MIHAI DARABAN:  "Lemnul românesc n-ar trebui să părăsească ţara decât sub formă de produse de mobilier"

G.D.
Miscellanea / 28 septembrie 2022

"Lemnul românesc n-ar trebui să părăsească ţara decât sub formă de produse de mobilier"

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn au organizat astăzi, 28 septembrie, conferinţa "SMART GREEN INDUSTRY: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului", conform unui comunicat remis redacţiei. Evenimentul a adus în prim plan realizările unei industrii vitale pentru România şi, totodată, a identificat, împreună cu factorii de decizie instituţionali, modalităţile cele mai propice pentru a transforma potenţialul verde al pădurilor României în instrumente pentru o dezvoltare economică durabilă.

Potrivit sursei citate, energia bazată pe resursa de lemn reprezintă peste 60% din energia regenerabilă produsă în România, de peste 5 ori mai mult decât energia electrică produsă actual din surse eoliene şi solare. Biomasa forestieră este o resursă esenţială pentru securitatea energetică a României - 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu ajutorul său, în principal ca lemn de foc.

"CCIR este foarte deschisă la solicitările patronatelor de ramură pentru că sunt cele mai obiective şi, totodată, sunt singurele care pot ridica problematici care se pot transforma în politici publice. Trebuie să ne îndreptăm atenţia şi, în acelaşi timp, să ne concentrăm eforturile în ceea ce priveşte promovarea sectoarelor economice cu valoare adăugată mare. Destinaţiile lemnului din România ar trebui să fie două: energie şi industria mobilei. Lemnul românesc n-ar trebui să părăsească ţara decât sub formă de produse de mobilier, mese, scaune etc.. În niciun caz sub altă formă. Din păcate, şi la ora actuală, în Portul Constanţa, putem vedea transporturi de buşteni neprelucraţi sau cherestea. Trebuie să lucrăm foarte mult pe această zonă de produse cu valoare adăugată mare, pentru că numai astfel vom putea echilibra balanţa comercială cu materii prime, fie că vorbim de partea de masă lemnoasă, fie că vorbim de produse agricole. Dacă nu trecem la partea de procesare, nu vom putea reduce deficitul comercial", a declarat preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Dl. Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor a declarat: "Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase pentru a asigura pe termen lung această rezilienţă la schimbările climatice, pentru a asigura resursa de lemn pentru industrie şi pentru cetăţeni. Din aceste motive am construit o strategie forestieră care este pe masa ministerului, iar săptămâna acesta o avansăm în faţa guvernului, care sperăm să asigure această sustenabilitate, rezilienţă şi echilibru de care este atâta nevoie."

"În prezent, domeniul pădurilor şi industriile bazate pe resursa de lemn generează o cifră de afaceri anuală de 9,8 miliarde de euro, cu o pondere în PIB-ul României de 4,5% şi exporturi în valoare de 3,5 miliarde de euro anual. Prin creşterea valorii adăugate şi diversificarea produselor din lemn, prin promovarea utilizării lemnului în construcţii şi creşterea gradului de reciclare al lemnului, volumul şi valoarea produselor din lemn pot fi dublate, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada 2005-2020. Economia bazată pe păduri şi resursa de lemn este un angajator atractiv, oferind locuri de muncă interesante, legate cu activităţi de cercetare, inovare şi dezvoltare, atât în mediul rural cât şi în mediul urban. Aceste locuri de muncă dezvoltă capabilităţile lucrătorilor şi managerilor din aceste domenii", a susţinut preşedintele asociaţiei industriei lemnului - Prolemn, dl. Cătălin Tobescu, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Produs finit, nu neapărat mobilier.

    1. Ba mobilier daca asa zice asociatia drujbistilor veseli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb