Mihai Tănăsescu: Previziunile economice pentru 2006 - în aer

Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2005

Vicepreşedintele PSD Mihai Tănăsescu susţine că este foarte probabil ca la sfîrşitul acestui an inflaţia să depăşească 9%, ceea ce, în opinia sa, va arunca în aer previziunile pentru anul 2006. "Creşterea consumului pe fondul unei scăderi semnificative a productivităţii muncii, caracterul haotic al politicii fiscale promovate de Guvern, precum şi majorările semnificative ale preţurilor la utilităţi vor determina în mod inevitabil depăşirea pragului de inflaţie de 8,3%", a declarat, ieri, fostul ministru al finanţelor, într-o conferinţă de presă. Mihai Tănăsescu a subliniat că scăderea cotei de impozitare de la 25% la 16% nu s-a concretizat în creşterea investiţiilor străine directe şi creşterea producţiei industriale, ci, dimpotrivă, a dus la creşterea deficitului comercial.

Liderul PSD a avertizat că taxa de 16% pe dobînzi, care se va aplica din 2006, riscă să descurajeze economisirea în condiţiile în care cîştigul deponenţilor nu acoperă nici măcar inflaţia. Potrivit lui Mihai Tănăsescu la bugetul asigurărilor de sănătate există un excedent de 1% din PIB. "Ministrul Nicolăescu nu ştie, nu poate, nu vrea să facă ceva cu excedentul de aproape 1% din PIB", a afirmat vicepreşedintele PSD.

Mihai Tănăsescu a atras atenţia, totodată, că ritmul de creştere a productivităţii muncii a scăzut de aproape trei ori faţă de anul trecut. În opinia sa, acest lucru poate duce, în 2006, la derapaje economice majore atît în privinţa dezinflaţiei, cît şi a competitivităţii produselor româneşti. Ritmul de creştere economică a încetinit în primele nouă luni ale acestui an la 3,6%, iar modificările aduse Codului fiscal au bulversat mediul de afaceri românesc şi au "speriat" investitorii, a conchis fostul ministru de finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb