Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) din Regiunea Centru vor participa mâine la o nouă reuniune de lucru, în cadrul şedinţei organizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru la sediul Consiliului Judeţean Covasna, din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 10.30, informează un comunicat de presă transmis redacţiei.
Potrivit sursei citate, discuţiile se vor axa pe activităţile desfăşurate la nivelul celor şase judeţe pentru absorbţia eficientă a fondurilor europene nerambursabile, precum şi temele privind pregătirea la nivel local pentru lansarea noului Program Regional CENTRU 2021-2027.
La Şedinţa CDR Centru sunt invitaţi să participe preşedinţii celor şase consilii judeţene din regiune, alături de primarii celor 6 municipii reşedinţă de judeţ, precum şi reprezentanţii desemnaşi ai oraşelor şi comunelor din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Temele discutate în cadrul şedinţei CDR Centru vor porni de la analiza Raportului de activitate al ADR Centru pentru primul semestru al acestui an, urmărind stadiul în care se află cele peste 1.160 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în aşa fel încât să fie identificate cele mai bune modalităţi ca aceste proiecte să se transforme repede şi eficient în realitate. Ulterior se vor discuta priorităţile perioadei 2021-2027, ţinând cont de necesităţile de dezvoltare cuprinse în strategiile locale şi preluate ca obiective în noul Program Operaţional Regional CENTRU 2021-2027.
"În cursul acestui an, am discutat permanent membrii CDR Centru paşii pe care îi avem de realizat, ţinând cont de faptul că autorităţile publice locale reprezintă cei mai importanţi beneficiari ai actualului POR 2014-2020. Mai sunt încă peste 400 proiecte în implementare la nivelul mediului public şi, prin finalizarea acestora, ne vom atinge ţintele de absorbţie pentru acest program de finanţare. Termenele devin tot mai strânse, iar beneficiarii trebuie să depăşească problemele întâmpinate în implementarea proiectelor, iar aici intervine sprijinul nostru, inclusiv prin clarificarea multor aspecte tehnice sau legislative. Gradul de absorbţie a fondurilor REGIO pentru Regiunea Centru este de aproximativ 65%, fiind cu 10 puncte mai mare decât la precedenta noastră întâlnire. Dacă ţinem cont şi de faptul că noi am procesat un volum al cererilor de rambursare care reprezintă valoric mai mult de 85% din ţinta stabilită pentru absorbţie în acest an, înseamnă că am reuşit să lucrăm destul de eficient şi am susţinut beneficiarii să rezolve cu succes aproape toate problemele semnalate la nivel local, pentru finalizarea la timp a proiectelor", a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
"Pe de altă parte, după semnarea oficială - în Regiunea Centru, la Alba Iulia - a Acordului de Parteneriat între România şi Comisia Europeană, pentru perioada 2021-2027, suntem pregătiţi să demarăm noul Program Regional, pe care îl gestionăm direct, în calitate de Autoritate de Management - PR 2021-2027. De aceea, ne concentrăm atenţia pe progresul făcut şi analizăm perspectivele de finanţare, deoarece până la sfârşitul acestui an vom pune în consultare publică mai multe ghiduri de finanţare din noul Program.
Analiza noastră comună îşi propune şi să coreleze Programul Regional cu oportunităţile de finanţare prin componentele active ale PNRR, inclusiv pe cele care o să le gestionăm noi ca instituţie, în domeniul social, al sănătăţii şi educaţiei. Astfel, depunem toate diligenţele ca partenerii noştri din Regiune să fie bine informaţi despre obiectivele regionale de dezvoltare", a adăugat directorul.
Ordinea de zi a întâlnirii de lucru include la început patru decizii ale forului regional, pentru aprobarea Raportului de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe Semestrul I al anului 2022, a Planului de Dezvoltare Regională PDR Centru pentru perioada 2021-2027, precum şi pentru aprobarea Raportului de implementare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, alături de Raportul de activitate a Consorţiului Regional de Inovare pentru anul 2021.
Ulterior vor fi analizate stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, precum şi o serie de documente destinate pregătirii lansării noului Program Regional CENTRU 2021-2027. Bugetul total al acestui nou Program este de peste 1,4 miliarde euro, aproape dublu faţă de alocarea de care a beneficiat Regiunea Centru în ultimii şapte ani şi aceste fonduri trebuie să contribuie la un obiectiv ambiţios, dar perfect realizabil, ca Regiunea Centru să devină o mai curată, atractivă pentru locuitorii săi şi turişti, cu o economie competitivă bazată pe cunoaştere şi inovare în care grija pentru mediu şi utilizarea raţională şi durabilă a resurselor să contribuie la bunăstarea fiecărui cetăţean.
Agenda şedinţei de lucru din judeţul Covasna cuprinde încă 7 proiecte de hotărâri, pentru aprobarea planurilor de acţiune elaborate în cadrul a trei proiecte regionale în care ADR Centru a fost parte (respectiv iniţiativele ColorCircle, E-MOB şi RAMSAT), precum şi pentru aprobarea participării Agenţiei în alte patru proiecte europene (iniţiativele CIBIRETE, CHERRY, ORIGINN şi ARCADIA). La acestea se mai adaugă o serie de informări, care se referă la stadiul preluării de către ADR Centru a atribuţiilor privind implementarea investiţiilor specifice locale din PNRR, la Strategia de Comunicare a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, elaborată pentru a defini mai bine rolul pe care îl are la nivel regional organizaţia noastră şi o informare privind activităţile de Parteneriat între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg, din Germania, se precizează în comunicat.