Mihai Fifor (PSD) a citit în Parlament moţiunea împotriva Guvernului Grindeanu

Andrei Stan
Politică / 18 iunie 2017

Sorin Grindeanu a fost primit cu aplauze ieri, la Timişoara, la Comitetul Executiv al PSD Timiş (Sursa foto: Facebook)

Sorin Grindeanu a fost primit cu aplauze ieri, la Timişoara, la Comitetul Executiv al PSD Timiş (Sursa foto: Facebook)

  • document ataşat Moţiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu
    apasă aici pentru a descărca.

    Urmăriţi live conferinţa lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria

    -----------

    PSD: Toate organizaţiile, cu două excepţii, se desolidarizează de "lovitura de stat" de la Guvern

    Grindeanu: "La moţiunea de cenzură lucrurile se vor desfăşura de-a dreptul incredibil"

    -----------

    Actualizare 19:58 Conferinţa de presă de la Guvern ţinută de premierul Grindeanu s-a încheiat

    ------------

    Actualizare 19:05 Sorin Grindeanu ţine o conferinţă de presă la Palatul Victoria

    Grindeanu: "Sunt de 20 de ani în politică, dar sunt convins că nici eu, nici dumneavoastră, nu ne-am mai confruntat cu o situaţie atât de bizară"

    - Grindeanu: "Este tot ce se putea întâmpla mai rău într-un moment în care România are creştere economică şi deschidere în cancelariile occidentale. Aş face comparaţia cu un atlet care a plecat foarte bine la start şi vine Liviu Dragnea din tribună şi îi pune piedică să nu cumva să ajungă la finish".

    - Grindeanu: "Ne aflăm aici datorită dorinţei exclusive a lui Liviu Dragnea de a avea toată puterea într-o singură mână. Să ştiţi că în cinci luni nu a existat nicio şedinţă în partid în care să se analizeze activitatea Guvernului. De un an de zile nu s-a organizat niciun Birou Politic, doar acest CEx care are pe ordinea de zi doar excluderi sau sancţiuni".

    - Grindeanu: "Am înţeles să îmi fac treaba aici şi să nu fac nimic din ce ar depăşi cadrul legal şi constituţional".

    - Grindeanu: "Există suficienţi colegi acum care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Sunt suficienţi oameni responsabili care ştiu că nu îşi pot da jos de la guvernare propriul partid. Sper că toţi colegii mei ştiu că dacă moţiunea de cenzură va trece, atunci suntem la mâna preşedintelui Iohannis. Toţi colegii mei trebuie să ştie că fiecare bilă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă pentru domnul Iohannis. Vă amintesc că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Liviu Voinea. A fost ales domnul Dacian Cioloş".

    - Grindeanu: "Există riscul să ajungem la alegeri anticipate.(...) Eu îmi doresc să existe în România stabilitate".

    - Grindeanu: "Spre deosebire de domnul Liviu Dragnea, care vrea să îşi dărâme propriul Guvern, sunt convins că miniştrii şi-au făcut treaba. Nu a fost un Guvern perfect".

    - Întrebat când a început să îl deranjeze acţiunile lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu a răspuns: "Am încercat să am dialog cu toată lumea. A apărut această situaţie dintr-o dată. Luaţi declaraţiile lui Liviu Dragnea de acum o lună, când spunea că e mulţumit de Guvern. Şi acum, dintr-o dată, a venit această evaluare".

    - Grindeanu: "Liviu Dragnea foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul Guvern. Este inadmisibil"

    - Grindeanu: "Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Ion Iliescu în urmă cu două sau trei zile cu privire la situaţia politică. Dânsul ştiţi că nu spune «da» sau «nu». A vrut să ştie care este situaţia".

    - Grindeanu: "În momentul în care moţiunea de cenzură pică, mă voi întâlni cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea, care este responsabil pentru această situaţie, şi voi cere miniştri. La fel şi cu coaliţia".

    - Grindeanu: "Riscul cel mai mare pentru PSD de a se scinda, de a se împărţi, este să treacă moţiunea. Nu o să accept niciodată să fiu actor principal în spargerea PSD-ului".

    - Grindeanu: "Convingerea mea este că dacă ajungem la Klaus Iohannis, PSD va pierde guvernarea".

    - Intebat dacă ruptura de Liviu Dragnea are legătură cu justiţia şi OUG 13, Sorin Grindeanu a răspuns: "Tudorel Toader a avut mai multe discuţii cu Liviu Dragnea, eu am avut una, în care i-am cerut să respecte toate deciziile Curţii Constituţionale. Astea sunt discuţiile, la nivel instituţional. Eu nu intru peste treaba celor care sunt profesionişti, iar Tudorel Toader este un profesionist în justiţie".

    - Grindeanu, despre programul PNDL 2 şi demiterile de la Ministerul Dezvoltării: "Am vrut să nu fie niciun fel de suspiciuni că banii publici ar putea fi folosiţi pentru interese politice".

    - Întrebat dacă din PSD s-a cerut schimbarea lui Tudorel Toader, Sorin Grindeanu a spus: "Au fost şedinţe, tot din astea de CEx. Au fost şi poziţii publice ale colegilor mei de partid prin care au cerut schimbarea domnului Tudorel Toader".

    - Întrebat dacă Liviu Dragnea a cerut schimbarea lui Tudorel Toader, Sorin Grindeanu a negat.

    - Grindeanu: "Eu sunt membru PSD. Poate să mă dea domnul Dragnea afară de o mie de ori, că mă înscriu de două mii".

    - Întrebat dacă şi ce "forţe oculte" are în spate, Grindeanu a spus: "Steagul României şi al UE".

    - Grindeanu: "Nu am prietenii, nu am legături, cum au alţii, cu foşti şefi ai serviciilor secrete. Nu am prietenii cu nimeni de acolo. Relaţiile mele au fost strict instituţionale, cum la fel am colaborat şi cu domnul preşedinte Iohannis".

    - Întrebat dacă au fost respectate procedurile legale pentru citirea moţiunii de cenzură: "Am un secretar general care se ocupă de aceste proceduri. Nu vreau să dau senzaţia că eu, ca prim-ministru, mă agăţ de proceduri".

    - Grindeanu: "Nu am motive să îmi dau demisia. Tot ce se menţionează în acel raport de evaluare (realizat de Dariu Vâlcov, n.r.) nici măcar nu mai apare în moţiune, cel mult la «altele».(...) Este o criză artificială. România merge pe drumul cel bun, nu o spun eu, o spun organismele internaţionale".

    ------------

    Actualizare 19:02 Firea: "Grindeanu îşi încurajează doi, trei colegi pucişti să îl susţină; ştie că va răspunde pentru faptele ilegale comise"

    Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat astăzi, la Parlament, că premierul Sorin Grindeanu îşi încurajează "cei doi, trei colegi pucişti" să rămână alături de el şi să nu voteze moţiunea de cenzură, în loc să demisioneze, în condiţiile în care va trebui să răspundă pentru faptele "imorale şi ilegale" pe care le-a întreprins în ultimele zile, relatează News.ro.

    La remarca presei care i-a spus că Sorin Grindeanu a convins cincisprezece parlamentari PSD să nu voteze moţiunea de cenzură, Gabriela Firea a afirmat: "Domnul Grindeanu poate să spună orice. Eu vă spun realitatea pentru că am participat în calitate de vicepreşedinte la nivel naţional şi preşedinte a două organizaţii importante, Bucureşti şi Ilfov, la toate aceste întâlniri. Dumnealui, normal, îşi încurajează cei doi, trei colegi pucişti să rămână lângă el şi în aceste zile, în loc să renunţe, văzând că va trebui să răspundă pentru faptele imorale şi ilegale pe care le-a făcut în aceste zile".

    "Parlamentarii care nu au semnat textul moţiunii de cenzură lipsesc din ţară, au vorbit cu domnul preşedinte şi au afirmat că vor veni miercuri să semneze moţiunea de cenzură", a precizat primarul Capitalei.

    Întrebată dacă Comitetul Executiv Naţional care a susţinut Guvernul Grindeanu este responsabil pentru această situaţie,

    Gabriela Firea a mai afirmat că au existat, la Comitetul Executiv Naţional care a susţinut numirea lui Grindeanu în fruntea Guvernului, colegi care au fost sceptici în legătură cu această propunere: "În faţa CEx-ului la acel moment a venit domnul preşedinte Dragnea cu Sorin Grindeanu. (...) Domnul Dragnea ne-a rugat foarte mult să îl susţinem pe domnul Sorin Grindeanu, în sală erau colegi de-ai noştri destul de sceptici în legătură cu această propunere. Ne-am gândit că dacă domnul Dragnea îl susţine atât de mult pe Sorin Grindeanu, sigur are toate motivele".

    ------------

    Actualizare 18:37 Premierul Grindeanu organizează o conferinţă de presă începând cu ora 19.00

    Premierul Sorin Grindeanu va susţine astăzi o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, într-un format care include doar posturi de televiziune care şi-au desemnat câte un jurnalist ca reprezentant, potrivit unor surse oficiale de la Guvern, citate de Agerpres.

    La conferinţă urmează să fie prezenţi Roxana Zamfirescu (TVR1), Radu Tudor (Antena 3), Denis Rifai (Realitatea TV), Victor Ciutacu (România TV), Sergiu Voicu (Digi 24) şi Marius Tian (Pro TV), au precizat sursele citate.

    Totodată, au mai precizat aceleaşi surse, potrivit formatului convenit, conferinţa este programată să dureze aproximativ o oră şi va cuprinde câte două întrebări din partea fiecărui jurnalist.

    Conferinţa va fi transmisă şi pe pagina de Facebook a premierului, au mai precizat sursele guvernamentale.

    ------------

    Actualizare 18:25 Tomac: "Am depus plângere penală împotriva deputatului Goga care a trecut la PSD, deoarece a primit foloase necuvenite"

    Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat că a depus o plângere penală împotriva deputatului Octavian Goga, care a demisionat astăzi din partid şi s-a înscris în PSD, susţinând că are informaţii că acesta a primit foloase necuvenite.

    Tomac a scris ,pe pagina sa de Facebook: "Astăzi am formulat o plângere penală cu date exacte, deoarece am informaţii concrete cu privire la faptul că deputatul Octavian Goga, ales deputat de Covasna, a primit foloase necuvenite pentru a trece la PSD"..

    Deputatul PMP de Covasna, Octavian Goga şi-a depus, astăzi, demisia din grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi va activa în cadrul grupului PSD. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de demisia acestuia.

    ------------

    Actualizare 18:00 Dragnea, despre apelul lui Grindeanu de a demisiona: "Nu pot da curs"

    Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că nu are cum să dea curs apelului public făcut de Sorin Grindeanu de a demisiona împreună cu acesta, în condiţiile în care, în şedinţa Comitetului Executiv (CEx) al partidului, colegii săi au considerat că un preşedinte al formaţiunii nu poate să reacţioneze în acest fel.

    Întrebat cum răspunde apelului public făcut de Sorin Grindeanu de a demisiona amândoi luni, din funcţiile de preşedinte al PSD, respectiv premier, Dragnea a spus: "Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie chiar în CEx. I-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă. Totuşi, un preşedinte al PSD nu poate să reacţioneze în felul acesta".

    Dragnea a admis că eşecul acestui cabinet este şi responsabilitatea lui: "Categoric, da. Numai că, nefiind sigur că preşedintele Iohannis numeşte un preşedinte PSD tot un membru PSD, atunci mai ezit şi eu".

    Întrebat în legătură cu apelul lui Victor Ponta la dialog, Dragnea a subliniat: "Dacă cei care vor să discute cu mine şi cu noi, PSD, vor să respecte ordinea constituţională şi votul din decembrie şi deciziile partidului, deschiderea mea este totală. Fără niciun fel de rezerve".

    -----------

    Actualizare 17:45 Liviu Dragnea: "Parlamentarii PSD care nu au semnat moţiunea de cenzură au fost absenţi motivat; votul de miercuri va fi unul masiv"

    Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că parlamentarii social-democraţi care nu au semnat moţiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu au fost absenţi motivat şi a precizat că votul de miercuri pentru căderea Cabinetului va fi unul "masiv".

    Dragnea a declarat, după şedinţa comună de plen din Parlament în care a fost citit textul moţiunii de cenzură: "Majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenţi, fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecaţi din ţară şi ajung în noaptea asta sau mâine, unii ajung marţi. Noi am fost interesaţi să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituţie, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar să nu le stric treburile astăzi. Noi stabilisem joi că depunem luni moţiunea de cenzură, aşa şi-au şi făcut programul majoritatea".

    Liderul PSD a mai susţinut: "Am mai gestionat o moţiune de cenzură, important este votul de miercuri, care va fi masiv".

    "Am vorbit, de exemplu, cu parlamentarii de la Iaşi, în bloc au semnat moţiunea", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

    ------------

    Actualizare 17:28 Sevil Shhaideh ia în calcul să depună plângere penală împotriva premierului Grindeanu

    Ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a anunţat astăzi, la Antena 3, că ia în calcul să facă o plângere penală împotriva premierului Sorin Grindeanu.

    "Iau în calcul să fac o plângere penală împotriva domniei sale, cu privire la afirmaţiile sale", a spus Sevil Shhaideh, care a precizat: "Mi-am contactat avocaţii şi încerc să-i fac o plângere penală pentru aceste afirmaţii mincinoase. Domnul Grindeanu nu a ştiut niciodată nicio procedură a niciunui program din această instituţie, domnia sa văd că spune că de cinci luni eu nu am făcut nimic, dânsul nu ştie nici măcar data la care s-au terminat depunerile acestor proiecte, numărul lor şi ce înseamnă analiza acestor proiecte. (...) Dacă ar fi avut măcar decenţa minimă să citească comunicatul pe care l-am dat, în acel comunicat spuneam că am semnat inclusiv două sute de milioane de lei în cadrul Programului Operaţional, acea informaţie nu l-a interesat pe domnul Grindeanu. Fondurile europene nu erau importante pentru domnia sa şi din aceste considerente am simţit nevoia să spunem că şi programul PNDL îşi continuă activitatea aşa cum a fost stabilit în proceduri. Aceste ordine erau pe circuitul de avizare, au început să se semneze la vremea la care am dat acel comunicat. Am vrut să arătăm că ministerul îşi vede în continuare de treabă şi că ne desfăşurăm activitatea fără sincope".

    Reacţia vine după demiterile de la Ministerul Dezvoltării decise de şeful Guvernului înainte de citirea textului moţiunii de cenzură.

    Mai mult, Sevil Shhaideh îl acuză pe premier că doreşte "blocarea dezvoltării ţării": "Prin intenţia lui (Sorin Grindeanu, n.r.), doreşte blocarea dezvoltării acestei ţări, blocarea fondurilor europene".

    După demiterile anunţate de premier, Sevil Shhaideh a replicat: "Eu încă sunt ministrul Dezvoltării, chiar dacă sunt demisionar, şi îmi voi exercita mandatul conform legii. Am venit la minister, ca să văd toate efectele".

    Întrebată dacă va merge luni, la discuţia la care premierul a invitat-o privind proiectul PNDL, Shhaideh a răspuns că nu a urmărit declaraţiile acestuia.

    "Există măsuri instituţionale de invitare şi de discuţii", a spus Shhaideh.

    Vă reamintim că premierul Grindeanu a anunţat că a semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi pentru secretarii adjuncţi, în legătură cu lansarea programului PNDL 2.

    -----------

    Actualizare 17:18 Surse: Parlamentarii PSD şi ALDE se întâlnesc în această seară să discute strategia de la moţiunea de cenzură

    Parlamentarii PSD şi ALDE şi lideri ai celor două partide vor avea în această seară o întâlnire pentru a discuta strategia de la votarea moţiunii de cenzură contra Guvernului Grindeanu, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro.

    Reuniunea are loc în Bucureşti, la Rin Grand Hotel, deţinut de fraţii Negoiţă , au precizat sursele.

    Site-ul citat notează că situaţia este extrem de încordată în PSD, având în vedere că este nevoie de 233 de voturi pentru ca moţiunea să treacă.

    Moţiunea de cenzură prezentată astăzi în Parlament a fost semnată de 222 de parlamentari, dar Liviu Dragnea a declarat că toţi cei care nu au semnat-o au fost absenţi motivaţi.

    -----------

    Actualizare 16:54 Mihai Fifor a terminat de citit textul moţiunii. Liviu Dragnea a anunţat că moţiunea de cenzură va fi votată miercuri, de la ora 11.00.

    Preşedintele Camerei Deputaţilor a făcut acest anunţ înainte de a declara închisă şedinţa plenului reunit în care a fost citită moţiunea de cenzură.

    Premierul Grindeanu nu a fost prezent la şedinţa plenului.

    -----------

    Actualizare 16:43 Şedinţa comună de plen a început. Senatorul Mihai Fifor citeşte textul moţiunii de cenzură

    Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. La prezidiu se află şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

    La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 216 parlamentari din totalul de 464, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

    Din sală lipsesc parlamentarii PNL, USR, PMP şi UDMR.

    ----------

    Actualizare 16:41 Moţiunea de cenzură a PSD-ALDE a fost depusă cu 222 de semnături

    De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi astăzi şi urmează să semneze luni, potrivit News.ro.

    De la ALDE, lipsesc trei semnături.

    -----------

    Actualizare 16:38 Şedinţa plenurilor reunite ale celor două Camere ale Parlamentului întârzie să înceapă

    ----------

    Actualizare 16:34 Moţiunea de cenzură are aproximativ 230 de semnături, potrivit Hotnews.ro. Digi24 anunţă că moţiunea este semnată de 223 de parlamentari PSD+ALDE.

    -----------

    Actualizare 16:26 Ţuţuianu: "Moţiunea de cenzură va trece"

    Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu consideră că moţiunea de cenzură PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu va trece şi speră ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie învestit un nou guvern.

    "Astăzi semnăm moţiunea de cenzură, eu deja am semnat-o, pentru că am fost prezent ceva mai devreme şi o să mergem apoi în plen", a declarat Ţuţuianu astăzi, înaintea şedinţei Grupului PSD din Senat la care a participat pentru aproximativ 15 minute preşedintele partidului, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

    Întrebat dacă există parlamentari ai altor grupuri parlamentare care vor susţine moţiunea, Ţuţuianu a spus: "Nu cunosc aceste chestiuni, dar vă asigur că moţiunea va trece".

    Referitor la decizia pe care UDMR o va lua în legătură cu moţiunea, Ţuţuianu a afirmat: "Sunt convins că vom avea numărul de voturi necesar pentru ca moţiunea să treacă, chiar şi fără UDMR".

    Întrebat dacă imaginea PSD este afectată de o moţiune împotriva propriului Guvern, Ţuţuianu a răspuns: "Sigur că afectează şi de aici eu cred că trebuie să clarificăm foarte rapid lucrurile şi o facem respectând paşii constituţionali necesari. Apoi, sigur, avem obligaţia să venim cu un guvern credibil, care să arate că poate pune în aplicare programul de guvernare şi sunt convins că vom recupera eventualele pierderi de imagine în aceste zile".

    Senatorul a precizat: "Miercuri vom avea un final legat de situaţia actuală. Moţiunea va fi votată, iar apoi sunt paşii procedurali prevăzuţi de Constituţie. Preşedintele trebuie să invite partidele politice la consultări, partidele politice vor propune candidaţi. Vom vedea care va fi reacţia preşedintelui. Încă nu ştim cum joacă şi sper eu ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să avem un nou guvern. (...) Nu cred că preşedintele va vrea să intre într-un joc care până la urmă nu ţine cont de interesele fundamentale ale României. Eu l-am văzut ieri pe domnul preşedinte Iohannis spunând că aşteaptă ca această criză să fie rezolvată cât mai rapid. O rezolvare cât mai rapidă înseamnă desemnarea cât mai rapidă a unui candidat pentru funcţia de prim-ministru şi constituirea unui nou guvern".

    Despre existenţa unui plan în varianta în care moţiunea de cenzură va fi respinsă, Ţuţuianu a afirmat că PSD discută "despre toate variantele posibile".

    Ţuţuianu susţine că există multe zvonuri "false" în legătură cu trecerea unor colegi din PSD de partea lui Grindeanu: "V-aş spune că foarte multe zvonuri vehiculate de televiziuni, cu 40 de membri, cu 30 de membri, sunt false. Fac parte dintr-o operaţiune de manipulare. Sigur, nu exclud ca ici-colo, punctual, să fie cineva nemulţumit sau mai ataşat de vreo persoană, dar asta va fi sigur o excepţie şi vă repet (...): moţiunea va trece miercuri fără niciun fel de probleme".

    El crede că "ar fi foarte grav ca doar o supărare de natură personală să îl conducă pe Victor Ponta la ideea să dinamiteze un partid".

    Ţuţuianu a mai declarat: "Cred şi eu, ca mulţi colegi dintre colegii mei care s-au exprimat, că sunt şi alţii care se află în spatele celor care, într-un fel, au confiscat Palatul Victoria pe persoană fizică. (...) Nu cred că instituţii sunt amestecate, ci persoane din anumite instituţii poate sunt în spatele unei construcţii care a încercat să dinamiteze Partidul Social Democrat şi guvernarea. (...) Informaţii sunt multe, trebuie să transformăm şi în probe".

    ------------

    Actualizare 16:18 Ponta: "Mai mult de paisprezece parlamentari PSD nu vor vota moţiunea de cenzură"

    Victor Ponta a afirmat astăzi că mai mult de paisprezece parlamentari PSD nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu, ceea ce însemnă că, în lipsa voturilor de la parlamentarii opoziţiei, PSD şi ALDE nu-şi pot trece moţiunea.

    Întrebat câţi parlamentari PSD a reuşit să convingă să nu voteze moţiunea de cenzură, Ponta a spus: "Mai mult de 14 (parlamentari, n.r.). Atât contează".

    "Eu cred că niciun pesedist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne", a spus el ca reacţie la declaraţia preşedintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, conform căruia social-democraţii vor convinge parlamentari de la toate partidele parlamentare pentru a susţine moţiunea de cenzură.

    -----------

    Actualizare 16:06 Bădălău: "Cu siguranţă vor mai fi parlamentari din alte partide care se vor înscrie în PSD"

    Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a afirmat că mai mulţi parlamentari din alte partide se vor înscrie în perioada următoare în PSD, după ce astăzi deputatul Goga, de la PMP, şi-a anunţat înscrierea în PSD.

    Bădălău a afirmat, citat de Agerpres: "Cu siguranţă vor mai fi. Dânşii îşi exprimă opţiunea să voteze moţiunea şi chiar unii parlamentari să devină membri PSD. De la absolut toate partidele. Să ştiţi că chiar şi la USR câţiva sunt oameni rezonabili şi oameni maturi. (...) Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroşi, să aibă porţile deschise. (...) Tot timpul au fost porţile deschise".

    El a adăugat că şi fără aceşti noi membri, PSD are numărul necesar pentru a trece moţiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu.

    "Noi cu siguranţă şi fără dânşii avem cvorumul de 233, dar în acelaşi timp ne preocupă o majoritate solidă după moţiune, pentru a avea o guvernare cât mai solidă", a spus senatorul PSD.

    Potrivit acestuia, mai sunt doi sau trei parlamentari PSD din Timiş care nu vor vota moţiunea, din solidaritate cu Sorin Grindeanu, dar că acest lucru "nu înseamnă că pleacă din PSD".

    Întrebat dacă cei care nu vor vota miercuri pentru demiterea Guvernului riscă excluderea din PSD, Bădălău a spus: "Eu cred că în momentele importante trebuie să fii solidar cu colegii şi cu partidul. Ne vom gândi ce măsuri vom lua, în funcţie de propuneri".

    -----------

    Actualizare 15:59 Ponta: "Dacă moţiunea nu va trece, Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta despre constituirea noului Cabinet"

    Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, după ce a participat la şedinţa grupului deputaţilor social-democraţi, că, dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, premierul Sorin Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta cu liderii PSD şi ALDE pentru constituirea unui nou Cabinet.

    Victor Ponta a afirmat: "De altfel, pot să vă spun în numele premierului că, dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, şi eu aşa cred, şi mă pricep la voturi în Parlament, joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerea PSD şi conducerea ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2".

    Fostul premier a precizat că, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, singura persoană care are dreptul să desemneze un nou premier este preşedintele Klaus Iohannis.

    Ponta a arătat: "Dacă moţiunea de cenzură trece, singura persoană care are dreptul de a desemna un nou pirm-ministru, îmi pare rău, nu e PSD, nu e Parlamentul, este preşedintele Iohannis. Şi în cele două situaţii în care domnul Iohannis a avut de desemnat un prim-ministru, în noiembrie 2015 nu a ascultat solicitarea PSD şi l-a numit pe domnul Cioloş, în decembrie 2016 nu a ascultat solicitarea PSD de a o numi pe doamna Sevil Shhaideh. Preşedintele nu e cumva un om docil în slujba PSD".

    ------------

    Actualizare 15:56 Ponta: "Le-am spus colegilor că depunerea moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD"

    Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat astăzi că le-a transmis colegilor săi că depunerea efectivă a moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui "război atomic" între PSD şi PSD, din care social-democraţii, cu siguranţă, vor avea de pierdut, relatează News.ro.

    După ce a participat a şedinţa grupului deputaţilor PSD, Victor Ponta a afirmat: "Am vorbit din interorul grupului din care încă fac parte şi din care, vă spun sincer, aş vrea să fac parte şi în continuare. Am transmis colegilor mei un punct de vedere al meu ca deputat PSD, fost preşedinte, fost prim-ministru, dar un punct de vedere pe care îl împărtăşeşte şi premierul Grindeanu, şi anume: depunerea efectivă a moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD, din care, cu siguranţă, în orice variantă va pierde PSD-ul şi, cu siguranţă, în orice variantă va câştiga preşedintele Iohannis".

    Fostul premier a mai spus că niciun social-democrat nu este mulţumit de faptul că au ajuns "să se omoare între ei": "Mai este timp până la depunerea moţiunii ca doar PSD să aibă de câştigat, printr-un dialog normal între premierul Grindeanu şi conducerea PSD. Eu îmi cunosc majoritatea colegilor, vă daţi seama că niciunul nu este fericit că am ajuns să ne facem de râs, să ne omorâm noi între noi".

    Ponta a stat aproximativ un sfert de oră la grupul PSD de la Cameră, în timp ce Liviu Dragnea se afla la grupul PSD de la Senat. După ce a plecat Ponta, Dragnea a venit şi el la şedinţa deputaţilor, potrivit agenţiei citate.

    -----------

    Actualizare 15:48 Grindeanu a demis toţi secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării: "Shaidehh nu mai poate semna nimic"

    Premierul Sorin Grindeanu a anunţat astăzi că a semnat ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi pentru secretarii adjuncţi, în legătură cu lansarea programului PNDL 2.

    Într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, premierul Grindeanu a declarat: "Nu accept ca acest program (PNDL 2, n.r.) să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva şi tocmai pentru a înlătura orice umbră am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării, pentru secretarul general şi secretarii generali adjuncţi. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL".

    El a precizat că luni o aşteaptă la discuţii pe această temă pe Sevil Shhaiheh, ministrul de resort.

    "Ştiu că este un om care în final va respecta legea", a mai spus Grindeanu.

    Premierul a explicat că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu preşedinţi de Consilii judeţene, primari de oraşe, comune, municipii pentru a găsi soluţiile pentru ca PNDL 2 să fie un succes, dar şi că a avertizat-o pe Sevil Shhaideh să accelereze implementarea programului.

    Grindeanu a arătat: "Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh, în coordonarea căreia se află acest program extrem, extrem de important a avut la dispoziţie cinci luni să facă ceva şi nu a făcut nimic. Acum o lună şi jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri şi că primarii încep să-şi piardă răbdarea. Nu m-a ascultat. Acum două zile am avertizat-o şi public că sunt întârzieri nepermise. A doua zi după avertismentul meu public şi-a amintit brusc de PNDL şi a dat comunicat că îi va da drumul. Trăim o perioadă în care nu-mi doresc ca un program de o asemenea importanţă să fie folosit în scopuri politice".

    Premierul a mai subliniat că demersul său a fost pentru a "bloca abuzuri" despre care avea informaţii: "Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri, şi nu pentru a bloca programul. Acesta trebuie să continue şi vă asigur că acest lucru se va întâmpla curând, dar doar cu respectarea legii".

    Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat vineri că a început etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) prin care vor primi finanţare 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective.

    Ministerul preciza, într-un comunicat de presă: "Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament".

    -------------

    Actualizare 15:44 Olguţa Vasilescu: "Mai multe proiecte ale miniştrilor au fost blocate la Guvern încă din luna mai"

    Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că mai multe proiecte ale miniştrilor demisionari din guvern au fost blocate la Palatul Victoria încă din luna mai, acuzând o coordonare "foarte proastă" din partea premierului Sorin Grindeanu.

    Ea susţine că liderii PSD au realizat acum că aceste blocaje au intervenit deliberat, pentru a nu fi pus în aplicare programul de guvernare, relatează News.ro.

    Olguţa Vasilescu a declarat, astăzi, la Craiova: "Din ministerul meu toate proiectele de ordonanţă au ieşit, dar au fost blocate în avizare alte ministere din cauza coordonării foarte proaste. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este unul dintre punctele cheie ale programului de guvernare. Ar fi trebuit să fie implementat până la această dată. Ministrul Economiei nu are nicio vină că nu a fost implementat, pentru că el a transmis premierului întregul pachet încă din luna mai, ori până acum nu am mai auzit nimic de la premier ca să-l transforme într-o ordonanţă de urgenţă. A fost clar că au intervenit foarte multe blocaje, acum ne dăm seama că deliberat, ca să nu se pună în aplicare programul de guvernare, din păcate. De la începutul lunii mai ne-am dat seama că programul de guvernare este aproape blocat, în sensul că noi trimiteam măsurile, trebuia luate decizia politică, respectiv transformarea în Ordonanţă de Urgenţă, iar mai departe totul era blocat".

    Ea mai susţine că mai mulţi miniştri, între care ministrul Transporturilor şi vicepremierul Sevil Shhaideh, s-au plâns că premierul Sorin Grindeanu nu mai obişnuia să le răspundă la telefon celor ale căror proiecte de ordonanţă de urgenţă aşteptau adoptarea în Guvern.

    Olguţa Vasilescu a mai afirmat: "Ministrul Transporturilor, de exemplu, pentru autostrada, putem să-i spunem autostradă, Piteşti - Craiova ar fi trebuit să lucreze acum după altă legislaţie, după legea achiziţiilor strategice. Asta însemna nişte termene mult mai scurte. Nu a putut să organzieze licitaţie după această lege, pentru că nu a avut legea. Legea fost blocată. Nu i se mai răspundea la telefon de către premier. De foarte multe ori a încercat să-l sune, să ia legătura să îi explice că are o problemă, premierul nu i-a răspuns la telefon. Doamna Sevil Shhaideh i-a spus în mai multe rânduri că trebuie să deblocheze ultima condiţionalitate pe care o avem la Comisia Europeană, pe care o avem pentru absorbţia de fonduri europene şi vrea să participe la discuţia cu domnul Junker şi cu doamna Corina Creţu atunci când vin în România. Nu-l costa nimic pe premier ca lângă el să apară şi vicepremierul României şi ministrul care are în sarcină şi în coordonare fondurile europene, să fie prezent la această masă să spună care problemele pe care le are. Nu a fost invitată doamna Sevil Shhaideh".

    Ea a mai spus că fiecare ministru a avut o problemă şi că inclusiv ea a întâmpinat blocaje la legea salarizării.

    Ministrul demisionar a menţionat: "Au intervenit tot felul de blocaje şi a trebuit s-o transmit Parlamentului României. De altfel, legea s-a şi lucrat la partid în proporţie de 90%".

    Filiala judeţeană Dolj a Partidului Social Democrat s-a reunit în această dimineaţă într-o şedinţă a Biroului Executiv Judeţean lărgit, fiind adoptată decizia ca toţi parlamentarii organizaţiei să semneze moţiunea de cenzură care va fi depusă împotriva premierului Sorin Grindeanu.

    -----------

    Actualizare 15:38 Bădălău: "Moţiunea va fi trasmisă Guvernului cu poşta specială"

    Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că moţiunea va fi trimisă Guvernului cu poşta specială, astăzi, după ce va fi depusă la Parlament.

    Întrebat dacă moţiunea va fi citită astăzi în Parlament în condiţiile în care s-a vehiculat faptul că ea nu poate fi înregistrată la Guvern pe motiv că Registratura Executivului este închisă duminica, Bădălău a explicat, potrivit Agerpres: "Din punct de vedere constituţional, Parlamentul nu este subordonat Guvernului. (...) Noi nu facem decât să informăm cu textul moţiunii Guvernul. (...) Noi aveam obligaţia să trimitem textul moţiunii Guvernului. (...) Există o poştă specială prin care o să se transmită. Acum, dacă cei de la guvern nu vin o săptămână la serviciu - cei trei probabil că se îmbolnăvesc mâine, nu sunt decât trei - asta nu înseamnă că România stă şi Legislativul nu funcţionează".

    ----------

    Actualizare 15:34 Dragnea a ieşit de la şedinţa senatorilor PSD şi a refuzat să facă declaraţii

    ----------

    Actualizare 15:28 Deputatul Octavian Goga a demisionat din PMP şi va activa în grupul PSD

    Deputatul PMP de Covasna Octavian Goga şi-a depus, astăzi, demisia din grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi va activa în cadrul grupului PSD, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor luând act de demisia acestuia, anunţă News.ro.

    Demisia lui Octavian Goga are loc în contextul în care social-democraţii poartă negocieri cu parlamentarii de la toate partidele pentru a obţine susţinerea lor la votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

    ----------

    Actualizare 15:25 Ponta a venit la şedinţa deputaţilor PSD, pe care vrea să îi convingă de faptul că moţiunea este "o mare greşeală"

    Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care este şi deputat, a venit la şedinţa deputaţilor PSD, pe care vrea să îi convingă de faptul că moţiunea de cenzură este "o mare greşeală", relatează News.ro.

    La şedinţa deputaţilor PSD a venit şi Gabriela Firea. În paralel, liderul PSD Liviu Dragnea se află la şedinţa senatorilor social-democraţi.

    Când a ajuns la şedinţa grupului deputaţilor PSD, Victor Ponta a afirmat: "Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD şi am venit alături de colegii mei să îmi spun punctul de vedere. Îl spun în interior, nu în afară".

    Întrebat dacă îi va convinge pe colegii săi să renunţe la demersul moţiunii de cenzură, secretarul general al Guvernului şi-a exprimat speranţa că PSD nu va declanşa "războiul nuclear" împotriva propriului partid.

    El a precizat: "Cred că sunt obligat să spun ceea ce gândesc şi să spun că eu sper că PSD nu declanşează războiul nuclear împotriva PSD. Întotdeauna există loc de dialog până în ultima secundă. Împotriva mea şi cu numele meu s-au făcut multe moţiuni de cenzură, asta e prima pe care o face PSD".

    -----------

    Actualizare 15:19 Daniel Constantin: "Am certitudinea că moţiunea nu va trece"

    Fostul copreşedinte ALDE, Daniel Constantin, a declarat că are certitudinea că moţiunea de cenzură nu va trece, dacă parlamentarii PSD şi ALDE vor vota, miercuri, în funcţie de principiile lor.

    El a spus, într-o emisiune la Digi24, că sunt mulţi parlamentari care nu sunt de acord cu modul de a face politică al lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

    Fostul lider al ALDE a declarat că "pe oră ce trece" tot mai mulţi parlamentari ai puterii se răzgândesc şi urmează să voteze împotriva moţiunii de cenzură.

    "Am primit multe telefoane de la oameni care nu mai vor să facă o astfel de politică, să se uite în orb la ce spune liderul de partid", a subliniat preşedintele "Pro România".

    Daniel Constantin a declarat: "Dacă oamenii vor înţelege momentul cheie pe care îl traversează România, pot să vă spun că am certitudinea că nu va trece această moţiune de cenzură. În momentul de faţă sunt mult mai mulţi decât cei 13 sau 14 de care este necesar. Nu ştiu care va fi atitudinea, dar ştiu că dezavuează acest mod de a face politică pe care îl propagă domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu".

    Deputatul a întărit: "Din informaţiile pe care le am, din telefoanele pe care le-am primit, în momentul de faţă am această certitudine. Va depinde ce fac şi cei de la UDMR şi minorităţile".

    "Eu am convingerea că şi ei (reprezentanţii UDMR, n.r.) simt ce se întâmplă în societate", a mai susţinut Daniel Constantin.

    -----------

    Actualizare 15:04 Surse: Premierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament la citirea moţiunii de cenzură

    Premierul Sorin Grindeanu nu va merge astăzi, la şedinţa plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care urmează să se citească moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

    -----------

    Actualizare 15:01 Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu sunt la Guvern

    Fostul copreşedinte ALDE Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu au ajuns la Palatul Victoria, informează Agerpres.

    La sediul Guvernului se află premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta.

    Potrivit unor surse politice, au loc discuţii şi negocieri privind votul la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului.

    -----------

    Actualizare 14:53 Opoziţia boicotează şedinţa de Birou Permanent al Senatului

    Senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP absentează astăzi de la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, spunând că nu vor să gireze o luptă între două facţiuni din PSD şi că social-democraţii şi ALDE încalcă procedurile parlamentare, relatează News.ro.

    Vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu (USR), a venit la Parlament, dar a refuzat să intre în sala unde are loc şedinţa Biroului Permanent, în pofida insistenţelor repetate din partea colegului său social-democrat Nicolae Bădălău.

    "Vă lăsăm să vă rezolvaţi problemele", i-a spus Goţiu lui Bădălău. "E Biroul Permanent al Senatului, nu-s problemele noastre", i-a replicat senatorul PSD.

    Ulterior, Mihai Goţiu a declarat reprezentanţilor presei: "I-am urat (lui Bădălău - n.r. ) o duminică frumoasă în continuare. Aceşti domni şi doamne din PSD şi din ALDE au uitat că au câştigat nişte alegeri şi au obligaţia să îşi asume acest lucru în mod responsabil. Din păcate, prin ceea ce fac arată că nu pot să îşi asume acest lucru şi pun ţara în blocaj la începutul verii. Mi se pare inadmisibil".

    La rândul său, liderul de grup al senatorilor USR, Cristian Ghica, a spus: "Nu vrem să girăm o luptă dintre două facţiuni din PSD. Despre aceasta este vorba".

    Laura Scântei, senator PNL şi vicepreşedinte al Senatului, a declarat pentru agenţia citată că liberalii nu vor participa nici la Birourile Permanente reunite, nici la şedinţa de plen, acuzând că PSD şi ALDE încalcă regulementul şedinţelor comune şi deciziile Curţii Constituţionale.

    Scântei a precizat că moţiunea de cenzură nu poate fi citită astăzi în Legislativ deoarece atât regulamentul Parlamentului, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spun că documentul trebuie adus la cunoştinţa Guvernului mai întâi. Ea a afirmat: "Celeritatea nu trebuie să încalce legalitatea. Au cel puţin un viciu de procedură".

    ------------

    Actualizare 14:38 Textul moţiunii de cenzură a fost finalizat

    Moţiunea este intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor"

    PSD şi ALDE au finalizat textul moţiunii de cenzură, document care este intitulat "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor".

    Documentul are patru pagini.

    În textul moţiunii se arată că, la cinci luni de la instalarea Guvernului Grindeanu, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat premierului şi echipei guvernamentale. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles "corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale", potrivit textului moţiunii.

    În document se mai arată: "Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. «Guvernul» Ponta - Grindeanu - Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE".

    Iniţiatorii moţiunii mai spun că aceasta nu este o moţiune împotriva unui guvern PSD+ALDE, ci este "un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României".

    Textul moţiunii subliniază: "Pentru orice om onest, politician sau nu, retragerea încrederii înseamnă încetarea mandatului primit, respectarea regulilor specifice şi asumarea consecinţelor. Demisia domnului Sorin Grindeanu din funcţia de prim-ministru era gestul firesc şi responsabil al oricărui politician demn şi matur politic. Criza politică putea fi evitată şi se putea proceda de îndată la formarea noii echipe guvernamentale. Parlamentul are obligaţia de a interveni cu maximă celeritate, cu fermitate şi intransigenţă pentru apărarea valorilor democratice, a funcţionării constituţionale a statului şi pentru asigurarea exercitării responsabile a autorităţii publice. Aprobarea acestei moţiuni de cenzură restabileşte ordinea de drept şi deschide calea procedurilor pentru instalarea unui Guvern legitim care să respecte votul cetăţenilor ţării şi care să pună în aplicare angajamentele asumate".

    Potrivit iniţiatorilor, votarea acestei moţiuni "este un act de responsabilitate şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă şi competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile şi a reintra în parcursul ambiţios, dar corect, al acestui adevărat proiect de ţară".

    Puteţi consulta, ataşat, textul integral al moţiunii de cenzură.

    -----------

    Actualizare 14:20 Traian Băsescu: "E necesar ca PSD să fie trimis în opoziţie; responsabilitatea lui Iohannis e covârşitoare în aceste zile"

    Liderul PMP, Traian Băsescu, susţine că PSD este "inapt" pentru guvernare, deoarece refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept, fiind necesar ca acest partid să fie trimis în opoziţie.

    Într-un asemenea context, responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis va fi covârşitoare în această perioadă, consideră Traian Băsescu.

    Fostul şef de stat a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "PSD, un partid inapt pentru guvernare! PSD este un partid care nu este capabil să guverneze, chiar dacă are un suport popular important. Defectul major este acela că atunci când ajunge la putere, vrea să guverneze după regulile proprii şi nu după regulile constituţionale. Doar câteva exemple:

    Ponta: în 2012, la suspendare, blochează prin OUG dreptul CCR de a verifica pentru constituţionalitate hotărârile Parlamentului. Efectul? Şi UE şi SUA pun sub semnul întrebării statul de drept în România, se multiplică obligaţiile din MCV, iar UE decide blocarea accesului în Spaţiul Schengen care trebuia să se producă începând cu 1 octombrie 2012.

    Grindeanu: servil şi umil, în februarie 2017 emite pe furiş, fără dezbatere publică, celebra OUG 13, dedicată acoperirii infracţiunilor şefului său de partid, Liviu Dragnea, şi nicidecum descongestionării penitenciarelor. Efectul? Europenii pun sub semnul întrebării statul de drept în România şi sute de mii de români ies în stradă cerând plecarea guvernului.

    Dragnea: decembrie 2016, instaurează un regim de tip FSN, asemănător regimului comunist, în care, sub comanda unui singur om, partidul se substituie şi guvernului şi parlamentului. Efectul? România revine la «valorile politice» ale începutului anilor '90, sub ochii unei populaţii majoritar tolerantă la derapajele de la democraţie, drepturi fundamentale şi stat de drept, dacă i se măreşte salariul şi se extind ajutoarele sociale. Dragnea: iunie 2017, decide retragerea sprijinului politic pentru guvernul pe care el însuşi l-a instalat acum 6 luni. Motivul? Pentru că Grindeanu şi Tudorel Toader refuză să introducă în Codul Penal pragul care l-ar salva de puşcărie pe Aiatolahul PSD. Efectul? Instabilitate politică, iar partenerii României nu mai înţeleg dacă România a evoluat faţă de mineriada din 1990 în ceea ce priveşte statul de drept.

    Concluzie! Oricât ar fi de mare, PSD-ul este inapt pentru guvernare pentru că refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept. Singura soluţie pentru ca România să-şi reia cursul spre consolidarea statului de drept şi să poată evolua pozitiv, este trimiterea acestui partid în opoziţie. Aici, responsabilitatea Preşedintelui Iohannis va fi covârşitoare în următoarele zile".

    ------------

    Actualizare 14:10 Cătălin Ivan: "Parlamentarii PSD sunt ameninţaţi şi constrânşi să voteze moţiunea de cenzură"

    Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susţine că parlamentarii social-democraţi sunt "luaţi unul câte unul", ameninţaţi şi constrânşi să voteze moţiunea de cenzură, în acelaşi timp fiindu-le oferite "tot felul de favoruri, cum i s-au oferit şi lui Sorin Grindeanu", potrivit News.ro.

    Europarlamentarul Cătălin Ivan a afirmat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria Iaşi alături de primarul Mihai Chirica, că în acest moment sunt peste cincisprezece parlamentari PSD care nu vor vota moţiunea, precizând că pe lângă aceştia sunt şi mulţi indecişi.

    Ivan a declarat: "Sunt mai mulţi, nu doar cincisprezece parlamentari, informaţia cu cincisprezece era de ieri dimineaţă. Sunt şi indecişi. Un parlamentar indecis mai degrabă va vota împotriva moţiunii, dacă Lviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă în atâţia ani de zile. Deci au înclinaţia mai degrabă să voteze împotriva moţiunii. Vor fi discuţii în continuare şi cu cei indecişi şi cu cei care sunt sută la sută convinşi să voteze împotriva moţiunii. Dar sunt mulţi cei care nu vor vota moţiunea".

    El a spus că evită să dea numele celor care nu vor vota moţiunea, întrucât se fac presiuni asupra acestora: "Există ameninţări şi presiuni. Lucruri de genul acesta au loc permanent. Toţi deputaţii şi senatorii PSD sunt luaţi unul câte unul şi ameninţaţi, constrânşi, li se oferă tot felul de favoruri, cum i s-au oferit şi lui Grindeanu, numai să plece din funcţia de premier. Le-aş face un mare rău dacă le dau numele, interesul comunităţii este să nu treacă moţiunea".

    La rândul său, primarul Mihai Chirica a afirmat că există discuţii pe toate fronturile şi că mulţi aleşi PSD vor sta până în ultimul moment să vadă ce vor face la votul pe moţiune.

    Primarul Iaşiului a declarat: "Sunt presiuni faţă de parlamentarii PSD, inclusiv de la Iaşi. A fost sunat fiecare dintre ei, probabil au un responsabil politic la centru pentru fiecare parlamentar de Iaşi. Am vorbit cu aleşii ieşeni şi le-am cerut un singur lucru: viaţa lor se va petrece la Iaşi în continuare şi cu guvernare PSD şi fără guvern PSD. Ei trebuie să aibă puterea să se uite cu demnitate în ochii celor care i-au ales, ai prietenilor lor, ai colegilor de muncă. Am încredere că se vor comporta cu demnitate şi morală. Au posibilitatea să se întoarcă acasă cu fruntea sus".

    El consideră că în prezent, pe analizele pe care le are, moţiunea nu are nicio şansă să treacă, dar că până miercuri, "prin metode specifice", se pot întâmpla multe.

    Mihai Chirica a adăugat: "Zilele care vor urma vor fi decisive pentru viitorul României pentru o lungă perioadă de timp. Putem arăta partenerilor externi că vom continua proiectul european şi că putem continua proiectul din NATO".

    -----------

    Actualizare 14:01 Tăriceanu şi mai mulţi lideri PSD se află în biroul lui Liviu Dragnea pentru a definitiva textul moţiunii de cenzură

    Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de mai mulţi lideri ai PSD, se află astăzi, la ora transmiterii acestei ştiri, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru a definitiva textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, informează News.ro.

    Printre liderii PSD care se află la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numără liderul deputaţilor social-democraţi, Marcel Ciolacu, preşedintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, şi deputatul Florin Iordache, precizează agenţia citată.

    Potrivit social-democraţilor, la această oră se stabilesc ultimele chestiuni pe textul moţiunii, pentru a putea fi depusă, la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite.

    ------------

    Actualizare 13:57 Şerban Nicolae face apel, pe Facebook, la luciditate şi raţiune în PSD; Ponta îi distribuie postarea

    Senatorul PSD Şerban Nicolae face un apel, pe Facebook, la "luciditate şi raţiune în PSD", postarea sa fiind distribuită de Victor Ponta, care scrie că mai există o soluţie raţională "înainte ca PSD să declanşeze războiul nuclear contra PSD", relatează News.ro.

    Şerban Nicolae a scris: "Dragi colegi din Partidul Social Democrat, cu autoritatea dată de vechimea în PSD, de experienţa politică acumulată şi de loialitatea dovedită faţă de social-democraţie şi faţă de acest partid, fac un apel public la luciditate şi raţiune. Este nefirească şi profund negativă îndârjirea şi înverşunarea cu care se manifestă poziţiile adverse din interiorul partidului. Nu vă radicalizaţi opţiunile şi nu vă comportaţi ca şi cum aţi descoperit brusc duşmani de moarte printre colegi".

    Senatorul subliniază că, mai mult ca oricând, este nevoie de echilibru şi raţiune, de maturitate politică.

    Şerban Nicolae a precizat: "Nu putem cere încredere cetăţenilor României, votanţilor noştri, dacă guvernăm cu doi membri, dacă reorganizăm majoritatea parlamentară şi recalculăm sprijinul politic la şase luni de la alegeri şi dacă tăiem atât de violent liniile de comunicare dintre noi. Lăsaţi să primeze interesul public şi renunţaţi la excesele de orgoliu. Reveniţi la adevăratele priorităţi ale Ţării, la dialog colegial şi la responsabilitate politică. Spuneţi-vă opiniile cu fermitate şi onestitate, în limitele statutului de membri ai PSD. Asta cred că aşteaptă de la noi cei ce ne-au făcut onoarea de a ne învesti cu încrederea lor".

    Postarea sa este distribuită de Victor Ponta, cu mesajul: "De data aceasta sunt de acord cu Şerban / şi eu cred că mai există o soluţie raţională - înainte ca PSD să declanşeze războiul nuclear contra PSD!".

    ------------

    Actualizare 13:15 Organizaţia Femeilor Social Democrate: "Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă PSD"

    Organizaţia Femeilor Social Democrate (OFSD) a anunţat astăzi, într-un comunicat de presă, că susţine decizia Comitetului Executiv Naţional privind retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, precum şi deciziile de excludere din PSD a tuturor celor care se asociază unui "demers ilegitim de uzurpare a puterii guvernamentale", de către Sorin Grindeanu.

    "OFSD condamnă categoric tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român", se arată în comunicat.

    OFSD precizează: "Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă Partidul Social Democrat, folosind numele PSD într-un demers derulat împotriva principiilor constituţionale şi împotriva votului românilor care au susţinut cu o opţiune covârşitoare partidul şi aliaţii săi, la recentele alegeri parlamentare. Sorin Grindeanu şi Victor Ponta au întreaga răspundere pentru demersurile pe care le fac. Poziţia forurilor statutare ale PSD este clară, iar acţiunile personale ale celor doi trebuie să înceteze imediat".

    ------------

    Actualizare 13:08 Deputatul PSD de Timiş Matei Suciu anunţă că va vota moţiunea de cenzură

    Deputatul PSD de Timiş Matei Suciu a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că se dezice de "acţiunile ilegale" ale lui Sorin Grindeanu şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

    Suciu a declarat: "Sorin Grindeanu şi Victor Ponta calcă în picioare opţiunea a 3.200.000 de români care au votat PSD şi Programul de guvernare. Ceea ce se întâmplă acum este o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese care va răspunde în faţa legii şi în faţa românilor pentru puciul din aceste zile".

    Deputatul de Timiş a mai precizat că nu toţi timişorenii sunt de acord cu "acţiunea neconstituţională" a lui Sorin Grindeanu şi că "cei mai mulţi manifestă dispreţ faţă de cei care îi trădează pe români, confiscându-le votul din 11 decembrie", potrivit comunicatului.

    ------------

    Actualizare 13:00 Daniel Constantin, discuţii la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu

    Fostul copreşedinte ALDE Daniel Constantin s-a întâlnit astăzi, la sediul Guvernului, cu premierul Sorin Grindeanu, în contextul în care parlamentarii PSD-ALDE iniţiază o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

    Daniel Constantin a ajuns la Guvern în jurul orei 12.00, la aproximativ 45 de minute după ce prim-ministrul Sorin Grindeanu a sosit la Palatul Victoria, fostul copreşedinte ALDE plecând în urmă cu câteva minute.

    După ce Constantin a plecat de la Guvern, a sosit şi Victor Ponta la Palatul Victoria.

    Daniel Constantin şi-a lansat la finalul lunii mai pe terasa unui hotel din Bucureşti, noul partid "de centru cu accente patriotice" pe care l-a intitulat Pro România şi despre care a spus că va face o politică "altfel", deşi principalii membri fondatori sunt oameni care au la activ mai multe partide, precum Eugen Durbacă (ex-PSD) sau Mircea Banias (ex-PNL, ex-PDL), dar şi singrul europarlamentar român afiliat grupului naţionalist-extremist din Parlamentul European condus de Marine Le Pen, Laurenţiu Rebega, care este şi finul liderului noii formaţiuni.

    Liderii ALDE, reuniţi la finalul lunii martie în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii, ceea ce a dus le revocarea sa din Guvern. Ulterior, el a fost exclus din ALDE.

    -----------

    Actualizare 09:00 Carmen Dan, despre Grindeanu: "Nu mai funcţionează normal, e doar o păpuşă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic"

    Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat aseară, la România TV, că Sorin Grindeanu este "doar o păpuşă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic", iar în spatele acestuia sunt Victor Ponta, "cel care se vrea adevăratul premier", şi "alţi câţiva sforari", potrivit News.ro.

    Ea a spus că, atunci când a fost votat de Comitetul Executiv al PSD pentru a fi premier, Sorin Grindeanu era alt om, în timp ce acum "are o problemă care ţine de dereglarea unor mecanisme care ar trebui să îl ajute să funcţioneze normal".

    Ministrul demisionar a mai afirmat: "Nu mai funcţionează normal. E doar o păpusă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic. Cred că cel care se vrea adevăratul premier este domnul Victor Ponta şi cred că mai sunt nişte sforari. (...) Este foarte hotărât să conducă un guvern alcătuit din propria lui persoană şi un tânăr exuberant, domnul Jianu".

    Carmen Dan susţine că este vorba despre un plan dinainte făcut: "Acum vedem că domnul Ponta stă în locul lui Sorin Grindeanu la conferinţele de presă de la Guvern, domnul Ponta îşi asumă tot ce urmează de aici încolo, el speră să facă jocurile politice, în timp ce domnul Grindeanu stă cuminte şi citeşte următoarea etapă din planul dinainte stabilit".

    În ceea ce priveşte trimiterea demisiei sale şi pe a lui Sevil Shhaideh la preşedintele Klaus Iohannis, Carmen Dan a spus că, cel mai probabil, ele reprezentau un obstacol pentru Sorin Grindeanu.

    Ministrul demisionar al Internelor a mai spus: "Îl informez pe Victor Ponta că are de achiziţionat nişte ambulanţe, cred că trebuie să facă asta în cele 15 zile în care trebuie să se gândească dacă e parlamentar sau secretar general al Guvernului. Sper că domnul Grindeanu a identificat soluţii necesare pentru achiziţionare de ambulanţe".

    Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat ieri că, la solicitarea premierului Sorin Grindeanu, a luat legătura cu ministrul demisionar de Interne, Carmen Dan, care l-a informat despre efectele precipitaţiilor din această perioadă.

    Referitor la discuţia telefonică cu Victor Ponta, Carmen Dan a precizat: "A vrut să arate că e un om corect, dar nu vă aşteptaţi să mă bucur ca o fetiţă că m-a lăudat Victor Ponta. Am făcut azi ce era în responsabilitatea ministrului de interne. Oarecum, m-a surprins telefonul, că nu era până acum o obişnuinţă a secretarului general. Nu spun că şi-a depăşit atribuţiile, dar putea să sune şi consilierul pe situaţii de urgenţă".

    ------------

    Toate organizaţiile PSD din ţară, cu excepţia celor din Timiş şi Caraş-Severin, au votat ieri o declaraţie comună prin care se desolidarizează de "lovitura de stat" de la Palatul Victoria, se arată într-un comunicat oficial al formaţiunii social-democrate, care subliniază că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului".

    PSD precizează: "Excepţie fac doar două filiale, cea din Timiş, preşedinte Sorin Grindeanu, şi cea din Caraş-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece preşedintele Ioan Mocioalcă nu a fost in judeţ".

    În rest, susţine PSD, majoritatea covârşitoare a filialelor PSD condamnă categoric "tentativa ilegală şi neconstituţională" a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român.

    Formaţiunea de guvernământ mai arată: ''În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor".

    Declaraţia este semnată de organizaţiile din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov şi PSD Bucureşti, PSD Maramureş, PSD Mehedinţi, PSD Mureş, PSD Neamţ, PSD Olt, PSD Prahova, PSD Satu Mare, PSD Sălaj, PSD Sibiu, PSD Suceava, PSD Teleorman, PSD Tulcea, PSD Vaslui, PSD Vâlcea şi PSD Vrancea.

    Reacţia PSD a venit după ce premierul Sorin Grindeanu a susţinut ieri, la Timişoara, că la moţiunea de cenzură cei prezenţi vor asista la lucruri ''incredibile''.

    El a spus că aşteaptă ''premiera'' depunerii unei moţiuni de cenzură de către PSD împotriva unui Guvern PSD, lucru pentru care şeful executivului l-a făcut răspunzător pe liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

    Grindeanu a spus: ''Aş cere să se respecte toate regulile legate de vot în Parlament, votul trebuie să fie secret. Veţi vedea miercuri, sau când va fi moţiunea de cenzură, cum lucrurile se vor desfăşura într-un mod de-a dreptul incredibil. Dar, deocamdată vreau să văd cum PSD depune moţiune contra Guvernului Partidului Social Democrat. Asta cred că intră în istorie. În acest loc am ajuns datorită managementului domnului Liviu Dragnea''.

    Premierul a arătat că este susţinut şi de alte organizaţii social-democrate din ţară şi a subliniat că toate discuţiile pe care le va avea cu parteneri politici pentru a împiedica moţiunea Dragnea vor fi transparente.

    Sorin Grindeanu a explicat: ''Toate discuţiile pe care o să le am vor fi făcute în mod transparent. Nu mă ascund, să-mi fie frică, să fac lucruri pe la spate, să fac lucruri care nu sunt normale într-o democraţie şi într-un stat membru al UE. Aşa că, dacă m-aş fi întâlnit, aţi fi ştiut''.

    În altă ordine de idei, premierul a precizat că a cerut un Congres al PSD şi pentru a discuta problemele care au apărut în ultimul an în partid, perioadă în care, a susţinut el, formaţiunea ''se conduce din două în două luni'', prin Comitete Executive Naţionale (CEx), ''ceea ce nu reprezintă un mod democratic''.

    Grindeanu a detaliat: ''Am o istorie de 21 de ani în PSD şi se vor adăuga mulţi alţii, dar eu nu am întâlnit până acum, spre exemplu, ca de un an de zile să nu se mai organizeze vreun Birou Permanent Naţional al PSD. (...). S-au organizat CEx-uri, în general, pentru sancţiuni. Mai mult decât atât, parcă era normal să vedem în ultimul CEx o analiză a rezultatelor alegerilor parţiale din 11 iunie, din ţară. Nu s-a făcut analiza aceasta, s-a băgat sub preş rezultatul. Eu vorbesc despre lucruri de fond''.

    El a negat că a avut întâlniri cu Traian Băsescu, în ultima perioadă: ''Eu, nu. Dar, încă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-ar putea să da. Îi leagă o istorie comună''.

    Grindeanu: "Dragnea a uitat să trimită actele cu excluderea mea din PSD; nu mă poate exclude de câte ori mă voi reînscrie"

    Premierul a mai declarat ieri, la Timişoara, că Liviu Dragnea ''a uitat'' să trimită actele care atestă excluderea sa la organizaţia PSD Timiş, subliniind faptul că nu va putea fi exclus de câte ori se va reînscrie.

    Sorin Grindeanu a afirmat: ''Domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată din PSD Liviu Dragnea, pentru că nu mă poate exclude de atâtea ori de câte ori mă voi reînscrie. (...) Să fie bărbat politic şi să nu fugă, să nu stea închis împreună cu câteva persoane. (...) Să vină în faţa Congresului, unde sunt mii de delegaţi, şi să stabilească Congresul linia pe care va merge partidul. Aşa cum spune şi Statutul, validarea unui prim ministru se face în Congres''.

    Premierul a reiterat că pentru el şi colegii săi este extrem de important ca PSD să rămână la guvernare, lucru pe care liderul partidului ''nu l-a putut garanta''.

    Grindeanu a susţinut că ''teama şi frica'' l-au făcut pe Dragnea să devanseze pentru duminică data la care se va citi moţiunea de cenzură.

    El a evitat să intre ''pe un teren speculativ'', privind faptul că în perioada vacanţei parlamentare, când Executivul este delegat să emită ordonanţe de urgenţă, Liviu Dragnea urmăreşte validarea Ordonanţei de Urgenţă nr.13.

    Şeful Guvernului a punctat: ''Pe mine mă interesează în acest moment, ca pe orice om de bună credinţă, să existe stabilitate, să se poată guverna. De aceea, le mulţumesc miniştrilor că au fost la serviciu în toate aceste zile şi vor continua să meargă. Este datoria lor să meargă la locul de muncă. Săptămâna următoare, constituţional şi legal lucrurile vor fi rezolvate''.

    Grindeanu l-a acuzat pe Dragnea că ''vrea să confişte ţara'' şi cere organizarea unui Congres

    Premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat ieri pe Liviu Dragnea, la Timişoara, că ''vrea să confişte ţara'', nu doar PSD, şi a cerut organizarea unui Congres al partidului.

    Premierul a subliniat că alegerile din 2016 au fost câştigate de sutele de mii de PSD-işti care au muncit, şi nu de o singură persoană, Liviu Dragnea, ''care vrea să confişte acest partid şi mai grav decât atât, să confişte ţara. Acest lucru nu este posibil''.

    Sorin Grindeanu a expl

    Opinia Cititorului ( 52 )

    1. ......Ce "lovitura de stat" ???? din partea cui ???? a lui Dragnea care schimba TOTUL fara motivatie

      1. Pendula loveste in stanga SI dreapta...exact cum spine doamna ministru...in jurul unui punct fix...lovitura de stat:-)

      Daca motiunea nu trece se ajunge la alegeri anticipate.

      Grindy, deja în istorie intri tu, cel care nu mai recunoaște, ca membru de partid, organul de conducere al acestuia CEX. Acum 6 luni spuneai că ești soldat disciplinat care se supune partidului. Acum o dai înapoi cu greaua tiranie.

      Grindeanule, dacă n-am suportat ceva vreodată la Ponta a fost minciuna perpetuă, proprietatea acestuia de a fi alunecos. Proprietate tipică securiștilor (Ponta este securist dovedit). Tu pari să fii la fel, Grindeanule. 

      1. mana stapanului care l-a hranit...:-)CE facem insa cu neindeplinirea programului SI cea mai mare crestere economica din Europa:-)

        Este inerție,

        Se pare că dacă nu sărbătorești cu oi pe dealuri în an de criză globală și dacă nu tai salariile în an cu creșteri de venit la buget, doar pentru a-i fura prin așa zise investiții, economia crește singură. 

        Și totuși Brută, nimeni nu se întreabă nimic despre asocierea Grindeanu Ponta? Ponta? Cel care dădea cu subsemnatul la DNA? Penalul?

         

        Cum ajunge un astfel de om, SGG, cu rang de ministru? Chiar nimeni nu se întreabă nimic? 

         

        Eu credeam că Ponta are cariera în Guvern oprită până la clarificarea dosarelor. Dar nu. Participă într-un puci intern PSD-ului. 

         

        Incredibil. Dacă Dragnea îl numea pe Ponta SGG, ieșea tinerimea rezistentă în piață să îi ceară plecarea și închisoarea. 

        Când niște lucruri nu au sens, înseamnă că securitatea le manipulează. 

        da fara lupta e plictiseala. Acum avem suspans , vindem bine ziarele si facem breching nius:-)

      Grindeanu este un premier legitim, numit prin respectarea procedurilor in vigoare asa incat refuzul acestuia de a-si anunta demisia, ca urmare a unor presiuni din exteriorul guvernului, nu poate fi numit lovitura de stat ci dimpotriva, traficul de influenta exercitat pe linie de partid, asupra prim-ministrului Romaniei si a membrilor cabinetului acestuia, pentru a-si prezenta demisia, constituie o lovitura de stat impotriva guvernului legitim al Romaniei si ar trebui ca procuratura sa se sesizeze si sa aresteze pe toti cei care comploteaza pentru rasturnarea unui guvern legitim, in afara cadrului legal. Presiunile exercitate pentru ca prim-ministrul sa isi dea demisia sunt IN AFARA CADRULUI LEGAL si prin urmare se impune interventia procuraturii si chiar a DNA-ului. Este o chestiune de amestec din exterior in activitatea guvernului, subminarea acestuia (a uneia dintre puterile statului roman), subminarea independentei acesteia si determinarea unei crize guvrnamentale in Romania. Sunt sificiente motive pentru ca justitia sa intervina.

      1. Asta e valabil la voi la Securitate.

        În democrație sprijinul politic poate fi acordat sau retras.

        Sunt suficiente motive să fie adoptată legea răspunderii magistraților. 

        Sprijinul politic trebuie sa fie acordat sau retras numai pe caile legale. Santajul si presiunile pe linie de partid nu constituie caile legale de retragere a sprijinului politic ci imixtiuni ilegale in activitatea guvernului legitim al Romaniei. Cei care au produs aceasta situatie prin actiunile lor ilegale impotriva acestui guvern legitim, trebuie sa suporte rigorile legii. Avem situatia in care conducerea unor partide exercita presiunii pe linie de partid pentru a rasturna un guvern ales legitim si culmea sfidarii, tocmai acest grup de persoane este cel care declara ca premierul guvernului care se doreste a fi indepartat, este cel care efectueaza lovitura de stat!!! Tentativa de a indeparta un guvern prin actiuni desfasurate in afara cadruluil egal este lovitura d estat si nu invers. Prim-ministrul Grindeanu ar trebui sa sesizeze DNA-ul pentru presiunule facute asupra si care impiedica buna desfasurarea a activitatii guvernamentale. Asta este problema - avem un guvern care pana la adoptarea motiunii de cenzura ESTE LEGITIM si asupra caruia se exercita presiuni din exterior!

        Parlamentul este ales.

        Treci înapoi la unitate. 

        Nu are rost sa continui schimbul de opinii cu o primata (irosesc timpul). N-am stiut ca d-na Firea s-a pierdut cu firea si a bagat internet la Zoo.

        D-na Firea dă în gât firmele securiste înscrise la licitații.

        Suferinț a ta e abia la început. 

        D-na Firea a destituit manageri competenti (cum este cel de la spitalul Colentina) si a numit in locul lor incompetentii din anturajul ei. Asa intelege Firea sa serveasca institutia pe care o conduce si bucurestenii - prin instaurarea clanului Firea in functiile de conducere ale entitatilor din subordinea PB, in detrimentul interselor acestora si ale bucurestenilor.

        Asta ți-a spus ție propaganda securistă pentru care Securitatea livrează procent din furt.

        Ca să vă facă de inteligenți ce sunteți. 

        Vânătorule, faptul că ignori modul în care s-au desfășurat lucrurile te face propagandist securist. Nu mai ai nevoie să ne demonstrezi nimic. Te știe lumea de acum înainte că asta ești.

         

         

        Nimeni, dar absolut nimeni până acum nu a acuzat presiuni din partea "partidului" asupra lui Grindeanu pentru a face ceva ilegal. Să dea o licitație, un plocon. Grindeanu nu acuză așa ceva. 

         

        Pot accepta că Grindeanu este nemulțumit că OUG13 s-ar fi făcut pe la spatele lui. Sau el s-a făcut că bagă capul în nisip. Whatever. Iordache a plecat, guvernul a rămas. CCR a spus, în esență, că tot textul abuzului în serviciu era constituțional. Astăzi dosarele DNA pică pe bandă rulantă atunci când au în acuzare "abuzul în serviciu". La fel ar trebui să pice și dosarul "bombonica" pentru Dragnea, dacă ar exista pic de rigurozitate în deciziile instanțelor și nu ar exista judecători cu probleme în arhiva SIPA pe care serviciile să îi manevreze. 

         

        Revenind la ședința de săptămâna trecută, gurile martore relatează că Grindeanu nu a avut niciun dialog pe tema performanței guvernului. A primit evaluarea, a cerut o pauză scurtă care s-a transformat în 30 de minute, s-a întors și a plecat. 

         

         

        Pentru mine există două scenarii: 

        - Grindeanu a simțit că se fac presiuni asupra lui să plece, indiferent de evaluare. Caz în care nu avea rost să continue discuția. De ce, nici nu mai contează. Orice om normal ar fi plecat dacă nu știa că are pe cineva în spate. Caz în care, de fapt, ajungem în scenariul doi. Este exclus ca Grindeanu să fie un simplu membru de partid, fost membru al CJ Timiș. 

         

        - Grindeanu a plecat de la ședința CEX fără să își mai apere guvernul în fața organului partidului, declanșând lovitura de partid (nu de stat). Grindeanu era DEJA parte dintr-o conspirație menită să ducă la o schimbare de putere în PSD. Doar că ședința CEX a accelerat acest puci din PSD. 

         

         

        Faptul că un prim-ministru al României în funcție se angajează în lupte de partid mi se pare o mare problemă în sine. Păi el trebuia să guverneze România, să aplice un program de guvernare, nu să comploteze pentru a prelua conducerea unui partid pentru o tabără sau alta. Primul ministru este al patrulea om în stat, după președinte și liderii celor două camere. Când primul ministru este și lider de partid, legea îi permite să cumuleze cele două funcții. Dar Grindeanu nu avea aceste roluri în PSD. 

        Grindeanu a devenit complotist în PSD cu jumătate de normă, pe banii plătiți de mine, de tine, de toți ceilalți. Grindene, dacă vrei să fii complotist, pleacă maică de la Guvern și complotează precum Ponta din afara. Munca la Guvern este mai importantă. 

        PS. Pentru a clarifica de ce consider că dosarul "bombonica" ar trebui să cadă, scriu următoarele.

         

        Abuzul în serviciu, ca răspundere penală, este despre fapte cu impact grav. Un șefuleț care te pune să îl duci cu mașina personală la masă nu se califică în definiția europeană a abuzului în serviciu. Vrem în UE, apoi să vrem și cu legislația de acolo. 

         

        Un astfel de golan, șefulețul care te "roagă" să îi faci un serviciu, trebuie demis, prejudiciul trebuie recuperat. Dar nu este de trimis în pușcărie tocmai pentru că o astfel de amenințare din partea legii îl transformă pe șef în unealtă ușor de manipulat. Oricând se găsește unul care să spună, după ce s-a oferit să îl ducă pe șef cu mașina, să afirme că șeful i-a cerut, ba chiar de mai multe ori. 

         

         

        Deci doar un prost, un securist sau un propagandist plătit să mintă, poate susține că nu este nevoie de prag la abuzul în serviciu pentru răspunderea penală. Au spus că trebuie doctori în drept și de la CCR și din Europa.

        a face din ceea ce se petrece un doar un simplu complot, adica Grindeanu nu-l place pe Dragnea sau se simte amenintat de Dragnea si da o lovitura de partid pentru a-l inlatura, este o abordare simplista.

        Opinia mea este ca oricare ar fi calitatea ostasilor folositi in lupta, in prima faza, Grindeanu a ridicat steagul revoltei, a declansat revolta in partid impotriva lui Dragnea. Si este indreptatit sa faca asta, ca orice inrobit. 

        Domnul Codita, desi pare ca nu doreste a raspunde la intrebarea fundamentala si nevinovata “Din ce se luara, maica?”, din editorialul la zi, totusi, totusi, asa parca in joaca precizeaza ca: “PSD nu ştie, nu poate şi nu vrea să fie altceva decît "partidul-stat". O entitate a cărei raţiune primă şi ultimă de existenţă se află în parazitarea instituţiilor de putere şi exploatarea resurselor disponibile odată cu stăpînirea pîrghiilor de decizie şi comandă care "fac legea", la propriu, nu doar la figurat. Iar aici, nu este vorba doar despre resurse materiale, financiare, ci de toate tipurile. Spre exemplu, cele legislativ-juridice care fac posibilă "albirea", prin lege, a acelora deloc puţini, dintre capii locali şi de la centru ai formaţiunii, care au probleme grave cu justiţia... Pentru PSD, guvernul şi guvernarea nu sunt decît anexe ale oamenilor din vîrf şi ale intereselor "de partid". În prima zi, cînd te pune "Partidul" în fruntea guvernului, acest aspect nu te deranjează chiar atît de mult, cum nu l-a deranjat nici pe Grindeanu. El devine însă o problemă, o povară şi chiar un grav motiv de ruptură, abia atunci cînd cei trimişi de partid la Guvern bagă de seamă că ei sunt cei care semnează actele oficiale şi au răspunderi clare, sub spectrul legii, pentru fiecare gest pe care îl fac, în timp ce "Mahării de la partid" au doar dorinţe, interese şi comenzi de dat celor de la guvern!!! Povestea vorbii: unul cu folosul, altul cu ponosul! ” 

        Si de ar fi numai asta. Dar sunt multe, multe altele: 

        -“Programul de guvernare” si-a scos masca si apare in toata hidosenia lui: scaparea cu orice prêt a alesilor si a administratorilor de sub prevederile legii; o lege de salarizare unitare scandaloasa care da acum unora si cine stie cind celor multi, o lege care sigur va mari discrepantele intre cei care au si cei care n-au, o abracadabranta lege a impozitului pe gospodarie, care parca vrea sa rastoarne, acum!, toata practica din domeniu; punerea resurselor tarii si a bugetului la discretia clientelei: isi mai ia mos Nicolicea o tinerica sa-i dezmorteasca ciolanele, hop si un post “pe masura” pentru ea... 

        -Demersurile pentru acapararea intregii puteri in stat. Definitorii in acest sens sunt demersurile pentru inlaturarea Presedintelui dim pozitii de decizuie. 

        -Promovarea unei politici de izolare politica si economica a tarii. Pentru Dragnea si ai lui, se pare ca tara nu face parte din structurile UE, ca nu acorda nici o insemnatate relatiilor care se deschid cu SUA, ca... Este clar ca actualul drum al tarii duce intr-o fundatura. Cel putin pina cind Dragnea va ajunge o personalitate de nivel international. :)) 

        Si de ar fi numai asta. Dea Domnul sa nu auzim de actiuni, situatii, fapte mult mai rele.  

        Si daca tot se dau cartile pe fata, ar fi bine pentru Grindeanu sa le faca auzite. Acum! Ori... niciodata! Este singura lui sansa. Mi-as permite sa mai fac observatia ca Grindeanu actioneaza in numele PSD. Si este bine ca face asta. Nu mai avem nevoie si de alte aripi. Ne ajung cele existente. 

        De remarcat ca daca Grindeanu, in aceasta faza, il are pe Sauron de partea lui, Dragnea il are pe Vilcov, caruia cica Romania ii datoreaza multe, si probabil va veni vremea ca sa-i multumim pentru bunastarea pe care acesta o va revarsa asupra poporului. 

        Iata concluzia rezultata din dialogul a doua babe: Pentru a feri tara de necazuri, cel mai bin ar fi ca Dragnea si Grindeanu sa-si dea ambii demisia. Nu-i asa ca-i la mintea cocosului?

        Cum sa cada dosarul “Bombonica”! Asta ar insemna sa rasturnam milenii de progres si civilizatie!

        Vasazica un mahar de la conducerea unui judet simte ca are nevoie la partid de doua perechi de brate sau dou capete de munca. Si in loc ca partidul sa faca angajarile necesare, da dispozitie sa fie angajate la o institutie din subordine si sa lucreze la partid. Pai chiar daca ar fi fost angajate cu un leu!, cit ar trebuie sa fie si pragul, daca tot vor, cu orice catastrofa ar provoca, sa fie prag, ce fel de civilizatie si ordine sociala este asta? Chiar, din cauza simplitatii, nu vezi absurdul situatiei? Nu vezi ce posibilitati i se ofera lui “dragnea”, oricare ar fi el?

        Singurul propagandist de pe acest site si in olus aservit unei puteri straine cu interese majore in tara noastra esti chiar tu. Tu, ca si anonimul dinaintea ta aveti o obsesie cu securitatea si catalogati asa pe oricine gandeste altfel decat scrii tu. Dintre noi doi, doar tu esti executant. In rest, lucrurile sunt suficient de clare.

        Abuzul în serviciu s-a întâmplat de secole și se va întâmpla timp de secole de acum încolo. Se întâmplă în firme de 3 angajați, se întâmplă în multinaționale, se întâmplă în guverne. Rezolvarea clasică este o reclamație organelor interne de anchetă și demiterea cu recuperarea prejudiciului. Închisoarea rezultă doar din combinarea mai multor capete de acuzare (însușire de foloase, etc) caz în care se apelează la cercetarea penală. Nu ajungi la închisoare doar din abuzul în serviciu decât dacă el are forme grave. La noi, abuzul în serviciu este mecanismul statului de drepți, pentru că definirea gravității a fost deliberat neinclusă în lege.

         

        Tot la fel de adevărat este că abuzuri în serviciu raportate anterior de presă (mecanismul clasic) au fost tolerate de superiorii ierarhici sau de organele de control interne, din motive politice. Presiunea publică lovea la uși închise. Tot din motive care țin de credibilitatea presei, după cum o știm, aproape în întregime coruptă. 

        Într-un sistem corupt (instituții, presă, mediu economic), a fost dată o lege arbitrară, neclară, care să permită unei forțe etice să îl curețe. Din păcate, DNA nu s-a dovedit forța etică de care aveam nevoie. Așa că abuzul în serviciu a fost abuzat în timpul serviciului. 

        Vanatorule, îți repet ce am scris la final... "au spus doctori în drept din CCR și din Europa". Asta-i tot ce ai de spus în apărarea propagandei securiste pe care o spui? Ești penibil. Nu-ți mai irosi talentele. Dă-mi un singur citat al unei personalități juridice și te cred. Altfel, ești doar o trompetă a unor nulități care se exprimă în spațiul public. Sau, doar atât te duce capul. Până și de la dna Pippidi mai aud păreri de o parte sau de alta, lucru care arată că este o persoană care gândește. Dar de la boi, doar consecvență.

        Nu sunt sigur că cineva are răbdare să citească toate aberațiile din comentariul 4.10, dar să le mai comenteze sau demoleze. Mă refer la opinii fără nicio argumentare de tipul "izolarea țării".

        Dacă ai fi invitat la vreo emisiune radio/tv, ai fi imediat oprit și întrebat dacă ai dovezi. Dar Internetul tolerează mult prea multe aberații scrise. 

        Dar, ai spus și un lucru foarte bun pe care l-am spus și eu anterior. Când spui "Si daca tot se dau cartile pe fata, ar fi bine pentru Grindeanu sa le faca auzite. Acum! Ori... niciodata!"

         

        Grindeanu nu face asta. Grindeanu nu este un "înrobit". A beneficiat de numirea partidului în funcție, a spus ce avea de spus. Nu este PSD un grup de hipsteri sau vamaioți, dar nici lagăr de concentrare nu este. Spune fiecare ce are de spus, câteodată chiar în public. Că nu se execută ce vrea fiecare este evident de înțeles. 

         

        S-a spus și despre USR că are o dictatură în partid când au plecat recent niște membrii mai importanți. Deci să lăsăm mai ușor pianul "înrobirii" pe scări că măcăne cam strident. 

         

         

        Grindeanu nu spune că a fost forțat să facă lucruri ilegale. Nu cere ajutorul membrilor pentru a lupta împotriva unor abuzuri. Singurul lucru spus de el este că Dragnea vrea toată puterea.... So what? Șeful de partid are toată puterea. Iar Grindeanu are un program de guvernare pe care nu el l-a creat. Dacă nu îi convine programul, Grindeanu să vină la tribună, să spună că este o gogomănie și să plece. 

        Grideanu nu are voie să își facă propriul plan de guvernare. Ar fi planul securiștilor de guvernare. 

        niște membri

        Nu propaganda mi-a spus ci angajaztii spitalului care lucrand acolo cunosc situatia mai bine decat tine. Acum ai inteles cum stau lucrurile (sau poate ca si aia sunt securisti)?

        Vorbim de aceeasi democratie in care presedintele unui partid numeste ministrii, le spune ce sa voteze in sedinte, ii cearta ca nu au pus virgula unde le-a zis el, le spune cand sa respire si de ce......nu dau doi bani pe ACEASTA democratie; in schimb dau toti banii pe ACEA democratie in care ministrii odata numiti trag cu tara nu cu PSD; manifesta leadership in proiecte siu se bat constructiv vu proprii colegi pentru a se coordona; si DA, sa se opuna cand Ayatolahul le spune cum sa respire......ca atare, mai lasa-ne cu discursuri penibile despre democratie IN GENERAL....astia au fost niste papitzoi din secunda 0 care au jurat credinta Nasului mustacios si acum latra ca nu mai sunt la ciolan.....''asta e valabil la voi la securitate''.....

        Ia-tzi doctoriile, asta tzi-au zis angajatzii spitalului. Ajuta la psihic, securistule cu ordin pe unitate.

        Buna Mihai.Face parte din inovatiile democratiei in directia autoritarismului, paradoxal!

        Exemplifica acel articol al autorului Cornel Codita...scris anterior. 

        Sa-ti spun de ce in UK nici un barbat nu se urca singur in lift cu o femeie: pentru ca isi trage aia de 3 nasturi de la bluza pana-i rupe si pana la parter s-a ales cu vreo 100-200.000 £ pentru hartuire sexuala. Cand nu exista martori si este cuvantul ei vs cuvantul lui, practica instantelor este atat de 100% in favoarea femeilor care reclama acest lucru si atat de 100% impotriva barbatilor incat acestia n-au NICI O SANSA. Acum vin eu si te intreb: oare ar trebui ca legea engleza sa zica ca daca este doar 1 nasture rupt la bluza atunci nu este hartuire, adica hartuirea incepe de la 2 nasturi lipsa incolo ? Ca treaba cu pragul la abuz in serviciu este cumva similara. Sau judecatorii englezi sunt idioti cand dau dreptate aproape exclusiv femeilor care reclama acest lucru ? Legea este arbitrara si-n Romania, si-n Uk si-n State. Diferenta o face judecatorul. In relatia de servici lucrurile nu sunt atat de clare ca sa ne putem permite definirea de praguri de abuz, in masura in care definirea abuzului insusi are un spectru foarte larg de posibilitati. La noi practica de instanta nu este izvor de drept asa cum este in |Common Law si atunci nu-s doi judecatori care interpreteaza la fel aceeasi speta PENTRU CA NU SUNT OBLIGATI DE LEGE SA FACA ASTA. Ce vreau sa spun este ca judecatorii la noi nu au nici un interes sa-si creeze o practica comuna pe categorii mari de spete - vezi creditele si implicatiile lor macroeconomice- si ei sunt stapani pe mosie si nu dau socoteala nimanui pentru felul in care judeca. NI-MA-NUI ! Singura ratiune pentru care ar merita definirea unui prag valoric pentru abuz este ca sa-i obligi pe judecatori sa aiba un numitor comun in decizii, nicidecum ca valenta a ''stapanirii si punerii capastrului '' actului de abuz, care de fapt ar trebui sa fie menirea unei legi: sa descurajeze escaladarea unei nemernicii prin gradarea sanctiunilor in functie de pana unde s-a mers cu nemernicia in speta respectiva. Judecatorii sunt marea problema in tara asta, nu existenta pragul valoric sau lipsa lui. Iar referitor la sefuletul de care mentionai ca vrea sa fie dus cu masina, asa incep complicitatile: azi il duce cu masina, maine ii ia copilul de la scoala si primeste ''prezent'' la munca, poimaine semneaza ca lopata era in magazie cand de fapt nu era, iar raspoimaine sunt deja complici la infractiune. Oamenii sun slabi si se tem sa-si piarda slujba si de aceea accepta niste gainarii: de teama. Exista experimentul Stanford care a aratat ca indiferent de educatia primita omul care PRIMESTE puterea TINDA sa si-o exercite pe deplin si sa-si depaseasca atributiile PENTRU CA POATE; pe de alta parter exista sindromul Stockholm, adica rapitul tinde sa-i ia apararea rapitorului (dupa o perioada), ceea ce este absolut debusolant. Oamenii sunt tare firavi. A trage concluzii transante despre oamenii care sunt obligati sa incalce reguli , de catre cel mai puternic ierarhic decat ei, mi se pare adesea pripit si lipsit de intelepciune sociala. Omul este slab prin simpla sa existenta; cine vrea sa demonstreze acest lucru isi pierde timpul de pomana. In schimb , un timp bine cheltuit este acela in care ne punem cu totii mintea la contributie ca sa nu mai lasam oamenii care fac legi sa le faca acest lucru orisicum. Putem incepe prin a nu mai fi partizani in sustinerea unora sau altora la putere. Eu fac asta de mai demult; sunt votant de dreapta, dar sunt mai critic cu prostii si ticalosii mei de dreapta decat cu hotii si ticalosii de stanga. Daca votantii de stanga ar face acelasi lucru cu proprii lor alesi, cred ca lucrurile ar evolua mai bine. Dar daca vom continua sa ne blamam incrucisat, nu ajungem nici unde. Just my 2 cents.

        Dle Mihai D, sunt de acord cu aproape tot comentariul pe care îl faceți. Mai puțin cu începutul sau analogia dintre abuzul sexual și cel de serviciu.

         

        Dacă ne vom uita la formularea legii (cred că chiar în forma finală a OUG 13), sau la o formulare corectă, pragul valoric nu se referă la situația când în urma abuzului în serviciu sunt afectate drepturi fundamentale ale omului, demnitate, etc.... 

         

        Ca să exemplific, un șef golan care pune mâna pe fundul secretarei, afectează demnitatea umană a angajatei. Nu este vorba despre valoarea fundului, dacă este al cântăreței Jennifer Lopez, despre care s-ar fi spus că și-a asigurat fundul pentru milioane, este peste prag, iar dacă este al unei dudui obișnuite, este sub prag. S-a afectat un drept fundamental al omului. 

        Pragul s-ar pune în situația când șeful îi cere angajatului să îl ducă cu mașina iar apoi îi recompensează efortul și benzina printr-o primă dată din banii companiei/instituției. În acest caz, instituția va considera că prima nu reflectă un merit obținut în timpul serviciului, va încerca recuperarea prejudiciului de la șef, îl va da afară. Dacă valoarea depășește pragul, se va solda și cu închisoare. 

        In locul unei contre argumentate ai preferat sa folosesti o obraznicie, ca sa scapi.

        Poate crezi ca Dragnea-i o lumina in intunericul relatiilor internationale si te-a convins ca doar faptul de importanta deosebita ca tot timpul ii este ocupat sa citeasca evaluarile lui Vilcov, sursa iluminarii se pare, il face sa nu poata sa se imbatiseze cel putin trimestrial cu omologii lui din marile capitale ale lumii, ca sa-i lumineze si pe ei. 

        Norocul cu falnicul Iohannis, care atrage toate privirile si admiratia lumii, ca dupa Dragnea am fi “globul cel de tina”.

        si-a aparat si-si apara guvernul cum nu se poate mai bine.

        Face tot ce-i posibil ca guvernul lui sa nu fie "evaluat" ca si "acarul Paun". 

        Pribeagule, dacă mesajul 4.25 are în spate vreo gândire rațională, atunci situația ar putea fi în felul următor:

        - starea este bună, guvernul a făcut bine, este atacat pe nedrept: nu pare a fi ceea ce spui, starea nu este bună 

        - starea nu este bună, guvernul a făcut ce putea, alții sunt de vină, Grindeanu este doar acarul Păun 

        Cum asta pare că este ceea ce susții, deși Grindeanu te contrazice cu parametri economici pe care nu îi consider relevanți discuției, eu vreau să mă refer la lipsa logicii din spatele poziției tale aberante. 

         

        Dacă starea nu este bună, dar guvernul a făcut bine iar Grindeanu este competent, atunci nu există decât două explicații: 

        - planul este greșit iar Grindeanu, premiant Nobel în guvernanță, nu poate face bici din nimic 

        - planul este corect, Grindeanu competent să îl aplice, dar altcineva nu-l lasă 

         

        Ei bine, Grindeanu a primit votul Parlamentului pe acest program de guvernare. Un prim ministru nu se aprobă în urma unui concurs de frumusețe ci a unui program. Grindeanu a crezut în program când a cerut mandatul Parlamentului. Sau nu a crezut, fiind ipocrit, mincinos. Oricum am da-o, Grindeanu iese prost de tot. Și ar trebui să plece cu tot cu program. Nu poate înțelege nimeni cu cap pe umeri de ce îl aperi pe Grindeanu. 

         

        Dacă planul este corect și Grindeanu competent, atunci înseamnă că Dragnea nu-l lasă să îl aplice. Ceea ce înseamnă că Grindeanu era o paiață la Guvern. Lucru fals. Tocmai ce se acuză dintr-o parte este că Grindeanu nu mai răspunde la interpelările celor din partid. Firea urlă că nu primește răspuns referitor la Metrorex sau lacurile din jurul Bucureștiului. Reacția lui de la ședința CEX demonstrează că Grindeanu nu vrea să audă de conducere (a spus-o cu gurița lui în prima ieșire publică). 

         

         

        Prin diferite reduceri la absurd, toate variantele de lucru care au logică plasează o mare parte din vină pe Grindeanu. Aberația aceea cum că "sunt premierul României, nu al PSD" nu are sens. Ești "premierul PSD al României". Doar un securist ar spune prima versiune. 

        Pozițiile exprimate de tine nu au logică. Mai multă grijă data viitoare. 

        Eroare de logică. A nu fi o lumină în relații internaționale nu înseamnă automat că vrei "izolarea internațională". Ai nevoie de dovezi suplimentare.

        Daca noi doi stam 2 ore la bere vom gasi vreo 100.000 situatii care ar cere lamuriri separate in lege. Ori legiuitorul are tot interesul sa degreveze circuitul civil de teme care sunt particulare si sa introduca formulari generale care sa se rasfranga asupra cator mai multe situatii din viata cotidiana. Am sa-ti dau un exemplu literalmente stupid prin care, in mod exagerat, reiese dimensiunea lucrurilor: intr-un stat din SUA o femeie a bagat in cuptorul cu microunde ceva mancare si s-a intors cu spatele pentru niste secunde ca sa ia ceva, moment in care pisica ei a intrat in cuptor iar femeia fara sa-si dea seama a inchis usa si a pornit cuptorul. Matza s-a prajit, femeia a dat in judecata compania producatoare de cuptoare ca nu a scris pe cuptor un avertisment gen'' atentie, nu lasati pisicile in cuptor'' si a castigat 2 milioane de $ ! Mai mult, instanta a obligat toti producatorii ca de atunci incolo sa scrie explicit pe cuptor un avertisment gen'' nu lasati pisici in cuptor decat pe raspunderea voastra''. Aceasta intamplare este absolut adevarata - a fost speta la admiterea in Baroul NY pentru avocati. Cam asta este gradul de stupizenie la care se poate ajunge printr-un exces de reglementare. Desigur, pisicile n-ai voie sa le tii pe langa microvawe, dar niste ratoni de ex. ar fi ok. Sau orice alt animal. Tocmai de aceea judecatorii sunt atat de importanti. Pe de alta parte, pot sa inteleg ca DNA a avut nevoie de un instrument legal pentru care formularea sa fie dubitativa ca sa salte nemernici. Sa nu uitam ca nemernicii intai comit nemernicia, pe cai ascunse, dupa care noi cetatenii le cerem organelor sa-i prinda pe nemernici cu instrumente legale care sa le respecte nemernicilor prezumtia de nevinovatie. Elliot Ness nu a putut sa-l infunde pe Al Capone pentru niste MII DE CRIME si a putut sa-l infunde doar pentru evaziune fiscala. Lupta este asimetrica iar nemernicii au avantajul timpului in care-si pot planui nu doar furtul ci si exitul intr-un fel uneori legal, pentru ca legile au deseori goluri. Nu sunt pentru scurtaturi ale legii, dar ce s-a furat si abuzat in vreo 20+ ani pana cand DNA-ul si-a luat rolul in serios, nu prea se poate recupera cu legi ''perfecte''. Iar DNA-ul chiar este o ''scula'' in perioada asta, pentru ca este spre exemplu singurul motiv pentru care Dragnea inca nu a scapat de proces. Poti sa-ti imaginezi furia lui Dragnea ? A avut cel 4 parghii fundamentale la indemana pentru 6 luni (parlamentul, primul-ministru pana acum cateva zile, ministrul justitiei si CCR-ul) si el inca nu a scapat de puscarie. Iti dai seama ? Iar subordonati de-ai lui din teritoriu, marii baroni....aia sunt borfasii adevarati, nu Dragnea.....aia au furat sute de milioane si unii dintre ei inca nu au dosar, iar Dragnea pentru niste ''firimituri'' are dosar penal........

        Ai ajuns la niste premise cit de cit conforme: "- starea nu este bună, guvernul a făcut ce putea, alții sunt de vină, Grindeanu este doar acarul Păun". De aici incolo esti varza.

        Nimeni nu a stiut ce ascunde in burdihan acest monstru numit Plan de guvernare: OUG 13, Impozitarea gospodariei, aberanta forma a legii salarizarii unitare, nu numai Grindeanu, dar nici macar Dragnea. Masurile au venit, au crescut si sau deformat devenind monstruozitati pe banda rulanta. Orice monstruozitate era inclusa in sintagma "program de guvernare" si trebuia aceptata, adoptata. Grindeanu a inghitit cit a putut, dar la urma urmelor a spus stop joc. Prin aceasta s-a aparat pe el si guvernul lui. Ce sa astepte, sa se alega praful de toate? Neasteptata a fost reactia brutala a lui Dragnea, care desi pina zilele trecute arata ca totul este aproape cum nu se poate mai bine - mai trebuie niste corecturi pe ici pe colo! - si Grindeanu este cel mai destoinic premier, in loc sa schimbe pe ici pe colo l-a vrut decapitat si pe premier, angajindu-l Gide pe Vilocov.

        Cine putea suporta asa ceva? 

        Nu vrei "izolarea internațională" , dar o faci.

        Probabil ca tu il vezi in vis pe Dragnea plimbindu-se brat la brat si batindu-se pe umeri si pe burta cu marii lideri ai lumii.  

      INCOMPETENȚA Ș-A SPUS CUVÂNTUL.PUNCTTTT...!!!

      1. Incompetența ta și-a spus cuvântul. Soluția e să te întorci la gramatica de-a VI-a.

      Motiunea "CIOLANUL LUI DRAGNEA NU POATE FI CONFISCAT"

      Înregistrare de senzație la România TV.

       

      Kovesi îi spune lui Uncheșelu: "decapează" dosarul ăla pentru a ajunge la premierul care a semnat actele pentru casele alea. 

       

      Este vorba despre casele acordate în Timișoara pe ochi albaștri, ai securiștilor. DNA era pe urma lui Grindeanu care contrasemna actele pe care primarul Timișoarei (Robu) atribuia casele celor fără alte merite decât că erau parte din sistemul securistic. 

      1. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, spune că premierul nu a avut nicio legătură cu patrimoniul din primăria Timișoara când era viceprimar. Mai spune că premierul nu a fost vizitat de procurori și acuză de manipulare încercarea de alăturare a premierului de cazul de la Timișoara.

        Porcii de la CCR au facut zob legile pentru ai apara pe porcii neamului, urmind directivele din vestitul Program de guvernare, sau direct directivele lui Dragnea.

        Ca uramare, ce sa faca Luluta cind isi vede armata total derutata, cu armele pur si simplu sfarmate. Isi incurajeaza si ea habaucii luptatorii cum poate. Incurajeaza pe ici pe colo si isi pune miinile in cap gindindu-se ce i-a putut face fostul ei subordonat, Morar. 

        Corect: a-i

        Ești iertat pentru apelativul "porcii de la CCR". Pentru că ești analfabet juridic, orice necunoscător care nu înțelege nimic din forma și mecanismul legilor se poate rezuma la ceea ce ai spus tu.

        CCR a început să dea decizii verticale și curajoase. 

        A tradus cineva în România așa ceva?

         

        "Romania's corruption fight is a smokescreen to weaken its democracy" 

        The Guardian, David Clark 

         

        The recent rise of the populist right in Hungary and Poland has raised the alarm about the future of democracy in Europe, as constitutional safeguards, media pluralism and civil society come under sustained attack. 

         

        But there is another threat hiding in plain sight: the abuse of anti-corruption laws in Romania, a country often lauded as an example of successful reform in central and eastern Europe. 

         

        The country has been praised by EU leaders for its crackdown on graft, and its national anti-corruption body has been held up as a model for others to follow. But scratch beneath the surface and all is not as it appears. 

         

        In compiling a recent report for the Henry Jackson Society think-tank we found a body ofevidence to suggest that the Anti-Corruption Directorate (DNA) is abusing its power and reverting to communist-era methods to serve its own interests and pursue political vendettas. 

         

        Significantly, the critics include a number of former supporters, including Traian Băsescu, Romania’s president from 2004 to 2014, who initiated the country’s first major anti-corruption drive but has now accused the agency of violating human rights and acting outside the constitution. 

         

        Conviction rates in Romanian corruption cases are astonishingly high at 92%, and a close look at the methods used by the DNA reveals why. Almost all of the most high-profile cases involve one kind of procedural violation or another. 

         

        There are examples of guilty verdicts secured with the uncorroborated evidence of witnesses who testify in exchange for immunity. Suspects are sometimes told that if they do not cooperate then family members could also face prosecution. 

         

        Pre-trial detention is used as another form of leverage (despite the non-violent nature of the crimes in question) and edited transcripts of telephone intercepts are routinely leaked to the media to discredit defendants in advance of their trials. 

         

        We have also seen cases where judges who have ruled against the DNA subsequently found themselves under investigation, and cases where people in the highest echelons of government have accused their critics of corruption on national television. 

         

        In May 2014, the then socialist prime minister, Victor Ponta, suggested that Dan Adamescu, the owner of a critical newspaper, România Liberă, would shortly be arrested for corruption. Adamescu was detained a few days later and subsequently convicted of bribery after a legal process riddled with violations. 

         

        The case is in danger of turning the British courts into an extension of the dysfunctional legal system, after the Romanian authorities issued a European arrest warrant last year to secure the extradition of Adamescu’s son Alexander. The only evidence against the younger Adamescu appears to be that he has continued to campaign for his father. 

         

        Some of the most troubling allegations in Romania, however, concern the close relationship between the DNA and the Romanian intelligence service (SRI), the successor to the feared communist-era Securitate secret police. 

         

        The DNA relies on the SRI to intercept about 20,000 telephone calls each year and has acknowledged that the intelligence agency also plays a role in initiating investigations. 

         

        In 2015, one SRI general sparked outrage by describing the courts as a “tactical field” of operations and alluding to his agency’s role in influencing the outcome of cases. Judges and lawyers responded by demanding an inquiry into longstanding suspicions that the SRI has continued the old Securitate practice of placing undercover agents in the judiciary, but the government refused. 

         

        The case of Alina Bica, head of the agency responsible for countering organised crime and terrorism, illustrates the power of the DNA-SRI nexus. 

         

        Bica was arrested by the DNA on corruption charges in 2014 and her experience followed a familiar pattern. She spent months in pre-trial detention, her husband was arrested and efforts were made to destroy her reputation with media leaks. 

         

        Bica claimed she was detained after refusing to arrest individuals whose names were suggested by the SRI. When she cited lack of evidence, she was told: “You will not end well.” 

         

        None of these details are reflected in the European commission’s monitoring reports on Romania, which paint the country’s fight against corruption in an optimistic light. 

         

        But by turning a blind eye, the European Union risks encouraging other countries in the region to follow Romania’s example, using the “fight against corruption” as a smokescreen to weaken democratic standards. 

         

        It is an environment that provides the perfect breeding ground for the type of creeping authoritarianism we are seeing in Hungary and Poland. 

        David Clark was a special adviser at the Foreign Office from 1997 to 2001 and now works as a freelance foreign policy commentator and consultant 

        Este un articol facut la lobby-ul lui Alexandru Adamescu. ''The only evidence against the younger Adamescu appears to be that he has continued to campaign for his father.'' Asa zice dl Clark. How the heck do know that, Mr. Clark ?

        iar te ascunzi dupa o mizerie.

        Realitatea este ca resursele tarii si bugetul de stat au fost si sunt jefuite ca-n codru, fapt recunoscut de mai mari tarii si fapt care ne-a facut saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari ale Europei. Si dat fiind acesta situatie ce se intimpala? Porcii de la CCR, in loc sa contribuie la asprirea legislatiei in domeniu, dau peste cap toata legislatia si prin aceasta aripi jafului. N-ai auzit jelania lui Kovesi: procurorii, dupa ce ca multi din ei erau cum erau, acum sunt complet derutati si nu mai fac nimic. 

        De asta aveam nevoie, asta asta era prioritatea tarii in domeniul legislativ?

        nu erai prost destul daca nu esti si fudul

      Daniel Constantin: "Am certitudinea că moţiunea nu va trece" 

      Ai mai crezut odata insa te-au zburat. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb