Supranumit "Regele Pop", Michael Jackson era, încă din viaţă, o legendă care a influenţat decisiv muzica pop prin vocea şi geometria unică a mişcării sale scenice. La numai 50 de ani, Jackson, asemeni altor mari artişti ai timpului, a dispărut devreme dintre noi, la Los Angeles, în urma unui atac de cord. Cu o datorie de aproximativ 500 de milioane de dolari, starul pop a murit la doar câteva săptămâni înainte să revină pe scenă, prin seria de concerte programate la Londra, în urma cărora ar fi câştigat circa 400 de milioane de dolari.
Michael Jackson a intrat în lumea muzicală la numai cinci ani, în grupul "Jackson 5". A devenit vocea principală a trupei la 10 ani, lângă care a cântat până în anul 1979, când a debutat în cariera solo, odată cu lansarea albumului "Off The Wall". Din vânzările acestuia, încasările au ajuns la circa 37 de milioane de dolari. Cinci ani mai târziu, Jackson a lansat "Thriller", cel mai bine vândut album muzical din toate timpurile, având încasări de 115 milioane de dolari. Succesul acestuia nu a mai putut fi egalat de niciun alt album, ultima tentativă a starului de a intra iar în atenţia publicului prin muzica sa fiind cea din 2003, când Jackson a lansat albumul "Number Ones", care a avut încasări de numai 10 milioane de dolari.
• Acasă, în Tărâmul Nicicând
În 1989, după trei albume lansate şi încasări de peste 200 de milioane de dolari, Michael Jackson îşi îndeplineşte un vis din copilărie şi cumpără o proprietate de peste 10 kilometri pătraţi în California, pentru care plăteşte 17 milioane de dolari. Aceasta este ferma pe care cântăreţul o va numi, ulterior, "Neverland" (n.r. Tărâmul Nicicând), după regatul magic din fimul de animaţie "Peter Pan". Câţiva ani mai târziu, în urma datoriilor acumulate, Jackson pierde titlul de proprietate asupra fermei, evaluată la aproximativ 80 de milioane de dolari în 2006.
În 1995, la opt ani de la lansarea primului său album, averea lui Michael Jackson ajunsese la 750 de milioane de euro. Faima şi banii l-au aruncat pe cântăreţ într-o lume a luxului şi a exceselor, care a debutat în 1999, când începuse să cheltuie mai mult decât acumula din vânzările de albume şi concerte. Dacă artistul câştiga într-un an 11 milioane de dolari, cheltuielile sale depăşeau această suma de aproape trei ori, ajungând la 31 de milioane de dolari. Excesele financiare veneau, probabil, din dorinţa de a şterge lipsurile din copilărie şi de a-şi vindeca traumele. Se spune că tatăl său, Joe Jackson, era tiranic, că îşi molesta copiii (erau nouă fraţi şi surori) mental şi fizic. Michael însuşi povestea că a avut o copilărie tristă, că pretenţiile tatălui său erau exagerate şi că l-a privat de copilărie. Binecunoscutele operaţii estetice, unice în istorie, menite să-l transforme dintr-un om de culoare într-un alb, l-au costat enorm - bani mulţi, dar şi sănătate. Cheltuielile extravagante au mers şi către întreţinerea fermei sale Neverland, precum şi către achiziţionarea de obiecte decorative, în special antichităţi. Inimă mare, Michael Jackson cheltuia foarte mult pentru cei pe care îi simţea aproape, iar prietenia sa foarte strânsă cu Elizabeth Taylor îl determina să-i facă acesteia cadouri remarcabile prin scumpete - elicoptere, bijuterii şi maşini scumpe (Rolls Royce).
Cu doar două luni înainte de cea de-a 51-a aniversare, cântăreţul, tată a trei copii, moare la spitalul din oraşul american Los Angeles, într-un contrast puternic cu spectacolul pe care l-a oferit tuturor de-a lungul vieţii sale, atât pe scenă, cât şi în afara ei...
• 30 DE ANI DE MUZICĂ:
• 16 pentru acumularea unei averi, 14 pentru irosirea ei şi dezastrul financiar
1979 - 37 de milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "Off the Wall")
1982 - 115 milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "Thriller")
1985 - cumpără drepturi asupra unui catalog muzical al trupei Beatles, în valoare de 47,5 milioane de dolari
1987 - 57,5 milioane de dolari încasări din vânzarea albumului "Bad"
1989 - cumpără proprietatea Neverland cu 17 milioane de dolari
1991 - 57,5 milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "Dangerous")
1995 - 35 de milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "History: Past, Present and Future")
1995 - 750 de milioane de dolari (avere obţinută din vânzarea albumelor, din turnee - 100 de milioane de dolari, din filme şi videoclipuri - 20 de milioane de dolari, etc.)
1997 - 10 milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "Blood is on the dancefloor")
2001 - investeşte 30 de milioane de dolari în realizarea albumului "Invincible", din vânzările căruia obţine doar 11 milioane de dolari
2003 - 10 milioane de dolari (încasări din vânzarea albumului "Number Ones")
2009 - 500 de milioane de dolari în datorii (în urma proceselor care i-au fost intentate (pentru molestare de minori) , precum şi în urma divorţului de Lisa Marie Presley, Michael Jackson a pierdut circa 50 de milioane de dolari; întreţinerea fermei "Neverland" îl costa 5 milioane de dolari pe an, iar după pierderea dreptului de proprietate asupra acesteia (2006), Michael s-a mutat într-un apartament al hotelului "Four Seasons", unde plătea 10.000 de dolari pe noapte (3.650.000 de dolari pe an)).
NOTĂ: Cifra pierderilor cunoscute nu acoperă suma de 1,25 miliarde de dolari care rezultă din cumulul vârfului averii şi datoriile lăsate.
• ALBUME
"Off the Wall" (1979) - 37 milioane de dolari
"Thriller" (1982) - 115 milioane de dolari
"Bad" (1987) - 57,5 milioane de dolari
"Dangerous" (1991) - 57,5 milioane de dolari
"History: Past, Present and Future" (1995) - 35 milioane de dolari
"Blood on the Dancefloor" (1997) - 10 milioane de dolari
"Invincible" (2001) - 15 milioane de dolari
"Number Ones" (2003) 10 milioane de dolari