Merkel îl pune în gardă pe Trump cu privire la tentaţia protecţionismului

Mina Irina
Internaţional / 14 ianuarie 2017

Merkel îl pune în gardă pe Trump cu privire la tentaţia protecţionismului

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat astăzi împotriva tendinţelor protecţioniste atribuite preşedintelui ales Donald Trump, amintind exemplul crizei financiare din 2008 şi insistând asupra necesităţii de a "avansa împreună", relatează AFP.

Merkel a declarat, potrivit News.ro: "Convingerea mea profundă este că există mai multe avantaje (...) în a avansa împreună decât atunci când fiecare îşi soluţionează problemele singur, sunt într-adevăr convinsă, aceasta este o atitudine constantă pe care o am".

Întrebată dacă "tendinţele protecţioniste" atribuite preşedintelui american ales Donal Trump ar putea constitui o "ameninţare", Merkel a amintit exemplul crizei financiare din 2008, care a "venit din Statele Unite".

"În calitate de şef de stat şi de guverne (ai G20), noi am spus că «trebuie să soluţionăm împreună problema care apare»", a amintit cancelarul.

"Iar răspunsul în vederea depăşirii acestei crize financiare nu a fost un răspuns asupra replierii în sine, ci un răspuns care a îndemnat la cooperare, la reguli comune, la reglementarea pieţelor financiare. Eu cred că este o cale care a funcţionat şi vom căuta în mod natural dialogul cu noul preşedinte american", care va fi învestit pe 20 ianuarie.

Donald Trump a ameninţat că va adopta măsuri protecţioniste împotriva importurilor chineze şi mexicane şi şi-a atribuit primul succes cu decizia gripului auto Ford de a renunţa să construiască o nouă fabrică în Mexic.

Atitudinea sa provoacă îngrijorare în Germania, unde ministrul Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier s-a declarat joi "perplex" în faţa afirmaţiilor prin care Trump s-a declarat victima unor metode de denunţare demne de dictatura naţional-socialistă.

Donald Trump a atacat cu o zi înainte, în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, de serviciile de informaţii şi presa americană şi a denunţat "informaţii false" despre eventuale legături secrete cu Moscova, afirmând că "este genul de lucruri pe care le făcea Germana nazistă".

Steinmeier şi-a exprimat de asemenea regretul că nu este întotdeauna în măsură să perceapă marile linii ale viitoarei politici extrne a Statelor Unite şi a spus că a "auzit doar cuvinte-cheie ca ordine mondială, ordine economică, liber-schimb, sirieni şi Orientul Mijlociu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb