Miniştrii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), prezenţi la Bruxelles la începutul săptămânii pentru Consiliul Afaceri Generale (CAG) nu au ajuns, la un acord asupra bugetului pentru perioada 2014-2020.
Pachetul de negociere în valoare de 1,033 miliarde euro, actualizat de preşedinţia cipriotă, a făcut obiectul criticilor Marii Britanii care îşi doreşte reducerea acestuia cu 100 miliarde euro, în timp ce susţinătorii îl văd ca pe o investiţie în creşterea economică, după cum arată raportul întâlnirii.
"Comisia trebuie să se obişnuiască să cheltuie mai bine, nu totdeauna mai mult", a declarat, pentru BBC, David Liddington, ministrul Regatului Unit pentru Afaceri Europene.
Unii membri s-au opus şi reducerilor la bugetul Politicii Agricole Comune (PAC), cel mai mare dintre beneficiari (55 milioane euro anual) şi reducerii plăţilor directe la hectar şi a bugetului destinat policii de coeziune.
Opiniile au fost divergente şi în privinţa propunerii Comisiei Europene (CE) de a finanţa bugetul UE printr-o schemă proprie de TVA şi o taxă pentru tranzacţiile financiare.
Negocierile la bugetul 2014-2020 au început în iulie 2011 şi ar trebui să se finalizeze, la finalul acestui an, prin adoptarea lui. În octombrie şi noiembrie vor avea loc alte întâlniri pe a căror agendă se va afla acelaşi subiect.