MF: "A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanţările"

T.B.
Macroeconomie / 12 aprilie

MF: "A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanţările"

Guvernul României a aprobat proiectul de act normativ propus de MF pentru ca unităţile administrativ-teritoriale (UAT-uri) să poată solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, remis redacţiei.

Prin contractarea acestor împrumuturi se asigură cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor şi sumele necesare implementării proiectelor finanţate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului local, evidenţiate distinct în fiecare contract, informează sursa.

Potrivit comunicatului, "Ceea ce mulţi nu înţeleg este că, atunci când implementezi un proiect din bani europeni, trebuie să asiguri o parte de prefinanţare sau cofinanţare din buzunarul tău. Pentru a sprijini unităţile administrativ-teritoriale să termine proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv cele care beneficiază de fonduri prin PNRR, precum şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, am identificat mecanismul de împrumuturi din veniturile din privatizare. De asemenea, le vom permite să poată efectua trageri din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate. Ne asigurăm astfel că primarii nu rămân cu proiecte blocate şi că nu ajungem la dezangajarea sumelor alocate de către Comisia Europeană, pe care ar însemna să le suportăm din bugetul de stat", a explicat ministrul Marcel Boloş.

Dobânda aferentă creditului este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, menţionează sursa.

Marja este 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv, şi 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv, adaugă sursa citată.

Perioada de rambursare este între 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, iar valoarea maximă ce poate fi autorizată este nelimitată în cazul comunelor şi oraşelor, 10 milioane lei pentru municipii şi 25 milioane lei pentru judeţe, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune ca unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată efectua trageri din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate în limita sumei de 4,5 miliarde lei, faţă de suma de 3 miliarde lei aprobată prin Legea nr. 417/2023 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, informează Ministerul.

Eficienţă pentru reprezentarea în litigiile internaţionale

Totodată, se modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.126/2005 privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii şi în faţa altor instanţe judiciare şi arbitrale internaţionale, astfel încât aceasta să fie aplicabilă situaţiilor în care Ministerul Finanţelor selectează avocaţi în mod transparent şi competitiv, într-o manieră preventivă şi fără presiunea timpului, şi încheie acorduri-cadru. Ulterior, dacă apar litigii internaţionale pentru care selecţia avocaţilor este deja finalizată, se acordă mandatul de reprezentare aferent către una dintre societăţile de avocatură selectate, conform datelor din comunicat.

În plus, în cazul celorlalte situaţii punctuale care impun o reacţie rapidă, în temeiul unei analize punctuale de oportunitate, Ministerul Finanţelor va putea selecta avocaţi pe baza unei proceduri proprii de selecţie aprobate de conducătorul instituţiei, transmite sursa.

Măsura este adoptată pentru a evita risc de depăşire a termenelor legale aplicabile pentru introducerea unor acţiuni sau pentru formularea unor apărări, ambele în interesul protejării intereselor financiare ale statului, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. adica sa se poata reindatora pana la faliment!... pana la alt faliment...

    s c c r e t 

    Sa nu se piarda spagile!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb