Mega-frauda de la Société Générale nu i-a speriat pe investitorii de la Bucureşti

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2008

Mega-frauda de la Société Générale nu i-a speriat pe investitorii de la Bucureşti

Investitorii la Bursa de Valori Bucureşti par să nu se fi speriat de anunţul fraudei uriaşe, de 4,9 miliarde euro, înregistrate de Société Générale, grup ce deţine 58,32% din BRD. Acţiunile BRD au închis şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1,52% faţă de şedinţa anterioară, deşi între orele 9:45 şi 12:35 fuseseră oprite de la tranzacţionare. Mai mult decât atât, titlurile BRD au ocupat poziţia a treia în topul lichidităţii, cu o valoare a tranzacţiilor, de 8,62 milioane lei.

"Un efect de panică a fost resimţit doar în primele minute ale şedinţei", ne-a spus Mihai Frunză, de la "Vanguard". Domnia sa ne-a mai precizat că preţul titlurilor BRD este foarte atractiv în prezent. "Acest fapt, cumulat cu evoluţia pozitivă a burselor europene şi închiderea în creştere a bursei americane din ziua de miercuri, a impulsionat cumpărările de astăzi (n.r. ieri)", ne-a explicat domnul Frunză.

Domnia sa este de părere că frauda de la Societe Generale este semnificativă din perspectiva activelor bancare româneşti, însă reprezintă 0,52% din activele băncii franceze (rezultate 2006).

Adi Lupşan, director general adjunct la "Intercapital Invest" a comentat: "BRD a închis astăzi pe o apreciere de peste 1,5%, deşi o parte din investitori se aşteptau la volatilităţi mai mari în urma ultimelor informaţii furnizate de Societe Generale". Efectele fraudei asupra cotaţiei BRD vor depinde foarte mult de informaţiile care vor veni în continuare, potrivit domnului Lupşan. "În cazul în care Societe Generale va de susţinerea acţionarilor printr-o infuzie de capital, de genul celor de care au beneficiat Citigroup sau Merrill Lynch, unda de şoc va trece relativ repede. În cazul în care aceste pierderi nu-şi vor găsi o susţinere financiară, este foarte probabil să asistăm la volatilităţi în creştere pentru următoarele şedinţe", este de părere domnia sa.

"Deprecieri semnificative ale cursului BRD vor avea loc numai dacă în următoarea perioadă vor persista informaţiile negative", a mai adăugat Adi Lupşan.

Şi Virgil Livanov, de la "KD Capital Management", apreciază că BRD nu va fi afectată de frauda anunţată de Societe Generale, cel puţin pe termen scurt. "Ne aşteptăm la rezultate financiare pozitive şi în creştere", ne-a spus domnul Livanov. Domnia sa a obţinut o valoare de 16,2 a indicatorului PER, la preţul de 20 lei/acţiune, ceea ce, consideră Livanov, că invită investitorii la cumpărare, având în vedere perspectivele bune ale sectorului bancar.

Banca Société Générale a anunţat ieri că a înregistrat anul trecut pierderi de 7 miliarde de euro în urma unei fraude bancare de 4,9 miliarde de euro şi a unei deprecieri de 2 miliarde euro datorate crizei imobiliare din Statele Unite ale Americii. Frauda a fost comisă de traderul unei case de brokeraj din Paris prin utilizarea unor instrumente financiare derivate.

Société Générale este prezentă pe piaţa bancară din ţara noastră ca acţionar majoritar al băncii BRD Groupe Societe Generale. Patrick Gelin, preşedintele băncii, nu este îngrijorat că frauda va avea efecte negative asupra băncii din România. Frauda nu va avea repercusiuni în capitalul necesar pentru dezvoltare întrucât filiala din România are autonomie, ea finanţându-şi activitatea din surse proprii şi nu prin credite acordate de banca mamă, susţine Patrick Gelin. BRD acţionează autonom faţă de grup, iar grupul nu este afectat decât pe partea de investment banking, a adăugat şi Petre Bunescu, director general adjunct al BRD Société Générale. Domnia sa crede că evoluţia preţului acţiunilor BRD pe piaţa de capital din ţara noastră nu va fi afectată în nici un fel de rezultatele acţionarului său majoritar.

Andreea Arcereanu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb