Medvedev ameninţă Ucraina cu restricţionarea alimentării cu electricitate

A.C.
Internaţional / 8 septembrie 2014

Actualizare 17:44 Medvedev: "Rusia ar putea închide spaţiul aerian, ca reacţie la noile sancţiuni occidentale"

Guvernul Rusiei nu exclude posibilitatea să închidă spaţiul aerian al ţării, ca reacţie la noile sancţiuni sectoriale occidentale, a declarat premierul Dmitri Medvedev într-un interviu pentru ziarul de afaceri Vedomosti, informează Russia Today.

Statele Vestului "trebuie să fie întrebate dacă vor exista noi sancţiuni, dar, dacă vor exista sancţiuni în domeniul energetic sau restricţii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiţi să răspundem asimetric", a declarat Medvedev, dând ca exemplu în acest sens "restricţii în sfera transporturilor".

"Pornim de la faptul că avem relaţii amicale cu partenerii noştri, aşa că cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar, dacă suntem restricţionaţi, vom fi nevoiţi să răspundem. Dacă transportatorii occidentali ocolesc spaţiul nostru aerian, acest lucru ar putea să conducă la falimentul multor companii aeriene care se clatină la marginea prăpastiei, în lupta pentru supravieţuire", a continuat prim-ministrul.

Totuşi, şeful Executivului rus a opinat că ar fi o opţiune proastă. "Am vrea că partenerii noştri să-şi dea seama de acest lucru", a continuat Dmitri Medvedev, exprimându-şi regretul faţă de faptul că Occidentul a impus deja Rusiei o serie de sancţiuni, ca urmare a crizei din Ucraina.

"Speram ca partenerii noştri să fie mai inteligenţi", a mai spus premierul, adăugând că un război al sancţiunilor nu aduce pacea în Ucraina, ci ameninţă sistemul global de securitate.

"Cei mai mulţi politicieni îşi dau seama de acest lucru. Totuşi, există o anumită inerţie în gândire şi, din nefericire, o dorinţă de a folosi forţa în relaţiile internaţionale. Noi ştim că, iniţial, sunt impuse sancţiuni economice, însă ele sunt urmate de sancţiuni politice ca reacţie, iar cele politice nu sunt simetrice, ci sunt mai rele. Iată un risc de rupere a sistemului securităţii în lume. Sper că omologii noştri occidentali nu aspiră la acest lucru şi că nu există nebuni printre decidenţi", a mai spus Medvedev.

Dmitri Medvedev a subliniat că "sancţiunile au mereu două tăişuri" şi că, "în general, nu aduc rezultate pozitive". În acest sens, şeful Executivului moscovit a citat exemplul Chinei, căreia i-au fost impuse sancţiuni în 1989, însă unele care nu au afectat dezvoltarea ei economică. "(Chinezii - n.r.) şi-au folosit resursele interne", a remarcat premierul rus.

Ieri, preşedintele Consiliului European Herman, Van Rompuy, a anunţat că Uniunea Europeană este "pregătită să revină" asupra sancţiunilor pe care intenţionează să le impună Rusiei, dacă armistiţiul din estul Ucrainei este "durabil" şi/sau dacă încep negocierile de pace. Noul val de sancţiuni, elaborat vineri de către ambasadorii UE, include măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, precum şi o nouă listă cu nume de persoane care riscă blocarea averii şi interdicţia de a primi vize europene.

---

Rusia ar putea începe să restricţioneze alimentarea cu electricitate a Ucrainei dacă tăierile de curent din Crimeea vor continua, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu pentru ediţia de azi a cotidianului Vedomosti, transmite RIA Novosti.

"Anumite părţi din Ucraina se confruntă de asemenea cu un deficit de electricitate şi primesc energie electrică din Rusia. Iar cel care a luat deciziile deloc înţelepte de a restricţiona alimentarea cu electricitate a Crimeii ar trebui să ştie că sunt posibile măsuri simetrice", a spus Medvedev.

Agenţiile ruse de presă au relatat că la 31 august întreruperi de câteva ore ale alimentării cu electricitate s-au produs în mai multe oraşe din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în martie de Rusia, autorităţile locale acuzând Kievul de "sabotaj". Potrivit autorităţilor din Crimeea, Ucraina reduce alimentarea cu electricitate în fiecare seară, potrivit RIA Novosti.

Crimeea este puternic dependentă de alimentarea cu electricitate din Ucraina. Kievul asigură 70-80% din consumul de electricitate din peninsulă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Welcome to the Stone Ege" cum ar spune licuriciul, fara bani, industrie, agricultura, gaze si electricitate ! Iata ca si in alte tari (in afara Romaniei), cu aportul neprecupetit al fratilor de peste ocean, "comunismul luminos" ajunge pe noi culmi de progres tehnologic si dezvoltare a civilizatiei multilaterale, ce nu a reusit nici macar Uniunea Republicilor Sovietice din care a facut parte, si din care s-a desprins ca independenta si puternic industrializata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb