MFP: "România a urcat 25 de poziţii în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri"

A.C.
Companii / 29 octombrie 2014

Potrivit raportului anual al Băncii Mondiale privind uşurinţa de a face afaceri ("Doing Business 2015"), în prezent, România a ajuns pe poziţia 48 în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri, din 189 de ţări evaluate, urcând 25 de poziţii comparativ cu raportul publicat anul trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) remis azi redacţiei.

În raportul aferent acestui an, România a ocupat poziţia 73.

Raportul certifică măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri şi pentru îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul în scopul creşterii gradului de conformare voluntară, a declarat, azi, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, prin intermediul sursei citate.

"Raportul Doing Business 2015 certifică paşii importanţi pe care i-am făcut în două direcţii. În primul rând, susţinerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creşterea economică şi aici aş puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcţie care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul. În acest sens, am redus şi comasat 92 de taxe şi impozite parafiscale, am luat o serie de măsuri pentru facilitarea şi urgentarea declarării şi plăţii obligaţiilor fiscale, am un dialog constant şi constructiv cu reprezentanţii mediului de afaceri", a declarat Petrescu.

De asemenea, evaluarea Băncii Mondiale arată că în România se fac afaceri mai uşor decât în state ca Slovenia (poziţia 51), Ungaria (poziţia 54), Turcia (poziţia 55), Italia (poziţia 56) sau Croaţia (poziţia 65).

Printre progresele realizate şi evidenţiate de raportul Băncii Mondiale se numără, potrivit comunicatului MFP, faptul că numărul de plăţi pe an a scăzut de la 39 la 14, iar timpul necesar pentru a deschide o afacere a scăzut la opt zile, ceea ce a permis României să urce de pe locul 60 pe 38 în ceea ce priveşte condiţiile pentru deschiderea unei afaceri.

"Pentru plata taxelor se constată o îmbunătăţire semnificativă, România urcând de pe locul 134 pe 52, în special pe fondul reducerii numărului de ore alocate. Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 de ore la 159 în prezent. În cazul soluţionării procedurilor de insolvenţă a existat un salt de 53 de poziţii, de la 99 în raportul Doing Business 2014 la 46 în ultimul raport. În plus, accesul la credit s-a îmbunătăţit, România urcând de pe locul 13 pe locul 7", se mai arată în sursa citată.

Potrivit documentului, Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul vor continua reformele sistemului fiscal în scopul susţinerii creşterii economice, facilitării plăţii taxelor şi impozitelor, creşterii transparenţei decizionale.

De asemenea, reformele fiscale şi măsurile luate în ultimele luni vizează stimularea investiţiilor sectorului privat, creşterea numărului de locuri de muncă şi atragerea investiţiilor străine directe în economie, se menţionează în comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb