Merkel şi Orban comemorează 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

D.I.
Internaţional / 19 august 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

La 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, premierul ungar Viktor Orban şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit luni, în Ungaria, pentru a comemora sfârşitul graniţei dintre Europa comunistă şi ţările din Occident, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc la Sopron, unde, la 19 august 1989, peste 600 de est-germani, aflaţi în vacanţă în Ungaria, au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria, cu ocazia unei "picnic paneuropean", pentru a fugi în Vest.

Evenimentul a fost o breşă decisivă în "Corrina de Fier", această despărţite ideologică, iar paoi fizică, stabilită în Europa imediat după al Doilea Război Mondial între zona de influenţă sovietică în est şi ţările din Vest, simbolizată de Zidul Berlinului.

La 30 de ani de la desfiinţarea acestei bariere a Războiului Rece, gestionarea frontierelor europene a provocat, în ultimii ani, noi crispări, încarnate în poziţii divergente ale Angelei Merkel şi Viktor Orban în momentul de vârf al valului de refugiaţi în 2015.

Cancelarul german a pledat mai întâi în favoarea unei politici de azil generoase faţă de refugiaţi din calea războiului, iar premierul suveranist ungar i-a opus un refuz categoric al imigraţiei, în numele apărării valorilor creştine.

Din 2015, fermitatea în domeniul politicii migraţiei s-a impus în cadrul Uniunii Europene (UE), cu ajutorul participării la putere a extremei drepte în mai multe ţări - ca Austria şi Italia - şi a ascensiunii acesteia în alte ţări, ca Germania.

Veterani ai politicii europene - Angela Merkel se află la putere din 2005, Viktor Orban din 2010 -, cei doi lideri s-au întâlnit ultima oară în iulie 2018, cu ocazia unei vizite a lui Orban la Berlin.

Merkel a profitat atunci de ocazie şi i-a amintit omologului său datoria "umanitatăţii", în contextul în care Budapesta a fost criticată, în numeroase rânduri, din cauza tratamentului pe care-l aplică solicitanţilor de azil reţinuţi la frontierele ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb