MEIUL - Superalimentul lumii

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2023

MEIUL - Superalimentul lumii

"Sunt convins că anul 2023, Anul Internaţional al Meiului, va lansa o mişcare în masă către un viitor sigur, durabil şi mai sănătos. Toate statele ar trebui să lucreze la cercetări legate de produsele de mei, cum ar fi procesarea, ambalarea, marketingul etc.". - PM Modi

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluţia de a declara anul 2023: "Anul Internaţional al Meiului" în întreaga lume. Propunerea sponsorizată de India şi susţinută de peste 70 de naţiuni, subliniază sprijinul comunităţii internaţionale pentru recunoaşterea importanţei şi beneficiilor meiului pentru sistemul alimentar global.

Meiul este un produs natural valoros pentru întreaga umanitate. Meiul este folosit de mult timp în bucătăria indiană. Revoluţia verde din anii 1960 din India a promovat securitatea alimentară şi a redus importanţa meiului. Meiul reprezenta aproximativ 40% din totalul cerealelor din culturi înainte de Revoluţia Verde în India, dar acesta a scăzut la 20% în ultimi ani.

Meiul este un produs prietenos cu clima şi este capabil să combată numeroase boli datorate stilului de viaţă. În zilele noastre, oamenii conştienţi de sănătate îşi schimbă obiceiul alimentar iar meiul bogat în minerale revine din nou la farfuria oamenilor.

Meiul este considerat pe scară largă ca fiind unul din cele mai străvechi cereale. Are o istorie mai lungă decât cerealele moderne pe care le consumăm, fiind printre primele plante care au fost folosite ca sursă de hrană, descoperit în civilizaţia din Valea Indusului.

Meiul este cultivat în aproximativ 131 de ţări şi este un aliment tradiţional pentru aproximativ 600 de milioane de asiatici şi africani. Meiul este bogat din punct de vedere nutritiv, tolerant la secetă şi cultivat în principal în regiunile aride şi semi-aride ale Indiei. Meiul indian este superior din punct de vedere nutriţional faţă de grâu şi orez, deoarece este bogat în proteine, vitamine şi minerale.

Meiul nu conţine gluten şi are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face alimentul ideal pentru persoanele cu boală celiacă sau diabet. Ceea ce odată era considerat cereală grosieră este acum recunoscută ca un Superaliment. Meiul este un tip de hrană alternativă care poate ajuta la satisfacerea cererii tot mai mari de alimente vegetariene.

Guvernul Indiei a recunoscut importanţa meiului în realizarea securităţii nutriţionale în ţară şi a făcut mai multe eforturi în această direcţie. Acesta a inclus recunoaşterea meiului ca cereală nutritivă în 2018, "Anul Naţional al Meiului", şi propunerea de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de a sărbători "Anul Internaţional al Meiului", precum şi o varietate de alte politici la scară mică.

Organizaţia Naţiunilor Unite a acceptat anul 2023 drept "Anul Internaţional al Meiului", iar la cererea Indiei, Prim-ministrul indian Narendra Modi a promovat în mod constant meiul ca un aliment care va ajuta să ducă nutriţia din cea mai îndepărtată parte a Indiei în lume.

"Felicitări Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru lansarea «Anului Internaţional al Meiului 2023». De asemenea, apreciez statele membre care au susţinut propunerea noastră de a marca «Anul Internaţional al Meiului». Meiul are o istorie mândră şi una dintre primele culturi cultivate de oameni. A fost o sursă importantă de hrană în trecut, dar nevoia momentului este de a le face un substitut alimentar pentru viitor-.-PM Modi

Meiul este un tip de cereale popular în multe părţi ale lumii, un aliment de bază în special în Africa şi Asia. Potrivit Programului Alimentar Mondial, se estimează că există aproximativ 1,2 miliarde de oameni consumă mei ca parte a dietei lor zilnice. Meiul este o cultură tolerantă la secetă, acesta poate fi cultivat în zone cu climă uscată şi aridă, acolo unde alte culturi ar eşua. De asemenea, meiul este hrănitor, bogat în fibre şi minerale esenţiale. Din aceste motive, meiul va continua să fie o cultură alimentară importantă în următorii ani.

Producţia de mei a rămas relativ stabilă în ultimii ani, cu o producţie estimată la 28 de milioane de tone în anul 2020. Majoritatea culturilor de mei sunt produse în Africa, urmată de Asia. India este cel mai mare producător de mei, urmată de Niger şi China. Exportul mondial de mei a crescut de la 400 de milioane de dolari în 2020 la 470 de milioane de dolari în 2021.

India este printre primii 5 exportatori de mei din lume. Principalele soiuri de mei cultivaţe în India sunt: bajra (60%), jowan (27%), ragi (11%) şi bajra mică (2%). India a exportat mei în valoare de 64,28 milioane USD în anul 2021-22, faţă de 59,75 milioane USD în 2020-21. Guvernul indian a promovat, de asemenea, producţia de mei ca parte a misiunii sale naţionale de securitate alimentară. Ca urmare a acestor factori, se preconizează că producţia de mei din India va continua să crească în următorii ani.

- "În trecut, dar şi în prezent uneori, ori de câte ori vin în India, oaspeţii străini şi şefi de stat, stă în puterea mea de a le pregăti mâncăruri din mei. Din experienţă vă spun că le place foarte mult acest fel de mâncare şi, de asemenea, încearcă să adune o mulţime de informaţii cu privire la cerealele noastre grosiere. Îi îndemn pe fraţii şi surorile noastre fermieri să cultive pe cât posibil mei şi să profite de el. Astăzi apar multe astfel de startup-uri care lucrează meiul"-.-.- PM Modi

India, care prezidează G-20, va servi, de asemenea, cel puţin un fel de mâncare pe bază de mei la toate evenimentele sale. Cu o producţie de peste 1,80 de milioane de tone, India este gata să devină un centru global pentru mei. India a început să pregătească un plan strategic pe cinci ani pentru a promova meiul şi produsele lor cu valoare adăugată pe piaţa internaţională. Există aproximativ 250 de startup-uri noi susţinute de Guvernul Indiei şi Institutul Indian de Cercetare al Meiului a găzduit şi crescut startup-uri de producţie a meiului, iar Institului Indian de Ambalaje a dezvoltat, de asemenea, ambalaje inovatoare şi îmbunătăţite pentru mei şi produse din mei.

Acest an special va contribui la creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la rolul important al meiului în agricultura durabilă şi beneficiile acestuia ca superaliment inteligent. Acest an special îşi doreşte în principal să ofere oportunităţile comun, în primul rând prin creşterea contribuţiei meiului la securitatea alimentară, în al doilea rând prin creşterea producţiei globale, în al treilea rând prin asigurarea procesării, transportului, depozitării şi consumului eficient, iar în al patrulea rând prin producţia durabilă şi calitatea meiului cu părţile interesate.

Ambasada Indiei în România sprijină companiile şi organizaţiile interesate în dezvoltarea relaţiilor comerciale sau de investiţii dintre India şi România.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb