Micii investitori vor condiţii preferenţiale la ofertele statului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2013

Micii investitori vor condiţii preferenţiale la ofertele statului

Grigore Chiş, SSIF Broker: "Nu cred că trebuie făcută o protecţie socială prin aceste IPO-uri"

Ludwik Sobolewski, BVB: "Trebuie să avem în vedere şi interesul investitorilor mici, şi interesul investitorilor mari"

Micii investitori doresc condiţii speciale la ofertele publice derulate de statul român şi au înaintat un set de propuneri către autorităţi, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital. Unii brokeri nu sunt de acord ca micii investitori să beneficieze de tratament preferenţial, atrăgând atenţia că IPO-urile nu trebuie să se transforme în protecţie socială.

"Oferta Romgaz a demonstrat potenţialul mare al investitorilor români de a finanţa economia, care a fost subevaluat de toată lumea", a spus Daniel Iancu, într-o prezentare făcută la Bursa de Valori Bucureşti, ieri. Domnia sa a adăugat: "Cea mai mare nemulţumire a fost că tranşa investitorilor mici a coincis cu cea a investitorilor mari. A fost inexplicabil, pentru că, până acum, nu s-a mai întâmplat niciodată ca investitorii mici să nu aibă tranşa lor. Fuziunea tranşelor i-a avantajat pe investitorii mari în detrimentul celor mici".

Micii investitori propun ca subscrierile în limita a 5000 de euro să fie alocate integral

După oferta Romgaz, un grup de investitori a întocmit un set de propuneri pe care l-au transmis Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi Ministerului Transporturilor.

"Estimăm să avem o mai mare înţelegere la OPSPI", a declarat Dumitru Beze, preşedintele AIPC.

Investitorii doresc delimitarea clară a tranşelor de subscriere - investitori mici şi investitori mari - şi ca prospectul să fie lansat cu minim două săptămâni înainte de începerea ofertei pentru ca micii investitorii să aibă timp să studieze documentul.

Investitorii mici speră să obţină unele avantaje legate de preţul ofertelor. Ei propun ca preţul să fie cu minim 10% sub valoarea contabilă, să fie acordat un discount în raport cu media societăţilor deja listate, să fie acordat un alt discount de 5-10% pentru micii investitori, iar preţul să fie stabilit la un raport PER (n.r. numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) de maxim 7,8.

Investitorii de retail mai vor să le fie alocată o tranşă de 25% din întreaga ofertă, iar suma minimă a subscrierilor să fie diminuată la 2.000 de lei, de la 3.200 la Romgaz.

Pe tranşa mică, suma maximă ar trebui să fie de 100.000 de euro, conform propunerii investitorilor mici.

O altă doleanţă ar fi ca subscrierile în limita a 5000 de euro să fie alocate integral, restul pro-rata.

Investitorii mai doresc şi o pagină web unde să primească răspunsuri la întrebări şi să existe opţiunea ca emitentul să poată suplimenta oferta.

Ideal ar fi ca listarea să aibă loc doar la BVB, potrivit investitorilor, care s-ar mulţumi însă ca măcar 70% din ofertă să ajungă pe Bursa noastră.

Micii investitori mai propun ca ASF să facă controale inopinate la SSIF-uri pentru a verifica existenţa banilor subscrişi.

Chiş: "Doriţi ca statul să cedeze la preţuri preferenţiale acţiunile din portofoliu"

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, apreciază că implementarea propunerilor investitorilor ar putea reprezenta "o a doua cuponiadă".

Domnia sa le-a răspuns investitorilor: "Doriţi ca statul să cedeze acţiunile din portofoliu, la preţuri preferenţiale. Nu cred că trebuie făcută o protecţie socială prin aceste IPO-uri. Mă îndoiesc că o firmă privată va accepta astfel de condiţii. Se doreşte ca statul să vândă la un preţ mic, pentru ca, astfel, să se facă o popularizare Bursei. Însă eu cred că un IPO trebuie să aibă succes indiferent de metodă.

Ca broker, nu cred că voi reuşi să conving un emitent să vândă ieftin către investitorii mici şi nici nu aş fi de acord ca Bursa să îmi impună aşa ceva".

Dumitru Beze a subliniat că nu doreşte decât să atragă atenţia asupra importanţei investitorului de retail.

Lucian Isac, directorul general al "Estinvest", a nuanţat: "Nu putem impune vânzătorului cum să structureze ofertele. În cazul statului, trebuie să-l facem să înţeleagă că dezvoltarea pieţei de capital presupune o anumită grijă faţă de investitorii locali".

Octavian Molnar, IFB Finwest: "La fiecare investitor instituţional, ar trebui să existe 500 de investitori de retail"

Succesul unei oferte nu înseamnă doar că oferta respectivă se finalizează cu succes, ci că, şi peste doi ani de zile, cineva este interesat de acea companie, consideră Octavian Molnar, director general "IFB Finwest".

Domnia sa a declarat: "Noi, ca brokeri, ar trebui să înţelegem că există un conflict între cei trei participanţi la o ofertă - antreprenorul, investitorii instituţionali şi investitorii de retail.

Ca să armonizezi cele trei interese, ar trebui să îl facem pe antreprenor să înţeleagă că este simplu să vândă o dată 20%, dar pe termen lung interesul este lichiditatea, care este dată de investitorii de retail. Cred că la fiecare investitor instituţional ar trebui să existe 500 de investitori de retail, dacă nu vrem să ne transformăm într-o piaţă de «deal», cum , de fapt, suntem acum".

Sobolewski: "Nu o să vedem o creştere substanţială a tranşelor pentru investitorii mici"

La Romgaz, micii investitori au fost nemulţumiţi şi de faptul că băncile au acordat credite pentru subscriere, unii dintre ei spunând că dacă ar fi ştiut de aceste practici, nu ar mai fi subscris deloc. Potrivit lui Daniel Iancu, investitorii ar fi putut să cumpere acţiuni, din piaţă, cu toţi banii, în loc să primească numai 7% din subscriere, la Romgaz.

"Trebuie să ne comportăm inteligent în faţa acestei practici", a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Domnia sa a precizat că este indiferent faţă de practica băncilor să acorde credite pentru subscrieri, ca atare, şi că băncile trebuie lăsate să îşi facă treaba.

Sobolewski a adăugat: "O soluţie ar fi să scădem nivelul de frustrare aferent faptului că gradul de alocare este unul foarte redus, din cauza suprasubscrierii foarte mari.

Dacă există investitori care stau deoparte pentru că ei cred că mecanismul IPO nu are sens pentru ei, este o problemă.

Trebuie să avem în vedere interesul câtorva categorii de investitori, atunci când stabilim care ar trebui să fie structura ofertei.

Nu o să vedem o creştere substanţială a tranşelor pentru investitorii mici, pentru că ei nu au o putere de cumpărare mare.

Emitentul trebuie să aibă în vedere o anumită stabilitate a preţului - care este atribuită investitorilor instituţionali, prin natura lor.

Această stabilitate este importantă. Dar şi lichiditatea este importantă, care este atribuită investitorilor de retail. Trebuie să ne gândim cum să minimizăm inconvenientele observate la alte tranzacţii".

În această toamnă, statul a derulat ofertele de vânzare "Nuclearelectrica", la BVB, şi "Romgaz", prin acţiuni la BVB şi certificate de depozit (GDR) la Londra. Potrivit lui Ludwik Sobolewski, unii investitori care au cumpărat GDR-uri intenţionează să le transforme în acţiuni.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. faceti oferte publice cu listare la Londra sau Viena. Si asigurati protectie pentru suprasubscriere prin metoda "marja". Investitorii romani vor aprecia gestul ASF.

    UAUUUUUU :-)

    La fel ca si Banca Nationala o Bursa de Valori traieste in primul si i n primul rand din incredere.In momentul n care legislatii paralele se anuleaza reciproc nu mai exista nici un chef, poate esti chiar luat in deradere si ai avea mai mult de castigat daca ai juca la "pacanele",am citit doar astazi ca din punct de vedere fiscal esti mai elvetian sau austriac :-) Ceea ce se intampla pe piata reglementata din Romania ar fi mai interesant decat idolul prietenului lMircica Caratistul Jean Claude. De la Bruxelles , nu cel de la Paris. Inca mai sunt bulversat ca nimeni nu este interesat de faptul ca desi SIF1,2,3,4,5 si FP listate pe o piata reglementata nu le impune nimeni sa prezinte si sa aprobe situatiile financiare in formatul IFRS, ascunzandu-se in spatele unui ordin al CNVM care le spune ca in termen de 180 de zile trebuiesc sa fie intocmite in scop INFORMATIV, mentionand ca nu exista un cadru legislativcare sa fie impus tuturor companiilor intrate in sfera de consolidare. Insa aceste maruntisuri nu sunt interesante...Aceasta reglementare a UE 1606/2002 a fost intocmai creata cu scopul de a permite o comparatie intre companii in diferite tari, un fel de Schengen al pietei de capital, asa cum este pe cale sa ia nastere si un Schengen al porcilor la o initiativa german-olandeza. Ca o remarca renumitul ordin 6/2011 se refera la OPCVM , insa nu spune nimic de AOPC. Bineinteles este tot un EPIC SPLIT :-) 

    Dl Sobolewski nu mai aparea d-le cu incompetenti si jepcari gen Grigore Chis de la BRK in acelasi articol ca va compromiteti d-le.

    Feriti-va de jeguri d-astia 

    1. stiai ca ieri 9 dec a fost o intilnire brokeri-investitori de la BVB,unde s-au discutat printre altele si despre ideea ca investitorii de retail sa poata avea unele avantaje pe viitor la un IPO,scopul fiind de a creste prezenta si numarul investitorilor la BVB,toti brokerii MarketMakerii si toti expertii si analistii bursieri de la noi,prezenti la intilnirea “fulger” de ieri,au fost de acord cu propunerile venite din partea reprezentantilor investitorilor,doar unu’ “mare si tare ca untu’ la soare” s-a opus,cred….l-ai ghicit…nea grigore chisheaaaa,care a fost dezaprobat si de brokerii si analistii din sala,fiind dezaprobat chiar si de SOBOLEWSKI,prezent la intrunire,chishea insistind enervant pt toti cei din sala,ca micii si medii investitori romani,nu trebuie sa aibe atitea drepturi la un IPO,ca trebuie ca un IPO sa fie lasat sa functioneze concurential,uitind faptul ca pe BVB,investitorul mic,este inghitit de un MM ca BRK,fara ca acel mic investitor sa poata protesta,chiar cu legea in mina.Avind in vedere faptul,ca toti ceilalti brokeri prezenti,in frunte cu SPBOLEWSKI,au sustinut si au fost de acord cu ideea micilor investitori,zicind chiar,ca pe o bursa ca BVB cu,citeva mii de conturi active in prezent,este mai mult o jungla decit o bursa capitalista cum sustinea chishea.Concluzia a fost,ca toti participantii la piata de capital,sunt de acord ca trebuie sa existe o modalitate,de a stimula accesul si participarea mai multor investitori de retail,la BVB,si ca aceste lucruri,trebuie materializate prin facilitati clare,inclusiv la viitoarele IPO,doar KKTul de chishea fiind impotriva…..ce caracter,ce JEG,eu deja sapt asta merg cu 2 amici sa lichideze contul la BRK,daca managerul acestui SSIF are asemenea principii,va dati seama de ce si emitentul in cauza se “zbate in mocirla”,cu un asemenea management,nici o sansa pt un mic investitor!!!

      habar n-ai de piata si vorbesti de dragul de-a te auzi..

      ai habar ce este ala MM?este contrapartea ta si este esential intr-o piata civilizata,du-te cu pluta,ca esti in afara oricaror cunostinte despre piata.

      ai habar ce este ala MM?este contrapartea ta si este esential intr-o piata civilizata,du-te cu pluta,ca esti in afara oricaror cunostinte despre piata.

    Da' are multi fani Grigore Chis. Sunteti comva investitori, domnilor, sau vacari de aveti un asemenea limbaj? Stie toata lumea ca nu toti brokerii sunt niste flori, dar ma asteptam sa incercati sa salvati niste aparente, de inteligenti, de bine crescuti, de culti. Daca veniti si dati cu mucii in fasole pe aici, nici nu vreau sa-mi imaginez ce "elevati" sunteti live. Urat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb