Mesajul guvernatorului BNR la cea de-a 125-a aniversare a Bursei de Valori Bucureşti

Mugur Isărescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 decembrie 2007

Mesajul guvernatorului BNR la cea de-a 125-a aniversare a Bursei de Valori Bucureşti

În acest moment aniversar, când se împlinesc 125 de ani de la deschiderea Bursei din Bucureşti, îi adresez venerabilei instituţii călduroase felicitări din partea Bătrânei Doamne a pieţei financiare din România. După ce, în primăvara anului 1880, Banca Naţională a intrat în istorie şi a început să facă istorie, era firesc ca Româ­nia, care îmbrăţişase modelul capitalist de dezvoltare, să inaugureze şi o bursă de valori. Înfiinţată prin decret regal - şi bucurându-se, la deschidere, de participarea regelui Carol I - Bursa de Valori avea să capete repede faimă şi să-i confere faimă clădirii din strada Doamnei, în care avea să funcţioneze până la întreruperea activităţii în împrejurările dramatice de după al Doilea Război Mondial.

Este semnificativ faptul că ambele instituţii - Banca Naţională a României şi Bursa de Valori - au luat fiinţă în acelaşi context istoric, al anilor 1880-1882, când România independentă îşi croia drumul către dezvoltare şi progres. Şi în nici un caz întâmplător, au funcţionat una în vecinătatea celeilalte, în centrul financiar al Micului Paris.

Şi la reluarea activităţii, în 1995, Bursa de Valori Bucureşti s-a dovedit a fi fost strâns legată de Banca Naţională. La BNR s-a format, începând din 1992, noua echipă de specialişti în pieţe de capital; şi tot aici, timp de câţiva ani, şi-a găsit lăcaş Bursa de Valori. Sper să trăiesc momentul să văd, nu peste mult timp, ins­tituţia numărul unu a pieţei de capital revenind în centrul financiar al Bucureştilor, în clădirea sa istorică.

În noul timp al ţării, în Uniunea Europeană, Bursa de Valori Bucureşti are în faţă importante misiuni, legate cu deosebire de grăbirea procesului de integrare europeană şi de pregătirea economiei româneşti pentru a face faţă exigenţelor globalizării. Sunt bucuros, aşadar, să-i urez viaţă lungă şi împliniri care să-i sporească renumele dobândit.

La mulţi ani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb