Politica externă merită mult mai mult, fiind cel puţin la fel de importantă precum politica internă, pe care de fapt se bazează, a spus, ieri, şeful diplomaţiei noastre, Mihai Răzvan Ungureanu. "Sperăm că în 2006 vom demonstra acest lucru", a subliniat domnia sa, considerînd că în 2005 a avut loc o schimbare de discurs politic, însoţită de o schimbare de atitudine şi imagine politică. "Trebuie să ne pregătim pentru o altă Românie, o Românie puternică, capabilă să-şi asume responsabilităţi, fără să facă paşi înapoi", a afirmat ministrul de externe.
Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat că eforturile diplomaţiei noastre au făcut să devenim unul din cei mai puternici aliaţi din NATO. Astfel, peste 2.000 de militari sînt, acum, în teatrele de război exterioare României. "Vizibilitatea noastră a crescut enorm", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, menţionînd: "România este prima şi singura ţară din centrul şi estul Europei a cărei relaţie cu SUA a căpătat concreteţe strategică reală. Pînă în acest an n-am fost pregătiţi pentru etapa post-2004. Am intrat în NATO, apoi atitudinea a fost una de relaxare totală. Am încercat, însă, să arătam că nu sîntem piesa unui cor, putem pretinde că sîntem solişti".
Totodată, Mihai Răzvan Ungureanu a evidenţiat rolul dinamic jucat de România în relansarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, Ucraina, ţările arabe şi cu Orientul, redimensionarea parteneriatului cu Republica Moldova, afirmarea subiectelor privind Marea Neagră, Transnistria, Kosovo şi Balcanii de Vest ca teme predilecte de interes ale diplomaţiei de la Bucureşti.
Pe de altă parte, ministrul de externe a spus că, în prezent, "ne pregătim pentru România de după 2007", mai ales că după aderarea la Uniunea Europeană ţara noastră va căuta pieţe, dat fiind că integrarea nu i le va aduce în mod automat.