La Mulţi Ani tuturor românilor, cu ocazia Zilei Naţionale!
În acest an, când se credea că impactul noului coronavirus s-a diminuat, în februarie a început invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a contribuit la o creştere vertiginoasă a preţurilor energiei şi mărfurilor, rata inflaţiei depăşind 15%. Cu toate acestea, Banca Mondială, FMI şi alte surse prognozează că rata de creştere economică a României în toamna acestui an va depăşi 4% şi se pare că volumul comerţului exterior al României şi-a recăpătat ritmul pre-coronavirus.
Sper că economia României va continua să crească şi în viitor.
Privind în urmă la relaţia dintre Japonia şi România, am sărbătorit anul trecut, în 2021, 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, iar acest an, 2022, a fost unul semnificativ deoarece este primul din următorii 100 de ani de relaţii diplomatice.
Pe plan economic, legăturile dintre cele două ţări au crescut semnificativ. În 2021, valoarea totală a exporturilor din Japonia în România a fost de 345 de milioane de euro, iar a importurilor din România în Japonia - de 713 milioane de euro (aproximativ 49,6 miliarde de yeni, respectiv 102,8 miliarde de yeni), o creştere faţă de anul precedent. Am observat că relaţiile economice dintre ţările noastre s-au dezvoltat chiar şi în perioada pandemiei. În prezent, în România îşi desfăşoară activitatea peste 110 companii japoneze.
Proiectul "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coanda. Magistrala 6: 1 Mai - Otopeni", finanţat şi cu ultimul împrumut de asistenţă oficială pentru dezvoltare (AOD) acordat de Japonia României, urmează să fie finalizat şi pus în funcţiune în anul 2027. Lucrările la partea de sud a acestei linii de metrou a început în această vară.
Un alt proiect simbol pentru ţările noastre este construirea podului de peste Dunăre de la Brăila, care se desfăşoară cu participarea unei companii japoneze (IHI). După finalizarea podului, care era planificată iniţial pentru sfârşitul acestui an, drumurile conectate vor reprezenta un reper în Romania.
În România, sectorul IT este lider în economie, iar creşterea sectorului startup-urilor, care reprezintă viitorul, este, de asemenea, de remarcat. În vederea extinderii relaţiilor bilaterale şi în domeniile menţionate anterior, Ambasada Japoniei, împreună cu organizaţiile implicate, va pregăti un forum de inovare care va aborda domeniile 5G, oraşele inteligente, startup-uri etc., implicând sectorul public şi privat, precum şi comunităţile locale şi va promova cooperarea în domenii precum TIC şi digital între Japonia şi România Ne-am dori să ne adâncim legăturile şi să creăm noi relaţii de cooperare.
În prezent, între Japonia şi România au loc discuţii avansate cu privire la extinderea relaţiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic, anul viitor. Aş dori să profit de această ocazie pentru a-mi exprima cele mai bune urări pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor economice dintre ţările nostre şi să spun că, în calitate de ambasador al Japoniei în România, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru atingerea acestui obiectiv.
La mulţi ani, România!