Mii de afaceri depind de votul de duminică

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2008

Mii de afaceri depind de votul de duminică

O campanie de aproximativ 200 de milioane de euro îşi caută câştigătorii

Firmele obişnuite să se dezvolte pe banii statului cresc presiunea asupra banilor publici şi, implicit, asupra viitorului Guvern

Grupările Patriciu-Voiculescu (cei mai mari sponsori politici din ultimii opt ani) sunt cele mai expuse după alegeri, în ciuda consolidării lor financiare din ultimii patru ani

Contextul alegerilor

Lupta pentru accesul la resursele publice va fi mult mai crâncenă în următoarea perioadă, pe fondul crizei actuale, ceea ce creşte miza alegerilor de duminica viitoare pentru firmele care s-au dezvoltat în ultimii ani, în principal, pe afacerile cu statul.

Intrăm în ultima săptămână a alegerilor, care, la final, ar trebui să ne dea un nou Guvern capabil să conducă România spre dezvoltare economică, iar nu spre recesiune.

Rezultatul alegerilor de duminică va cristaliza scena noastră politică datorită res­trân­gerii luptei electorale la trei mari partide, astfel încât devine clar că pentru următorii ani vom avea un Guvern de alianţă, format de două din cele trei partide.

Jocul politic în trei face orice combinaţie politică posibilă, dar cu un uşor avantaj pentru PD-L, partidul prezidenţial, datorită faptului că şeful statului este cel care decide în final persoana care va forma şi va conduce viitorul Guvern.

Indiferent de rezultat, un partid din cele trei mari va fi exclus din actul de guvernare.

Faptul că niciun partid nu va câştiga net aceste alegeri, adică nu va obţine de unul singur majoritatea parlamentară, va prezenta un mare dezavantaj în actuala situaţie de criză, căci va lăsa deschisă uşa scandalurilor interne.

Negocierile pentru formarea viitorului Guvern vor fi mai îndelungate decât cele de acum patru ani, care şi-au găsit rezolvarea rapidă, prin trecerea PUR de partea Alianţei şi trimiterea PSD în opoziţie, deşi se clasase pe primul loc în opţiunile electoratului.

Acum PUR (transformat, între timp, în Partidul Conservator) a revenit în parteneriatul politic cu PSD, iar Alianţa DA s-a fărâmat la nivel politic, deşi juridic încă respiră artificial.

Revigorarea alianţei şi la nivel politic pare să fie miezul negocierilor preelectorale din ultimele zile, pentru a facilita o înţelegere mult mai rapidă post-alegeri între PD-L şi PNL.

Dacă acum patru ani, scriam că, indiferent de rezultatul alegerilor, grupările Patriciu- Voiculescu vor fi cele câştigătoare, după aceste alegeri, aceste grupări par că-şi vor reduce semnificativ influenţa asupra viitorului Guvern.

O refacere a Alianţei de acum patru ani, dintre PD-L şi PNL, va fi posibilă doar cu trecerea în planul secund a grupării Tăriceanu-Patriciu. Scăderea influenţei acestei grupări la nivelul deciziei guvernamentale va permite debarcarea ei şi din fruntea PNL, proiect pentru care Traian Băsescu a încercat nenumărate scenarii politice, sacrificând chiar Alianţa DA. Lupta personală dintre Traian Băsescu, pe de o parte, şi, Dinu Patriciu-Tăriceanu-Voiculescu, de cealaltă parte a fost cea care a frâmântat până la epuizare guvernarea ultimilor patru ani. Astfel că este de neimaginat că refacerea Alianţei va fi acceptată de Traian Băsescu, fără scoaterea intereselor acestei grupări din viitorul Guvern.

Altfel, o alianţă guvernamentală între PD-L şi PSD îl va exclude pe Dan Voiculescu din actul guvernamental, care va putea ajunge în aceeaşi situaţie în care şi-a pus el partenerii din PSD, acum patru ani.

Mai mult, personalităţile PSD din actuala conducere, Năstase, Geoană, Iliescu vor fi şi ei lăsaţi pe dinafară de Traian Băsescu.

Tocmai acest scenariu, l-a îndemnat pe Traian Băsescu să anunţe că se aşteaptă la o lovitură de stat a celor două grupări pe care intenţionează să le reducă influenţa politică, încercând să transforme din nou campania electorală într-una profund emoţională. Acţiunea lui Traian Băsescu de motivare a electoratului nu a mai reuşit tocmai din cauza lui Traian Băsescu, care a repetat acest scenariu de prea multe ori, golindu-l de emoţie în ochii unui electorat, tot mai sătul de luptele pentru putere dintre cele două tabere.

Reorientarea sponsorilor

Spargerea listelor electorale şi introducerea votului proporţional, cu candidaturi uninominale a modificat şi comportamentele sponsorilor politici pentru alegerile din acest an, redirecţionând donaţiile dinspre centru către candidaţii cu şanse reale să câştige un loc de parlamentar.

Fiecare partid care emite pretenţii să depăşească pragul electoral de 5%, cu excepţia minorităţilor, trebuie să poată propune 312 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat, pentru a acoperi toată ţara.

Din start sunt avantajate cele trei mari partide- PSD, PD-L şi PNL, care s-au impus în ultimii ani, şi mai ales la alegerile locale, ca singurele partide care vor depăşi cu certitudine pragul electoral.

Ele sunt şi cele care stau pe cele mai mari resurse financiare pentru a-şi finanţa campania la nivel naţional.

Preţul mediu al unei campanii pentru un singur candidat a fost estimat la 100.000 de euro, aproape dublu faţă de limita legală prevăzută.

O multiplicare aproximativă duce cheltuielile globale cu această campanie la aproximativ 200 de milioane de euro.

Ceea ce a menţinut circulaţia masivă a "banilor negri", mai ales că mita electorală a luat tot mai mult locul ideilor politice în ultimii ani, atingând cote absurde. Tot mai mulţi candidaţi şi-au îndreptat campania, în special în teritoriu, pe pacheţele de mărfuri alimentare şi bunurile pe care le împart electoratului din colegiu, la un loc cu pliantele şi afişele lor electorale.

Ce schimbă criza

Adâncirea crizei internaţionale şi în România va creşte pe termen scurt şi mediu presiunea firmelor asupra bugetului public. De decizia politică a noilor guvernanţi va depinde supravieţuirea multor companii care în ultimii ani s-au dezvoltat prin contractele cu statul, fie că au fost firme de construcţii, de distribuţie sau de prestări servicii. Banii publici, din licitaţii (generic spus, căci multe contracte au fost încredinţate prin negociere directă clienţilor politici) câştigaţi de către mii de companii s-au întors în finanţarea acestei campanii electorale, cu speranţa afaceriştilor că vor fi din nou la masa bogaţilor, după scrutinul de duminică.

Scăderea drastică a consumului şi blocarea pieţei imobiliare, cu impact major asupra sectorului de construcţii, va determina firmele să crească presiunea asupra banilor publici şi asupra viitorilor guvernanţi.

Banii publici au fost sursa de dezvoltare în ultimii patru ani şi vor fi sursa de supravieţuire pentru următorii patru ani pentru mii de companii din România.

Fie că vorbim de contracte publice, fie de scheme de eşalonare a unor datorii la stat.

Adică corupţia va creşte în România şi cu acest nou mecanism de alegere a parlamentarilor numit cu largheţe "votul uninominal".

Cine câştigă şi cine pierde

Sistemul de vot va fi unul proporţional, cu candidaturi uninominale. Spre deosebire de sistemul uninominal clasic, acesta presupune o directă proporţionalitate între numărul de voturi obţinute de un partid politic, prin candidaţii uninominali, şi numărul de mandate ocupate în Parlament. Numărul de mandate politice în cele două camere ale Parlamentului este prestabilit şi distribuit la nivelul judeţelor, în funcţie de populaţia acestora. La aceste mandate din Camera Deputaţilor se adaugă mandatele obţinute de minorităţile naţionale.

Din dorinţa de a păstra directa proporţionalitate între numărul de voturi obţinute de un partid la nivel naţional şi numărul de mandate pe care le va avea în Parlament, a fost adoptat un sistem de distribuire a mandatelor, în aşa fel încât nu totdeauna cei care obţin cele mai multe voturi ajung şi să obţină mandate. Acesta este şi principalul motiv al contestării actualului sistem electoral, invocându-se că parlamentarii vor avea un nivel de legitimitate diferit, în funcţie de procentul pe care îl obţin în propriul colegiu, de numărul efectiv de voturi obţinut şi de etapa în care primesc mandatul - în cadrul distribuţiei la nivel de judeţ sau în cea finală naţională.

Acest sistem păstrează încă o influenţă importantă a partidelor asupra propriilor parlamentari, care ar fi fost mult diminuată în cazul în care am fi avut un vot uninominal clasic, în care să câştige candidatul cel mai bine plasat în colegiu, eventual după două tururi de scrutin.

Cei mai câştigaţi vor fi oamenii politici care au investit pe parcursul ultimilor ani suficiente resurse pentru a avea contact direct cu alegătorii şi imagine publică relativ bună, care să-i califice pentru un nou mandat.

Vor câştiga şi partidele politice care au reuşit să îşi creeze structuri la nivelul fiecărei localităţi pentru că scorul electoral va depinde de relevanţa candidaţilor pe care îi vor avea în fiecare colegiu şi de mobilizarea electoratului în ziua votului.

Partidele care s-au construit, în special, pe structura unui lider puternic, nu pe activitatea fiecărei organizaţii locale, gen PRM, vor fi cele care vor pierde influenţa parlamentară sau chiar vor părăsi această scenă.

Dar cel mai mult va pierde electoratul, pentru că, în primul rând, acest nou sistem nu va elimina corupţia, ba dimpotrivă, o va amplifica în contextul crizei actuale, iar, în al doilea rând, pentru că va fi compromisă alternativa votului uninominal, privită ca o soluţie de înnoire şi de responsabilizare a clasei noastre politice.

Topul sponsorilor politici din anul 2000 şi până astăzi

Anul 2000

PDSR - Persoane fizice

Mirica Narcisa - 250.000.000 lei

Dumitru Ion - 200.000.000 lei

Istodorescu Steliana - 200.000.000 lei

Vaduva Sorin - 75.000.000 lei

Raicu Emilia - 50.000.000 lei

Popescu Corneliu - 47.086.500 lei

Vasilescu Adrian - 45.000.000 lei

Manolescu Constantin - 45.000.000 lei

PDSR - Persoane juridice

S.C. GEF FACILITIES - S.R.L.,Timişoara - 120.106.617 lei

I.T.M. AMIRO S.A. Bucureşti - 100.000.000 lei

GENERAL COM TRUST S.R.L. Petrosani - 100.000.000 lei

C.T.F.M. S.A. Bucuresti - 100.000.000 lei

ROMPEL IMPEX S.R.L. Bucuresti - 60.000.000 lei

ROMCONTRUCT IMPEX S.R.L. Bucuresti - 20.000.000 lei

PNTCD - Persoane fizice

Maracine Nicolae - 118.000.000 lei

Stanca Teodor - 89.970.000 lei

Valentin Argeseanu - 77.430.000 lei

Sasca Viorel - 65.809.000 lei

Ranja Traian Neculai - 64.536.650 lei

Popovici Marius - 61.680.000 lei

Lupu Vasile - 56.000.000 lei

Campean Valer - 50.000.000 lei

Oprisan Constantin - 50.000.000 lei

Dan Sorin - 47.000.000 lei

Buna Horatiu - 45.000.000 lei

PNTCD - Persoane juridice

S.C. POLIROM CO S.A. - 191.562.078 lei

AFY MYInvest Galati CFR - 125.000.000 lei

S.C. URBANEL S.A. - 110.000.000 lei

S.C. PROMOTOL, Buc - 100.000.000 lei

S.C. POLIROM INC. S.A. - 66.223.500 lei

THY SSEL KRUPP - 50.000.000 lei

S.C. M.M. OIL S.R.L. - 40.000.000 lei

S.C. ROMCONSTRUCT - 30.000.000 lei

S.C. SUBARIS - S.A. - 25.000.000 lei

S.C. ROM CONSTRUCT - 20.000.000 lei

VODICA REPARATII CONSTRUCTII - 20.000.000 lei

PD - Persoane fizice

Mocanu Alexandru - 45.000.000 lei

Videanu Adriean - 45.000.000 lei

Chebac Neculina - 45.000.000 lei

Marinescu Marian Jean - 45.000.000 lei

Peres Alexandru - 45.000.000 lei

Sandu Alecu - 45.000.000 lei

Dumitrescu Cristian - 45.000.000 lei

Mocanu Alexandru - 45.000.000 lei

Lunganu Corin Nicolae - 45.000.000 lei

George Nistor - 45.000.000 lei

PD - Persoane juridice

S.C. ROBOSTAR S.R.L., Ploiesti - 225.000.000 lei

GFS DUTY FREE ROMANIA - 200.000.000 lei

YAN LICK TOTAL SERVICES,Ploiesti - 200.000.000 lei

S.C. EUROHOUSE 2000 - 220.000.000 lei

S.C. FREYRAN S.A. - 200.000.000 lei

DIGITAL PRO S.R.L. - 200.000.000 lei

RT HOLDING - 200.000.000 lei

S.C. EMILIANA S.R.L. - 185.000.000 lei

S.C. TIPO S.R.L. - 154.891.157 lei

S.C. EDF. ASRO S.R.L. - 121.000.000 lei

VISAN PROD COM S.R.L.,Buc - 105.000.000 lei

S.C. TOTAL ART - 100.000.000 lei

PNL - Persoane fizice

Valeriu Stoica - 120.000.000 lei

Monica Octavia Musca - 100.000.000 lei

Cinteza Mircea - 100.000.000 lei

Oren Boris - 99.502.500 lei

Pacuraru Paul - 92.500.000 lei

Andrei Chiliman - 83.000.000 lei

Horhoianu Mihaela - 80.000.000 lei

Radu Cojocaru - 80.000.000 lei

Calin Popescu Tariceanu - 77.000.000 lei

Krasovschi Murea - 73.631.900 lei

PNL - Persoane juridice

PRECIO SORIN - S.R.L. - 500.000.000 lei

GFS DUM FREE ROMANIA - 200.000.000 lei

S.C. FIREX ENGINERING - S.R.L. - 200.000.000 lei

LOIAL - 150.000.000 lei

NISTRUEST IMPEX - S.R.L. - 100.000.000 lei

OMNILOGIC BGS - 100.000.000 lei

NOVA TRADE - 100.000.000 lei

DANUBIANA - 100.000.000 lei

UTI GRUP - 80.000.000 lei

RELCO - 70.000.000 lei

Anul 2001

PSD - Persoane fizice

Popescu Corneliu - 100.000.000 lei

Ontanu Neculai - 100.000.000 lei

Gherasim Vasile - 96.000.000 lei

Tanasescu Anghel - 60.000.000 lei

Mucea Dorin - 60.000.000 lei

Caramida Nicoleta - 30.000.000 lei

Gheorghe Aurel - 30.000.000 lei

Simionescu Mircea Stefan - 30.000.000 lei

Tanasescu Anghel - 60.000.000 lei

Zambran F. - 30.000.000 lei

PNL - Persoane fizice

Valeriu Stoica - 100.000.000 lei

Cinteza Mircea - 100.000.000 lei

Pacuraru Paul - 85.000.000 lei

Patriciu Dinu - 81.685.908 lei

Andrei Chiliman - 75.000.000 lei

Serbanescu Valentin - 60.000.000 lei

Stefan Gheorghe 42.848.000 lei

Uniunea Fortelor de Dreapta - Persoane fizice

Sorin Ovidiu Vintu Bucuresti - 100.000.000 lei

Popa Nicolae Bucuresti - 100.000.000 lei

Ionescu Iulia Bucuresti - 100.000.000 lei

Nicolaescu Teodor Bucuresti - 100.000.000 lei

Sorin Freciu Bucuresti - 100.000.000 lei

Gabor Ana Maria Bucuresti - 100.000.000 lei

Ratiu Gheorghe Bucuresti - 100.000.000 lei

Dan Andronic Bucuresti - 100.000.000 lei

Adrian Radu Bucuresti - 100.000.000 lei

Lungu Cristian Bucuresti - 100.000.000 lei

Mihut Dumitru Bucuresti - 100.000.000 lei

Soare Ion Lorin Bucuresti - 100.000.000 lei

Anul 2002

PSD - Persoane fizice

Radu Lidia - 449.775.021 lei

Tomescu Elena - 300.000.000 lei

Paratu Maria - 200.000.000 lei

Calcan Valentin Gigel - 200.000.000 lei

Andreescu Delia Simona - 190.000.000 lei

Blidaru Gheorghe - 150.000.000 lei

Ilyas Gurdal - 100.000.000 lei

Dobre M. Grigore - 100.000.000 lei

Manea Niculina - 100.000.000 lei

Piticase Corvin Emanuel - 75.000.000 lei

PNL - Persoane fizice

Teodor Dumitrescu - 63.506.640 lei

Voicu Mihai Alexandru - 58.200.000 lei

Uioreanu H. - 55.649.843 lei

Radulescu Gheorghe - 55.000.000 lei

Chiritoiu Bogdan - 53.000.000 lei

Iliescu Andreea - 50.000.000 lei

Iliescu Daniel - 50.000.000 lei

Nicoara M. - 46.481.438 lei

Vlaicu Dan - 43.000.000 lei

Pintea Cosmin - 36.700.000 lei

PD - Persoane juridice

SC Kihaia Broker SRL - 98.267.000 lei

SC Castel Film SRL - 40.000.000 lei

SC Anticariat SRL - 38.520.300 lei

SC Metin SRL - 31.925.792 lei

SC Adromi SRL - 25.275.000 lei

SC Restar International SA - 24.000.000 lei

SC PCP SRL - 18.870.498 lei

SC Crist Promt SRL - 14.843.202 lei

SC Fix Oil SRL - 10.000.000 lei

SC Verzalit SRL - 8.600.000 lei

PD - Persoane fizice

Nistoran Liviu - 140.000.000 lei

Man Mircea - 133.388.000 lei

Ionescu Bogdan - 130.000.000 lei

Albu Gheorghe - 123.000.000 lei

Constantinescu Anca - 120.049.578 lei

Lixandroiu Viorel - 95.103.051 lei

Stanca Viorel - 94.200.000 lei

Stanca Veronica - 86.300.000 lei

Andreica Ioan - 70.000.000 lei

Silvian Ionescu - 64.600.000 lei

UDMR - Persoane fizice

Szabo Odon - 160.000.000 lei

Marton Alexin - 140.000.000 lei

Deak Francisc - 140.000.000 lei

Bako Stefan - 135.000.000 lei

Simonfi Maria - 110.000.000 lei

Csillag Alpar Istvan - 100.000.000 lei

Szabo Andrei - 90.000.000 lei

Bartha Annamaria - 80.000.000 lei

Szabo Odon - 60.000.000 lei

Nemeth Csaba - 45.000.000 lei

Anul 2003

PSD - Persoane fizice

Hermenean Tatiana - 208.746.128 lei

Hermenean Loan - 208.746.129 lei

Nitu Vasile - 202.600.000 lei

Enache Paul - 197.856.000 lei

Olaru Loan - 181.019.000 lei

Nita Emil - 179.738.056 lei

Zibileanu Gheorghe - 165.025.000 lei

Lonescu Carmen - 157.000.000 lei

Apostolache Victor - 74.725.400 lei

PSD - Persoane juridice

ASOCIATIA DIALOG COMUNITAR - 250.000.000 lei

SC COMPLEX COMANDOR SA - 200.965.000 lei

SC ALCA GURMAND SRL - 150.000.000 lei

FUNDATIA SEC. XXI CONSTANTA - 126.000.000 lei

SC ROMTAS EXPRES TRANS SRL - 100.000.000 lei

SC ARCON ELINTECH SRL - 100.000.000 lei

SC CONCIVIA SA BRAILA - 100.000.000 lei

SC ATLASSIB SRL - 70.000.000 lei

SC GAS SYSTEM SRL - 65.000.000 lei

SC FORTUNA FOREST SRL - 65.000.000 lei

SC ARDEALUL SRL - 65.000.000 lei

PNL - Persoane fizice

Patriciu Dan Costache - 343.630.000 lei

Nicoara Marius - 116.535.830 lei

Arion Viorel - 100.000.000 lei

Petrean Ioan - 88.817.000 lei

Traian Serban - 70.000.000 lei

Teodor Atanasiu - 67.500.000 lei

Toma Horia Victor - 62.400.000 lei

Uioreanu Horea - 59.736.843 lei

Mircia Muntean - 52.193.100 lei

Nicolae Alexandri - 53.600.000 lei

Preda Ion - 53.100.000 lei

PNL - Persoane juridice

S.C. TEHNOUTILAJ - S.A. 146.282.552 lei

S.C. SILVEX - S.A. 25.000.000 lei

PD - Persoane fizice

Bran Vasile - 228.700.000 lei

Radulescu Cristache - 161.000.000 lei

Nan Nicolae - 158.500.000 lei

Cristoiu Ion - 158.200.000 lei

Cladovean T. - 156.000.000 lei

Pana A. - 153.770.000 lei

Stanescu Mircea - 150.000.000 lei

Man M - 133.130.000 lei

Ivascu Ion - 126.000.000 lei

Peres Alexandru - 123.600.000 lei

Stanisoara M. - 118.500.000 lei

PD - Persoane juridice

Pro Consul Prod SRL - 220.000.000 lei

SC Tipo SRL - 139.000.000 lei

RTC Holding SA - 120.000.000 lei

SC Lemo SRL - 86.000.000 lei

Fundatia Pro Soc Democratia - 60.000.000 lei

S.C. Euros Trading - 57.000.000 lei

Comnet S.R.L. Slobozia - 50.000.000 lei

Restar International - 45.000.000 lei

SC DBW Romania - 40.996.000 lei

Inform Likos S.A. - 37.000.000 lei

PRM - Persoane fizice

Tabarca Cornel - 105.300.000 lei

Ciocan Maria - 98.335.285 lei

PRM - Persoane juridice

SC ENRICO COMPANY 2002 - SRL - 46.458.431 lei

PATRONATUL INDUSTRIE BERII - 30.000.000 lei

SC EUROGENERAL-SRL - 26.200.000 lei

UDMR - Persoane juridice

Fundatia Progress - 881.877.500 lei

UDMR - Persoane fizice

Bulyovszky Lorand Geza - 186.700.000 lei

Szekely Istvan Mihai - 192.000.000 lei

Verestoy Attila - 185.000.000 lei

Seres Denes - 163.500.000 lei

Sofalvi Laszlo - 128.600.000 lei

Molnar Endre - 160.000.000 lei

Ilyes Iuliu - 137.000.000 lei

Kovacs Attila - 108.000.000 lei

Deak Iuliu - 101.300.000 lei

Eckstein Kovacs Peter - 99.000.000 lei

PNTCD - Persoane juridice

Fundatia Alianta Nationala Crestin Democrata" - 795.000.000 Lei

SC MIRA CONSULTING GRUP-SRL - 87.623.519 Lei

Asociatia Romana A Fostilor Detinuti Politici - 40.288.193 Lei

SC TEHNOPRES - SA - 36.000.000 Lei

URR - Persoane juridice

FUNDATIA PENTRU RECONSTRUCTIA ROMANIEI - 40.114.800 Lei

FUNDATIA ANONIMUL - 150.000.000 Lei

PUR - Persoane juridice

CCA INTACT ADVERTISING - 700.000.000 Lei

SC SMART PROMOTION - SRL - 200.000.000 Lei

SC ANTISEPTICA - SRL - 100.000.000 Lei

SC BENEFICA - SA - 100.000.000 Lei

SC EGOMED - SRL - 100.000.000 Lei

Anul 2004

PSD - Persoane fizice

Berna Theodor - 450.000.000 Lei

Dobranici Niculae - 300.000.000 Lei

Meita Teodor - 300.000.000 Lei

Teodorescu Alexandru - 600.000.000 Lei

Omar Hayssam - 560.000.000 Lei

Padure Neculai - 250.000.000 Lei

Stanescu Alexandru Octavi - 470.000.000 Lei

Constantinecu Viorel - 290.000.000 Lei

Retyi Odon - 239.200.000 Lei

Vacaroiu Nicolae - 214.000.000 Lei

Culcescu Horia - 200.000.000 Lei

Cuzman Ioan - 200.000.000 Lei

PSD - Persoane juridice

ASIROM SA SUC. ILFOV - 14.000.000.000 Lei

RAFINARIA ASRTA SA PLOIESTI - 14.000.000.000 Lei

SC ELCOMEX IEA SA - 1.400.000.000 Lei

SC TRANS ALPIN SA - 1.400.000.000 Lei

HOME ART INTERNATIONAL SA - 1.400.000.000 Lei

SC ATELIERE CFR GRIVITA SA - 1.100.000.000 Lei

GLOBAL SECURITY CONSULTING SRL - 1.001.730.000 Lei

SC SPARCOM SA - 1.000.000.000 Lei

SC CONTEHIT IMPEX SRL - 1.000.000.000 Lei

ODISEY COMMUNICATIONS SRL - 991.800.000 Lei

PNL - Persoane fizice

Valeanu Adina - 485.000.000 Lei

Preda Ion - 463.700.000 Lei

Toma Horia Victor - 462.700.000 Lei

Simedru Dan Coriolan - 443.000.000 Lei

Patriciu Dan Costache - 437.712.000 Lei

Micula Catalin - 430.000.000 Lei

Luchian Ion - 362.200.000 Lei

Voicu Mihai - 352.448.303 Lei

Stefan Gheorghe - 335.500.000 Lei

Filipoiu Simona Daniela - 330.000.000 Lei

Boureanu Cristian - 321.000.000 Lei

Basgan Ion - 300.000.000 Lei

Zaharia Claudius - 300.000.000 Lei

Sandu Capra Mihai - 300.000.000 Lei

PNL - Persoane juridice

S.c. Tehnoutilaj S.A. - 883.000.000 Lei

Ds Management - 400.000.000 Lei

S.c. Silvex S.a - 190.000.000 Lei

Fabrica De Paine - 150.000.000 Lei

S.c. Dinamic Turist S.r.l. - 150.000.000 Lei

S.s. Robus Com S.r.l. - 150.000.000 Lei

Consultes Networking - 150.000.000 Lei

Casa Auto Marino - 150.000.000 Lei

Lescaci Com Negresti - 150.000.000 Lei

K7 Niv Media - 150.000.000 Lei

S.s. Robus Com S.r.l. - 150.000.000 Lei

Anul 2005

PRM - Persoane juridice

S.C. UNIC S.A. - 11.374 lei

S.C. PROFESIONAL IT LIV S.R.L. - 8.000 lei

S.C. RAMIALMA S.R.L. - 4.994,8 lei

PRM - Persoane fizice

Matusa Teodor - 9.470 lei

Iovici Victor - 5.973,76 lei

Tole Elena - 5.000 lei

Marinescu Emil - 4.802,52 lei

Tole Marin - 4.000 lei

Tole Elena - 5.000 lei

PNL - Persoane fizice

Serban Traian - 35.000 lei

David Cristian - 30.000 lei

lliescu Carmen - 25.000 lei

Scutaru George - 25.000 lei

Dragos Mircea - 20.000 lei

Micula Catalin - 20.000 lei

Pruteanu Vasile - 20.000 lei

Ursarescu Daniel - 20.000 lei

Cosea Mircea - 20.000 lei

Busoi Cristian - 17.600 lei

Cepoi Liviu - 17.500 lei

PNL - Persoane juridice

FUNDATIA HORIA RUSU - 168.039 lei

FUNDATIA I.L.I. - 136.400 lei

SC AMMA PRINT - 21.444 lei

SC RADIO SRL - 19.000 lei

SC BILLBOARD - 15.667 lei

SC CENTRUL DE DIAGNOSTIC CLINIC INTL - 7.500 lei

SC ELECTRO ALFA INTERNATIONAL SRL - 6.800 lei

SC COMSILCOST SRL - 5.500 lei

SC COTNARI SA - 5.000 lei

SC RUDIANA IMP.SRL - 5.000 lei

SC SIRENA SRL - 5.000 lei

SC SOCONIGRUP SRL - 5.000 lei

PC - Persoane fizice

Copos Alexandra - 60.000 lei

Pascu Corneliu - 58.730 lei

Ciubotaru Gheorghe - 50.000 lei

Copos Cristiana - 33.350 RON lei

Copos Gheorghe - 25.581,10 lei

Mihei Andrian Sirojea - 16.900 lei

Teodorescu Catalin - 8.350,00 lei

Panait Sorin Delian - 7.251,60 lei

Becsenescu Dumitru - 5.840,60 lei

Cornaciu Marian - 3.000 lei

PC - Persoane juridice

S.C. GRIVCO S.A. - 151.129,33 lei

S.C. BENEFICA S.A. - 125.000 lei

S.C. ROM TOUR GM IMPEX S.R.L. - 90.000 lei

S.C. SMART PROMOTION INTERNATIONAL S.R.L. - 80.000 lei

S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.- 54.621,83 lei

S.C. ELECTRO ALFA INTERNATIONAL S.R.L. - 50.000 lei

S.C. SERVICII SALUBRITATE BUCURESTI S.A. - 35.000 lei

S.C. IRIDEX GROUP CONSTRUCTII S.R.L.- 30.000 lei

S.C. CLASSFER S.R.L. - 29.500 lei

S.C. ANA PAN S.A. - 14.950,40 lei

ALIANTA DREPTATE SI ADEVAR PNL-PD

ALIANTA DA - Persoane fizice

Dinu Manuela - 50.000 lei

Toader Sorin - 33.300 lei

Dutu Adriana Simona - 25.000 lei

Gherase CecilIa Oana Cristina - 25.000 lei

Iorgu Neculae - 25.000 lei

Iorgu Tudor Alexandru - 25.000 lei

Avram Vasile - 25.000 lei

Prioteasa Doru - 25.000 lei

Purcarea Sorin - 25.000 lei

Serban Lucica - 23.600 lei

ALIANTA DA - Persoane juridice

ENERGY SERVICES 2002 - 155.000 lei

ECRO S.R.L. - 155.000 lei

ROMPETROL DOWNSTREAM S.A. - 120.000 lei

ROMPETROL RAFINARE S.A. - 120.000 lei

ROMPETROL S.A. - 120.000 lei

COMNORD S.A - 91.000 lei

UNIVERSAL S.A - 91.235 lei

MAGNUM SERVICII S.R.L - 90.000 lei

METEOR S.A - 90.000 lei

NOVA IMOBILIARE S.R.L - 66.081,6 lei

PSD - Persoane fizice

Mateescu Vladimir - 40.000 lei

Arnautu Ioan - 35.000 lei

Tudorache Dan - 22.950 lei

Popescu Dan Ioan - 16.000 lei

Stefanescu Codrin - 15.700 lei

Sasu Maria - 10.500 lei

Cîmpurean Adrian - 10.500 lei

Gelu Stan - 10.000 lei

Vasile Aurelia - 10.000 lei

Borcea Ionel - 10.000 lei

Nedelcu George - 10.000 lei

Ardean Ionel - 10.000 lei

Gelu Stan - 10.000 lei

PSD - Persoane Juridice

SC DORNA LACTATE - 30.000 lei

MIT MOTORS INTERNATIONAL SRL - 15.750 lei

FUNDATIA INST. SOC. DEM. TRANSILVANIA - 15.098 lei

ATLASSIB SRL - 10.000 lei

LOIAL IMPEX SRL - 10.000 lei

SC CONCIVIA SA - 10.000 lei

SC OANCEA GRUP SRL - 9976 lei

SC TEST PRIMA SRL - 5000 lei

SCTELDRUM SA - 5000 lei

SC COMPREST SA - 5000 lei

PARTIDUL DEMOCRAT - Persoane fizice

Gabunescu Aurelian - 50.000 lei

Cîrlan Dan - 31.329 lei

Gutau Mircea - 25.550 lei

Dicu Nicolae - 24.500 lei

Stamatian Florin - 17.250 lei

Cateniciu Steluta - 17.100 lei

Ivanescu Maria Paula - 16.640 lei

Gurzau Adrian - 16.000 lei

Tise Camelia - 12.420 lei

Stanescu Mircea - 12.020 lei

PD - Persoane juridice

INTRAROM SA - 94.727 lei

DINAMIC BUSINESS DEVELOPMENT SRL - 71.948 lei

TRANSILVANIA CONSTRUCT - 50.000 lei

SC ARHITRAVA SRL - 30.000 lei

Org. Oamenilor de Afaceri PD - 16.090 lei

SC HIDROTEHNICA SA - 12.000 lei

SC PS LNTEX - 12.872 lei

SC "AVRAM SI FII" ARAD - 10.800 lei

DRAGOBATA SRL - 10.000 lei

SC STEJAR FOREST - 10.000 lei

MIP PRODCOM - 10.000 lei

SC ECPROD SA - 10.000 lei

Anul 2006

PNL - Persoane fizice

Pasca Liviu - 60.000 lei

Pasca Maria - 60.000 lei

Pop Marian Ovidiu - 60.000 lei

Remes Decebal Traian - 60.000 lei

Stef Radu - 60.000 lei

Fenechiu Relu - 29.281 lei

Carata Eugen - 27.120 lei

Rucarean lacob Mircea - 25.620 lei

Badoiu Radu Florin - 25.500 lei

Bumbas Florin - 24.000 lei

Damian Gabriel - 20.120 lei

PNL - Persoane juridice

SC GREEN ENERGY SRL - 141.994 lei

SC SERVICII VITICOLE SRL - 87.000 lei

SC AGROVITIND SRL - 86.000 lei

SC CHIMPET INDUSTRIAL SA - 77.000 lei

SC PREDILECT SRL - 60.000 lei

SC METANEF SA - 20.000 lei

SC DEMARI SRL - 12.250 lei

SC VICTOR CONSTRUCT SRL - 10.000 lei

SC RONEFER SRL - 10.000 lei

SC COMSTRUCTII SA - 5.500 lei

SC VERENA SRL - 5.000 lei

PSD - Persoane fizice

Giugula Doru - 40.000 lei

Negoita Maria - 32.000 lei

Anton Mihaela - 32.000 lei

Savu Ileana - 31.500 lei

Diaconu Gheorghita - 31.000 lei

Chirila Nicolae - 31.000 lei

Campurean Adrian - 31.000 lei

Enciu Ioan - 31.000 lei

Avram Gheorghe - 30.000 lei

Mititelu Ioan Dorin - 30.000 lei

Negoita Robert - 28.207 lei

PSD - Persoane juridice

S.C CREATIV INVEST GRUP S.R.L - 78.110 lei

DORNA LACTATE - 45.000 lei

S.C. CONVITA PLAST - 20.000 lei

S.C. LOGI BUSINESS INFORMATION CENTER - 20.000 lei

SOCIET. CIVILA DE AVOCATI ROIBU SI ASOCIATII - 18.759 lei

SC. ARGOS - 12.500 lei

FUNDATIA ISD DIN TRANSILVANIA - 13.000 lei

SC. ARGOS - 12.500 lei

S.C. CONSTRUCTII AVRAM IANCU S.R.L. - 10.000 lei

S.C. DOUBLE BRIDGEXIM - 10.000 lei

PD - Persoane fizice

Marinescu Mircea - 39.600 lei

Petre Maria - 27.336 lei

Nastea loan - 25.000 lei

Gavrilescu Dan - 24.160 lei

Neagu Nicolae - 23.869 lei

Mantog Ionel - 21.400 lei

Popescu Cosmin - 21.250 lei

Radu Paros Mihaita - 19.765 lei

Vraciu Ion - 18.209 lei

Apetrei Danut - 17.000 lei

PD - Persoane juridice

SC M-CHIC SRL - 129.409 lei

UNIREA SHOPPING - 110.000 lei

SC ISPALSRL - 51.924 lei

SC LAURA IASI - 36.790 lei

SC METANEF - 30.000 lei

SC MARSAT SA - 22.000 lei

SC CARGO STEEL SRL - 20.000 lei

SC AGROBRAGADIRU TRADE - 20.000 lei

SC PRODCONSUL PROD SRL - 20.000 lei

SC ROMSPAN IMOBILIARE SRL - 17.000 lei

PRM - Persoane fizice

Matusa Tudor - 21.180 lei

Nedelescu Ghe. - 17.400,94 lei

Purceld Mircea - 9975 lei

Radu Marin - 8.949 lei

Costache Mircea - 8.749,36 lei

Manzana Ion - 8.420 lei

Popescu Adrian - 8.000 lei

Popescu Ion - 7.375,07 lei

Stanescu Cristian - 7.150 lei

Mocioi Ion - 7.060 lei

PRM - Persoane juridice

S.C. ANCA HOUSE - 3.300 lei

PC - Persoane fizice

Dan Voiculescu - 33.000 lei

Gheorghe Copos - 30.000 lei

Cretu Octavian - 31.000 lei

Corneliu Pascu - 25.000 lei

Gheorghe Ciubotaru - 20.000 lei

Irinel Popescu - 16.000 lei

Cosca Radu - 14.060 lei

Catalin Florin Teodorescu - 10.440 lei

Antonescu Ion - 10.140 lei

Tuclea Valerian - 9.082 lei

PC - Persoane juridice

S.C. INTACT PRODUCTION - 165.000 lei

S.C. GRIVCO S.A. - 150.000 lei

S.C. MEDIA CONSULTA S.R.L - 116.600 lei

S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L - 40.500 lei

S.C. RADSTOK CONSTRUCTII S.R.L. - 36.067 lei

S.C. REXCAM PROD S.R.L - 32.860 lei

S.C. ELECTRO ALFA INTERNATIONAL S.A - 20.000 lei

S.C. SADO ALINA S.R.L. - 15.000 lei

S.C. VLADOXIM S.R.L - 13.936 lei

UDMR - Persoane fizice

Verestoy Attila - 22.050 lei

Fundatia Progress - 15.000 lei

Antal Istvan - 8.500 lei

Asoc. Claudiopolis - 8.500 lei

Kerekes Gabor - 8.300 lei

Winkler Iuliu - 7.200 lei

Asztalos Ferenc - 7.150 lei

Ladanyi Laszlo Zsolt - 6.800 lei

Mezei loan - 6.000 lei

PNTCD - Persoane fizice

Zaharia Dan Gabriel - 20.000 lei

Boiangiu Cosmin Calin - 15.000 lei

Simion Cornel - 14.500 lei

S.C. PREFAB S.A - 9.730 lei

Lungu George Mihail - 7000 lei

S.C. PREFAB INVEST S.A. - 6130 lei

PC -Persoane fizice

Gheorghe Florian Carmen - 78.000 lei

Pantis Sorin - 66.000 lei

Dobre-Sima Gunter Nicolae - 30.000 lei

Darasteanu Ion - 18500 lei

Mihai Ion - 18.330 lei

Voiculescu Dan - 17.400 lei

Lazar Mihai - 17.000 lei

Grapini Maria - 15.896 lei

Tanasescu Radu Cosmin - 15.000 lei

Voiculescu Corina - 15.000 lei

Voiculescu Camelia - 15.000 lei

Bucur Serban - 15.000 lei

Ţone Marian - 15.000 lei

PC - Persoane juridice

SC IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT S.R.L - 195.000 lei

GRIVCO S.A - 195.000 lei

SC PROVISION SOFTWARE DIVISION SRL - 173.500 lei

SC AGRO GMC SRL - 20.000 lei

SC ILDU S.R.L - 6.000 lei

SC ANA IMEP SA - 5.000 lei

Anul 2007

PNTCD - Persoane fizice

Miluţ Petre Marian - 65.236 lei

Aurelian Pavelescu - 36.300 lei

Virgil Petrescu - 24.556 lei

Gheorghe Ciuhandu - 24.350 lei

Chiru Gheorghe - 12.000 lei

Popovici Adrian - 10.446,20 lei

Urs Eugen - 10.780 lei

Nicolae Ionescu - 8.000 lei

PNTCD - Persoane juridice

S.C. ROMERICA INTERNATIONAL S.R.L - 194.522,67 lei

S.C PREFAB INVEST S.A - 191.244 lei

S.C. PREFAB S.A.- 164.872 lei

FUNDAŢIA AXIEL PRODUCTION - 9.875 lei

S.C. BOBOCO S.A - 4.000 lei

PNL - Persoane fizice

Nitu Aurel - 77.000 lei

Haila Simona Alina - 73.036 lei

Botos Laurian Dragos - 70.000 lei

Petrusca Mircea - 55.000 lei

Stein Herbert - 49.500 lei

Micula Catalin - 39.395 lei

Tanase Antonel - 38.500 lei

StefanCamelia - 33.400 lei

Voicu Florin - 33.400 lei

Ciugulea Ioan - 32.500 lei

Gaurean Calin Bogdan - 30.000 lei

PNL - Persoane juridice

D.A. COMMUNICATION & MEDIA SRL - 190.638 lei

FEDMEDIA SRL - 190.000 lei

NEGRO 2000 SRL - 166.000 lei

PRO E.P.A. 2000 SRL - 165.000 lei

CODY COM CONSTRUCT SRL - 165.000 lei

IFMAR SA - 130.000 lei

SIGNUS ROMANIA DISTRIBUTION - 120.000 lei

ENERGOCONSTRUCTIA SA - 100.000 lei

EUROAVIPO SA - 110.000 lei

VICTORY EXECUTIVE SRL - 100.000 lei

UNITED EURO DISTRIBUTIONS SRL - 95.000 lei

UDMR - Persoane fizice

Verestoy Attila - 74.210 lei

Kozma Istvän Csaba - 20.000 lei

Kovacs Attila - 15.700 lei

Kakassy Sandor - 12.507,50 lei

Borbely Kâroly - 12.500 lei

Szalkai Jozsef - 12.000 lei

Csep Eva Andrea - 11.700 lei

Halasz Francisc - 10.682 lei

Bâlint Minai - 10.000 lei

SC HIDROTEHNICA - 15.000 lei

PARTIDUL ROMANIA MARE - Persoane fizice

Popescu Adrian - 37.900 lei

Matusa Tudor - 23.900 lei

Nedelescu Gheorghe - 20.235 lei

Mara Florica - 16.900 lei

Badiu Nicoleta - 15.600 lei

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu este niciun vot uninominal asta. este mai multa o schema piramidala pentru consolidarea oligarhiei. da, e adevarat, ultimii ani au insemnat consolidarea unor averi uriase prin asa zisele licitatii publice, dupa cum zice si autoroul articolului (apropo cine l-a scris ca nu se intelege...?(

    eu stiu cel putin 20 de firme care traiesc pe banii castigati de la stat. problema este ca aceste firme, daca au avut patroni chivernisiti, vor cumpara acum ieftin proprietati care peste ani le la tripla iar averea. cat despre politicieni, ei sunt mana in mana cu acesti "sponsori" pentru ca de acolo isi iau banii multi. oricum, binevenit abordarea asta economica a alegerilor, mai ales in perioada actuala. bravo. 

    1. poate ca e tardiv, dar orice pas inainte e binevenit. am vazut multe figuri noi pe stalpii electorali. poate ca ei sunt mai putini dependenti de firmele clientelei politice. speranta moare ultima, chiar si in vremuri de criza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb