Social-democratul Mihai Fifor, fost ministrul al Apărării în guvernările PSD, a solicitat, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre.
"România trebuie să fie foarte atentă cum abordează situaţia din bazinul Mării Negre, din punct de vedere diplomatic şi nu numai. Suntem doar la o aruncătură de băţ de butoiul cu pulbere al regiunii", a transmis, Mihai Fifor, pe pagina oficială de Facebook.
El mai arată că, în timp ce "marii lideri ai lumii se arată îngrijoraţi de ce se întâmplă acolo şi analizează deja paşii următori", liderii politici de la Bucureşti au alte priorităţi.
"Cred că este foarte important să monitorizăm cu atenţie situaţia, în contextul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Spaţiul aerian din nordul Mării Negre a fost închis, din ordinul lui Vladimir Putin. Nu mai zboară nimic în zonă pentru că Rusia face manevre militare fără precedent. Peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina. Preşedintele SUA caracterizează situaţia drept una tensionată. Liderii Uniunii Europene sunt de aceeaşi părere. În tot acest timp, coaliţia pierzătorilor se joacă de-a guvernarea şi se ceartă pe împărţirea funcţiilor. Iar preşedintele nostru doarme în papuci", a precizat Mihai Fifor.
Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii Pentagonului, mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina o depăşeşte pe aceea din anul 2014, când Federaţia Rusă a invadat peninsula Crimeea. Oficialii americani susţin că desfăşurarea de forţe ale Rusiei în regiune este foarte îngrijorătoare şi arată o pregătire a escaladării conflictelor mocnite existente în regiunea Mării Negre.
Amintim că, pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre. Ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a anunţat, în urmă cu două zile, că în maximum o săptămână forţele armate ruse dislocate la graniţa cu Ucraina se vor ridica la 120.000 de persoane. În aceste condiţii, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a invitat pe Vladimir Putin, şeful Federaţiei Ruse, să se întâlnească în zona de conflict cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, pentru a evita "un război ruso-ucrainean".
În acest timp, la Bucureşti, Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat în unanimitate solicitarea Ministerului Apărării Naţionale pentru a demara zece noi programe de înzestrare, prevăzute a se derula în următorii ani.
Noile programe de înzestrare sunt:
1. Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR;
2. Sistem UAS tactic clasa I;
3. Sistem armament individual tip NATO;
4. Aparatură optică şi optoelectronică - Etapa I;
5. Maşină de luptă a infanteriei, pe şenile;
6. Echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN;
7. Sistem de război electronic mobil;
8. Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM;
9. Sistem de securitate şi apărare cibernetică;
10. Autovehicule tactice blindate de tip uşor.
Realizarea acestor programe va conduce spre o structură de forţe având capabilităţi cu un grad sporit de sustenabilitate şi interoperabilitate, flexibile, robuste, mobile, superioare din punct de vedere tehnologic, rapid dislocabile şi capabile să fie angajate în operaţii, au arătat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.
1. mesaj
(mesaj trimis de n în data de 22.04.2021, 08:18)
Federatia Rusa nu a invadat peninsula Crimeea ci practic au luat inapoi ceea ce a fost al lor.Peninsula Crimeea a facut parte din Rusia din anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane.Ca au dat-o ucrainenilor in 1954 nu prea conta atunci pentru ca Ucraina facea parte la vremea respectiva din URSS.
1.1. Nu serios? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de SeceraSiCiolacu în data de 22.04.2021, 14:55)
Prietene, aberezi. E ca si cum ai spune ca noi doi suntem prieteni, eu iti fac cadou de ziua ta o femeie gonflabila, iar apoi ne certam si eu vin si iti sparg usa la casa si iti impusc cainele ca sa imi iau inapoi cadoul, pt ca tu nu vrei sa mi-l dai inapoi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2021, 23:57)
Mihai First In First Out a dormit in bocanci ca multi alti neinstruiti si se trezesc buimaciti ca dupa bautura cand se suna retragea sa faca ei pe vitejii si strategii p..lii