, au fost afectate de criza incendiilor de pădure, potrivit unui studiu, realizat de Universitatea Naţională Australiană. "Practic toţi australienii au fost afectaţi de aceste focuri şi mulţi dintre ei vor suferi consecinţele în anii următori", a explicat Nicholas Biddle, cercetător în ştiinţe sociale. 

Acest studiu, realizat pe 3.000 de persoane, arată că 14% din populaţia adultă, adică aproape trei milioane de locuitori, a avut de suferit direct din cauza acestei crize. Ei au fost constrânşi să-şi evacueze sau să-şi vadă casele distruse, 15 milioane de australieni au fost afectaţi indirect de aceste incendii, din cauza fumului toxic degajat sau din cauză că au fost nevoiţi să renunţe la vacanţe, informează news.ro. Această amploare, care i-a surprins pe cercetători, ar trebui să fie un subiect principal pentru guvernul acuzat că nu a răspuns conform acestei crize şi nu s-a preocupat de problemele legate de schimbările climatice. 

Oamenii de ştiinţă afirmă că încălzirea climatică a agravat criza sezonieră a incendiilor, alimentată de temperaturile extrem de mari din ultimele luni de pe insula-continent. Premierul conservator Scott Morrison a fost în special criticat pentru că a plecat în vacanţă în Hawai în mijlocul crizei şi pentru că a refuzat să reducă mai mult emisiile de gaz cu efect de seră. "Doar 27% dintre persoanele chestionate au declarat că au încredere în guvernul lor", a declarat Biddle. "Este una dintre cele mai semnificative scăderi a ratei încrederii pe care am observat-o într-un timp atât de scurt", a adăugat el. Guvernul este un susţinător şi apărător al puternicei industrii miniere australiene. 

Agenţia Europeană de Mediu, avertismant legat de înmulţirea dezastrelor

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a emis luna aceasta un avertisment în legătură cu înmulţirea inundaţiilor, a secetelor şi a incendiilor de pădure de-a lungul continentului în următoarele decenii, evidenţiind nevoia ca ţările să se adapteze la această situaţie. Eforturile de a limita schimbările climatice ar putea ajuta la evitarea celui mai mare impact, a precizat AEM. Totuşi, evaluările sale indică faptul că se vor înrăutăţi condiţiile climatice, "chiar dacă eforturile globale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră se vor dovedi eficiente", a mai menţionat agenţia într-un comunicat de presă. EFA, instituţia Uniunii Europene însărcinată cu livrarea de informaţii independente privind mediul, a produs o serie de hărţi care descriu pericolele. Regiunile de coastă vor fi mult mai puternic ameninţate de creşterea nivelurilor apei, relevă datele oficiale, care evidenţiază oraşe precum Veneţia, Napoli, Barcelona şi Nantes. În interiorul continentului, ploile puternice vor produce mai multe inundaţii. Majoritatea zonelor din Europa riscă să se confrunte cu o înmulţire de până la 35% a căderilor de apă toamna şi iarna, conform agenţiei. În special în sudul Europei, seceta va fi întâlnită tot mai des, va dura mai mult şi va spori competiţia pentru apă între sectoarele agricol, industrial şi de locuinţe, a atras atenţia AEM. Se preconizează de asemenea că incendiile de pădure vor fi tot mai răspândite, cele mai mari creşteri urmând să aibă loc în vestul şi centrul Europei, iar cel mai puternic impact general este aşteptat în sudul Europei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vin vremuri grele pentru planeta.

    Mult zgomot pentru putin...

    Martorii sectei copilei necajite suedeze Greta Thunberg (ce are sindromul Asperger), manipulata jalnic si penibil habar nu au de ciclurile Milankovici, eu o tin gaia matzu' cu incalzirea planetara, noua religie a semidoctilor ecologisti, a caror reprezentanti la noi bat apa in piua la revista "Stiinta si tehnica", o revista respectabila candva... 

    Urmariti articolele profesorului iesean Cranganu, de la Brooklyn College, pe platforma contributors.ro, unde este desfiintata punct cu punct , de peste 3-4 ani, marota incalzirii globale !

    Ayatollahii ecologisti vor avea in curand o mare problema : din studii fundamentate serios din anii 2030-2040 va urma o perioada de racire amplificata a Terrei, deoarece Soarele va atinge un nivel minim de activitate, iar sonda Parker, trimisa recent de NASA spre Soare, va confirma probabil in urmatorii ani recentele descoperiri ... Dar ,pentru semidocti, intelegerea ciclurilor Milankovici este povara... 

    1. Nu poti sa explici frumos,de ce trebuie sa fii asa magar?

      Lol :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb