MFA Mizil şi Renault Trucks Defense lucrează la o capacitate specială de producţie camioane

ROXANA ROŞU
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 1 octombrie 2013

MFA Mizil şi Renault Trucks Defense lucrează la o capacitate specială de producţie camioane

Interviu cu domnul ing. Şuta Nicolae, directorul general al SC MFA SA Mizil

SCA MFA SA MIZIL a fost înfiinţată în anul 1951 ca bază de reparaţii tancuri şi vehicule blindate cu statut de unitate militară. A rămas unitate militară până în anul 2000 când a fost trecută din coordonarea MApN în coordonarea MECMA (Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri). În anul 2003, a fost privatizată, acţiunile fiind cumpărate în proporţie de 100% de salariaţi. În perioada 2005-2010 MFA Mizil a realizat programul de modernizare MLI-84M (Maşina de Luptă a Infanteriei). Acesta a fost ultimul program important realizat în beneficiul MApN. După 2010, nemaiavând contracte semnificative cu Ministerul Apărării, activitatea MFA Mizil a fost redusă corespunzător. În martie 2012, pachetul majoritar de acţiuni al MFA Mizil (peste 90%) a fost preluat de omul de afaceri Justin-Ovidiu Paraschiv. În aprilie 2012, AGA a numit un nou Consiliu de Administraţie. Acesta a numit un nou director general. Conform hotărârii AGA, CA a aprobat un nou statut care prevede menţinerea obiectului principal de activitate (fabricaţia autovehiculelor militare) şi dezvoltarea aplicaţiilor civile. În prezent, MFA MIZIL are un acord cadru cu MApN pe baza căruia asigură repararea MLI-84M. MFA MIZIL este subcontractant al Mowag Elveţia pentru fabricaţia transportorului blindat 8X8, PIRANHA-lllC. Una dintre direcţiile strategice adoptate de MFA MIZIL se referă la construirea de parteneriate şi acorduri de cooperare industrială cu firme puternice în domeniul autovehiculelor militare. Sunt vizate, în principal, Mowag Elveţia pentru transportoare blindate şi Renault Trucks Defense pentru camioane militare şi alte vehicule speciale. În primăvara acestui an a fost semnat un acord de cooperare industrială între, MFA Mizil şi RTD (Renault Trucks Defense). Pe baza acestui acord MFA a devenit reprezentatul RTD pe piaţa din România, cele două companii lucrând la organizarea unei capacităţi speciale de producţie camioane în fabrica pe care MFA o deţine. Cele două companii au decis să se prezinte la Expomil 2013 cu un stand comun.

Reporter: Care sunt noutăţile pe care le-aţi expus la EXPOMIL-2013 alături de Renault Trucks Defense (RTD)?

Nicolae Şuta: Prezenţa SC MFA SA MIZIL împreună cu RTD, în stand comun, reprezintă principala noutate. Gama largă de soluţii în domeniul vehiculelor militare, pe care RTD le-a prezentat împreună cu MFA MIZIL, este de asemenea o noutate. Trebuie să fac precizarea că, în baza acordului semnat în primăvara acestui an, dacă se va ajunge la achiziţia de camioane militare de la RTD, pentru oricare dintre potenţialii utilizatori din domeniul securităţii naţionale, acele camioane vor fi asamblate, testate şi livrate beneficiarilor români de SC MFA SA Mizil. Va exista o participare industrială din partea SC MFA SA Mizil care va porni de la tot ceea ce nu este platformă rulantă şi va putea fi extinsă în viitor pe măsură ce vom dovedi că putem produce la calitatea cerută, la preţuri acceptabile şi că suntem capabili să respectăm termenele de livrare.

Reporter: În ce constă parteneriatul cu RTD pe care l-aţi încheiat în primăvara acestui an?

Nicolae Şuta: Acordul de cooperare industrială despre care vorbim prevede că vom participa în consorţiu la orice licitaţie care va fi organizată de autorităţi publice române pentru achiziţia de autocamioane militare. Dacă vom câştiga licitaţia, SC MFA SA Mizil va participa la fabricaţia acestora.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre programul de investiţii pe care îl desfăşuraţi cu RTD?

Nicolae Şuta: În cazul în care vom câştiga împreună o licitaţie, RTD va pune la dispoziţia SC MFA SA MIZIL documentaţiile contructive şi tehnologice pentru partea din camion care se va fabrica la SC MFA SA MIZIL şi va asigura instruirea personalului. SC MFA SA MIZIL va organiza şi echipa, o linie sau mai multe linii de fabricaţie.

Reporter: Care sunt produsele din industria militară pe care le realizează MFA MIZIL?

Nicolae Şuta: MFA MIZIL participă în prezent la integrarea finală, testarea şi livrarea transportorului blindat 8x8 de tipul PIRANHA-IIIC către Statul Major al Forţelor Terestre, în calitate de partener al MOWAG Elveţia. MFA Mizil asigură mentenanţa maşinilor de luptă MLI-84M care au fost realizate la MFA MIZIL în perioada 2005 - 2010 prin modernizarea maşinilor de luptă MLI-84.

Din păcate aceste activităţi nu acoperă capacităţile de fabricaţie existente în proporţie semnificativă. Din această cauză, pentru menţinerea competenţelor în domeniul vehiculelor militare, MFA MIZIL este angajată într-un efort permanent de dezvoltare a producţiei civile.

Reporter: Cât din producţie exportă MFA Mizil şi cât este alocată pieţei interne?

Nicolae Şuta: Blindajul suplimentar şi o parte din subansamblurile transportorului PIRANHA-IIIC sunt produse la MFA MIZIL şi sunt exportate în Elveţia pentru a fi montate pe transportoarele PIRANHA-IIIC destinate României. Proporţia producţiei pentru export este în prezent nesemnificativă în raport cu capacitatea totală a MFA.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre colaborarea MFA MIZIL cu MApN?

Nicolae Şuta: MFA MIZIL colaborează în condiţii foarte bune cu MApN. Avem un acord cadru pentru mentenanţă MLI-84M. Pe baza acestui acord cadru şi a contractelor anuale subsecvente, MFA MIZIL execută reparaţiile pentru MLI-84M. Colaborăm cu structurile abilitate din MApN pentru dezvoltarea de parteneriate cu firme de prestigiu în domeniul autovehiculelor militare şi în dezvoltarea de produse noi. Mă refer la un nou derivat pe şasiu de MLI-84M, aruncătorul de 120 mm pe şasiu de MLI-84M. Ca membră în PATROMIL, MFA MIZIL participă la activităţile organizate de MApN în legătură cu industria de securitate.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la actuala ediţie a EXPOMIL?

Nicolae Şuta: Ne aşteptăm ca parteneriatul început cu RTD să fie observat în mediul militar şi al industriei de securitate. Credem că prezenţa noastră împreună la această expoziţie de tehnică militară contribuie la dezvoltarea şi extinderea participării industriale româneşti pe orizontală la fabricaţia vehiculelor militare.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre încercările dinamice demonstrative care vor avea loc cu această ocazie?

Nicolae Şuta: Încercările dinamice demonstrative se vor desfăşura în perioada 14-18 octombrie 2013 în tancodromul MFA MIZIL şi pe dealurile din împrejurimile oraşului MIZIL. Mai mult de 25 de personalităţi din MApN, MAI şi din alte structuri ale sistemului naţional de securitate au primit invitaţii de a participa la aceste încercări dinamice demonstrative. Autocamionul KERAX 6x6 şi autoturismul blindat 4x4 SHERPA LIGHT vor fi prezentate în mişcare de doi operatori ai RTD. Autoutilitara de stins incendii va fi prezentată static în tancodromul MFA MIZIL. Participanţii vor putea însoţi aceste vehicule ca pasageri şi vor putea examina în detaliu vehiculele.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb