MIHAI FERCALĂ, DESPRE SCHIMBAREA STANDARDELOR DE CONTABILITATE LA SIF 3: "Vom explica acţionarilor că nu putem distribui profitul raportat pe IFRS"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2016

"Vom explica acţionarilor că nu putem distribui profitul raportat pe IFRS"

SIF3 Transilvania a trecut pe contul de profit şi pierdere toate diferenţele favorabile din reevaluarea activelor financiare, la tratarea rezultatelor din 2015, pe standardele internaţionale IFRS, astfel că a raportat un profit net de 359,58 milioane de lei, potrivit lui Mihai Fercală, preşedintele executiv al companiei.

Domnia sa ne-a explicat că acest profit nu este efectiv, întrucât participaţiile respective reevaluate în creştere nu au fost vândute şi nu s-au încasat bani, astfel că acţionarii vor trebui să înţeleagă că suma nu poate fi distribuită ca dividende.

"Cel mai palpabil este profitul stabilit după standardele româneşti de contabilitate RAS , acolo este cert - acela este câştigul rezultat comparând veniturile cu cheltuielile", ne-a spus Mihai Fercală.

Profitul brut al SIF3, la 31 decembrie 2015, calculat în sistem RAS, se ridică la 87.515.997 lei, înregistrând o creştere de 49,6% peste nivelul bugetat.

Un comunicat al SIF Transilvania precizează: "Diferenţa dintre profitul preliminat al exerciţiului financiar înregistrat la 31.12.2015 conform IFRS (428.073.059 lei) şi profitul preliminat al exerciţiului financiar înregistrat la 31.12.2015 conform RAS (87.515.997 lei) reprezintă efectul ajustărilor activelor financiare recunoscute la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere, în aplicarea prevederilor Normei ASF nr. 39/28.12.2015".

Fondul Proprietatea şi SIF-urile au ţinut, în 2015, contabilitatea pe standardele autohtone (RAS), însă, pe 28 decembrie 2015, ASF a dat o normă prin care situaţiile financiare de anul trecut trebuie retratate şi depuse conform standardelor internaţionale (IFRS).

Mihai Fercală ne-a declarat: "Toate participaţiile au fost reevaluate (n.r. în urma normei ASF din 28 decembrie). La societăţile care sunt listate s-a luat în considerare preţul de tranzacţionare de la sfârşitul anului, iar pe celelalte le-am reevaluat la valoarea justă.

Cum IFRS cere ca toate diferenţele favorabile din reevaluare să le trec prin contul de venit şi pierdere, le-am trecut".

La celelalte patru SIF-uri, raportările pe IFRS au fost similare cu cele pe contabilitatea românească, însă acestea au trecut diferenţele din reevaluare pe un cont de rezerve.

Mihai Fercală a comentat: "Probabil, celelalte SIF-uri fac bilanţul consolidat cu filialele. Noi avem foarte multe filiale şi nu putem face bilanţul consolidat. Pentru asta, ar fi trebuit ca toate societăţile din perimetrul de consolidare să aibă acelaşi auditor, să aplice aceleaşi principii şi politici contabile, ceea ce este imposibil. Putem să impunem asta doar la deţinerile de peste 50%, unde avem controlul absolut. În celelalte societăţi, nu putem, iar auditorul financiar ne-ar fi dat auditul cu rezerve, pentru că nu pot verifica celelalte entităţi. Atunci, singura soluţie a fost să trecem la marcarea la piaţă a tuturor activelor pe care le avem, să stabilim valoarea justă. Asta a rezultat. Profitul acela nu este ca un profit realizat dintr-o tranzacţie - am cumpărat ceva la un preţ, am vândut la alt preţ şi am profit. Mâine, dacă piaţa se duce în jos, valoarea justă cade, atunci nu mai am profit, ci pierdere.

Noi prezentăm situaţiile individuale, nu facem consolidarea cum fac celelalte SIF-uri, evaluăm toate participaţiile la valoarea justă. De acum încolo, evoluţia portofoliului nostru va depinde de evoluţia pieţei şi de strategiile pe care le vom adopta în a restructura portofoliul, a scăpa de acele active care au tendinţă de scădere şi a le înlocui cu unele care au tendinţă de creştere".

Referitor la propunerea de dividende pentru anul trecut, preşedintele SIF3 ne-a spus: "Le vom explica acţionarilor, le va explica şi auditorul, că nu putem să plătim întreaga sumă. Trebuie să aşteptăm ca auditorul financiar să confirme că toate datele luate de noi sunt exacte. Cel mai palpabil este profitul stabilit după standardele româneşti RAS , acolo este cert - acela este câştigul rezultat comparând veniturile cu cheltuielile.

La IFRS, avem fel de fel de influenţe şi va trebui să le explicăm. Am avea profit efectiv dacă am vinde acele participaţii care au avut valorea justă în creştere".

Raportul SIF3 prevede un impozit pe profit de 68,49 milioane de lei, aferent profitului din 2015.

Domnul Fercală ne-a spus însă că nu este lămurit încă ce impozit datorează statului: "Acela este un impozit la nişte venituri posibil de realizat. Deocamdată, mai este până la termenul de plată a impozitului. Până atunci ne lămurim dacă avem de plătit impozit sau nu".

Mihai Fercală este de părere că iniţiativa ASF care obligă SIF-urile să trateze IFRS rezultatele din 2015 "nu a fost prea fericită": "Până în 28 decembrie, ştiam că facem bilanţul după RAS. La finalul lunii, am aflat că trebuie IFRS. Asta presupune o grămadă de evaluări şi ajustări şi a fost destul de complicat să le facem într-o lună de zile".

SIF Transilvania s-a declarat entitate de investiţii, începând cu 1 ianuarie 2015. În consecinţă, societatea nu va mai întocmi situaţii financiare consolidate pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2015, situaţiile financiare individuale fiind singurele situaţii financiare ale societăţii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Doamne fereste, apara si pazeste! A-nebunit lupul completamente.

    1. de cand va bat la cap dragii mei cu aceasta propozitie? Tu de ce crezi ca ar fi fost necesar ca Petrom sa modifice capitalul social in 2013? Cam ce spunea IMBECILUL BRUTAL prin 2014 :-)

      1. NUUUU SE PPPOOOOAAATEEEE! 

      (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 24.06.2014, ora 23:59)  

      in sfarsit cineva si-a dat seama de aceasta anomalie , dar propozitia "În răspuns la cererea formulată, Fondul a primit în data de 19 iunie 2014 Avizul ASF prin care prevede că "valoarea activului net" determinată în conformitate cu Regulamentul nr. 4/2010 este doar pentru scopuri de raportare şi informare a investitorilor, potrivit FP." intrece orice asteptari. Ce intelege oare domnul Mobius din Regulamentul 4/2011?????????????De cand a invatat Romanian Accounting Standards:-):-):-)

      [ răspunde la această opinie ]  

    Cum o veni si asta?

    Daca reevaluez just pozitiv, nu dam dividende pe proiftul realizat astfel, si nici nu vrem sa dam impozite la stat. 

    In schimb daca reevaluam negativ, bagam repede pe pierderi, sa nu mai platim impozit la stat. 

    ALooooo! ASFUleee.!

    In bilantul consolidat excroculde Fercala nu trece nici detinerile la SNG, TGN, etc unde are detineri sub 5%, chipurile ca nu le controleaza, desi ele sunt audotate de firme bune 

    1. nu e chiar ASA de simplu.Poti verifica la Ernst Young SI Hemingway. Erste are pe concern pierderi de 1,4 miliarde SI pe individual de 5,8 miliarde conform RAS austriac. Dupa care dam dividends?

      1.4 normal sa nu se imbuibe !

    Dle 2.Mai stai strab si gadeste drept.Nu e cum spuneti.Nu ati inteles.Mai cititi odata.

    1. cred ca a-ti facut ifrs varza....ia vedeti cand il refaceti pe "filiale" poate iese 0!!

      dupa ce a intrat in indexul Blackrock Petrom trebuiasa faca bilantul in IFRS si ii dadea imposibilitatea sa imparts dividends. Atunci a intervenit NEA Florin prin 1286 per 2012 si Blacktock l a scos penteu a l bags din nou. De atunci, adica din primavara Lui 2013 capitalul Petrom a scazut de la 18 la 5 miliarde. Fascinant, nu I ASA:-)

    Angajatii de la ASF...nu sunt platiti dupa un eventual IFRS "X" la valoarea lor "justa" profesionala ??.Cred ca daca ar fi asa la sfarsitul anului (bilant 2015) ar fi returnat din sumele primite in anul 2015..3/4 din totalul primit.

    Iar cat priveste SIF 3...d-le Fercala lasati "tronboanele" ...introduceti in BVC 2016..indicatori de performanta.Va dau EU doar doi indicatori: 

    1,Cresterea activului net in anul 2016 cu 10 % fata de anul financiar 2015. 

    2.Micsorarea discountului intre Activul net/actiune si pretul de piata al actiuni la 15 %

    Iar cat priveste IFRS active financiare...vedeti ca nu prea stiti lectia...deoarece exista un capitol..in cadrul IFRS..in care acele active financiare aflate spre vanzare si reevaluate la valoarea lor justa se inregistreaza la capitolul contabil "capital propriu" si nu la sectiunea venituri/profit/pierderi... Dupa cum relatati dvs. ar inemna ca la orce ora din cadrul anului financiar va gasiti inytr-n profit sau pierdere...o absurditate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb