Miliarde sau petarde ? (I)

Ph.D Daniel Ionescu, Deputat de Vrancea
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2008

O sinteză care ar trebui să dea de gândit multora!

Mai întâi pentru că revelă fie o înclinaţie absconsn către manipulare (grav), fie o dezexpertizare a direcţiei în cauză (jenant).

Apoi pentru că, chiar este o manipulare ce vădeşte dispreţul şi, implicit, desconsiderarea contribuabililor.

În fine, pentru că, o comparaţie cu veniturile la 5 luni (vezi situaţia disponibilă pe acelaşi : Bugetul general consolidat 1.01.- 31.05.2008) descalifică veridicitatea informaţiilor de care vorbim. În fapt:

a) Conţinutul situaţiei prezentate nu corespunde titlului. Se omite (cu bună ştiinţă?) o seamă de venituri bugetare (ex. fondurile externe nerambursabile care, conform legilor bugetare se fac venituri la buget şi a căror absorbţie constituie unul din lui Pepelea în care a fost bătut actuala execuţie bugetară!)

b) Paranteza cu care se completează specificaţia privind totalul veniturilor bugetului de stat (inclusiv sume şi cote defalcate la bugetele locale) aduce un prejudiciu nemeritat bunului simţ, aceasta pentru că nu poate fi decât ; alocările interne, evident ulterioare constituirii veniturilor ca resurse de finanţare aparţin logic, funcţional şi operaţional, altei componente de evidenţă financiară (Resurse de finanţare a cheltuielilor).

c) Însumarea resurselor financiare care, prin lege, s-au fncut şi se fac, distinct, venituri la bugetele cu vocaţie socialn explicită (Bugetul fondului de asigurări sociale de stat, Bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Bugetul asigurărilor pentru şomaj) este de rău augur pentru că, dincolo de faptul că avem de-a face cu o prelucrare jegoasă a rezultatelor, cu o lipsă grosieră de respect faţă de contribuabili, transparenţa cere, prin lege (!), tratarea cu respect a fiecnrui buget.

d) Rubrica din coada tabelului este, de-a dreptul jenantă, pentru că, dincolo de faptul că rezultă din adunare pe coloane a , nu spune nimic, sau mai clar, nu numai că introduce o altă eroare (limitarea resurselor de venituri bugetare la cele evidenţiate!) dar, prin exprimarea agregată a dinamicilor (la 6 luni şi la 13 zile) conduce la o concluzie falsă: pe total, veniturile bugetare realizate sunt, la perioadă, superioare proiecţiei agregate pentru anul 2008!

e) Comparaţiile făcute cu anul precedent (perioadă la perioadă) nu dau informaţiile necesar consistente cu privire la realizarea veniturilor bugetare în raport de cererea fermă de venituri care decurge din Legea Bugetului de Stat (care cuprinde Bugetul Fondului Asigurnrilor sociale de sănătate şi Bugetelor locale) şi Legea Bugetului Asigurnrilor Sociale de stat (care cuprinde şi Bugetului Asigurărilor pentru şomaj). Motivul este simplu!

Consistenţa unei analize cu privire la realizarea veniturilor bugetare nu poate fi asigurată decât dacă (minimal!) se compară veniturile realizate la perioadă (în cazul de faţă, la 6 luni) cu veniturile care, conform legilor bugetare trebuiau realizate (la 6 luni!).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb