Miliarde sau petarde? (II)

Ph.D Daniel Ionescu, Deputat de Vrancea
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2008

Cu abacul în mână

A. Conform Bugetului general consolidat şi, considerând că procesul de colectare a veniturilor bugetare este linear (adică, neluând în considerare variaţia de constituire a resurselor de venituri între semestrele anului), situaţia realizării veniturilor bugetare în primul semestru al anului 2008 este prezentată în Tabelul nr. 1.

Tabelul nr.1 - Realizarea principalelor venituri bugetare la 6 luni

- milioane lei (RON) -

Reamintesc "amănuntul" că Bugetul general consolidat reprezintă construcţia bugetară realizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor publice în care sunt incluse, corelate şi co-încatenate toate bugetele Ţării, adică bugetele care se constituie la nivel naţional, având ca resurse financiare de finanţare, în principal, taxele şi impozitele (fiscalitatea), creditele externe şi interne (resurse financiare din constituirea de datorie publică externă şi internă), fondurile externe nerambursabile şi veniturile rezultate din privatizarea unor active publice, oricum, în exclusivitate, bani publici.

Câteva remarci care se impun:

1. Situaţia realizării veniturilor bugetare în primul semestru al anului evidenţiază o situaţie care trebuie considerată, cel puţin, ambiguă, dacă nu îngrijorătoare.

2. Dacă la Bugetul de stat, grijulie cu sine, guvernarea a înregistrat un excedent de venituri, care dă speranţe că finanţarea cheltuielilor pe care şi le-a propus nu va ridica probleme (mai ales pentru cei care au uitat de fondurile externe nerambursabile, adică de capacitatea scăzută de absorbţie a acestora şi de ponderea lor în Buget!), la bugetele cu vocaţie socială explicită situaţia este pe muchie de cuţit.

3. Nerealizarea veniturilor bugetare pe primele 6 luni la bugetele cu vocaţie socială explicită cu aproape 1,1 miliarde lei (anualizat, cca. 2,5 miliarde lei) va greva, în opinia mea - cert şi semnificativ - programele de sănătate (date fiind circumstanţele periculoase în care evoluează, în primul rând, preţurile la medicamente) şi finanţarea a pensiilor de asigurări sociale de stat. Mai mult, cum excedentul vehiculat de ministrul muncii nu are nicio acoperire şi cum, pensiile vor fi mărite înainte de termen (suntem în campanie electorală, ce Dumnezeu, ne putem permite să mai creştem datoria publică, sau să renunţăm la finanţarea unora din proiectele care sunt mai puţin vizibile!) vom înregistra o adâncire a pasivului acestui Buget.

4. Situaţia privind Veniturile proprii ale bugetelor locale, prin modul de prezentare adoptat de MEF, încearcă să îndepărteze total temerile cu privire la realizarea globală a veniturilor bugetare.

O analiză pertinentă a datelor nu poate eluda trei documente oficiale care, anterioare documentului de care discutăm, constituie fundamentul consistent al termenilor de comparare.

1°"Raportul privind situaţia macroeconomică pentru anul 2008 şi proiecţia acesteia pe anii 2009-2011" unde, la pagina 85, scrie negru pe alb:

2° Legea Bugetului de stat pe 2008 care, la Art.6 prevede: şi,

3° Execuţia Bugetului general consoldat pe primele 5 luni ale anului, dat publicităţii de MFP, care, referindu-se la Bugetul general centralizat al bugetelor locale evidenţiază faptul că, în 5 luni, veniturile totale realizate însumează 18.761,6 milioane RON.

Prin coroborarea consensuală a datelor evidenţiate în cele trei documente ajungem la concluzia dublu alternativă că:

- Fie, procesul de colectare a veniturilor proprii la nivelul bugetelor locale este dezastruos (doar 17,2% din total!), caz în care finanţarea politicilor locale se află la punctul de avarie!,

- Fie, situaţia prezentată de MEF este eronată (coroborarea cu documentul 3E), caz în care intrăm în zona !,

- Fie, specificarea are alt conţinut decât cel definit în documentul 1E, context în care aserţiunea de dezexpertizare (becalizare?) a MEF se confirmă,

- Fie, în fine, susţinerea veniturilor evidenţiate în documentul 3E s-a realizat prin vărsăminte de la Bugetul de stat (acele sume şi cote defalcate la bugetele locale, din paranteza deja menţionată, sume prevăzute în documentul 2E ) pentru a salvgarda pacea socială până la alegeri.

5. Din coroborarea celor trei evanghelii sinoptice ale MEF cu privire la veniturile bugetului de stat (Bugetul general consolidat - 2008, Execuţia Bugetului general consolidat la cinci luni şi Realizarea veniturilor Bugetului de stat la şase luni ) am întocmit două situaţii sinoptice (Tabelul nr. 2 şi 3):

Tabelul nr. 2 - Veniturile Bugetul de stat în 2008 (distribuţie lineară)

- milioane lei (RON) -

pentru creşterea gradului de comparabilitate

Tabelul nr. 3 - Veniturile Bugetului de stat (realizat la 5 luni şi la 6 luni)

- milioane lei (RON) -

Din tabelul nr. 2 rezultă că, conform datelor MEF, veniturile la

Bugetul de stat au înregistrat în luna iunie un salt record de 14.501,6 milioane RON.

În fapt, MEF ne spune că în ultima lună a semestrului s-a realizat o colectare de 2,5 ori mai mare decât media primelor 5 luni, sau, cu alte cuvinte, că în iunie curent s-a realizat aproape o treime din veniturile semestrului! Aşa o fi?!

Să crească media lunară înregistrată la 6 luni cu 2.505,9 milioane RON faţă de media lunară înregistrată la 5 luni?? Mă îndoiesc.

De ceva, însă, nu mă îndoiesc: a început alimentarea cu cărbuni a tenderului .

Până la alegerile generale mai sunt câteva luni, nu multe. Suficiente, însă pentru a insufla şi stabiliza în memoria colectivă ce-o datorează actualei guvernări (vezi creşterea cu 19,9% a pensiilor anunţată de ministrul muncii!).

Şi, cu certitudine, presiunea electorală aşezată pe va fi completată, <în timp util> cu alte instrumente de presiune (creşteri salariale nesusţinute de productivitate, subvenţii în agricultură bazate pe !, scutiri de datorii ale agenţilor economici) toate , mai ales a celui cu drept de vot şi cu punga goală!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb