MIKE WILSON, CEL MAI MARE "URS" DE PE WALLSTREET: "S&P 500 va marca un declin de cel puţin 13% până în septembrie"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2022

"S&P 500 va marca un declin de cel puţin 13% până în septembrie"

O corecţie a pieţei bursiere americane este cel mai probabil iminentă, consideră Mike Wilson, strateg-şef pe acţiuni şi director de investiţii la Morgan Stanley, poreclit în ultimele luni "cel mai mare «urs» de pe Wall Street. Într-un interviu pentru CNBC, acesta afirmă că S&P 500 ar trebui să înregistreze o corecţie de cel puţin 13% până în luna septembrie. De notat totuşi că luna aprilie este una din cele mai bune din punctul de vedere al sezonalităţii S&P 500 şi al fluxurilor pasive (vezi grafic), cât şi faptul că indicele Dow Transportation a înregistrat un declin de 7,3% în precedentele 5 şedinţe de tranzacţionare, sesiuni în care S&P 500 a scăzut cu doar 1,1% (date valabile pentru şedinţa ce s-a încheiat în 4 aprilie).

Wilson le recomandă investitorilor să folosească recentul "raliu de piaţă «bear»" să îşi repoziţioneze în mod defensiv portofoliul. Acesta spune că raliul actual "s-a încheiat": "Credem că s-a terminat, evident nu putem ştii acum, dar are toate caracteristicile unui raliu de piaţă «bear». Ne-am aşteptat la aşa ceva când piaţa a devenit «oversold». A mers mai departe decât ne aşteptam, în special S&P 500, dar NASDAQ este chiar la rezistenţă acum, la media mobilă simplă de 200 de zile. Deci, dintr-o perspectivă pur tehnică, aşa arată pentru noi şi îi spunem pe nume. Dar, mai important, aş spune că motivul pentru care este bine să rămâi defensiv este că suntem în perioada de final de ciclu, probabil mai spre final de ciclu decât consideră multă lume. Toată lumea vorbeşte despre o curbă a randamentelor inversată (în care dobânzile scurte sunt peste cele pe termen lung - n.r.), dar nu credem că vom avea o recesiune în acest an. Anul viitor însă este posibil să avem una, deci piaţa va continua să se tranzacţioneze defensiv. Încă poţi face bani în această piaţă, dar asta înseamnă că trebuie să cauţi stabilitate pe venituri şi profituri şi eficienţă operaţională, genul de indicatori plictisitori care funcţionează în această perioadă a expansiunii economice".

Şeful de investiţii de la Morgan Stanley a avertizat în ultimele luni cu privire la evaluările ridicate din piaţa bursieră americană şi la faptul că inflaţia şi răspunsul Federal Reserve (Fed) la inflaţia istorică din prezent accentuează riscul de recesiune. Într-un asemenea mediu, obligaţiunile ar putea să performeze comparativ cu acţiunile, consideră Wilson.

Potrivit acestuia, "asul din mânecă" al pieţei bursiere americane ar putea fi rezultatele financiare pe primul trimestru din 2022, ce vor începe să fie publicate de miercurea viitoare. "Dacă ne vom înşela, ne vom fi înşelat cu privire la rezultate, nu din cauza faptului că condiţiile financiare au redevenit relaxate. Va fi din cauza faptului că rezultatele nu dezamăgesc aşa cum ne aşteptăm noi (ci vor surprinde pozitiv) să se întâmple pe parcursul anului.

Brevan Howard Asset Management: "Riscăm un şoc inflaţionist ca cel din anii 1970"

Săptămâna trecută, Brevan Howard Asset Management, unul din cele mai mari fonduri de tip hedge fund din SUA, a avertizat că actualele creşteri globale de preţuri conturează riscul unui şoc inflaţionist similar cu cel din anii 1970.

"Combinaţia actuală de inflaţie ridicată, piaţă a muncii tensionată şi aşteptări inflaţioniste incerte conturează perspectiva unei spirale de salarii-preţuri similară cu cea din anii "70, care s-a dovedit foarte dificil de contracarat în timpul erei Volcker", se arată într-o notă trimisă acţionarilor fondului, citată de Bloomberg. Brevan Howard are sub administrare active totale de circa 19 miliarde de dolari.

În prezent, se mai arată în notă, Fed-ul este "semnificativ" în urma inflaţiei în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor, care ar trebui deja să se situeze între 4 şi 6% conform unei conduite tradiţionale a politicii monetare.

Totodată, Mark Spiegel de la Stanphyl Capital arată într-o scrisoare transmisă investitorilor că "cea mai mare bulă speculativă din istoria Statelor Unite s-a spart" în mod oficial. Potrivit acestuia, bula s-a construit în 2020 şi 2021 în condiţii ultrarelaxate de politică monetară (120 de miliarde de dolari pompaţi de Fed lunar în pieţe şi dobânzi la pragul de zero) care s-au suprapus peste cea mai agresivă politică fiscală din SUA de la Franklin Roosevelt încoace.

"Acum nu mai avem deloc tiparniţa Fed (de fapt bilanţul Fed va începe să fie redus din luna mai), aproape întreaga curbă a randamentelor SUA este peste 2%, avem deficite fiscale în reducere rapidă (pierdere de impuls fiscal - n.r.) şi rata inflaţiei este la un maxim al ultimilor 40 de ani, exacerbată de situaţia tragică din Ucraina şi de problemele de pe lanţurile de aprovizionare. În acelaşi timp, cheltuielile militare în creştere din întreaga lume vestică (precum şi din Japonia şi Coreea de Sud) sunt pe cale să ducă la dispariţia aşa-numitului «dividend al păcii»", arată Spiegel.

Acesta arată că a deschis o poziţie short pe S&P 500 la finalul lunii martie când referinţa americană a revenit la circa 5% distanţă de maximul istoric atins în debutul lunii ianuarie în condiţii mult mai favorabile decât cele din prezent şi cel mai probabil din următorii doi ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. hai cu SP sub 4000 :)

    "Never underestimate the power of enthusiastic buyers who don't know what they are doing"

    O retragere sanatoasa spre 4400, atat. Toate vestile proaste sunt deja incluse, adica Fed, Ucraina, inflatia.  

    "Never underestimate the power of enthusiastic buyers who don't know what they are doing"

    O retragere sanatoasa spre 4400, atat. Toate vestile proaste sunt deja incluse, adica Fed, Ucraina, inflatia.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb