MFP:  Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii pentru cheltuirea banului public

Mina Irina
Macroeconomie / 6 februarie 2017

Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii pentru cheltuirea banului public

Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii pentru cheltuirea banului public, iar conducătorii de instituţii care depăşesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în faţa legii penale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) trimis Redacţiei.

MFP precizează că regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice centrale din România (agenţii, ministere) sunt prevăzute de Legea finanţelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările şi completările ulterioare) şi de Legea anuală a bugetului dezbătută duminică, iar regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii judeţene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale şi de bugetele proprii ale acestora.

În document se arată: "Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.9/2017 respectă întocmai exigenţele celor două legi menţionate anterior şi suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât şi bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste condiţii".

Pentru asigurarea derulării în bune condiţii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în infrastructură, comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au adoptat un amendament referitor la faptul că angajarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor anuale, pentru anul 2017, se face în limita creditelor bugetare aprobate, "cu excepţia acţiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament".

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare şi pentru eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare, comisiile reunite au mai adoptat un amendament, care precizează în mod expres că se menţine răspunderea în faţa legii pentru cheltuirea banului public.

În comunicat se menţionează: "În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) şi (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice".

În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au susţinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb