MIHAI WEBER (PSD):   "Solicit ministrului Energiei regândirea planului de renunţare la cărbune"

G.D.
Politică / 3 iunie 2022

 "Solicit ministrului Energiei regândirea planului de renunţare la cărbune"

Deputatul PSD Mihai Weber îi cere, vineri, ministrului Energiei, regândirea planului de renunţare la cărbune, el afirmând că propunerea ministrului PNL de închidere definitivă a activităţii de extragere a cărbunelui, nu are sens în condiţiile în care alte state membre UE redeschid astfel de capacităţi. Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică, recent, un proiect de ordonanţă care prevede că România va înceta producerea energiei electrice pe bază de lignit şi huilă până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice pe bază de cărbune, transmite News.ro.

"Solicit ministrului Energiei regândirea planului de renunţare la cărbune. Dacă alte state pot, se va putea şi în România! Propunerea ministrului Energiei, de închidere definitivă a activităţii de extragere a cărbunelui, nu are sens în condiţiile în care alte state membre UE redeschid astfel de capacităţi", spune deputatul PSD.

Mihai Weber mai arată că nu este de acord cu termenii şi termenele prevăzute în OUG privind decarbonizarea sectorului energetic.

"Alături de colegii din Parlament, voi interveni cu amendamente pe acest act normativ şi solicităm ferm: prelungirea termenelor de producere a energiei pe bază de cărbune, conservarea şi nu închiderea definitivă şi ireversibilă a grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, aşa cum prevede documentul în forma actuală", mai spune deputatul PSD.

Reacţia lui Weber vine după ce România a stabilit ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă, de 4.920 MW, prevedere care apare într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, publicat în dezbatere de Ministerul Energiei.

"Având în vedere eliminarea treptată a producţiei centralelor electrice pe cărbune, în scopul asigurării continuităţii şi siguranţei alimentării cu energie electrică, precum şi a funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Energetic Naţional, punerea în funcţiune a noilor capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi gaze naturale pregătite pentru blendingul cu hidrogen este de maximă importanţă. Suplimentar, pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic, se are în vedere punerea în operare până în anul 2030 şi a unor noi capacităţi de producere hidroelectrice şi capacităţi energetice nucleare. Prin proiectul de act normativ se stabileşte ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă, de 4.920 MW", arată proiectul.

Persoanele care îşi pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare au prioritate la cursurile de reconversie profesională şi recalificare prevăzute în Planul Naţional de Formare Profesională, precum şi a nevoilor de formare profesională identificate la nivelul Planurilor Teritoriale pentru o Tranziţie Justă. Având în vedere că operatorii economici cei mai afectaţi de procesul de decarbonizare se află în judeţele Gorj, Hunedoara şi Dolj, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, în planurile de creştere a capacităţii serviciilor publice de formare profesională şi recalificare.

De asemenea, acestea pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru achiziţia de sisteme fotovoltaice cu o putere instalată de 3-5 kW.

Până la data de 31 decembrie 2021 au fost scoşi din funcţiune, definitiv şi ireversibil, 1.695 MW, respectiv grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW, grupul energetic Işalniţa 8 cu o putere instalată de 315 MW, ambele aparţinând Complexului Energetic Oltenia, precum şi cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale CTE Mintia - Deva, urmare aprobării date de Adunarea Creditorilor debitorului Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Foarte bine ati facut Virgil Popescu un ministru incompetent si antiroman... Acest tradator trebuie schimbat din functie.. Daca Ciuca nu o face PNL nu mai intra in parlament la urmatoarele alegeri....

    Cel putin vreo 5 ani. Dupa aceea se mai poate reevalua.

    Exact!Daca alte state pot,se va putea si in Romania!De ce trebuie sa sacrificati numai tara noastra,cand renunta toti,renuntam si noi!De ce trebuie sacrificata doar tara noastra,tradatorilor?

    unde nu i cap (dar/sau coruptia mare) vai de picioare

    astia intai inchid si pe urma cauta solutii. 

    se pare ca a produce pune ceva mai bun/eficient in functiune si pe urma daca totul e ok sa se inchida excesul nu se ia in considerare de slugi.

    nu ne ajunge curentu pt consumul actual, cum o sa ajunga cand masinile electrice vor fi majoritare?! 

    Romania o sa treaca iar pe carbune dupa ce hotii europeni o sa puna mana pe termocentrala Mintia.

    1. Evident că da

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb