MIHAIL VASILESCU, PARTENER PRIME KAPITAL: "Planul nostru de dezvoltare pe piaţa imobiliară este de 700 milioane euro"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 iunie 2019

Mihail Vasilescu

Mihail Vasilescu


Gestionarea riscurilor în criză - printre preocupările Prime Kapital

Iaşi, Piteşti sau Târgovişte sunt câteva dintre oraşele de la noi în care fondul Prime Kapital investeşte, dezvoltând proiecte pe piaţa imobiliară.

Prime Kapital este un dezvoltator, investitor şi operator imobiliar important, activ în Europa Centrală şi de Est. Cu o prezenţă amplă pe piaţa din ţara noastră, acesta este integrat pe verticală. Echipa numără peste 200 de specialişti în domeniul imobiliar, ce îmbină competenţe multi-disciplinare şi acoperă întregul lanţ valoric, specific dezvoltărilor imobiliare, de la achiziţia, designul şi construcţia proiectelor, până la închirierea, vânzarea şi administrarea proprietăţilor.

Echipa din spatele Prime Kapital inves-teşte de mai mult de zece ani pe piaţa noastră, având proiecte imobiliare finalizate sau în curs de derulare în mai multe localităţi din ţară.

Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital, ne-a povestit, într-un interviu, despre cele mai importante dintre investiţiile Prime Kapital în România.

Reporter: În ultima perioadă, cei mai mulţi specialişti din piaţă vorbesc despre iminenţa unei crize în domeniul construcţiilor. Cum vedeţi dumneavoastră situaţia?

Mihail Vasilescu: Discuţia aceasta despre criză este una veche. Este natural, pentru că suntem după mulţi ani de creştere economică şi sunt semne de încetinire a economiei globale. Tocmai aceasta este provocarea şi ceea ce va separa dezvoltatorii care au un plan şi îl execută foarte bine de cei care nu au o strategie. În aceste condiţii, chalenge-ul nostru este să înţelegem care sunt oportunităţile, să realizăm un plan adecvat pentru a adresa aceste oportunităţi, dar şi pentru a gestiona riscurile aferente, inclusiv în scenarii de contracţie economică şi să executăm acest plan foarte bine. Dacă aceste trei condiţii sunt îndeplinite, atunci lucrurile vor funcţiona. Iar până acum am demonstrat că am îndeplinit cele trei condiţii, în cei peste zece ani de activitate.

Echipa noastră a început investiţiile în imobiliare în 2007, chiar înainte de criză, după care am trecut prin criză şi am crescut în perioada post criză.

Am auzit spunându-se că suntem într-un moment similar celui din 2008. Comparaţiile acestea sunt la îndemâna oricui, sunt facile, dar ce trebuie făcut şi ceea ce orice investitor experimentat încearcă să facă este să nu se uite la comparaţii superficiale şi să meargă în substanţă, să înţeleagă contextul foarte bine şi apoi să ia decizii în consecinţă.

Reporter: Ce proiecte dezvoltaţi în ţara noastră?

Mihail Vasilescu: Avem în derulare zece proiecte în România. Suntem prezenţi în Iaşi, Piteşti, Târgovişte, Zalău, Sf. Gheorghe şi Bucureşti, cu proiecte în desfăşurare. Mai avem şi unele proiecte finalizate în Bucureşti, Arad, Baia Mare, Roman etc.

Reporter: Investiţi mai mult în zonele de retail şi birouri sau preponderent pe piaţa rezidenţială?

Mihail Vasilescu: Nu avem procente prestabilite - atât retail, atât rezidenţial... adresăm acele segmente unde credem că putem avea cea mai mare valoare adăugată, unde există oportunitate de piaţă şi suntem cel mai bine poziţionaţi să folosim acea oportunitate. Avem know-how şi capital, care sunt ingredinte rare, mai ales în combinaţia aceasta, şi prin urmare ne uităm la oportunităţile unde putem maximiza aceste resurse.

Am început cu dezvoltări de retail, am continuat cu prioiecte rezidenţiale şi mixt use care îmbină retail, office şi hotel, dar configuraţia se poate modifica de la caz la caz.

Reporter: Care este valoarea proiectelor în derulare?

Mihail Vasilescu: Planul nostru total de dezvoltare presupune investiţii de peste 700 de milioane de euro în Europa Centrala şi de Est, această sumă acoperind proiectele aflate în faza de autorizare şi/sau construcţie.

Silk District - un ansamblu imobiliar de 200 milioane euro, la Iaşi

Reporter: Recent, aţi lansat la Iaşi proiectul Silk District. Este cel mai mare proiect pe care îl derulaţi în ţara noastră...

Mihail Vasilescu: Da, Silk District este o mare investiţie a noastră în Iaşi, unde suntem deja prezenţi prin Mall Moldova, centrul comercial super-regional pe care îl extindem în prezent la o suprafaţă închiriabilă de peste 100.000 mp. Astfel, intrăm pe piaţa ieşeană cu un proiect imobiliar de anvergură întins pe 10 hectare, cu un cost de dezvoltare de peste 200 de milioane de euro. Silk District, primul complex mixed-use pe care Prime Kapital îl aduce în ţara noastră, vine să completeze oferta din sectorul office şi rezidenţial din Iaşi. Ansamblul imobiliar brown-field reprezintă cea mai mare investiţie de profil din zona Moldovei şi va revoluţiona piaţa din regiune.

Reporter: Ce va cuprinde acest proiect?

Mihail Vasilescu: Silk District va avea două componente principale: birouri de categoria A, cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 mp, şi 2.500 de apartamente. Complexul imobiliar va cuprinde spaţii de retail şi servicii, parcuri, zone de agrement şi de relaxare, o clinică medicală, o grădiniţă şi un hotel de 4 stele cu spaţii de organizare a conferinţelor, sală de fitness şi piscină.

Silk District va permite închirierea de spaţii office pentru circa 10.000-14.000 de persoane.

În interiorul Silk District vor putea fi organizate târguri de weekend, mini-festivaluri de cultură şi divertis-ment şi cinema în aer liber.

Ansamblul imobiliar va susţine conceptul de cartiere ecologice, transportul în comun, mersul pe bicicletă şi pe jos, precum şi utilizarea maşinilor electrice, punând la dispoziţie infras-tructura necesară, bine conectată la cea existentă.

Proiectul are la bază concepte şi tehnologii de dezvoltare verzi, acestea fiind integrate încă din faza incipientă. Astfel, circa jumătate din teren va fi acoperit cu spaţii verzi, zone pietonale şi de agrement, iar locurile de parcare vor fi dispuse în spaţii amenajate la subsol, pe o suprafaţă de circa 140.000 de metri pătraţi.

Silk District va schimba panorama zonei prin reconversia fostului sit industrial şi va crea o nouă comunitate urbană, diminuând presiunea existentă pe centrul oraşului.

Fiind o investiţie sustenabilă, clădirile din cadrul Silk District vor fi certificate BREEAM - Building Research Establishment Environmental Assessment Method.

Reporter: Când intenţionaţi să finalizaţi acest proiect?

Mihail Vasilescu: Întreg proiectul este planificat a fi gata la finalul anului 2024, urmând să fie dezvoltat în patru etape. Prima ar urma să înceapă anul viitor şi să fie finalizată în cel de-al trei-lea trimestru al lui 2021. În prezent, suntem în faza de obţinere a avizelor pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

Reporter: Ce ne puteţi spune despre Mall Moldova?

Mihail Vasilescu: Mall Moldova va fi dezvoltat pe amplasamentul Era Shopping Park, un centru comercial existent situat înspre Miroslava şi Valea Lupului, la intrarea în Iaşi dinspre vestul ţării.

Acum are circa 50.000 de mp şi va fi o reconfigurare totală, pentru că astăzi funcţionează ca un hypermarket şi o galerie, iar noi îl transformăm într-un mall. Am achiziţionat activele respective, după o restructurare care a avut loc - a fost un proces mai elaborat, dar acum spaţiile ne aparţin.

Reporter: Care este investiţia în acest complex?

Mihail Vasilescu: Aici investim peste 100 de milioane de euro. Va fi un cinematograf cu Imax, 4D, o zonă de petrecere a timpului foarte amplă, toate brandurile de modă etc.

Reconversie urbană în cartierul Tudor Vladimirescu din Piteşti

Reporter: Ce construiţi în Piteşti?

Mihail Vasilescu: În Piteşti avem un proiect de reconversie urbană în apropierea centrului oraşului, mai precis în cartierul Tudor Vladimirescu, dincolo de calea ferată. Avem acolo un site de 13 hectare unde acum se desfăşoară activităţi de industrie grea în apropierea blocurilor. Activităţile care se desfăşoară acum acolo vor fi relocate, astfel încât nu se vor pierde locuri de muncă şi în locul lor inserăm activităţi mult mai prietenoase cu mediul înconjurător şi mult mai potrivite cu ţesutul urban existent în imediata vecinătate. Pe amplasamentul respectiv vom construi un mall de circa 80.000 mp şi o componentă de infras-tructură publică ce lipseşte de foarte mulţi ani din oraş - anume o pasarelă auto şi pietonală ce va lega acel cartier, în care locuiesc mai bine de 16,000 de piteşteni (peste 10% din populaţia Piteştiului), de restul oraşului. Respectiva infrastructură necesită o investiţie de peste 6 milioane euro pe care o vom finanţa din surse proprii şi o vom dona municipalităţii la final. Investiţia în acest proiect este de 80 de milioane de euro, acum fiind în faza de PUZ. Urmează să primim autorizaţia până la finalul aces-tui an - începutul anului următor.

Reporter: Cum văd autorităţile locale proiectul acesta?

Mihail Vasilescu: Autorităţile şi comunitatea locală susţin proiectul. Am întâlnit însă rezistenşa din partea unui număr restrâns de persoane care, până la apariţia proiectului nostru, nu aveau nimic în comun cu Piteştiul, cu atât mai puţin cu cartierul Tudor Vladimirescu şi cu binele locuitorilor din zonă. Aces-te persoane se folosesc de tot felul de tertipuri pentru obţinerea de beneficii necuvenite. Am depus deja o plângere penală împotriva celor care ne-au şantajat ameninţând cu blocarea proiectului dacă nu le plătim sumele solicitate şi vom continua să ne apărăm viguros drepturile şi să lucrăm pentru finalizarea cu succes a proiectului.

Prime Kapital a investit aproape două milioane de euro în relocarea unei linii de înaltă tensiune la Târgovişte, pentru construirea unui mall

Reporter: În ce investiţi la Târgovişte?

Mihail Vasilescu: Tot într-un proiect de regenerare urbană ce vizează conversia unei foste unităţi militare într-un proiect mixt public-privat. Noi dezvoltăm componenţa privată ce constă într-un centru comercial regional, cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mp. Am câştigat la licitaţie drepturile de construire pe acel teren în imediata vecinătate a centrului oraşului uşor accesibil şi din regiune prin şoseaua de centură. Până acum, am investit aproape două milioane de euro în lucrări de infrastructură ce au vizat relocarea unei linii de înaltă tensiune, am obţinut autorizaţia de construire şi urmează să începem lucrările de construire până la finalul lunii mai.

Reporter: Ce proiecte desfăşuraţi în afara ţării?

Mihail Vasilescu: În afara Româ-niei am achiziţionat un centru comercial în Polonia, pe care îl extindem acum, şi două în Bulgaria ce urmează să treacă printr-un proces de remodelare şi extindere.

Reporter: Veţi continua să investiţi pe piaţa imobiliară?

Mihail Vasilescu: Urmărim în continuare dezvoltarea de astfel de proiecte. Noi avem o echipă foarte experimentată şi o bază de capital foarte solidă ce ne permit să intrăm în multe pieţe şi să realizăm proiecte la scară mare care să contribuie substanţial la dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor în care investim.

Reporter: Vă mulţumesc!

Articol preluat din revista Bursa Construcţiilor

MAGGIE KITSHOFF, PRIME KAPITAL:

"Proiectele imobiliare mixed-use în zone brownfield ar reduce haosul din oraşe"

Proiectele imobiliare de tip mixed-use ar putea ajuta la reducerea haosului din oraşe, iar zonele neutilizate, precum fostele fabrici, reprezintă locaţii potrivite pentru noi dezvoltări rezidenţiale, este de părere Maggie Kitshoff, Residential Projects Director Prime Kapital.

Domnia sa a afirmat, rexcent, că regenerarea urbană a zonelor de tip brownfield, din oraşele româneşti, este foarte importantă întrucât ajută la îmbunătăţirea standardului de viaţă al comunităţilor din jurul acestora.

Reprezentantul Prime Kapital a explicat: "Scenariile noastre de business iau în calcul şi eventualitatea unei recesiuni economice, dar noi ne uităm la România pe termen lung şi credem că putem creşte foarte mult pe segmentul rezidenţial aici. (...) Există platforme industriale vechi, cu clădiri care merită păstrate. Populaţia oraşelor este în contină creştere, iar cererea de locuinţe trebuie acoperită, astfel că, în loc să creăm mai mult haos şi mai mult trafic în oraş, mai bine dezvoltăm zonele neutilizate".

În plus, regenerarea urbană este benefică şi pentru oamenii care locuiesc în apropierea zonelor brownfield, întrucât clădirile nesigure ale fostelor fabrici, abandonate în prezent, ar fi transformate, iar odată cu acestea şi ariile sau cartierele respective, consideră doamna Kitshoff.

Spre deosebire de ţări precum Statele Unite al Americii, însă, unde guvernul subvenţionează o pare din costurile dezvoltărilor imobiliare în zonele brownfield, în Româ-nia, dezvoltatorii suportă întregul cost, a mai precizat domnia sa.

Maggie Kitshoff a amintit că lucrările de construcţie a ansamblului rezidenţial Avalon Estate, situat în nordul Capitalei, vor demara în luna septembrie a acestui an, şi au ca termen de finalizare anul 2024, adăugând că firma pe care o reprezintă vrea să obţină aprobările pentru întregul proiect, nu pentru fiecare fază în parte: "Strategia noastră este să dăm în folosinţă o mică parte din proiect pentru a vedea cum funcţionează şi cum reacţionează clienţii la funcţionalităţi. Ne dorim să avem în permanenţă o conversaţie cu clienţii pentru că am observat că acum sunt mai mulţi oameni, decât am fi anticipat în urmă cu trei ani, care caută apartamente de patru camere".

Prime Kapital pune accent pe dezvoltările imobiliare de tip mixed-use şi pe crearea de "mici orăşele în interiorul oraşelor", deoarece nu doar în România, ci şi în restul lumii se dezvoltă o cultură a sharingului, în care oamenii îşi doresc să trăiască împreună, iar cartierele trebuie gândite să funcţioneze precum o comunitate auto-suficientă şi auto-sustenabilă, a conchis domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb