Meşteşugurile tradiţionale spun o poveste adevărată despre locuitorii unei ţări. Organizatorii Sărbătorii Meşteşugurilor Ardeleneşti de la Târgu Mureş, care va avea loc în 21 şi 22 septembrie, consideră extrem de important ca meşteşugurile tradiţionale să fie introduse în nomenclatorul meseriilor, mai ales că în România sunt recunoscute oficial doar trei activităţi, în timp ce Ungaria a acreditat deja 32 de meserii tradiţionale. Şefa Secţiei expoziţii din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, Karla Roşca a declarat: "Muzeul Astra colaborează cu specialiştii săi şi cu reprezentanţii Fundaţiei Casa Tradiţiilor Ardeleneşti în vederea identificării şi repertorierii meşterilor populari, precum şi a meşteşugurilor şi tradiţiilor practicate în spaţiul transilvan. În acelaşi timp, Muzeul Astra oferă consultanţă de specialitate şi expertiză în organizarea şi desfăşurarea târgurilor de meşteri, organizate de Fundaţia Casa Tradiţiilor Ardeleneşti. Se doreşte acreditarea meşteşugurilor pe plan naţional, fiindcă în România nu există aceste meşteşuguri în mod oficial. Există nişte standarde ocupaţionale care au fost făcute 2022-2023 pe câteva meşteşuguri. Muzeul Astra a avut un proiect pe fonduri norvegiene şi avem la Sibiu un centru de formare profesională, dar am acreditat doar trei meşteşuguri deocamdată, mai mult bazate pe construcţia de case: chirpici artizanat, dulgherie şi sculptură piatră".
Preşedintele Fundaţiei "Casa Tradiţiilor Ardeleneşti", Laszlo Kelemen, a menţionat că a trăit 36 de ani în Ungaria şi că acolo deja sunt acreditate 32 de meserii tradiţionale şi că îşi doreşte să contribuie la salvarea acestor tradiţii şi în România: "Sunt convins că cultura populară din Ardeal este comună tuturor naţiilor care trăiesc aici şi se pot folosi de această cultură pentru a-şi întări identitatea locală. Fundaţia noastră a luat fiinţă tocmai pentru salvgardarea acestor tradiţii, încercăm să transmitem celorlalte generaţii, în mod viu această cultură. Fiindcă vedem că şi meşteşugurile tradiţionale populare sunt în curs de dispariţie, ca şi folclorul, muzica şi dansurile tradiţionale (...) În Ungaria sunt acreditate 32 de meşteşuguri tradiţionale şi am dori să ajutăm acest proces şi în România cu descrierile profesionale". Ideea salvării tradiţiilor populare, meşteşugurilor, muzicii şi dansului a fost subliniată şi reprezentanta Federaţiei Asociaţiilor de Artă Populară, Gabriella Igyarto, care a precizat că va contribui cu experienţa sa la organizarea Sărbătorii Meşteşugurilor Ardeleneşti de la Târgu Mureş.
Gabriella Igyarto a afirmat că a participat recent la un congres de specialitate din Barcelona, iar concluzia unanimă a participanţilor a fost necesitatea unor eforturi europene comune pentru salvarea acestui inestimabil patrimoniu material şi imaterial al umanităţii, pe care îl reprezintă tradiţiile fiecărui popor în parte. În scopul salvării de la dispariţie a multor meşteşuguri tradiţionale, între Fundaţia "Casa Tradiţiilor Ardeleneşti" şi Muzeul Astra din Sibiu s-a încheiat un protocol de promovare a tradiţiilor culturale transilvane, iar astfel, în perioada 21-22 septembrie, în Cetatea Târgu Mureş vor fi prezente 30 de asociaţii cu peste 100 de meşteri populari, reprezentând tradiţiile din întreg arealul transilvan. A doua ediţie a Sărbătorii Meşteşugurilor Ardeleneşti de la Târgu Mureş va pune accent pe joc şi jucării.