MFP domoleşte prevederile şoc din Ordonanţa 114

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 27 martie 2019

MFP domoleşte prevederile şoc din Ordonanţa 114

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, aseară, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care îndulceşte prevederile şoc din Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, făcute publice la finalul lunii decembrie a anului 2018 şi care include măsuri cu impact major asupra sectoarelor bancar, energetic şi telecom, sau a pilonului II de pensii.

Reducerea taxei aplicată băncilor - practic, în noua formă, taxa pe active este de 0,4% pe an, pentru o bancă cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1% şi de 0,2% pe an pentru o instituţie de credit ce are o cotă de piaţă de sub 1%, băncile urmând să raporteze şi să plătească taxa semestrial.

Iniţial, se vehiculase varianta în care taxa se va plăti trimestrial, ajungându-se la o cotă cumulată de 1,2% din activele bancare.

Din activul băncilor asupra căruia se aplică taxa se vor elimina:

a) numerarul;

b) solduri de numerar la bănci centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;

c) expuneri neperformante la valoare netă;

d) titluri de datorie emise de administraţii publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;

e) credite şi avansuri acordate administraţiilor publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;

f) credite acordate de instituţiile de credit sectorului neguvernamental purtătoare de garanţii primite din partea administraţiei publice centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;

g) credite acordate instituţiilor de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante ; depozite la instituţii de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; conturi de corespondent la instituţii de credit (nostro) şi creanţe ataşate, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; operaţiuni reverse repo şi titluri luate cu împrumut, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante.

În plus, băncile pot beneficia de o reducere a taxei dacă cresc intermedierea financiară şi/sau dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel.

Nu vor fi taxate băncile aflate pe pierdere, iar în cazul celor care înregistrează profit, taxa nu poate fi mai mare decât profitul realizat.

Un nou mod de calcul pentru credite - noua formă a actului mai prevede ca ratele pentru creditele luate în moneda naţională să nu se mai raporteze la ROBOR, ci la un nou indice de referinţă, construit pe baza tranzacţiilor interbancare realizate efectiv, ce va fi calculat trimestrial.

"Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor din piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor", se specifică în documentul publicat de MFP.

Prevederile privind indicatorul dobânzilor la creditele în lei intră în vigoare începând cu data de 2 mai 2019, aplicându-se creditelor noi acordate şi refinanţării celor aflate în derulare.

Pilonul II de pensii - prevederea legată de majorarea capitalului social pentru adminsitratorii de fonduri Pilonului II se suspendă până la data de 31 mai 2019.

Taxa pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic - a fost eliminată taxa de 2% aplicată cifrei de afaceri a producătorilor de energie pe bază de cărbune.

În proiect nu se vorbeşte despre sectorul telecom pentru care, în versiunea iniţială a OUG 114, este prevăzută o taxă de 3% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb