MIHAI TUDOSE:  "Legea pensiilor este în lucru; e cea mai grea lege pe care o poate avea România"

Andrei Stan
Macroeconomie / 24 noiembrie 2017

"Legea pensiilor este în lucru; e cea mai grea lege pe care o poate avea România"

Legea pensiilor este în lucru şi "poate" va fi gata anul viitor, a anunţat aseară premierul Mihai Tudose, precizând că aceasta este "cea mai grea lege" pe care o poate avea ţara noastră în prezent.

Într-e emisiune televizată, Tudose a declarat, potrivit Agerpres: "Punctul de pensie creşte de la anul (...) - o creştere cu 10%. Legea pensiilor este în lucru, poate va fi gata la anul, să vedem apoi cât durează implementarea şi în ce (...) ordine va fi implementată. (...) Va fi foarte greu de procesat milioane de dosare, de recalculat. (...) La nivelul Ministerului Muncii se fac simulări, se fac diverse proceduri, se stabileşte impactul bugetar, cât de repede putem s-o facem, în ce tranşe putem s-o facem şi în ce timp se poate face, ca atunci când o punem pe dezbatere publică să avem răspunsurile la toate întrebările, fiindcă este o lege foarte grea, foarte grea, cred că e cea mai grea lege pe care o poate avea România astăzi".

Potrivit şefului Executivului, sunt "inechităţi de rezolvat" în acest domeniu.

Mihai Tudose a mai afirmat: "Până la urmă, pensia nu e o pomană pe care o primeşte cineva de la stat. E dreptul lui, e recompensa lui. Şi acolo au fost derapaje foarte mari. (...) Doi oameni au muncit la fel, acelaşi interval de timp, în aceleaşi condiţii, pe aceeaşi calificare, au ieşit la pensie la interval de doi ani şi au decalaje de pensie incredibile. Nu se poate aşa ceva. Oamenii trebuie să simtă că sunt trataţi aşa cum merită după o viaţă de muncă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intr-adevar, premierul are dreptate. Legea va fi dificil de aplicat. Pentru rezolvarea inechitatilor, impactul bugetar va fi foarte mare. E o imensa minciuna ca, dupa legea actuala, pensiile sunt calculate respectand contributivitatea. S-au practicat 3 tipuri de discriminari: barbati vs. femei (la contributivitati egale barbatii au pensii mai mici ), barbati vs. barbati si femei vs. femei (la aceeasi contributivitate pensii diferite la ei sau la ele ). Si totul datorita folosirii unor numitori diferiti ( 30 si, acum, 35 la barbati respectiv 25 si, in prezent, 30 la femei) la calculul punctajului mediu final la care se calculeaza pensia. Se respecta contributivitatea daca numitorul era acelasi pentru toti, adica o constanta. Sa luam un exemplu la primul caz: un EL si-o EA. Presupunem ca ambii au lucrat 35 de ani, la acelasi loc de munca avand venituri egale cu salariul mediu brut pe economie, in fiecare an de activitate. Inseamna un punct anual pentru fiecare adica numaratorul va fi 35*1 =35. Pentru EL punctajul mediu final este 35/35=1 punct adica in prezent o pensie de 1000 lei. Pentru EA rezulta 35/30=1,166 puncte adica in prezent o pensie de 1166 lei. Concluzie:ambele legi, cea din 2000 si cea din 2010, nu respecta principiul contributivitatii atat de des clamat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb