MI-E FRICĂ / SĂ DORM SINGURICĂ! Predator la "Petrom"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2011

Urmăriţi pe micile ecrane ale Bursei de Valori Bucureşti un film din 1987. Vizionare plăcută!

Urmăriţi pe micile ecrane ale Bursei de Valori Bucureşti un film din 1987. Vizionare plăcută!

Mai ţineţi minte "Predator" cu Schwarzenegger?

Un comando în jungla din America Centrală este vânat de un extraterestru - o fiară insectivoră, depăşind statura omului, cu tehnică de război superioară celei terestre.

Insecta nu este invizibilă.

Este, doar, transparentă.

Poate fi observată, pentru că imaginea vegetaţiei este deformată în dreptul siluetei sale.

În plus, frunzişul se dă în lături, la trecerea sa, aproximându-i conturul.

Cam aşa se petrece la Oferta publică "Petrom".

Legea pieţei de capital se îndoaie; Codul Bursei de Valori Bucureşti se dă la o parte; CNVM interpretează normele ca pe plastilină; Consiliul Bursei se întoarce cu spatele.

Sunt semnele din "Predator", că trece fiara.

Începând de ieri, era programat să fie introduse conturile globale la tranzacţionarea acţiunilor "Petrom", pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, insecta va rămâne de nevăzut, chiar şi după terminarea Ofertei publice, pentru că, în cazul conturilor globale, proprietarul acţiunilor este necunoscut, iar în registrul acţionarilor este trecut brokerul sau cus-todele său.

CNVM a aprobat trecerea "Petrom" pe conturi globale, la trei zile după startul Ofertei publice, schimbând regulile jocului, în timpul jocului - o frunză îndoită la trecerea fiarei.

Zgomot puternic de paşi, frângând ramuri uscate: preţul maxim afişat de Prospect (0,46 lei/acţiune) este, de fapt, maximul din tranzacţiile ultimului an, la BVB (în şedinţa din 8 aprilie 2011).

Dar, în Anexele din Prospectul de ofertă, scrie că preţul trebuia determinat prin conjuncţia a trei metode: 1) o metodă patrimonială; 2) o metodă de randament; 3) o metodă de piaţă (ţinând seama de listarea la BVB).

Prevederile sunt înscrise în Contractul dintre Stat, ca vânzător şi Consorţiul de intermediari.

Contractul a fost frânt, ca o creangă uscată sub greutatea unei insecte uriaşe; preţul a fost stabilit doar printr-o singură metodă - ultima (despre care cu greu putem vorbi ca despre o metodă - "studiul" durează cel mult treizeci de secunde).

Următorul pas, alt zgomot, masiva insectă este mai aproape: minis-trul Ion Ariton a anunţat, alaltăieri, că preţul de referinţă la Petrom (0,3708 lei/acţiune) reprezintă media cotaţiei din ultimul an; de ce acum, la opt zile de la startul Ofertei?

Media ultimului an putea fi calculată, în două minute, înainte de startul Ofertei.

De ce acum?!

Este preţul de referinţă un rezultat al "procesului de Book Building", aşa cum ne-a zăpăcit Prospectul de ofertă?

În nici un caz.

"Procesul de Book Building" are loc în timpul derulării Ofertei publice? (ce alt sens are "road show"-ul ?!), sau s-a încheiat cu o lună înaintea startului Ofertei, aşa cum Prospectul prevede în Secţiunea de Anexe?!

Apropo de Anexe: de ce nu sunt disponibile pe internet?

De ce Anexele sunt prezentate doar în cele câteva exemplare tipărite, dar nu sunt prezentate publicului larg?

Anexele fac parte din Prospectul de ofertă publică aprobat de CNVM.

Publicului investitor i-a fost pus la dispoziţie un document electronic, accesabil pe câteva site-uri internet: documentul afişat acolo are 243 de pagini; Anexele, însă, numără 3-400 de pagini.

Repet: Anexele fac parte din Prospect!

Deci, Prospectul cuprinde, de fapt, vreo 600 de pagini.

A aprobat CNVM prezentarea parţială a Prospectului de ofertă publică?

A aprobat CNVM diseminarea inegală a informaţiilor privitoare la Oferta publică?!

Suntem în preajma insectei!

Este alături de noi.

Silueta ei deformează întregul peisaj bursier.

Au, au!

Exală teroare.

Consiliul Bursei se împrăştie ca potârnichile, la trosnetul paşilor; nu îndrăzneşte să se pronunţe asupra regularităţii Ofertei, când toate regulile pieţei au fost zdrobite, ca de un tanc.

Mi-e frică / Să dorm singurică!

Directorul general BVB Valentin Ionescu ne-a spus că a încheiat un Protocol cu Consorţiul de intermediari ai Ofertei.

Un Protocol?!

Nu un Contract?!

Cum, o afacere de vreo 700 de mii de euro, se încheie pe bază de "protocol"?

Dacă, la capăt, Consorţiul se răzgândeşte să mai plătească, atunci BVB îl dă în judecată pe bază de "protocol"?

N-ar câştiga.

Deoarece Consorţiul poate demonstra, oricând, că BVB nu i-a prestat nici un serviciu, pe perioada derulării Ofertei.

Şi deci, solicită bani necuveniţi.

Desigur, asta este posibil, dar improbabil.

Pentru că, da, într-adevăr, BVB nu i-a prestat Consorţiului nici unul dintre serviciile sale specifice; dar, în realitate, i-a făcut un serviciu enorm: i-a camuflat insecta.

BVB a fost de acord să-şi "închirieze" chipul, ca să nu se vadă extraterestrul din spatele intermediarului; o aşa-zisă ofertă publică prin bursă, care, în realitate, este un plasament cu dedicaţie.

De ce nu a încheiat BVB un contract cu Consorţiul?

Simplu.

Ca să nu pună în dificultate Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, a cărei Instrucţiune nr.2/2010 prevede: "Contractele referitoare la derularea unei oferte publice de vânzare/de cumpărare[...]încheiate între operatorul de piaţă/de sistem, ofertant, intermediarul ofertei [...]nu pot conţine prevederi contrare sau care să facă inaplicabile prevederile Legii nr. 297/2004, ale reglementărilor CNVM, ale operatorului de piaţă/de sistem".

Dacă ar fi încheiat un contract, BVB ar fi încălcat normele CNVM.

Dar nu, a încheiat un Protocol.

Instrucţiunile CNVM nu se referă la "protocoale".

Respiraţia fiarei se simte.

Ţac-ţac-ţac.

Un zgomot terifiant, ca de lăcustă uriaşă.

În Anexa indisponibilă publicului investitor, stă scris că serviciile prestate Statului de către Consorţiu trebuie să cuprindă, negru pe alb, "încheierea contractului cu Bursa de Valori Bucureşti necesar derulării Ofertei Publice Secundare..."

Nu, Consorţiul nu a încheiat contractul cu BVB, ca serviciu prevăzut în contractul cu Statul.

Statul nu zice nici "pâs".

CNVM e fără grai.

BVB e mută.

Să rămânem nemişcaţi - fiara este chiar în faţa noastră (aşa a făcut şi Schwarzenegger, când era cât pe-aci să-l halească).

Dar, poate că ni se pare.

Poate că nu-i decât foşnetul frunzelor, aburii pământului încins, trosnetul lemnului uscat.

Poate că nu-i decât isteria că ruşii ne vor energia.

Desigur, o fiară într-atât de mare, cât să ne îndoaie legile, să ne amuţească autorităţile pieţei şi pe oficialii săi şi să-i oblige pe toţi ai noştri, inclusiv Guvernul, să fie complici la vânzarea pe şest, cu aparenţa unei oferte publice, ar putea fi un "hişcinik" (n.r. prădător).

Un "hişcinik" pe care Uniunea Europeană nu îl vrea, încercând să scape din ghearele dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă.

Supărarea Uniunii Europene în eventualitatea că am vinde ruşilor 9% din "Petrom", este un motiv îndeajuns de puternic pentru toate contorsiunile autorităţilor în jurul Ofertei publice.

Dar, poate că ni se pare.

Poate că deformarea peisajului, conturând silueta unui "hişcinik", nu este decât o coincidenţă.

În definitiv, nu-i decât un film.

P.S. Mărturisesc că mie, unuia, în general, ruşii îmi plac. Am şi rude...

Perioada în care OMV Petrom (SNP) are drept de explorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre a fost prelungită, ieri, de Guvern cu cinci ani, după ce membrii Executivului au întrerupt două ore şedinţa pentru a evalua actul normativ şi a fundamenta analiza de oportunitate aferentă, anunţă Mediafax.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Ma asteptam ca Make sa mai scrie una, dar nu ma asteptam la asa ceva. Este informatie noua, de care n-a pomenit nimeni. Cam asa este, te ia cu frig.

    1. Articolul prezinta citeva dezacorduri si o mica confuzie( o fiara insectivora nu este o insecta, ci maninca insecte). Dar, este genial!

      Multumesc Make! 

      Cum te ia domle' cu frig.ca pe noi ne-au trecut toate caldurile.Am vrut sa zic mai multe, dar m-am razgindit.Cred ca multi vor da cu subsemnatul in cel mai scurt timp. Mult timp.Iar eu cred ca vor incepe sa dea vina unii pe alti Daca uita mai atent serviciile de "salubritate" la convorbirile si pubelele unora, cred ca va avea Make de scris si pe lumea cealalta.Lumea civilizata am vrut sa zic....Cum subiectul devine tot mai fierbinte...mai vorbim.Eu daca as fi actionar la bursa as cere chemarea in raspundere a administratorilor BVB, pentru actiuni impotriva intereseelor societatii, producatoare de grave prejudicii.Pe termen lung.Nesfirsit.IPentru machidonu' e a doua duma dupa Rompetrol.Atunci a scapat si l-a luat acolitul sau, sa ii plateasca datoriile. De data asta cred ca iese groasa. Un ultim (sh)omagiu si pentru Valentin Down Ionescu. Sa-i fie somajul USO(a)R(a)! Ca oricarui capsunar ce este !

      superarticol,supertalent,super informatie,superprocesare,supe rsuparare

      "Mărturisesc că mie, unuia, în general, ruşii îmi plac. Am şi rude..."

      OFERTA NU SE DESFASOARA PE BVB. UN LUCRU IMPORTANT OMIS DE ACEST ZIAR.

      ATENTIE, OFERTA NU SE DESFASOARA PE BVB!  

      citeste printre randuri si informeaza-te la ziarele mai serioase nu la ziarul de fata cu cititori sub 100.

      Da ai dreptate.Dar ar fi tredbuit sa.Insa cind avem tot felul de venetici care isi arata penele si capul de pelican, atunci nu se face pe BVB.Si nici macar nu conteaza.Sa fiti cu totii sanatosi.Ca vedeti daca faceti sindromul Down, se leaga toata lumea de voi.

      Nu ne mai aratati firimituri Autoritati sezizati-va Insecta are in ADN Kgb

    Groaznic! Asta-i ce fac ei la cea mai mare oferta publica ever!Cita nemernicie!Adio BVB,plec la Sibex.

    1. Ce fac celelalte ziare,televiziunile? De ce gasim asa ceva numai la ziarul Bursa?Cum este posibil sa aflam asa informatii numai de aici, in a zecea zi a ofertei. Miine se incheienu-mi vine sa cred,e ca la nebvuni!

      sa-ti mearga tie bine si nimic mai mult.mai o combinatie, mai o jmecherie,mai un calendar cu pustoaice, nu conteaza sa fie mizerie in jurul tau. atunci te simti confortabil.

      BVB nu a fost la "volan" in aceasta oferta! a fost pusa in fata faptului implinit, de catre consortiu si de catre stat...aaa si de CNVM!

      Consortiul e la volan, iar Statul e in dreapta (pe locul mortului). BVB ii asteapta doar la destinatie, si le flutura steagul, comunicand apoi timpii.... daca nici comparativ nu intelegeti, nu stiu ce sa mai zic. Ce sa iti zica consiliul BVB, ce sa iti zica executivul BVB, daca nu li s-a dat voie nici macar sa puna o camera in masina, sa vada traseul, daramite loc in masina... Aici treaba e mai groasa decat credem... e de la organizatori, cei care fac regulile pe acest circuit.... Statul e de vina in primul rand (ca e copilot), apoi consortiul (ca e pilot) si maxim CNVM (ca face regulile si le supravegheaza) fiind in masina de oficiala, mertzanu' cu bliturile

      care executiv? fost broker care face comunitatea de ras? halal dg. nimic nuj stie. doar sa minta. are minciuna in sange. cel mai neprofesionist din piata.

      iata si un anonim de la sibex... marketing agresiv :), sa mori de ras cand vezi ce a inteles acest cetatzean din articol

      l-am citit dar mi-am adus aminte ca mai existati si voi. tu si marketingul? du-te draga si mori e frica si singurica!!! ha si ha

      si de viata ta ratata!

    1. e clar ca niciunu dintre cei care au comentat aici nu au subscris si nici macar nu s-au cinchisit sa citeasca prospectul.

    2. macar aduceti-va aminte ca ce a facut make aici e doar o compunere si imbinare a ceea ce a mai scris si zilele trecute. Va rog mult, eu nu sunt asa uituca precum voi!

    1. nici macar secu Make nu a citit!! atentie oferta nu se desfasoara pe BVB.....se raporteaza doar ! Make fa-ti" Mea culpa"

      Stimate cititor, asa este, Oferta nu se desfasoara pe BVB, dar nu ai stiut asta din Prospect, ci, dimpotriva, Prospectul la care ai acces iti sugereaza, totusi, ca o face prin BVB. Daca,insa, ai avea acces la Anexe, atunci ai constata ca ele nu seamana cu partea de Prospect care ti-a fost pusa la dispozitie si ca afirma ca intermediarul este obligat contractual sa deruleze Oferta prin BVB.

      Imi pare rau ca nu avem acces egal la informatie. 

      Recunosc ca nu am citit Prospectul in intregime, n-am putut citi 5-600 de pagini in citeva zile, pentru ca am mai avut treburi.

      Mea culpa. 

      Dar nu l-ai citit nici tu si nimeni din public. 

      Sint convins ca nu l-a citit nici CNVM si nici nimeni de la Bursa.  

      In realitate, cred ca nu l-a citit nimeni, in intregime. 

      Eu, macar, am m-am orientat catre ceea ce mi s-a oarut important si m-am grabit sa va informez, ca sa nu fiti manipulati

      Ca sa raspund si altora, asta-i asazisul meu interes. 

      Fii putin mai atenta cind citesti: daca tot ai memorie buna, atunci iti amintesti sa fi vorbit cineva, pina acum, despre contractul de intermediere?

    observ ca nu mai aveti limita cu oferta asta si nu inteleg de ce va derajeaza asa de mult... daca sunteti interesat cumparati, daca nu ... nu ... daca va uitati care sunt anexele la prospect o sa vedeti ca sunt pe site-urile care prezinta prospectul.. va legati de orice ca sa scrieti ceva in ziar sau cum? nu mai aveti alte subiecte? vi se pare ca sunt prea putine informatii in prospect si de aia nu puteti subscrie in oferta? atunci mai cititi rapoartele de la petrom!

    1. Nu, prietene! Cele patru site-uri care afiseaza Prospectul de Oferta publica Petrom, il prezinta astfel: pe site-ul BT Securities si pe site-ul ofertapetrom2011,sint 243 de pagini; pe EFG Finance sint 278 de pagini; pe Romcapital sint 279.

      Verifica, te rog! 

      Dincolo de diferentele astea, mai e o diferenta de vreo 300 de pagini, pe care nu le-ai vazut.  

      Examineaza,te rog, la Romcapital si EFG, in ce constau anexele; vei observa ca,la Anexa 2, sub titlul "COPIE A CONTRACTULUI DE INTERMEDIERE SI CONTRACTELOR DE DISTRIBUTIE" se gaseste o singura pagina si aceea este alba. 

      In realitate, Anexa 2 are vreo 250 de pagini. 

      Crede-ma, te rog! 

      Imi pare rau; publicul a fost prostit in mod ordinar. 

      Intradevar, informatiile care nu sint prezentate publicului sint esentiale si au influenta asupra deciziei de investire.

      Repet, imi pare rau. 

    De apreciat calitatea informatiilor si transpunerea alegorica a situatiei precum si consecventa acestui Major "Dutch" Schaefer al presei romanesti (in interpretarea lui Florian ''Arnold'' Goldstein) care a simtit mirosul sangelui verde al ''Fiarei'' si continua vanatoarea ei! :p

    1. de unde stii de arnold?

    de ce toata lumea tace? simplu, extrem de simplu, Watson! totul pute a vespasianism ordinar: 1. executivul are nevoie stringenta de bani ! (vezi prelungirea termenului de explorare - facilitatea este menita sa stimuleze incheierea ofertei!) 2. autoritatea de reglementare are nevoie de bani ! (vezi stimulentele oferite : conturi globale, tacere cu privire la modul de stabilire a pretului de oferta!) 3. intermediarul are nevoie de bani si de liniste ! (vezi comisioanele de drept + legaturile cu sindicatul care mijloceste + lipsa contractului de intermediere + iminentele listari de "novo") 4. proprietarul de drept nu poate interveni ! (in privatizare a primit 9%, restul - 91% - a fost afluit legal spre a servi interesele puterii!) 5. omu' cu privirea indecisa si piticu' si-au dat acordu'! 6. Si sa nu uitam!: a) totul se bazeaza pe interpretarea "convenabila" a textului fondator (full and timely disclosure information based on financial accounting standards reduce the potential for insider trading and others frauds! b) orice democratie confiscata are in spate un stat de drept... "stramb", o cleptocratie!

    1. dar paiata csnd pleaca? si poate isi ia si protejata ca ne-am saturat de ea si prostiile ei. Mai lasa-ne paiata si du-te sa te vinzi.

      Astazi mi-au placut dezbaterile de la fialul articolului, pana la pozitia 24. Hop, s-a abtinut ce s-a abtinut, si iar si-a varsat duduia din bvb (ca se deduce asta) frustrarile pe colegele tinere. Duduie, lasa-ne si nu mai polua coment-urile! LA TREABA!

      of sau nu o fi duduie asta-i intrebarea? dar cu siguranta paiata nu va mai fi mult timp. si daca va fi totusi, oricum nu ar strica sa se uite in jur. Cum s-o simti stiind ca toata lumea rade de cel!!! Paiata bvb-ista..

      ia mai du-te tu mai si lasa-ne in pace. si nu uita , ia si paiata si protejata...deci le iei?

      vaide mama voastra, nu aveti viata personala si se vede ca probabil nici ca v-a angajat cineva. daca aveti ceva de criticat de ce nu afisati numele real. Problema voastra este ca totusi a observat cineva ca erati in plus la bvb, erati platite/platiti degeaba.

      zf - nu se complace in mizeria voastra Make. Schimbati pe banda ziaristele cand ajung la 20 de ani daca nu cumva se lasa la avansurile tale si mai manca si ele o paine amarata pe acolo, gen Stefania Cioparlan, saraca. Stiai ca isi cauta de lucru? dar cine sa o i-a?!

      tu ai draga viata personala? sau intri in viata cu s-o nimeri? nu iti este chiar rusine deloc si de spunem noi colegii tai? In fiecare zi ne uitam la tine si ne minunam. Lasa viata noastra si concentreaza-te numai la viata ta. dar nu o strica pe a altora. Este pacat ca cineva sa sufere la cum arati tu si mica si neagra.

      Bursa, Make si Stefania sunt de calitate. Cea care a scris aici insa este vai de mama ei. Rusine draga pentru ceea ce faci. Problema este ca tu nu cunusti rusinea. Traiesti cu ea si faci si Bursa de ras. Legat de concediatele din BVB ce stii tu de ele? Eu intamplator cunosc ca lucreaza si lucreaza si bine toti 5, tu de nu stii asta? Vezi sa nu ajungi tu cea concediata si chiar in curand. Asa ca mai taci si fa-ti un drum in Italia poate mai agati ceva.

      Pe tine cand te-a observat si cum? Iti spune ceva septembrie anul trecut? Noi credem ca da. Intreaba ce facem seara ca si acum cand discutam de tine. Radem de tine in lacrimi si chiar sunt langa noi si cateva dintre prietenele tale. Ai prietene? Noi spunem ca NU. Desteapta lui peste. Unde ai lucrat draga tu pana acum ca noi te stim numai de somera?

      numele tasu reala cand il afisezi? iar minti/ minciuna si perversitatea esti TU..pentru ca eu stiu cine esti.

      Culmea este ca stim si noi si cine esti tu.Si cred ca o sa itzi facem codite si o sa te tragem de ele...Mai bine stai in p..oala lui pina nu afla nevasta-sa....

    Lasati cearta fratilor. Cititi si Bursa dar uitativ-va si la banda de stiri a OTV-ului. Aveti putina rabdare si veti obs.ca sunt stiri despre Bursa.

    Treaba la romani e cam asa:

    1) daca nu se face oferta inseamna ca nu avem bursa, nu lichiditate, nu interes; 

    2) daca se face oferta si se incheie cu succes, inseamna ca a fost un smen facut cu dedicatie pentru cumparator, care, evident, pune mana pe resursele bietei tarisoare; 

    3) daca se face oferta si ea esueaza, atunci sa vezi spectacol si bucurie: aha!, ati platit comisioane degeaba, n-ati convins pe nimeni, SNP e o companie de 2 parale etc. etc. 

    Asa e romanul. Din orice varianta, scoate raul. 

    1. ....si adevarul care e? ca oferta e varza!

    Adevarul e, ca, daca s-ar acorda premii pentru cele mai bune articole cu privire la piata de capital, asta ar fi , de departe, castigator. Esecul tranzactiei este o consecinta nedorita a multiplelor vicii de procedura, adaugate la cele adevarate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb