Actualizare 22:57 Iohannis, lui Tobă: "Aştept de la dumneavoastră să impuneţi legea"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru de Interne de către Petre Tobă că aşteaptă de la acesta să impună legea, potrivit surselor din presă.
"Cetăţenii aşteaptă de la dumneavoastră să le asiguraţi siguranţa, se aşteaptă de la dumneavoastră, şi eu aştept acest lucru de la dumneavoastră, domnule ministru, să impuneţi legea. La noi se vorbeşte foarte mult despre cum facem legea, cum interpretăm legea. Eu vă cer să impuneţi legea. În acest fel vom crea spaţiul în care cetăţeanul se simte luat în serios şi se simte sigur", a spus Klaus Iohannis.
Cioloş a vorbit despre importanţa acestui minister, arătând printre altele, că va juca un rol-cheie în sezonul rece, în timp ce Cîmpeanu a arătat că Tobă preia acest mandat "într-un moment mai important ca oricând".
"Ştiu foarte bine care sunt aşteptările colegilor mei şi la fel de bine ştiu şi care sunt aşteptările cetăţenilor faţă de Ministerul Afacerilor Interne: seriozitate, integritate şi profesionalism, acestea sunt principalele repere pe care le am la conducerea ministerului", a spus Petre Tobă la preluarea mandatului.
(A.C.)
----------------------
Actualizare 22:30 Iohannis: "Avem cea mai gravă formă de criză, una de încredere; Politica fără popor nu se poate"
• "Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă sau să-i impun cum să facă"
• "Nu ştiu dacă a existat vreodată un guvern aşa de independent politic"
• "Aveţi toată legitimitatea, puteţi să mergeţi drepţi înainte"
• "Partidele au o ocazie de reconectare la alegători"
• Preşedintele a asistat la ceremoniile de preluare a mandatelor de către Cioloş, Comănescu, Tobă şi Motoc
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, că, deşi mulţi politicieni au spus recent că în România nu a fost o criză politică, guvernamentală sau parlamentară, realitatea este că ţara trece printr-o "criză de încredere" a cetăţenilor în politicienii pe care i-au ales să îi reprezinte.
Şeful statului a afirmat că societatea s-a schimbat şi are alte aşteptări decât acum 10 ani sau 25 de ani, de imediat după Revoluţie, iar criza actuală a fost declanşată de "diferenţa prea mare" între realităţi şi aşteptări. Aceasta, deşi, spune Iohannis, mulţi politicieni au negat existenţa unei crize în România.
"Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulţi au vorbit despre criză, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări cu diferite ocazii, şi astăzi, în Parlament. S-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, că nu am avut şi nu avem o criză parlamentară, că nu avem nici măcar o criză politică şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere. Avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele", a spus preşedintele.
Iohannis a subliniat că "încrederea este bunul cel mai valoros în politică", pentru că se câştigă greu şi se pierde foarte uşor.
El a avertizat că liderii partidelor nu trebuie să uite că, fără cetăţeni, nu se poate face politică.
"Protestatarii mi-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înţeles aşteptările, că au înţeles solicitările, dar politică fără partide politice, aşa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevărat. Politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democraţie nici fără popor nu se poate", a adăugat Klaus Iohannis.
Preşedintele a asistat la ceremonia de la Palatul Victoria de preluare a mandatului de către premierul Dacian Cioloş, după care şeful statului a participat la evenimentele în cadrul cărora au preluat funcţiile noii miniştri de Externe, de Interne şi al Apărării.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Victoria, că nu va încerca niciodată să spună Guvernului ce să facă sau să-i impună cum să facă, precizând că membrii Executivului vor găsi în el un partener.
"Astăzi, mai mult ca în zilele trecute, s-a speculat relaţia dumneavoastră cu mine. Eu vreau să vă spun câteva lucruri foarte clar: nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă, nu voi încerca să impun Guvernului niciodată cum să facă. Aveţi toată libertatea şi toată răspunderea, dar în mine veţi găsi oricând, domnule prim-ministru, onoroate doamne ministru, onoraţi domni miniştri, un partener. Eu vreau ca România să funcţioneze bine, pentru asta e nevoie de un Guvern care funcţionează bine şi pentru asta este nevoie de comunicare", a spus Iohannis.
Şeful statului s-a declarat convins că se vor găsi cele mai bune căi de a colabora "pentru a rezolva multele probleme care abia aşteaptă să vină cineva şi să găsească soluţii la ele".
Preşedintele Iohannis a fost prezent, în această seară, la Palatul Victoria, unde a avut loc predarea mandatului de către fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu către premierul Dacian Ciloloş.
Evenimentul a avut loc la sala în care au loc, în mod obişnuit, şedinţele Guvernului, cu participarea membrilor noului Cabinet.
Aceasta este prima dată în mandatul de şef al statului când Klaus Iohannis este prezent în sala de la Palatul Victoria unde se ţin şedinţele Executivului.
La plecare, preşedintele Iohannis le-a urat succes membrilor noului Guvern, dând mâna cu fiecare dintre aceştia.
Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc joi, de la ora 10.00, la Palatul Victoria.
Preşedintele le-a spus membrilor Cabinetului Cioloş, la Palatul Vitoria, că vrea să creadă că "este o premieră un guvern chiar aşa de independent politic", declarându-se convins că acesta va reuşi să îşi facă bine treaba. "Am toată convingerea că dumneavoastră veţi reuşi, contrar aşteptărilor unora sau altora, să vă faceţi treaba foarte bine", le-a transmis Iohannis membrilor Guvernului Cioloş.
El a spus că s-a văzut astăzi în Parlament că şi politicienii şi-au dorit un astfel de guvern.
"Votul covârşitor pe care l-aţi primit a arătat că până şi politicienii, care cel puţin declarativ sunt un pic reticenţi faţă de un guvern independent, nu doar că au acceptat, dar au şi îmbrăţişat această soluţie pentru România în acestă etapă. Este o provocare, dar o provocare frumoasă pe care aţi primit-o şi aveţi şansa să arătaţi cum se poate guverna România bine în acest an complicat şi cu aşteptări foarte mari, aşteptări din partea societăţii, din partea poporului", a adăugat Klaus Iohannis.
Şeful statului le-a spus membrilor Cabinetului Cioloş, după depunerea jurământului, că acest guvern are "absolut toată legitimitatea", pentru că a primit-o prin vot de învestitură în Parlament, adăugând: "Puteţi să mergeţi drepţi înainte".
Klaus Iohannis i-a felicitat pe membrii noului guvern pentru curaj, spunându-le că nu şi-au asumat un mandat uşor.
"Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât da în Parlament, dar vă felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e uşor - politicienii mai devreme sau mai târziu vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, o eroare fundamentală. Acest guvern Dacian Cioloş are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte", le-a spus Iohannis membrilor Cabinetului Cioloş, după ce aceştia au depus jurământul la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a spus, la Palatul Cotroceni, că acest Guvern independent politic este o şansă pentru România, iar partidele vor avea ocazia timp de un an de zile să se reconecteze la alegători.
"Dacă politicienii se îndepărtează de alegător, atunci apare o situaţie similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegător, pe de o parte, clasa politică, pe de altă parte. Aşa s-a făcut că niciun partid nu a venit să propună un politician care să preia funcţia de prim ministru", a spus Iohannis.
Preşedintele a adăugat că în acest fel a ajuns să propună un independent, pe Dacian Cioloş, pentru funcţia de prim-ministru, cu recomandarea de a pregăti un guvern independent politic.
"Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România, fiindcă, în timp ce acest guvern independent politic va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an de zile, să se reconecteze la alegatori. Ar fi excepţional dacă partidele politic ar folosi această oportunitate pentru a-şi defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegator, în acest fel să avem, după alegerile parlamentare, o clasă politică care reprezintă fără discuţie alegătorii, fără criză şi care cu multă energie va putea să continue să construiască România prosperă şi puternică pe care ne-o dorim cu toţii. Sper ca acest lucru să se întâmple", a mai spus şeful statului.
(A.C.)
-------------------
Actualizare 19:48
Membrii Guvernului Cioloş au depus, în această seară, jurământul de învestitură în funcţie, în cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Primii care au depus jurământul, după premierul Dacian Cioloş, au fost vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc. Ultimul care a depus jurământul a fost Ioan Dragoş Tudorache, şef al cancelariei primului ministru.
(A.C.)
------------------
Actualizare 18:17 Băsescu: "Doctor Ponta nu mai este prim-ministru, Slavă Domnului"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, pe Facebook, un mesaj în care îl felicită pe Dacian Cioloş, adăugând: "Doctor Ponta nu mai este prim-ministru, Slavă Domnului".
În această după-amiază, după votul de încredere primit de Cabinetul Cioloş în Parlament, Traian Băsescu a scris pe Facebook un mesaj intitulat "soartă de prim-ministru".
"Dacian Cioloş este noul prim-ministru al Guvernului României - Felicitări Dacian! Cătălin Predoiu este veşnica speranţă pentru funcţia de prim-ministru - Felicitări pentru perseverenţă Cătălin! Doctor Ponta nu mai este prim-ministru - Slavă Domnului", a scris fostul şef de stat.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:55 Cabinetul Cioloş depune jurământul la ora 19:00, la Palatul Cotroceni
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului Cioloş va avea loc în această seară, ora 19:00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.
(S.A.)
------------
Actualizare 16:48 Cioloş despre retragerea lui Guseth: "Am avut o discuţie cu dânsa şi am luat decizia de comun acord"
Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că decizia de a o retrage pe Cristina Guseth de pe lista miniştrilor propuşi pentru Cabinerul său a luat-o de comun acord cu ea, după o discuţie avută luni seara, precizând că a considerat că acest guvern trebuie să plece cu o legitimitate clară, potrivit unor surse din presă.
Întrebat de jurnalişti dacă crede că a început cu stângul, având în vedere problemele care au apărut la nominalizarea pentru protofoliul de la Justiţie şi modificarea programului de guvernare, Dacian Cioloş a spus că dacă nu ar fi făcut aceste schimbări, atunci se putea spune că "a început cu stângul".
"Eu sunt un om deschis, clar, transparent, n-am de ascuns lucruri atunci când trebuie să iau anumite decizii şi am considerat că e important ca acest guvern să plece de la început cu o legitimitate clară, aşa că atunci când am considerat că trebuie să iau anumite decizii, le-am luat", a declarat premierul Dacian Cioloş.
Cât despre schimbarea nominalizăii la ministerul Justiţiei pe care premierul desemnat Dacian Cioloş a luat-o, luni seara, retrăgând-o pe Cristina Guseth, primul-ministru a declarat că au avut o discuţie şi de comun acord au luat această decizie.
"Eu am încredere în dânsa şi o cunosc pentru că altfel nu aş fi propus-o, probabil că din cauza emoţiilor, din cauza anumitor tensiuni din sală, observaţia mea la urmă a fost că nu a convins şi e nevoie, dincolo de competenţele şi calităţile pe care ştiu că doamna Guseth le are, e foarte important ca ministrul Justiţiei, care este un om cheie în Guvern, să aibă încrederea partenerilor cu care lucrează, inclusiv a Parlamentului, pentru că dacă această încredere nu există de la început acest lucru se răsfrânge asupra întregului guvern şi am avut o discuţie cu dânsa şi de comun acord am luat această decizie", a arătat noul premier.
(S.A.)
------------
Actualizare 16:30 Iohannis: Votul Parlamentului "e dovada că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi e soluţia"
Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook că votul de încredere dat de către Parlament Cabinetului Cioloş este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România.
"Felicitări noului Guvern, care a primit în această după-amiază votul de încredere din partea Parlamentului! Este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România. Cabinetul Cioloş va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate şi profesionalism misiunea care i-a fost încredinţată. Mult succes!", a scris şeful statului.
(S.A.)
------------
Actualizare 16:04 Cioloş: "Veţi avea în guvern un partener deschis"
Dacian Cioloş le-a transmis senatorilor şi deputaţilor, după ce Cabinetul său a primit votul de încredere, că Parlamentul va avea în guvern un "partener permanent şi deschis".
"Nu pot decât să vă mulţumesc pentru această încredere pe care ne-aţi oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteţi referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider, prin acest vot, că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune care să redea încrederea cetăţenilor României că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe", a spus Cioloş, de la tribuna Parlamentului, citat de surse din presă.
"Pentru orice proiect important ne vom consulta cu Parlamentul", a mai declarat noul premier.
(S.A.)
-----------
Actualizare 15:45
Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş a trecut de Parlament, primind votul de învestitură, potrivit televiziunilor de ştiri.
S-au înregistrat 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi nule.
(S.A.)
----------
Actualizare 15:40 Votul pentru învestirea Cabinetului Cioloş s-a încheiat
Deputaţii şi senatorii au încheiat votul pentru învestirea Cabinetului Cioloş, votul fiind secret cu bile, comisia de numărare a voturilor urmând să anunţe rezultatul final.
(S.A.)
----------
Actualizare 14:58 Votul pentru învestirea Guvernului Cioloş a început
Senatorii şi deputaţii au început astăzi votul secret cu bile pentru învestitura Cabinetului Cioloş, transmit televiziunile de ştiri.
În timpul dezbaterilor, PSD, PNL, UDMR, UNPR şi minorităţile au anunţat că vor susţine Cabinetul, în timp ce ALDE şi PMP au spus că nu vor vota Guvernul.
(S.A.)
------------
Actualizare 14:47 Varujan Pambuccian: "Vom vota Guvernul Cioloş"
Deputaţii minorităţilor naţionale vor vota Cabinetul Cioloş, a anunţat astăzi în plenul reunit al Parlamentului, liderul grupului Varujan Pambuccian, potrivit surselor din presă.
"Dacă aş fi vorbit ieri, aş fi spus că acordăm Guvernului un cec în alb, asta însemnând că plecăm de la premisa de încredere şi mai vedem. Dacă aş fi vorbit azi-noapte, aş fi spus că nu votăm acest Guvern. Vă vorbesc în dimineaţa aceasta şi vă spun că îl vom vota, pentru că acolo unde noi am dat dovada unei iresponsabilităţi pe care nu am să o înţeleg, omul acesta a dat dovadă de responsabilitate", a declarat Pambuccian, de la tribuna Parlamentului, în şedinţa în care premierul desemnat solicită votul de încredere asupra programului de guvernare şi a listei Cabinetului.
Varujan Pambuccian a adăugat că, la audierile de luni din comisiile de specialitate a propunerii pentru portofoliul Justiţiei - Cristina Guseth, a văzut-o "pe Ana Pauker".
"Aseară am văzut-o pe Ana Pauker vorbindu-vă dvs celor din Comisia juridică, vorbindu-vă gângav, poticnit, împotriva libertăţii şi democraţiei şi aţi votat-o. Aţi făcut lucrul acesta negândind că Parlamentul este ultima redută pe care o are o naţiune în faţa dictaturii. Doamna vă vorbea despre lucruri care duceau spre aşa ceva şi sunt convins că (...) nicio secundă nu s-a gândit nici premierul desemnat, nici nimeni dintre cei care au gândit acest guvern, ca dovadă, şi vreau să vă mulţumesc şi să vă spun că am încredere, după ce aţi făcut azi, şi am încredere în cel care v-a desemnat, pentru că s-a dovedit că a fost o desemnare înţeleaptă", a precizat Pambuccian.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:38 Tăriceanu: "Dacă acest guvern va trece, democraţia reprezentativă va fi destituită"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte al ALDE, susţine că, în situaţia în care Cabinetul Cioloş va primi astăzi votul de încredere al Parlamentului, atunci "democraţia reprezentativă va fi destituită", motiv pentru care parlamentarii formaţiunii sale nu vor vota în favoarea învestirii noului Guvern, transmit surse din presă.
"Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar şi aleasă, fie ea şi preşedintele României, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic şi antiparlamentar al unei minorităţi. (...) Să recunoaştem cu luciditate, aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept şi care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond", a arătat Tăriceanu, în plenul reunit.
În opinia sa, discursul preşedintelui Klaus Iohannis "prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică".
"Preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi vocale, pe care a denumit-o 'strada', să propună un candidat pentru funcţia de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma să conducă un Guvern de tehnocraţi. Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor îşi câştigă dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere, (...) iar minorităţile de orice natură sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce Guvernul şi de a-şi impune agenda. Discursul preşedintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituţiei, şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică", a mai spus copreşedintele ALDE.
(S.A.)
----------
Actualizare 14:32 Kelemen Hunor: "UDMR va vota Guvernul, dar aşteptăm dialog şi punctual"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că parlamentarii formaţiunii sale vor vota Guvernul Cioloş, însă aşteaptă dialog pe viitor cu acesta şi sprijin pentru minorităţi, urmând să decidă punctual cum vor vota pentru restul proiectelor lui Dacian Cioloş, potrivit unor surse din presă.
Liderul UDMR a precizat că votul de marţi nu înseamnă că formaţiunea a renunţat "la formula consacrată" a Guvernului politic. "UDMR va vota pentru instalarea Guvernului condus de Dacian Cioloş şi suntem conştienţi că într-un an nu se pot înfăptui minuni. Nu există minuni. Trebuie să depunem eforturi", a afirmat Kelemen.
Acesta a spus că aşteaptă de la Guvern respectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte minorităţile naţionale, dar şi măsuri privind economia şi administraţia publică, lucruri de care va depinde susţinerea viitoare a UDMR.
"Azi veţi avea voturile noastre. În continuare aşteptăm de la dumneavoastră un dialog constant şi sincer. (...) Punctual vom decide cum vom vota", a subliniat Kelemen Hunor.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:21 Cioloş: "România are restanţe mari pentru perioada financiară 2007-2013, vom încerca să le eliminăm"
Ţara noastră are restanţe mari în ceea ce priveşte fondurile europene pentru perioada financiară 2007-2013 care vor fi eliminate în măsura în care este posibil, a declarat astăzi premierul desemnat Dacian Cioloş, în şedinţa plenului comun al Parlamentului în care solicită votul de încredere pentru noul Cabinet.
"În ceea ce priveşte fondurile europene, avem încă mari restanţe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În acelaşi timp, tot în acest an va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale şi investiţii acordat României pentru perioada 2014-2020. În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor negociate de România în acordul de parteneriat cu UE. Mă refer aici la cadastru, la achiziţiile publice, reforma administraţiei publice şi reforma în domeniul sănătăţii", a afirmat Cioloş.
Acesta a evidenţiat "expertiza europeană" adusă de Guvernul propus, susţinând că ea se va manifesta mai ales în simplificarea şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Cioloş a vorbit totodată despre eliminarea cheltuielilor "neproductive şi ineficiente", cu precădere în cazul "anumitor întreprinderi autonome de stat".
Premierul desemnat a subliniat importanţa unui "sistem de sănătate funcţional", a unui "sistem de educaţie solid", a toleranţei şi culturii în cadrul societăţii. În acest sens, el a spus că Guvernul doreşte redefinirea rolului şi statutului personalului medical şi reducerea migraţiei acestuia în străinătate.
"În educaţie, vom muta accentul de la transmiterea de informaţie spre crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice", a afirmat Dacian Cioloş.
Premierul desemnat a precizat că Guvernul propus doreşte să asigure transparenţă actului decizional şi participarea tuturor celor interesaţi la formularea politicilor publice. Potrivit lui Cioloş, aceeaşi deschidere şi transparenţă vor fi urmărite şi în relaţia cu mediul politic.
"Parlamentul a fost şi rămâne singura forţă democratică de reprezentare a societăţii. Guvernul îi va rămâne un partener activ. Atât eu, cât şi miniştrii Cabinetului meu vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră de consultare. Totodată, vom veni în mod pro-activ în faţa dumneavoastră, pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului acestui Guvern au în primul rând înţelegerea şi - sperăm noi - şi susţinerea forului democratic al ţării", le-a transmis Dacian Cioloş parlamentarilor.
El a subliniat că independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei reprezintă un capitol important al proiectului de guvernare.
Cioloş a amintit că urmează un an în care se vor face numiri în posturile cheie din Justiţie şi Parchete. "Numirile vor fi ghidate doar de performanţă profesională şi de integritate", a spus el.
Un alt element fundamental al Guvernului este susţinerea în continuare a creşterii economice, punând accent pe importanţa stabilităţii macroeconomice şi a unui buget echilibrat, a completat premierul desemnat. Potrivit acestuia, România a făcut deja eforturi majore pentru a reveni la creşterea economică durabilă în perioada post-criză.
"Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susţine relansarea durabilă a creşterii economice şi stabilitatea finanţelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiţii", a adăugat Cioloş.
El a menţionat că proiectul de guvernare a fost pregătit în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, aşa cum se întâmplă în cazul partidelor politice.
"De aceea, măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Rămânem deschişi însă la idei noi şi le vom căuta activ în perioada următoare, inclusiv în contact cu dumneavoastră. Intenţionez de altfel să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja introduse în program, cât şi idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar, în parte. Acest exerciţiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea bugetului pentru anul 2016", a explicat Cioloş.
(S.A.)
------------
Actualizare 14:04 Gorghiu: "Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD a pierdut puterea"
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat astăzi în plenul Parlamentului că marele câştig al schimbării Guvernului este că "PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele", potrivit unor surse din presă.
Gorghiu a spus, în discursul său din Parlament, că este a treia oară în ultimii 25 de ani în care Parlamentul este chemat să învestească un guvern tehnocrat, iar de fiecare dată s-a întâmplat acest lucru într-o perioadă de criză, înaintea unor alegeri.
"Astăzi avem de-a face cu o criză mult mai profundă, cu o criză în toată clasa politică. Partidele care astăzi răsuflă uşurate că nu mai văd oameni în stradă greşesc şi vor pierde în continuare credibilitatea pe care o au. Partidele politice sunt componenta esenţială a democraţiei. Nu mai sunt oameni în stradă, dar nemulţumirea este tot acolo. De la această realitate suntem obligaţi să pornim", a declarat Alina Gorghiu.
Liderul PNL a mai spus că "a doua realitate este că PSD a pierdut puterea".
"A doua realitate este că PSD a pierdut puterea. Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD nu mai deţine frâiele. Abuzul poate fi de astăzi stopat. De exemplu, Ordonanţa 28, dedicaţie pentru primarii PSD, poate fi de astăzi istorie", a mai spus Gorghiu.
Aceasta i-a transmis premierului desemnat, Dacian Cioloş, că va avea în PNL un partener, dar şi o "voce critică".
"Am convingerea că în Guvernul Cioloş vor fi reparate sau măcar stopate o parte din abuzurile Guvernului Ponta şi sper că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei cu alegerea primarilor în două tururi", a adăugat liderul PNL.
(S.A.)
-----------
Actualizare 13:53 Dragnea: "Votul pentru Cabinetul Cioloş nu e un cec în alb"
Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, că votul pe care parlamentarii social-democraţi îl vor exprima pentru învestirea Cabinetului Cioloş nu este "un vot în alb".
"Votul nostru nu va fi un vot în alb. Vom susţine Guvernul Cioloş atâta timp cât vom avea convingerea că îşi desfăşoară activitatea în interiorul mandatului agreat, atât timp cât continuă măsurile economice adoptate de guvernarea noastră, atât timp cât stă deoparte de manevre politice care ar putea duce la destabilizarea sistemului şi actului administrativ, atât timp cât avem certitudinea că acest Guvern va pregăti în mod corect şi nepărtinitor alegerile din 2016. Dacă vom avea cea mai mică îndoială că aceste condiţii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru pentru acest guvern va înceta şi nu vom ezita niciun moment să folosim toate mecanismele parlamentare pentru a corecta şi, sper să nu fie nevoie, pentru a concedia Guvernul, dacă acesta îşi va depăşi mandatul dat de Parlament", a declarat Dragnea.
Preşedintele PSD a susţinut că Victor Ponta a fost "cel mai bun premier pe care România l-a avut de la Revoluţie încoace", asigurând prin măsurile asumate creştere economică sustenabilă şi un nivel de trai mai bun pentru români, astfel că misiunea viitorului Executiv este aceea de a continua aceste realizări.
"Ne-am obişnuit ca, la fiecare guvernare, la fiecare preluare de guvern, cei care vin să acuze greaua moştenire lăsată de cei de dinainte. Domnule prim-ministru desemnat, moştenirea dumneavoastră este o economie care funcţionează, cu mai mulţi bani în visteria ţării, cu taxe mai mici şi cu venituri mai mari în buzunarele oamenilor. Misiunea dvs. este să duceţi mai departe aceste realizări", a subliniat Dragnea.
Acesta a adăugat că situaţia actuală este una "mai puţin obişnuită", parlamentarii fiind chemaţi să îşi exprime un vot în favoarea sau împotriva învestirii Cabinetului Cioloş, din care însă nu face parte niciun partid parlamentar.
"Ne aflăm azi într-o situaţie mai puţin obişnuită - suntem chemaţi să dăm votul de învestitură unui guvern din care nu face parte niciun partid politic reprezentat în Parlament. Acest guvern nu este asumat politic de nicio majoritate parlamentară care să fi rezultat în urma unui vot democratic. Preşedintele Iohannis l-a mandatat pe dl Cioloş să constituie un Cabinet apolitic. (...) România trebuie să revină cât mai repede la un guvern legitimat prin votul cetăţenilor", a mai declarat liderul social-democraţilor.
(S.A.)
-----------
Actualizare 13:36 Dacian Cioloş: Guvernul se va baza pe transparenţă, responsabilitate şi dialog
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat astăzi, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog, transmit surse din presă.
În debutul discursului său, Dacian Cioloş a ţinut să aducă un "tribut" victimelor incendiului de la clubul Colectiv şi a spus că astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete, astfel încăt cauzele care au stat la baza acestei tragedii, corupţia, să fie eliminate.
"Aduc tribut victimelor de la Colectiv şi familiilor acestora, gândurile mele rămân alături de ele. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, iar împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia", a afirmat premierul desemnat, arătând că oamenii aşteaptă, mai mult decât oricând, o schimbare a modului în care este administrată ţara, iar programul acestui guvern trebuie să răspundă acestor aşteptări.
Acesta a mai spus că sarcina acestui guvern va fi să pună bazele schimbărilor structurale viitoare şi că se va baza pe transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog, iar obiectivul său a fost aducerea în echipa guvernamentală de specialişti integri.
Dacian Cioloş a mai arătat, în plenul Parlementului, că România trece printr-un "moment critic" şi "de aici a izvorât mandatul acestui guvern".
(S.A.)
------------
Actualizare 13:22 Şedinţa Parlamentului pentru votul de încredere pentru cabinetul Cioloş a început
Şedinţa plenului comun al Parlamentului în care urmează să fie validat Cabinetul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş a început, transmit televiziunile de ştiri.
În sală sunt sunt prezenţi 375 de deputaţi şi senatori.
În această şedinţă, Cioloş va prezenta programul de guvernare. Pentru ca Guvernul să fie învestit are nevoie să votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari.
Votul va fi secret cu bile.
(S.A.)
------------
Actualizare 13:03 Dâncu: "Un premier tehnocrat nu poate anticipa prestaţia unor oameni în comisii"
Vasile Dâncu a declarat, astăzi, cu privire la "bâlbâiala" Guvernului Cioloş, că noul Cabinet a avut la dispoziţie foarte puţin timp pentru a-şi structura programul şi a afirmat că un premier tehnocrat nu poate să anticipeze prestaţia unor oameni competenţi în anumite comisii de audiere, transmit surse din presă.
"Este o chestiune conjuncturală, nu ţine nici de capacitatea echipei, nici de capacitatea premierului, ci de faptul că atunci când se schimbă Guvernul prin crize politice şi prin scandaluri politice nu există timpul necesar pentru a construi largi proiecte care durează luni de zile", a răspuns Vasile Dâncu, întrebat ce părere are despre "bâlbâiala" Guvernului Cioloş care şi-a retras deja doi miniştrii şi îşi modifică de la o zi la alta programul de guvernare.
Vasile Dâncu a explicat că noul Cabinet a avut la dispoziţie foarte puţin timp. "Noi am avut la dispoziţie foarte puţin timp şi am mers pe un alt mecanism, preimerul desemnat a mers pe ideea de a prelua câteva priorităţi importante pe care le are România acum, pe care sunt singurele pe care ni le asumăm", a spus Dâncu.
Dâncu a mai afirmat că, în termen de o lună, miniştrii vor reveni în Parlament proiectele pe care le propun şi le vor supune dezbaterii.
Cât priveşte retragerea ministrului desemnat pentru Justiţie, Cristina Guseth, Vasile Dâncu a apreciat că premierul tehnocrat nu are în spate structuri politice, are doar propria sa expertiză şi nu poate să anticipeze prestaţia unor oameni competenţi în anumite comisii.
"Un premier desemnat care este tehnocrat nu are în spate propuneri politice (...) Există posibilitatea să apară lacune documentare, nu are la dispoziţie un specialist de la Bruxelles, până la ultimul detaliu, nu poate să anticipeze prestaţia unor oameni competenţi în anumite comisii", a susţinut Dâncu.
Vasile Dâncu a conchis că "bâlbâiala" Guvernului a ţinut doar de conjunctură şi nu de forţa şi expertiza noului cabinet.
"Vă asigur că sunt defecţiuni care ţin numai de conjunctură, nu ţin de forţă, de expertiză şi de ceea ce putem numi consistenţa unui Guvern. Sper să demonstrăm altceva chiar dacă începutul poate să nu fie întotdeauna cel mai fericit", a mai declarat Dâncu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 13:00 Raluca Prună, propusă pentru portofoliul Justiţiei, avizată favorabil de comisiile de specialitate
Raluca Prună, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit, marţi, aviz favorabil la audierile din comisiile de specialitate din Parlament, cu 48 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.
(I.D.)
------------
Actualizare 12:36 Raluca Prună: Reputaţia profesională, onestitatea şi lipsa suspiciunilor, criterii pentru procurorii-şefi
Raluca Prună, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a declarat, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate, că reputaţia profesională, onestitatea şi lipsa oricăror suspiciuni sunt criterii pe care le-ar lua în calcul în ceea ce priveşte propunerea procurorilor-şefi.
Raluca Prună a fost întrebată, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate, de deputatul Daniel Fenechiu ce criterii va avea în vedere pentru propunerea procurorilor-şefi, în contextul luptei anticorupţie.
Prună a spus că procedura numirii procurorilor-şefi este prevăzută de lege, dar, dincolo de aceasta, poate da asigurări că, în cazul în care va primi votul de încredere, va asigura un proces transparent de selectare a procurorilor-şefi. Ca titlul de exemplu, Prună a spus că profesionalismul, reputaţia profesională şi onestitatea sunt printre criteriile pe care le va lua în considerare. "Aş îndrăzni să spun şi faptul că niciun fel de suspiciune nu trebuie să planeze asupra unor persoane" propuse pentru astfel de funcţii.
Ea a mai spus că România a dovedit şi până acum că procedura funcţionează şi a ştiut să selecteze pentru aceste posturi persoanele care răspund aşteptărilor societăţii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.
Ministrul propus al Justiţiei a mai spus că a activat în lupta anticorupţie ca reprezentant al societăţii civile, fiind unul dintre fondatorii organizaţiei Transparency, însă a precizat că justiţia înseamnă mult mai mult decât lupta anticorupţie.
(I.D.)
-------
Actualizare 11:54 Raluca Prună, acuzată de ANI de fals în declaraţii, acum şase ani
Raluca Prună, noua propunere a lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Justiţiei şi actual funcţionar la Comisia Europeană, a avut în urmă cu şase ani probleme cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Pe 21 iulie 2009, ANI anunţa, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, cerând să cerceteze un posibil fals în declaraţii comis de directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, dar şi de Codru Vrabie, reprezentantul ONG-urilor în CNI de la acea dată, forul care veghează la buna funcţionare a ANI, şi de Alexandra Raluca Prună, fostul preşedinte al Asociaţiei Române pentru Transparenţă.
Cei trei, susţin inspectorii ANI, ar fi pretins că Asociaţia Română pentru Transparenţă este "Transparency International România", folosind, potrivit comunicatului ANI, sintagmele "Transparency International România" şi "TI-Ro", în loc de "Asociaţia Română pentru Transparenţă" în documentele către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) legate de situaţia lui Alistar, suspendat dintr-un post de funcţionar public la respectiva instituţie.â
Ancheta a fost preluată de Curtea de Apel Bucureşti, care după un an a decis neînceperea urmăririi penale în cazul Ralucăi Prună. Mai mult, Raluca Prună a depus şi o plângere penală pentru că i s-ar fi falsificat o semnătură pe o cerere de suspendare a calităţii de funcţionar public a lui Victor Alistar. Abia peste un an, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a reuşit să confirme că semnătură Ralucăi Prună a fost falsificată.
(S.A.)
-----------
Actualizare 11:05 Băsescu: "Apreciez la Cioloş capacitatea de a reveni; este un om responsabil"
Preşedintele Mişcării Populare (MP), Traian Băsescu, a afirmat marţi că premierul desemnat Dacian Cioloş este "un om responsabil", deoarece a avut "curajul" şi "decenţa" să revină asupra a două nominalizări de miniştri.
"Este clar că premierul Dacian Cioloş nu putea să cunoască toată echipa. (...) Ce apreciez la Cioloş este capacitatea de a reveni. Gândiţi-vă că un ministru cu o prestaţie sub orice critică ar fi fost desemnat de PSD într-un Guvern PSD. Vă asigur că, dacă primea votul PSD, nu se uita la realităţile publice. Premierul desemnat a avut curaj şi decenţa să revină asupra a două nominalizări până acum, ceea ce arată că este un om responsabil", a spus Băsescu la postul B1 Tv.
El a susţinut că retragerea celor două propuneri de miniştri pentru Justiţie şi Sănătate arată că Dacian Cioloş este determinat să aibă un cabinet bun.
Preşedintele MP a afirmat: "Acest lucru pe mine mă impresionează".
Traian Băsescu a susţinut că programul prezentat de Dacian Cioloş nu poate fi acceptat ca un program de guvernare, apreciind că este o listă de deziderate scrise de miniştri propuşi.
Fostul preşedinte a mai spus: "Am convingerea că premierul Dacian Cioloş este capabil să preia semnalele publice şi să îmbunătăţească lucrurile. Sincer să fiu cred că aici a fost o eroare de management al timpului".
Fostul preşedinte al României a scris, marţi, pe Facebook că Victor Ponta a guvernat "prin minciună şi populism şi a împins ţara pe marginea prăpastiei din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice, la fel ca şi aliatul său Tăriceanu în 2007-2008" şi şi-a exprimat speranţa că Dacian Cioloş "nu a mers atât de departe cu concesiile făcute PSD încât să persevereze în politicile prociclice catastrofale ale predecesorului".
"Doctor Ponta, mergi omule şi te odihneşte. Pentru România, este o binecuvântare că nu mai eşti la butoanele bugetului pe care să apeşi iresponsabil, ca un bebeluş care încă nu merge în picioare, dar care apasă vesel pe tastele telefonului mobil", a conchis Traian Băsescu.
(I.D.)
--------
Actualizare 11:05 Chelaru: "Am primit de la premierul desemnat propunerea Ralucăi Prună pentru Ministerul Justiţiei"
Raluca Prună este noua propunere a premierului desemnat pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a precizat marţi vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, potrivit unor surse din presă.
"Am primit la Birourile permanente reunite de la premierul desemnat retragerea doamnei Cristina Guseth şi propunerea Ralucăi Prună pentru funcţia de ministru al Justiţiei", a spus Chelaru la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
Acesta a adăugat că Prună va fi audiată la ora 11:00 de comisiile de specialitate din Parlament, iar la ora 12:30 va avea loc şedinţa de plen reunit.
(S.A.)
-----------
Actualizare 10:45 Vasile Dâncu a primit aviz favorabil în comisii
Vasile Dâncu, propus pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a primit aviz favorabil marţi la audierile din comisiile de specialitate, cu majoritate de voturi şi o abţinere, transmit televiziunile de ştiri.
Dâncu a fost nominalizat şi pentru un post de vicepremier.
(S.A.)
-------------
Actualizare 10:39 Mihai Selegean, înlocuit cu Raluca Prună pentru Ministerul Justiţiei
Propunerea Ralucăi Prună pentru funcţia de ministru al Justiţiei a ajuns la Comisiile juridice, au declarat surse parlamentare
-------
Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat marţi că retrage propunerea Cristinei Guseth, director Freedom House, pentru Ministerul Justiţiei.
După miezul nopţii, premierul desemnat a scris pe pagina sa de Facebook: "Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere".
Cristina Guseth a primit luni aviz favorabil în Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, deşi a fost pusă în dificultate la audieri.
Cristina Guseth a declarat, după audiere, că s-a gândit să-şi depună mandatul, dar că imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscând că încă nu este pregătită pentru această funcţie.
"A fost o situaţie în care eu am simţit o energie negativă împotriva mea şi, în pofida acestui lucru şi a unui experienţe extrem de dificile, va trebui să colaborez şi să mă supun puterii legislative în statul român", a afirmat Cristina Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunităţii.
Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunţa la nominalizare şi dacă a fost vreun moment în care a luat în calcul să depună mandatul, Cristina Guseth a confirmat că s-a gândit la acest lucru.
"Da, în acele momente treci prin toate etapele. Te gândeşti la tine, la ce simţi, dar te gândeşti şi la impactul pe care poate o să-l aibă ceea ce o să faci în viitor şi atunci a trebuit să iau decizia destul de repede. (...) Nu sunt pregătită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educaţie juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justiţiabilul. Şi ei trebuie să înţeleagă ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni şi voi face un efort suplimentar ca să înţeleg şi să iau decizia bună", a explicat directorul Freedom House, Cristina Guseth.
Ea a recunoscut că s-a blocat la întrebările legate de imunitate şi că s-a simţit ca la examen.
Mihai Selegean va fi noua propunere a premierului Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justiţiei, transmit televiziunile de ştiri.
Steluţa Cătăniciu, deputatul ALDE care a spus că îşi dă demisia din comisie, pentru că nu poate să valideze un astfel de ministru, a explicat la "Sinteza Zilei" ce s-a întâmplat în timpul audierilor Cristinei Guseth, propunerea pentru ministerul Justiţiei.
Steluţa Cătăniciu a declarat: "Când există voinţă politică, totul este posibil. În această seară a fost vorba de voinţa politică a PSD şi PNL. Ştiam, pe surse, că acest guvern va trece. PNL şi PSD au făcut un blat politic pe seama românilor. Şi să nu uităm şi de UNPR. Evaluarea este una foarte simplă. N-ar primi notă de trecere. Aţi văzut ce s-a întâmplat, de aceea am şi demisionat. Dânsa a spus că nefiind jurist doreşte să vină să facă managementul acestui minister. Problema e simplă, se referă la principiul managementului omul potrivit la locul potrivit. Dânsa nu este omul potrivit. Votul dat astăzi domniei sale, poate pregătită pentru lupta împotriva corupţiei, reprezintă o palmă aplicată justiţiei independente. Nimeni din cadrul Comisiei Juridice şi din celelalte nu a încercat să fie de rea-credinţă. Am auzit-o când spunea că a simţit energii negative, poate trebuia să pună ceva mov pe dânsa. Ne-a reproşat că am folosit un limbaj juridic...".
Mihai Selegean a fost director al Institutului Naţional al Magistraturii între anii 2004 şi 2008.
Are experienţă în administraţia publică centrală fiind: consilier juridic stagiar la Ministerul Justiţiei, Direcţia Agent Guvernamental, Integrare Europeană şi Drepturile Omului (1997-1999); consilier juridic definitiv la Ministerul Justiţiei, Direcţia Agent Guvernamental, Integrare Europeană şi Drepturile Omului (2000-2003); şef serviciu Agent Guvernamental (apr. 2000 - mai 2001); consilier juridic, la Direcţia Elaborare Acte Normative, Studii şi Documentare, Ministerul Justiţiei (ian. - iun. 2004).
În aprilie 2002 a susţinut examenul de admiterea în Baroul Bucureşti.
Numele lui Mihai Selegean, nominalizat pentru postul de ministru al Justiţiei în locul Cristinei Guseth, a fost vehiculat în dosarul creditelor ilegale acordate de BRD şi a avut contradicţii cu procurorul de caz, fiind aproape să fie inculpat pentru ultraj.
Ca director juridic la BRD, numele său a fost vehiculat în dosarul creditelor de zeci de milioane de euro acordate ilegal. Atunci când procurorii DIICOT l-au citat pentru audieri pe Parick Gelin, şeful lui Selegean din BRD, acesta din urmă s-a prezentat împreună cu el la audieri. Nu avea, însă, procură avocaţială pentru a-l reprezenta, iar procurorii de caz l-au întrebat în ce calitate asistă la audiere. Mihai Selegean era cât pe ce să se aleagă cu dosar penal pentru ultraj, fiindcă nu a vrut să părăsească sediul DIICOT.
Dosarul BRD, în care sunt suspecţi, printre alţii, Elena Udrea şi Remus Truică, a fost recent declinat la DNA.
Cristina Guseth este a doua persoană nominalizată de premierul desemnat care este retrasă de Cioloş înainte de a ajunge la votul de încredere din faţa Parlamentului.
Duminică seară, la câteva ore de la anunţul privind lista viitorului Guvern, Andrei Baciu, desemnat pentru portofoliul Sănătăţii, a fost de asemenea retras, fiind înlocuit cu Patriciu Achimaş-Cadariu.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat luni că l-a retras pe Andrei Baciu, propus pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul său, pentru că a aflat unele lucruri despre el ulterior nominalizării şi nu doreşte să păteze imaginea Guvernului.
Dacian Cioloş a afirmat, luni, la Parlament: "Pentru că sunt nişte lucruri pe care dânsul, din păcate, nu mi le-a spus. Dincolo de calităţi, competenţe profesionale şi idei, aceste lucruri care au fost semnalate în media sunt pentru mine foarte sensibile şi nu vreau să pătez în niciun fel imaginea şi integritatea acestui Guvern şi de aceea am luat această decizie foarte rapid, imediat ce am aflat. (...) L-am retras pentru că aşa am decis eu. Am aflat uitându-mă în presă. Colegii mei, colaboratorii mei, care urmăresc presa, mi-au semnalat acest lucru şi în următoarele cinci minute am luat decizia".
Întrebat când a aflat că Andrei Baciu este rezident, Cioloş a spus: "Am aflat când am văzut CV-ul. Eu l-am luat, dincolo de aceste lucruri, pentru experienţa pe care am văzut-o, nu am avut aceste detalii în CV-ul pe care mi l-a prezentat, dar am văzut experienţa şi din discuţiile pe care le-am avut cu el mi s-a părut că sunt anumite idei interesante. Mi-am asumat propunerea şi îmi asum şi decizia de a-l scoate de pe listă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAI în data de 17.11.2015, 09:48)
A fost penibila!Astept parerea domnei MACOVEI a carei pila pare sa fie(se spune ca sunt bune prietene)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2015, 12:00)
Si sunt frumoase, amandoua.
2. Romania are nevoie de oameni brutali
(mesaj trimis de The Brute în data de 17.11.2015, 09:49)
stimate domnule Ciolos si nu blanini ca domnul Baciu sau doamna Guseth, pe care da va puteti baza ca nu va mint. Cum vretinsa negociati cu domnu Treichl, care el insusi este un im de afaceri brutali. Sa fie biste bieti chilotei sau biste parlamentari care s-au trezit cu provizie de morcovi in pantaloni motivul retragerii propunerilor. Fiti brutal in decizii si blajin in timpul negocierilor. Eroii de la Colectiv va privesc din ceruri stand in picioare , aici pe la noi din pacate neavand indrazneala de a cere un loc le scaun si nou , societatea, neavand viziunea, pentru a va cota, de la oferi si locuri care sa nu fie legate obligatoriu de un scaun
3. gresit pe linie
(mesaj trimis de eu în data de 17.11.2015, 10:04)
Guseth nu trebuie sa recunoasca gandul la impactul asupra viitoarei cariere si pe viitor nici macar sa nu mai gandeasca asa. Mult succes in activitatea viitoare si mult mai multa hotarare. Mai multa constiinta a valorii, doamna Guseth !!!
4. Si a castigat lupta cu Guseth
(mesaj trimis de Antena 3 este aici în data de 17.11.2015, 10:08)
Hai, tavaliti-va ofticati in nisip pentru ca aseara A3 a cerut retragerea si a obtinut-o.
5. prim ministrul dorit de parlamentari
(mesaj trimis de wlad în data de 17.11.2015, 11:25)
se pare ca in sfirsit parlamentari au reusit sa aiba un prim ministru atent la toate dorintele lor
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2015, 12:04)
Sa fi inceput oare jocul de-a ALBA, NEAGRA?
7. O decizie buna.
(mesaj trimis de eu în data de 17.11.2015, 12:18)
Este bine ca ministru va fi Dna Pruna, era nevoie de o femeie, din partea societatii civile ca sa echilibreze oarecum balanta. Oricum in sfera justitiei sunt niste interese atat de mari vehiculate de niste tabere atat de puternice incat orice persoana neanregimentata este imediat zdrobita. Succes totusi!.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 17.11.2015, 13:29)
Si totusi doamna Guseth n- a raspuns la o intrebare fundamental :Contra cui apara statul de drept ? Contra PSD-ului?Ciudata lume!Basescu ,care reprezenta statul de drept in conceptia doamnei ,a facut-o zob ,inainte de comisia parlamentara, iar PSD,PRIN "MARELE" Zgonea a facut presiuni sa ajunga ministru.