Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa şi Dumitru Costea, trimişi în judecată în dosarul Mineriada

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2007

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus - prin rezoluţie - disjungerea cauzei penale în ceea ce îl priveşte pe Ion Iliescu.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus - prin rezoluţie - disjungerea cauzei penale în ceea ce îl priveşte pe Ion Iliescu.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: general locotenent în rezervă, dr. ing. Mihai Chiţac, fost ministru de interne, general maior în rezervă dr.ing. Gheorghe Andriţa, fost adjunct al ministrului de interne, şi colonel în rezervă Dumitru Costea - fost comandant al U.M. Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti -, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, prin acelaşi act de sesizare transmis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a mai fost trimis în judecată şi colonelul în rezervă Vasile Constantin - fost ofiţer I în secţia Paraşutişti, din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, sub acuzaţia de comitere a infracţiunilor de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav şi participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de omor calificat şi omor deosebit de grav, fapte aflate în concurs real. Procurorii au reţinut în sarcina lui Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa şi Dumitru Costea că au determinat, în data de 13 iunie 1990, subordonaţii să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război şi să tragă asupra manifestanţilor, acţiune în urma căreia a rezultat decesul prin împuşcare a două persoane şi punerea în pericol a vieţii altora, faptele fiind comise de către militari, fără vinovăţie, şi constituie participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

Sursa citată aminteşte că la data de 19 iulie 2007, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus - prin rezoluţie - disjungerea cauzei penale în ceea ce îl priveşte pe Ion Iliescu, cauza fiind declinată şi înregistrată pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 6 august 2007, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia parchetele şi instanţele militare nu mai au competenţa de a cerceta şi judeca persoane civile. Faţă de Ion Iliescu, urmărirea penală a fost începută prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 31 raportat la art. 176 din Codul Penal, constând în aceea că la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. În ceea ce priveşte alte fapte săvârşite în împrejurări diferite decât cele expuse în rechizitoriu, respectiv pentru cele peste 1.000 de persoane reţinute de forţele de ordine, cu concursul minerilor, precum şi pentru celelalte 2 victime ucise prin împuşcare sau rănite cu arme de foc sau în alt mod, cercetările se efectuează într-un alt dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare, mai precizează comunicatul Ministerului Public

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb