Mihai Tănăsescu critică politica economică a Executivului

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 24 ianuarie 2005

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mihai Tănăsescu, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul acestei formaţiuni politice, că actualul Exe-cutiv are "o politică economică inconsistentă şi lipsită de viziune pe termen mediu şi lung". Mihai Tănăsescu consideră că "această lipsă de viziune va conduce, în perioada următoare, la un puseu inflaţionist, care va mînca acest cîştig temporar pe care îl au oamenii prin cota unică de impozitare, va crea nişte dezechilibre externe extraordinar de mari, ce vor determina o deteriorare a relaţiei României cu băncile de investiţii şi cu mediul de afaceri".

Potrivit lui Mihai Tănăsescu, politica fiscală unilaterală, constînd în scăderea impozitelor pe veniturile cetăţenilor, fără o diminuare a contribuţiilor sociale plătite de firme, nu va scoate la suprafaţă munca la negru.

Vicepreşedintele PSD a declarat că grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor vor vota împotriva majorării salariilor demnitarilor, însă nu se vor opune creşterii celor ale bugetarilor. Totodată, vicepreşedintele PSD a declarat că "grupul Tăriceanu-Videanu, pe de o parte, şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu, pe de altă parte, transmit două tipuri diferite de mesaj mediului de afaceri". El a dat drept exemplu faptul că în luna ianuarie Tariceanu şi Videanu au pledat pentru a nu creşte taxa pe valoarea adăugată, iar Ionuţ Popescu a anunţat o creştere a TVA pentru a umple golul creat la cota unică de impozitare.

De asemenea, Mihai Tănă-sescu şi-a exprimat încrederea în echipa care va reforma PSD, în principiul că trebuie să existe o competiţie în partid, bazată pe o platformă de idei, precum şi în unitatea acestei formaţiuni. Vicepreşedintele PSD a apreciat că formaţiunea politică pe care o reprezintă trebuie să recupereze, în perioada următoare, electoratul pe care nu l-a avut sau l-a pierdut în toamna anului 2004. El a menţionat că Mircea Geoană, Ioan Rus, Cristian Diaconescu şi Dan Mircea Popescu sunt colegi de partid care "pot aduce un plus de valoare în PSD".

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al partidului, Titus Corlăţean, a precizat că grupurile parlamentare ale PSD vor acţiona pentru a modifica Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2004 privind autoturismele mai vechi de 12 ani, care urmează să fie preluate de stat cu plata unei compensaţii de 30.000.000 de lei, pentru fiecare proprietar.

Titus Corlăţean consideră că ordonanţa este discriminatorie pentru marea masă a potenţialilor beneficiari, întrucît aceştia nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de ordonanţă, avînd Dacii model vechi, fără catalizator şi fără componente electronice la bord.

Referindu-se la înfiinţarea Cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor, purtătorul de cuvînt al PSD a arătat că este regretabil că parlamentarii din Partidul Naţional Liberal nu recunosc că această instituţie a existat şi în legislatura anterioară. El a prezentat o organigramă similară celei actuale, cu 14 posturi, dintre care şapte de consilieri ai preşedintelui Camerei.

Referitor la declaraţiile domnului Mihai Tănăsescu privind reforma fiscală şi politica economică a Executivului, Purtătorul de Cuvînt al Guvernului a precizat: "Reforma fiscală şi politica economică a Guvernului condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt apreciate în mediul de afaceri atît în România cît şi în străinătate. Cea mai bună dovadă în acest sens este evoluţia Bursei de valori din Bucureşti care a înregistrat de la începutul acestui an cea mai puternică creştere din ultima vreme. În orice economie de piaţă, bursa este primul loc care dă reacţia fidelă şi corectă a mediului de afaceri din ţară şi din străinătate la politicile Guvernului. Domnul Mihai Tănăsescu, ca fost ministru de Finanţe, ar fi trebuit să ştie acest lucru. În afară de aceasta, Guvernul a primit deja semnale de la investitori din străinătate, care au decis să vină în Romînia după introducerea cotei unice. Guvernul are o politică fermă în domeniul economic. Ţinta noastră este accelerarea dezvoltării economice prin capitalizarea companiilor deja existente pe piaţă şi atragerea de noi investiţii străine. Acest lucru este strict necesar pentru ca, în 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, Romînia să poată face faţă presiunilor pieţei europene. Deocamdată, singurii care transmit mesaje negative legate de reforma fiscală sunt reprezentanţii PSD".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb