Milioane de musulmani se adună la Mecca pentru pelerinajului Hajj

Cristina Radu
Internaţional / 31 august 2017

Mecca (Sursa foto: Wikipedia)

Mecca (Sursa foto: Wikipedia)

Aproape două milioane de oameni din întreaga lume s-au adunat joi, pentru un nou început, pentru ştergerea păcatele din trecut şi pentru a-i cere lui Dumnezeu iertare şi îndrumare în ziua de vârf din timpul pelerinajului Hajj, potrivit TIME. Din zori până seara, mulţimea masivă de oameni va fi adunată pe Muntele Arafat, pentru a petrece ziua în rugăciune şi meditaţie. Pe acest munte înconjurat de deşert este locul în care Profetul Muhammad şi-a ţinut predica finală cu mai mult de 1.400 de ani în urmă.

Profetul i-a rugat pe urmaşii săi să-şi plătească datoriile, să facă fapte de caritate, să se ferească de Satana, să facă cinci rugăciuni zilnice, în timpul lunii Ramadanului. Acesta i-a rugat pe cei care dispun de mijloace să ajungă la hajj o dată în viaţă, le-a reamintit închinătorilor drepturile pe care le au femeile şi a spus că niciun grup etnic sau rasă nu este superioară faţă de alta, exceptând pietatea şi propriile acţiuni bune.

Khaled Ahmed, un pelerin de 47 de ani din Egipt, a afirmat: "Sperăm că Allah ne

va ierta păcatele şi sperăm să avem un nou început cu Dumnezeul nostru". Noura Sulieman, un pelerin din Filipine, a spus că a fost de multe ori în hajj şi a venit din nou să se roage pentru familia ei: "Am venit aici la Arafat să mă rog pentru familia mea, fiica mea, fiul meu, toată familia mea, toţi musulmanii din Filipine şi musulmanii din toate ţările ... Dacă Dumnezeu doreşte, Allah va accepta pelerinajul nostru."

Hajjul le este cerut tuturor musulmanilor o dată în viaţă. Călătoria exigentă din punct de vedere fizic testează răbdarea pelerinilor, deoarece aceştia rezistă aşteptărilor şi mulţimilor dense pentru a obţine purificarea spirituală şi pocăinţa. Musulmanii cred că ritualurile urmează paşii profeţilor Ibrahim şi Ismail, Abraham şi Ismael din Biblie.

În timpul hajjului, se aşteaptă ca pelerinii să ascundă simbolurile materialismului, deşi călătoria în sine poate fi destul de costisitoare pentru majoritatea. Pelerinii de sex masculin sunt obligaţi să poarte îmbrăcăminte fără finisaj, de culoare gri, pe durata întreagului hajj. Femeile poartă îmbrăcăminte de vrac, îşi acoperă părul şi renunţă la machiaj şi lacul de unghii pentru a ajunge la o stare de umilinţă şi puritate spirituală.

Mulţimile mari adunate din peste 160 de ţări din întreaga lume, îmbrăcate în haine albe aproape identice, au menirea de a simboliza unitatea printre musulmanim şi umilinţă şi egalitate înaintea lui Dumnezeu. Bogaţii şi săracii dintre bărbaţi trebuie să se îmbrace în acelaşi fel de haine pe toată durata îndeplinirii ritualurilor hajjului.

Mulţi îşi încep pelerinajul călătorind la Medina, locul primei moschei a profetului Muhammad şi locul unde este îngropat. Ritualurile hajjului încep în Mecca, locul de cult cel mai sfânt al islamului. Acolo, pelerinii circulă în jurul Kaaba în formă de cub. Kaaba reprezintă casa metaforică a lui Dumnezeu şi unitatea lui Dumnezeu în Islam. Musulmani din întreaga lume merg laKaaba în timpul celor cinci rugăciuni zilnice.

După Mecca, pelerinii îşi petrec ziua în Muntele Arafat înainte de a se îndrepta spre zona Muzdalifa. De acolo ei iau petricele pentru pietruirea simbolică a diavolului şi îndepărtarea păcatelor ce se petrec în valea Minei trei zile. Bărbaţii îşi rad părul, iar femeile taie o blană de păr în semn de reînnoire pentru completarea hajjului. În restul lumii, musulmanii marchează sfârşitul hajjului cu o sărbătoare numită Eid al-Adha.

Mişcarea mulţimii largi şi diverse într-o perioadă scurtă în spaţii limitate reprezintă o provocare logistică pentru guvernul saudit. Autorităţile au desfăşurat peste 100.000 de forţe de securitate pentru a securiza hajjul şi a asista pelerinii. Doctori, asistente medicale, ambulanţe şi centre mobile de sănătate sunt desfăşurate în zonele de hajj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb