MFP a lansat titlurile de stat pentru populaţie cu dobândă de 5% pe an

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2018

MFP a lansat titlurile de stat pentru populaţie cu dobândă de 5% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, vineri, prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar -, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% pe an şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani, la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile, conform unui comunicat al MFP.

Acesta arată că persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:

- în perioada 15 iunie-06 iulie 2018, de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal;

- în perioada 15 iunie-05 iulie 2018, prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie-04 iulie 2018, din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi, respectiv, de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale "Poşta Română".

Titlurile de stat sunt în formă dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din pros­pectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, subliniază: "Emisiunea de titluri de stat Centenar pune în prim plan investitorul român şi îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente şi este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populaţiei la fel cum plăteşte şi pentru cele destinate pieţei financiare".

Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi, care urmează să fie stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de 4 miliarde lei, arată comunicatul MFP.

Ministrul de resort a spus, recent, că, prin această mişcare, statul doreşte să reducă împrumuturile pe care le ia de la băncile comerciale şi să se împrumute de la populaţie. Eugen Teodorovici a subliniat: "Poate va fi o influenţă în creşterea ROBOR, dar acest lucru ne interesează mai puţin. Pe viitor vreau să condiţionez vânzarea titlurilor de stat către bănci, în funcţie de finanţarea pe care aceste instituţii o acordă statului în domeniul pe care eu doresc să îl finanţez prin aceste titluri. Cine din sistemul bancar va contribui la finanţarea respectivelor sectoare va putea achiziţiona titluri de stat. Cine nu, nu". În ocazie, ministrul finanţelor a criticat politica băncilor referitoare la dobânzi şi comisioane, declarându-se nemulţumit de modul în care instituţiile bancare înţeleg să perceapă comisioane de la persoanele care nu le sunt clienţi, precum şi de politica privind dobânzile bancare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Un deponent poate cumpara titluri de stat in valoare de 100000 lei de la trezoreria statului si 100000 lei de la oficiile postale?Va rugam sa clarificati acest aspect.

    1. Da.

    Ce nu e clar ?

    1. Pai, dupa umila mea parere, nu e clar ! Eu inteleg ca o persoana poate cumpara de pana la 200000 lei (100000 de la posta, 100000 de la trezorerie).

      Da e ambiugua exprimarea, dar asta e biata limba romana. Poti cumpara la ora 10 de la Trezorerie, la ora 11 de la Oficiul nr.X si la ora 12 de la Oficiul nr. Y s.a.m.d. pentru ca nu exista corespondenta intre bazele de date ale MFP si Posta romana. Nici nu ar fi posibil dupa tehnica precara si personalul pe care il au cele 2. Iar la o adica cind se constata sa vezi cit trebuie sa umbli ca sa-ti recuperezi banii, cel putin 1-2 ani prin birocratia MFP-Posta.Cumpararea prin Posta romana s-a dat ca sa mai ia posta ceva bani ca stau capusarii postei fara obiect de activitate. Oricum nu sint rentabile, bani blocati.Spunea prin prospect ca in caz de deces al titularului, sumele revin mostenitorilor pe baza de succesiune. Inca una, cind o succesiune dureaza 2-3 ani prin tribunalele Romaniei. Eu nu as depune nici un leu, chiar daca as primi banii ca un cadou nesperat.NU s-A DORIT SA FIE PENTRU OM!!

    Vrem un raspuns oficial din partea MFP!!!

    Nu este deloc clar daca o persoana poate sa depuna 100000 sau 200000, respectiv cate 100000 la Trezorerie si Posta.

    Rog si eu un raspuns oficial. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb