MEHMET BUYUKEKSI, TIM "Exporturile către România nu au fost afectate de încercarea de lovitură de stat din Turcia"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2016

"Exporturile către România nu au fost afectate de încercarea de lovitură de stat din Turcia"

Exporturile Turciei către întreaga lume se ridică, în prezent, la 144 miliarde dolari

Domnul Mehmet Buyukeksi, preşedintele Adunării Exportatorilor din Turcia (TIM), ne-a vorbit, într-un interviu realizat cu sprijinul companei "Global Connection Media", despre situaţia din ţara sa în urma încercării eşuate de lovitură de stat, din luna iulie, respectiv despre relaţiile comerciale cu România.

Relaţiile de export cu România, respectiv cu Uniunea Europeană (UE) nu au avut de suferit în urma încercării eşuate de lovitură de stat care a avut loc în Turcia, în 15 iulie 2016, conform afirmaţiilor domnului Mehmet Buyukeksi, preşedintele Adunării Exportatorilor din Turcia (TIM), care a efectuat recent o vizită la Bucureşti ca să aducă lămuriri cu privire la cele întâmplate în ţara sa.

"Nu s-a schimbat nimic în relaţia de export cu România, nici în cea cu UE.

Presa a prezentat cele întâmplate la noi într-un mod negativ pentru Turcia, toate ştirile pe această temă apărute în străinătate nu corespund realităţii", ne-a declarat domnul Buyukeksi, adăugând: "Principalul scop al vizitei noastre în România este să clarificăm situaţia după cele întâmplate în 15 iulie, în ţara noastră. Nu au existat mari probleme nici măcar în zilele imediate după încercarea eşuată de lovitură de stat. Toate partidele, asociaţiile din ţară, poporul s-au unit în aceeaşi idee - să scăpăm cât mai repede de această problemă. Poporul turc a fost cel mai afectat, dar economia nu a avut de suferit, este stabilă, situaţia s-a rezolvat rapid".

Preşedintele TIM a adăugat: "În străinătate, problema aceasta este înţeleasă diferit, tocmai de aceea vrem să explicăm exact ce s-a întâmplat la noi. Am mai efectuat vizite în acest scop în Danemarca şi Polonia. În Turcia a fost stare de urgenţă, însă aceasta nu a fost instaurată decât pentru luarea unor decizii de către autorităţi, nu pentru că ar fi fost ţara noastră în nesiguranţă".

Oficialul TIM a subliniat că nu au fost probleme economice după puci, cursul lirei a crescut imediat după încercarea de lovitură de stat, însă ulterior s-a redresat, iar pe bursă nu s-au resimţit efecte negative.

"Vineri seara a fost încercarea de lovitură de stat, iar Bursa din Istanbul a fost deschisă luni. S-a pus problema dacă să se deschidă sau nu luni, iar decizia a fost de deschidere pentru a ne arăta încrederea. Nu au fost fluctuaţii importante pe piaţa acţiunilor", a menţionat domnul Mehmet Buyukeksi, spunând: "Nu au existat ieşiri de capital din ţară, ba mai mult, 2,5 miliarde de dolari au fost schimbaţi în lire turceşti, după puci".

Mehmet Buyukeksi ne-a precizat că după evenimentele din 15 iulie, exporturile Turciei au crescut cu 16%, autorităţile luând decizii pentru stimularea companiilor ca să îşi extindă livrările externe.

Adunarea Exportatorilor din Turcia (TIM) reprezintă circa 65.000 de firme care activează în 26 de sectoare. Exporturile Turciei către întreaga lume se ridică, în prezent, la 144 de miliarde de dolari, din care 50% au avut ca destinaţie UE. Exporturile către România reprezintă aproape 2 miliarde de dolari. TIM şi-a stabilit ca ţintă, pentru anul curent, exporturi de 150 de miliarde de dolari.

Între România şi Turcia se derulează schimburi comerciale de 6 miliarde de dolari, "ceea ce arată relaţiile bune dintre cele două ţări", potrivit oficialului TIM, care a subliniat: "Vrem să creştem această cifră la zece miliarde de dolari, într-un interval de trei-cinci ani".

Printre brandurile majore turceşti prezente în ţara noastră se numără distribuitorii de textile "Koton" şi "Damat", producătorul de electrocasnice "Arctic" şi lanţul de cafenele "Dunyasi".

Mehmet Buyukeksi: "Credem că Turcia a dat o lecţie întregii lumi, poporul a luptat fără arme împotriva loviturii de stat, în faţa tancurilor, a elicopterelor, a partidelor care au organizat puciul. Ce s-a întâmplat la noi ar trebui să fie un exemplu pentru întreaga lume".

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din ţara noastră, Turcia a fost, în 2015, primul partener comercial al României din afara UE şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al şaselea partener la export şi al nouălea la import. La 31 martie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,078 miliarde euro, din care exportul românesc de 467 milioane euro şi importul din Turcia, în valoare de 611 milioane euro.

Potrivit Coface, la 30 aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 de societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,3 milioane de dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA). În prezent, în ţara noastră activează 14.000 de firme turceşti, cu o cifră de afaceri cumulată de şase miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb