Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi nu va duce la o creştere a deficitului bugetar, a declarat, astăzi Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit News.ro.
"Nu ne aşteptăm la o creştere a deficitului în baza acestei ordonanţe. Impactul calculat, având în vedere compensaţia de 25 de bani, conform estimărilor noastre va fi compensat din faptul că din creşterea preţului ar fi scăzut consumul. Scăderea consumului ar fi dus la nişte încasări mai mici pe partea de acciză şi în principiu noi credem că se vor compensa. Măsura va ajuta economia", a spus Mihai Diaconu, întrebat dacă măsura va duce la creşterea deficitului bugetar.
El a afirmat că din estimările MF costurile statului vor fi în jur de 800 de milioane de lei, iar la acestea se vor adăuga alte 800 de milioane de lei pe care benzinarii nu îi vor plăti pentru că se vor compensa cu taxele pe care le au de plată.
Mihai Diaconu menţionat că impactul ar fi fost mult mai mare dacă preţurile ar fi crescut în continuare.
"Rolul Ministerului de Finanţe s-a rezumat în a găsi un mecanism simplificat în vederea compensării acestor subvenţii acordate operatorilor economici. Am lucrat împreună cu specialiştii de la Ministerul Energiei. În termen de 15 zile de la aprobarea ordonanţei maxim, printr-un ordin al preşedintelui ANAF, se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi, iar ulterior compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora. Enumăr TVA, impozit pe profit şi aşa mai departe. Din analizele noastre estimăm că în principal stingerea se va face pe partea de TVA", a explicat Mihai Diaconu.
El a reamintit faptul că în luna mai a fost aprobată Hotărârea Guvernului 667/2022 prin care se acordă restituirea a 50 de bani pe litru de carburant pentru operatorii economici care activează în domeniul transporturilor. Mihai Diaconu a declarat că în urmă cu două zile s-a primit de la Comisia Europeană avizul pe această schemă de ajutor de stat iar Autoritatea Rutieră Română a început de miercuri să primească şi proceseze cererile de rambursare către operatorii din transport.
În briefingul de la finalul şedinţei Executivului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Ordonanţa privind reducerea preţului la carburanţi va intra în vigoare în această noapte arătând, de asemenea, că se aşteaptă ca în perioada imediat următoare să fie companii care aplică actul normativ.
Potrivit acestuia, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Tot pe această temă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că, în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a ordonanţei, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative.
Potrivit acestuia, va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.
Cărbunaru a mai precizat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este pregătită pentru a face verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor.