Mihai Fercală: "Profitul pe 2009 s-ar putea să fie o problemă"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2008

Mihai Fercală: "Profitul pe 2009 s-ar putea să fie o problemă"

O sursă importantă de venit pentru SIF-uri, dividendele bancare, s-ar putea reduce drastic pe fondul crizei financiare

Extinderea crizei financiare americane pe piaţa europeană, cu potenţiale reverberaţii şi asupra băncilor autohtone ridică semne de întrebare privind disponibilitatea lor să mai plătească dividende în 2009.

Societăţile de investiţii financiare, care deţin pachete semnificative la bănci, ar fi, cu siguranţă, lovite de o astfel de decizie.

Deţinerile celor cinci SIF-uri sunt între 4% şi 6% la BCR şi BRD.

Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", ne-a precizat că, în cazul BCR, cele cinci societăţi de investiţii financiare au semnat un acord special cu "Erste Bank" care stipula obligativitatea distribuirii unei cote de minim 40% din profit sub formă de dividende. Domnia sa ne-a spus: "Profitul nu va fi distribuit decât dacă banca va ajunge într-o poziţie precară, însă rezultatele financiare prezentate până acum nu prefigurează o astfel de situaţie. Bineînţeles, vor exista o serie de riscuri care vor trebui provizionate, dar cifrele de acum arată că banca va avea profit."

Domnul Fercală a subliniat că profitul de anul acesta al băncilor din portofoliu se va reflecta în veniturile SIF-urilor abia anul viitor. Preşedintele SIF3 ne-a spus: "În cel mai rău caz, dacă băncile nu vor plăti dividende, va trebui să găsim soluţii să înlocuim profitul din bănci cu alte surse. Profitul pe 2009 s-ar putea să fie o problemă, dacă piaţa de capital nu îşi va reveni destul de repede. Va fi destul de dificil să estimăm profitul pentru anul următor şi să îl propunem spre aprobare acţionarilor."

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana", atrage atenţia că nu se pune problema ca SIF-urile să intre în incapacitate de plată, deşi dividendele de la bănci reprezintă o sursă importantă de venit pe termen lung. Domnia sa ne-a declarat: "În afară de dividendele de la bănci, există şi alte surse de venit, precum tranzacţiile de pe piaţa de capital.

Oricum, noi vom vota în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor) de la BCR pentru acordarea de dividende."

Cătălin Chelu, fost preşedinte la SIF "Moldova" estimează că BRD şi BCR vor acorda, anul viitor, dividende cel puţin egale cu cele acordate anul acesta.

SIF "Transilvania" a primit, anul trecut, dividende de 12,8 milioane de lei, de la BRD, la care deţine un pachet de 5%. SIF "Banat-Crişana" controlează 4,60% din BRD, pentru care a primit, anul trecut, 11,77 milioane de lei.

SIF "Moldova" a primit dividende în valoare de 12,85 milioane de lei, aferente participaţiei de 5,02% din BRD. În acelaşi timp, SIF " Muntenia", a primit dividende de 13,49 milioane de lei pentru 5,27% din acţiunile BRD, iar SIF "Oltenia", 13,87 milioane lei pentru 5,42% din BRD.

Anul trecut, cele cinci SIF-uri au primit câte 22,07 milioane de lei aferente deţinerii de 6% din "Banca Comercială Română."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb