• SIF Transilvania studiază posibilitatea de a ataca AVAS-ul în situaţia creată la Tractorul Senatorul Nicolae Vlad Popa spune că statul a făcut cadou Casei de Insolvenţă Transilvania, pe care o fixează în sfera de influenţă a PSD, 3 milioane de euro în cazul lichidării Tractorul SA Parlamentarul consideră că PSD şi PNL se "înfruptă" din "stârvul" uzinei de tractoare
Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declarat, ieri, că a cerut avocaţilor societăţii de investiţii pe care o conduce să analizeze situaţia de la Tractorul SA şi să "vadă ce putem ataca", aliindu-se, astfel, cu senatorul braşovean Nicolae Vlad Popa în demersul acestuia de a ataca chiar contractul încheiat între Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului şi compania angajată să lichideze uzina de tractoare, Casa de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca. Senatorul nu a demarat încă acţiunea în instanţă, dar el spune că acest lucru se va întâmpla până cel târziu vineri. "Nu am putut să introduc acţiunea, deoarece nu am deocamdată contractul încheiat între AVAS şi lichidator, dar am făcut cerere la AVAS să mi-l dea", a arătat parlamentarul.
"Noi ne considerăm păgubiţi pentru că nu vom primi niciun ban de acolo. Era responsabilitatea statului român să rentabilizeze societatea braşoveană, dar ei au patronat un jaf, cu firme căpuşă, cu managerii lor, etc. Nimeni nu a oprit statul român să angajeze manageri privaţi şi să le ofere cotă parte din profit, dar ei au preferat să păstreze situaţia care exista deja în uzină", a spus Fercală. Acesta a mai declarat că suma de 77 de milioane de euro cu care s-au vândut activele viabile ale societăţii Tractorul este una infimă. "Această sumă este mult sub valoarea terenului. Ba chiar cred că această sumă se va recupera doar din vânzarea fierului vechi din uzină", a arătat preşedintele SIF Transilvania, nemulţumit de situaţia creată prin lichidarea voluntară a companiei braşovene.
El a spus că SIF-ul nu a fost de acord cu lichidarea voluntară a societăţii Tractorul SA, dar cu toate acestea nimeni nu i-a băgat în seamă. Mai mult, Fercală spune că toate procesele pe care le-a avut cu statul român au fost pierdute de SIF Transilvania deoarece magistraţii sunt speriaţi să nu creeze un precedent periculos.
• Popa deţine 41 de acţiuni la SIF Transilvania
Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa îşi motivează intenţia de a porni un proces împotriva Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în situaţia creată la Tractorul SA prin faptul că deţine 41 de acţiuni SIF Transilvania, care, la rândul său, a fost acţionar minoritar al uzinei braşovene Tractorul SA.
Parlamentarul a prezentat ieri "motivele de nulitate absolută" ale contractului de transfer de proprietate de la AVAS la noul proprietar al uzinei. Primul motiv vizează faptul că "societatea cumpărătoare (n.red - Flavus Investiţii SRL Bucureşti) nu are ca scop statutar de activitate producţia de tractoare, ci dezvoltările imobiliare. Art. 34 din decr. nr. 31/1954 declară nule absolut toate actele juridice încheiate cu o persoană juridică, dacă actul juridic depăşeşte limitele scopului său statutar de activitate".
Popa mai spune că un alt motiv pentru care instanţa trebuie să declare nul contractul de vânzare este că acesta "desăvârşeşte o fraudă la lege, ceea ce îl face nul absolut pentru cauza ilicită". Senatorul a arătat că firma cumpărătoare a fost înregistrată în registrul Comerţului cu două săptămâni înainte de publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2007, cea care amână insolvenţa pentru o serie de societăţi comerciale cum sunt Tractorul sau Rulmentul, lansând astfel supoziţia că ar fi fost înfiinţată chiar cu scopul a de a cumpăra Tractorul SA.
Atât senatorul, cât şi preşedintele SIF Transilvania, susţin că este cel puţin ciudat că o firmă cu capital social de 200 de lei poate achita 77 de milioane de euro. "Nu rezultă de unde deţine cumpărătoarea aceşti bani deoarece nu poate avea un istoric bancar suficient de important pentru a putea obţine o astfel de finanţare din surse externe", spune senatorul.
• "Motivul adjudecării - destul de ciudat"
Parlamentarul atacă şi modul în care a fost desemnată firma câştigătoare, afirmând că motivul adjudecării este unul straniu - a fost primul care a depus actele de participare şi primul care a oferit preţul de pornire, acesta fiind un "motiv inventat de lichidator".
Mai mult, senatorul acuză şi faptul că lichidatorul a primit cadou din partea AVAS 3 milioane de euro pentru că şi-a pus semnătura pe un contract încheiat cu statul pentru lichidarea uzinei braşovene, deoarece Autoritatea anunţa încă din luna martie că are oferte pentru active, făcând publice chiar şi valorile activelor.
• Legături politice PNL - PSD pentru stârvul Tractorul
Parlamentarul braşovean susţine că societatea lichidatoare - Casa de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca - este fosta Euroconsult, "o firmă notorie a PSD". Totuşi, senatorul nu deţine dovezi că s-ar fi format o alianţă PNL - PSD, dar "flerul meu mă coduce spre această concluzie, atâta timp cât PSD se amestecă într-o afacere PNL". În traducere, aceasta înseamnă că AVAS-ul, condus de un liberal, Teodor Atanasiu, conlucrează cu Casa de Insolvenţă Transilvania, pe care senatorul o apropie social-democraţilor.
În ecuaţie este aruncat şi deputatul PNL Relu Fenechiu, un apropiat al lui Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, care a prezentat o ofertă egală cu a câştigătorului licitaţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, cel care a cumpărat fosta grădiniţă a societăţii Tractorul, "obligând apoi uzina să o plătească sub formă de aşa-zisă publicitate", dar şi un consilier judeţean PSD, Emil Niţă, care este proprietarul unuia dintre puii societăţii Tractorul - MUM UTB SA - "care a vrut să închirieze una dintre clădiri Consiliului Judeţean Braşov". "La noi aşa se fac aranjamentele - eu îţi zic ţie să vii şi tu la licitaţie să nu zică lumea că nu a fost licitaţie, licităm amândoi aceeaşi sumă, dar eu câştig", a mai arătat senatorul braşovean.
• Luaţi de urechi de Comisia Europeană
Un alt motiv pentru declararea nulităţii absolute a modului în care a fost vândută societatea braşoveană este că prin încheierea contractului de transfer al proprietăţii se va desăvârşi "un ajutor de stat ilegal pentru care statul român va fi obligat să dea socoteală Comisiei Europene". Popa declară că din cei 77 de milioane de euro se va plăti mai întâi lichidatorul, salariaţii, băncile, abia apoi urmând să fie achitate datoriile bugetare. "se estimează că vor rămâne neacoperite 200 de milioane de euro datorate statului, adică nouă - contribuabililor", a mai arătat sursa citată.
• Amânarea insolvenţei este ilegală
Ordonanţa nr. 3/2007 privind amânarea intrării în insolvenţă a unor societăţi de stat precum Tractorul, Rulmentul sau Electroputere, este contrară Constituţiei, spune parlamentarul braşovean, deoarece "încalcă principiul egalităţii în drepturi şi principiul că economia României este o economie de piaţă în care concurenţa loială este protejată", se mai arată în expunerea motivaţiei acestui proces.
Câştigătorii din căsuţa poştală din Cipru
Licitaţia pentru vânzarea activelor viabile ale uzinei Tractorul a fost adjudecată de societatea Flavus Investiţii SRL pentru că a fost prima companie care s-a înscris la licitaţie şi care a oferit preţul de strigare, de 77 de milioane de euro plus TVA, acelaşi preţ fiind oferit şi de două companii din cadrul Iulius Group care au participat la licitaţie ca şi consorţiu. În total au fost patru oferte pentru achiziţia uzinei ca întreg, dar doar aceşti doi ofertanţi au oferit preţul cerut la prima strigare.
Flavus Investiţii SRL este o companie înfiinţată în luna ianuarie a acestui an, având ca unic acţionar o căsuţă poştală din Cipru - Flavus Investments Limited. Capitalul social al firmei este de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate este constituit de dezvoltarea (promovarea) imobiliară. Potrivit unor surse din rândul oamenilor de afaceri braşoveni, confirmaţi de un senator braşovean - Nicolae Iorga, în spatele off-shore-ului din Cipru ar sta nimeni altul decât cel mai bogat om din ţară, Ion Ţiriac.
Platforma industrială Tractorul cuprinde trei sectoare - modulul destinat fabricaţiei tractoare, evaluat la 43 milioane euro, fără TVA, împreună cu utilităţile energetice aferente, modulul piese turnate şi forjate, evaluat la 14 milioane euro, şi active independente în valoare totală de 20 milioane euro.
Acţionarii Tractorul Braşov au fost Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 80,18%, SIF Transilvania - 17,15% şi alţi acţionari - 2,67%.